Пчели - работа в чужбина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121120)
 Любов и изневяра (29688)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3174)
 Образование (7299)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18505)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Пчели - работа в чужбина
преди: 4 години, 5 месеца, прочетена 1450 пъти
Здравейте,
Знам, че темата е много странна, но все пак си позволявам да задам въпроса, който ме интересува, а именно - някой случайно да е ходил на работа като пчелар в чужбина? Харесва ми да се занимавам с пчели и затова питам. Би било интересно за мен да поработя този занаят в друга държава.
Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 5 месеца
hash: 2d5fc50c5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Наистина рядка тема. Зависи какъв език знаеш.. ако знаеш немски мога да ти кажа някакви марки мед от Германия и да търсиш работа в сайтовете им

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: a447799344
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И мен ме интересува темата!

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 52d89c1587
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Познавам няколко пчелари, работят си в България.
Не знам как е в чуждбина, ама тук китайския внос им разказва играта. Меда от Китай се продава горе- долу на половин цена на тяхната продикция. И съответно всички прекупвачи го предпочитат.
Тъжна картинка.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: baa48e9062
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Никак не е тъжна картината за пазара, никой няма да си купи китайски мед менте. Който си има качествен мед, винаги ще го продаде изгодно. Жалкото е, че нашите пчелари не се подкрепят, а уж имат пчеларски съюз. В Русия пчеларите се надигат и искат да им се плаща субсидия от държавата, защото участват в опрашването на селскостопанската продукция, която храни народа. Тук мошениците за пустеещи ливади получават субсидии, а пчеларите нищо не получават, даже им тровят пчелите, това държава ли е?

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 143e4607f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Аз познавам само един немец, който отглежда пчели, но меда си е за него и не го продавал. До сега не съм виждала други да гледат, в моя край тук главно се занимават с животновъдството и земеделие. Предполагам, че не е толкова развито пчеларството- на повечето бурканчета мед пише, че е смес от мед от чужбина и мед от Германия. Иначе добра идея би било ако имаш кошери от България и си ги докараш тук- търсиш квартира, която да е някой Бауършафт, правиш си една фирма, която става изключително лесно (само не съм сигурна за производство на хранителни продукти дали има допълнителни изисквания),, слагаш си меда в бурканчета с етикет и продаваш. Първоначално според мен можеш да пускаш обяви във фб или ебай клейне анцейге, че продаваш мед на изгонна цена и че е био ( немците са луди всичко да им е био) И така докато не започнеш да имаш клиенти и не събереш парички примерно за каравана и да ходиш с нея по пазари да продаваш.Немските баби съм сигурна, че ще купуват много. И какъвто и мед да съм купувала тук, дори био- мио и прочие- като българския липов мед няма..

 
  ...


...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 7de4b50c45
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   №3 а питаш ли се защо цената на мед идващ от 7 хил км, от държава с по висока минимална заплата е два пъти по евтин? Защо макар в цената на китайския да е вкаран 7000км транспорт и трудът на работниците да е по скъп от българския, крайната цена е два пъти по евтина?
Ще си отговоря сам, от алчност! Българския пчелар иска с 50-100кошера, на които обръща внимание само в събота да си изкарва доход по 12-20к годишно, затова.
Реално от кошер, ако мястото е добро, се вади по 30-45кг мед без дохранване, наште искат да вложат някъкви средства веднъж и всяка година да изкарват поне сумата, която са вложили. Тоест влагат едни 9к в закупуването на 50 нови кошера и 50 семейства и всичко необходимо за тях и искат всяка година да изкарат поне 12к, за 40 дни труд в годината.
Как го правят китайците ли? Ами влагат и те, обаче продават стоката си на цена на вложения труд плюс процент за изплащането на кошерите си. Не очакват, нито за една година да си изплатят вложенията в бизнеса, нито за 40 дни труд годишно, да им бъде платено като за 250 дни.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 7e94fece5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6, не съм запознат, може и да си прав. Но мен ме интересува чисто икономическата и бизнес част ей така от любопитство.

1 - Предполагам, китайците гледат кошери в огромни количества с огромни привлечени инвестиции и реализират сериозни икономии от мащаба. Просто нашата държава не е атрактивна за такива големи инвестиции. Нали ти е ясно, че ако една фирма произвежда по 100 т мед годишно, вместо 100 кг себестойността ще е коренно различна.

2 - възможно е Китай да дава субсидии на пчеларите, а България доколкото знам не дава.

3 - точно понеже в Китай се гледат в големи количества е по-трудно да се изхранват естествено и 100% ги хранят със захар, а може би дори и с някакви химически препарати, подсладители и т.н. Хем да снижат и себестойността. Как си представяш да сложиш на едно място примерно 50 000 кошера и да очакваш те да се изхранват естествено от природата и то в една пренаселена и урбанизирана страна? Преподлагам, че дори не се гледат в природата, ами в специализирани и автоматизирани помещения. Съответно и няма нужда от много работна ръка. Но пък качеството на меда ще е нулево, защото реално си е преработен подсладител, дори и захар няма да е.

Няма как да очакваш някой в България да инвестира едни милиони в кошери, защото не сме атрактивни, нито пък можеш да виниш пчеларите, които няма от къде да извадят толкова пчели и че работели 40 дни в годината поради простата причина, че те няма как да се издържат от това, след като няма пт къде да извадят такива пари за инвестиции и го ползват като допълнителен доход, а си ходят на работа за основен доход.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 7de4b50c45
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   До 7
1. А колко ще вложи дадената фирма, за кошери, които да произведът 100т мед и колко за 100кг мед? Колко работни часове ще трябва да заплати фирма произвеждаща 100т мед и колко труд се влага в 3 кошера за 100кг мед?
Това за огромните плантации с медоносни пчели е твоя илюзия, за огромна плантация е нужно да разположиш даден брой кошери на точно определени кв/км, това да не ти е обикновенно животновъдство да им струпаш храна на животните? Ако гледаш крави можеш да ги струпаш на едно място и да им носиш храна, с пчелите нещата не стоят по този начин. За да произведе една фирма 100т мед, тя трябва да притежава хиляди декари площи на различни плодовити места в държавата, където не се пръскат химикали в съседство земеделските пройзводители и да има храна за пчелите, не може да струпаш 50 хил кошера на едно място. По вероятно е големи фирми да изкупуват меда от малки фермички с до 500 кошера.
2 не зная дали Китай дават субсиидии, но не ми се вярва, нямам намерение да чета китайските закони за да те информирам. Ако го твърдиш докажи го.
Другите ти предположения за Китайците няма смисъл да оборвам, първо ги докажи тогава.
Никого не виня, нито се вайкам че някой милионер не е вожил в кошери, нито че нашите пчелари нямало от къде да извадят толкова пчели. Нашите пчелари не се издържат само от мед, те или са любители пенсионери или са по млади хора, които през седмицата си работят в града и събота си обръщат внимание на кошерите. В годината има 52 седмици и съответно средно 52 съботи, през зимата в снеговете кажи го 10 седмици, няма нужда да се грижат за кошерите, затова казвам че влагат 40 дни годишно труд за кошерите.
Казах ти по горе рандемана на един кошер, влагаш едни 170-200лв и вадиш по 30-45кг мед без дохранване в зависимост от мястото на кошерите ти. Сам си сметни от 50 пчелни семейства, които сам човек може за един ден в седмицата да обслужва, за какво става на въпрос.
Не им завиждам нека си печелят, със здраве да си ги харчат, но цялостната идея на разяснението ми е че не ги съжалявам. Не ги съжалявам че китайския мед им разказвал играта, защото дори и да продават продукцията си на цена като на китайците те няма да са на минус, просто няма да изплатят кошера си за 1 година, а за две и ще имат печалба.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: e4712e7c28
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   8, исках просто да ти кажа, че не е заради това, че българските пчелари са алчни, а по икономически причини. Българския пчелар просто няма как да превърне това в нещо различно от допълнителен доход. Тук не е като Китай и за това не са виновни българските пчелари. Там почти всичко се произвежда на конвейер с ниско качество, с огромни инвестиции и с големи икономии от мащаба. Ако не знаеш какво означава последния термин, обяснявам, че това е разпределение на условно постоянните разходи на много по-голяма продукция, респ. значително снижаване на себестойността. Иначе е ясно, че в частта с променливите разходи, за които ти говориш, не зависят от обема и формират същата себестойност без значение обема производство, но те са само част от себестойността. Макар и те могат да се намалят с модерно ноу хау или със занижаване на качеството. Такова ноу хау дребен производител не може да си позволи за разлика от големите инвеститори в Китай. Като цяло колкото по-голям е обема, толкова по-ниска е себестойността и пчеларството не прави изключение. Най-малкото могат да договорят много по-ниски цени с доставчиците и поне донякъде да автоматизират процеса.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 7de4b50c45
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   9 Алчност си поясни какво е! Защо някой трябва да го интересува, дали за някой производител продажбата на стоката му е основен или допълнителен доход? Ако аз в часната си фирма имам възможност да работя само събота, защото с нея си изкарвам допълнителен доход, нима ти ако си ми клиент ще платиш двойна или тройна цена за моята стока в сравнение с стоката на онзи, който го работи всекидневно и е наел работници?

 
  ...

...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: e4712e7c28
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   10, естествено, че клиента си е прав и не го интересува. Но не си прав за пчеларите. Те нямат вина, че това няма как да е основен доход в България. Просто не съм съгласен да ги наричаме алчни, защото причните са съвсем други, а не алчност.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 07f638042b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 10

За това, което съм опитал от Китай, искам да кажа, че 2x за родния мед си струва отвсякъде. Честно казано, из Европа съм ял мед, за който бих давал и по 30 лева на килограм. А ако си свикнал на такъв, китайския е една пихтиеста подсладена маса, коя става, да си сложиш в чая, ако няма свястна мед ... или захар.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 7de4b50c45
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   До №11 и 12 От №10
В последния абзац на коментар №8 обясних, защо е алчност.
Китайски мед не съм кусвал, защото леля ми /инвалид/ отглежда 6 кошера в къщата на баба и цялото семейство ядем наш си мед, като носим нещо полезно за леля или за къщата и двора и помагаме за градината, ако се налага, дава ни и зеленчуци и яйца. Аз примерно съм й дал телефонна карта от работното си място и тя телефон не плаща, аз се оправям. Затова и знам колко струва един кошер, колко мед се вади от кошер и колко труд се влага в един кошер. Буквално сутрин в събота след кафето си отделяш 1 час за кошерите.
А в България пчеларството не може да стане основен доход за някого, не заради цената на меда или заради китайския мед, а защото не се спазва никаква защита на живота на пчелите, а пчеларите гледат пчели близо до ниви и села с селски градини. Няма закон, който да задължи съседа растениевъд да предупреди ден предварително пчеларя, ако ще пръска зеленчуците или нивата си с отрова, за да може пчеларя да затвори пчелите утре сутрин по тъмно, няма закон, който да накара всички съседи да пръскат с отрова в един и същ ден, докато пчелите са затворени в кошера, а пчелите могат да изкарат един два дни затворени, но не и да чакат затворени по отделно кефа на всеки съсед.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker