От кой момент съжителството се смята за брак/семейство - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (96760)
 Избор на редактора (166)
 Любов и изневяра (22757)
 Секс и интимност (11239)
 Тинейджърски (20200)
 Семейство (4844)
 Здраве (7806)
 Спорт и красота (4068)
 На работното място (2157)
 Образование (5922)
 В чужбина (1297)
 Наркотици и алкохол (931)
 Измислени истории (735)
 Проза, литература (1502)
 Други (13130)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

От кой момент съжителството се смята за брак/семейство
преди: 7 месеца, 24 дни, прочетена 1693 пъти
Днес често не се сключва брак, а само се живее на семейни начала. Което като се абстрахираме от чисто юридическата страна на нещата, си е пак форма на брак, само че без официален подпис. Но в същото време преди хората да сключат брак или да заживеят на семейни начала, те пак често живеят заедно, за да пробват как ще им се отрази съвместното съжителство, преди "официално" да се водят на "семейни начала" или да сключат брак.

Въпросът ми е от кой момент нататък спира да се води "пробен период" и започва да се смята за "семейни начала". Има ли такъв момент? Защото семейните начала са реално като брак и ако след това се разделиш, си все едно разведен. Но ако само си пробвал и не се е получило, не е форма на развод. Та в кой момент започва да се счита като форма на неюридически брак.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 месеца, 24 дни
hash: b2f07e537b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Когато се роди дете, или ако дълги години живеят заедно, например 10-12 години, това е доста време.

 
  ...
преди: 7 месеца, 24 дни
hash: ca5c2a4301
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

2.   В момента, в който решиш, че чукането ти е почти сигурно, джоба полупразен, от предишната ти свобода са останали само жалки островчета, образа на човека до теб избелява с всеки изминал ден и добива гротескно-плашещи нотки, от приятелите почти никой не е останал, родителите на половинката ви атакуват с примките си и когато май вече няма да сте само двама. От там насетне почва брака, та бил той с юридическа или без такава стойност.

 
  ...
преди: 7 месеца, 24 дни
hash: ed7ac9b009
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Няма такова нещо, че се води брак без брак. Не може да се абстрахираме от юридическата рамка. На пръв поглед разлика няма: с подпис и без можеш да живееш дълго заедно, да се разделяш и да гледаш деца. Обаче не можете да се наследявате взаимно просто така, нямате задължение по издръжката (женените са длъжни да се взаимоиздържат при трудова неспособност, безработица и прочее) и дори не можете да получите сведения за най-близкия си човек в болницата. Нямате грам задължения един към друг, но и никакви права като двойка, като роднини.

Не знам защо не се подписват хората. Ние сме женени отдавна и нито за момент не сме се имали за "в кърпа вързани". Нито за вързани.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 24 дни
hash: 60134c84cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

4.   Авторе,

Не е вярно, че съвместното съжителство ( или съжителство на "семейни "начала) е брак, форма на брак или равно на брак. Ако беше така, щеше да е една голяма лъжа.

Бракът е държавно, обществено, ритуално,свещено и документално признат съюз между съпрузи - мъж и жена. Бракът има и юридическа стойност, докато съвместното съжителство няма и не е признато от Държавата ( а и така трябва да бъде).

Иначе , децата, родени без брак и припознати от бащата ( защото има и по - тежки случаи при двойки без брак, когато детето не е признато и не е припознато както от бащата, така и от майката) - имат права, както и задължения. Права и задължения имат и децата, заченати и родени в брак. Децата , родени без брак имат права и задължения също като деца, родени в брак. Въпреки това, за ваше и нечие съжаление и недоволство, има известна разлика ( морална и др. разлика) между извънбрачно родени деца и деца, родени в брак ( а така или иначе, справедливо е да има такава разлика).

Децата, заченати и родени в брак - такива не се считат за незаконно и извънбрачно родени и не са припознати от съпругът баща ( има припознаване само при изключително редки и тежки случаи - когато съпругата е изневерила на съпруга си и ако съпругът се съмнява в това, че роденото от жена му дете не е от неговата кръв) докато децата, заченати и родени без брак са точно такива- извънбрачни родени.


И понеже , в българското съвременно общество осмива и оплюва брака и святостта на брака и понеже е малък процентът на българи, сключващи брак; за да се запази светостта на брака , редно е българските политици и българските институции да защитят и подкрепят брака. За да не си мислят, че тези, си живуркат на семейни начала и които оплюват Българската държава и осмиват гражданския брак , благословен чрез важния държавен брачен документ( на който присъства българския лъв, както и българския държавен герб на корицата на бялата тънка папка, на която се слага удостоверението за сключен граждански брак), че са семейство и че живеят в брак, без да са сключили пред Държавата брак.

Не, авторе, не си мисли,че твоето съжителство с твоята половинка е брак и вие сте семейство. Не си в брак и не можеш да претендираш за такъв, освен само ако не го сключиш. С твоята половинка можете спокойно и необезпокоявано от никого ( даже и Държавата не ви пречи и не ви безпокои в това отношение, защото тя е дала свободен избор на своите съграждани - те да живеят с или без брак) да се сексите до насита и да имате домакинство и деца без сключен брак, както и да се възползвате от удобствата на безбрачието и семейните начала, но нямате право да претендирате за брачна и семейна двойка.

Иначе това вашето ( и не само на вас, щото не сте единствените в България, живеещи на семейни начала) е лъжа, безобразие и наглост.

 
  ...
преди: 7 месеца, 24 дни
hash: adafacf50e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Не знам какво разбираш под "форма на неюридически брак", такова животно няма. Може би имаш предвид кога за партньорите е все едно дали ще се женят или не и кога се имат за семейство.
Няма такова нещо, познавам хора, които и след 10-12 г. решиха, че не са един за друг и се разделиха, както и такива, които след една година си родиха дете и се смятат за семейство.
Защо не питаш партньора си за мнението му? Важно е той какво мисли по въпроса

 
  ...


...
преди: 7 месеца, 24 дни
hash: a9a33ffb38
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Номер 2 добре го е обяснил. Посмях се малко, но на шега, на майтап, почти е вярно. От 13 години съм с една жена, имаме дете и е горе-долу така, както го описа :D

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 24 дни
hash: 11715323ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   ако нямате брак сте обикновени гаджета,приятели. Това е по закон

 
  ...
преди: 7 месеца, 24 дни
hash: 54b3cb6eb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Ще дам един елементарен пример - напълно подкрепям казаното от номер 3, само ще добавя - едно момиче живееше на семейни начала с приятеля си дълги години и забременя. По време на бременността той почина внезапно, няколко месеца преди да почине. Познайте какво се случи. Детето в момента нямат произход - само с имената на майката. И роднините на момичето водят дело за произход, като се иска ДНК кръв от живи роднини на мъжа, за да докажат евентуалното родство - съдилища, експертизи, пари, и всичко това след траура и раждането. Страшна драма. Ако имаше подпис това се спестява - баща на детето е съпругът на майката и до там. Също така "семейните начала" не се наследяват, пред обществото ти си никой за другия, нито в болницата, нито където и да било твоята дума има някаква тежест. Бракът е много важен. Човек не знае как ще се развият нещата в живота. Бракът е отговорност и сигурност. Защото когато има брак съпругата наследява починалия съпруг, заедно с детето. Всички останали са аут от наследството.

 
  ...
преди: 7 месеца, 24 дни
hash: 0d8c5a383b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Кокво е пробен период?

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 24 дни
hash: f94c036a40
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Когато се омъжиш/ожениш, разведеш. Брака си е брак, другото е съвместно съжителство/ съжителство на семейни начала и след 20 дори 30-40 години не мога да кажа, че ще се води брак или развод това, че живеят заедно или се разделят. Развода е прекратяване на брака, разтрогване мисля, че по точно го водят, евентуално разделяне на общото имущество, права над дете, смяна на фамилия и не виждам как ще кажеш на хора, който са разделени, че са разведени. Брак това е когато се омъжиш/ ожениш, подпишеш. Не съм чула някой да го нарича така, семейните начала и съвместното съжителство не са брак.

 
  ...

...
преди: 7 месеца, 24 дни
hash: f4c3456249
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   До 5

Църковен?

 
  ...
преди: 7 месеца, 24 дни
hash: f3d402dacb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Моя грешка, думата е "семейство", не брак. Т.е. в кой момент спира да се смята, че са просто гаджета, живеещи заедно и стават семейство. Абстрахрайте се от юридическия смисъл.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 24 дни
hash: 34c515f44d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Когато го решат заедно. Сядат на една маса и говорят. Така ме е учил баща ми. Какви ти 10-15 години, 1 година съвместен живот (предполага се, че връзката е била по-дълга да се стигне до съвместен живот) стига това да се прецени, но като цяло не се измерва, а се усеща. Обаче е по-сложно. Аз съм “за” брака точно заради неща, които горе се изброяват, но не, за да може жената да висне на гърба на мъжа и подобни. Обаче и за брак и съвместен живот според мен трябва да мине време, в днешно време сте от вчера гаджета, днес вече живеете заедно. Не го разбирам това и извинявай, че се отплеснах малко. Също не детето определя, защото колкото и да обичаме деца ние, някои хора не обичат, не искат, или не могат да имат.

Джен

 
  ...
преди: 7 месеца, 24 дни
hash: f4c3456249
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   До 12

Важно е, да се знае. Спирате, да сте гаджета и ставате семейство, ако имате деца. Дори и да нямате, ако сте достатъчно дълго време заедно, висчките роднини на едния, се държат като роднини и на другия, то тогава си част от фамилията, но не вярвам, да има точна формула, която да ти каже след колко време се случва това.

"даже и Държавата не ви пречи и не ви безпокои в това отношение, защото тя е дала свободен избор на своите съграждани - те да живеят с или без брак" - а за това само ще кажа - проклета да е всяка система, както и почитателите й, която ми казва с кого мога и не мога да живия, спя, говоря и прочие!

 
  ...
преди: 7 месеца, 24 дни
hash: ed7ac9b009
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Семейство е от най-малко трима, преди това са двойка. С или без брак.

 
  ... горе^

...
преди: 7 месеца, 23 дни
hash: 3f16195652
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Стават семейство, само след като имат деца! Тогава мъжът или признава децата, или се маха. Ако ги признае, заживяват като семейство, другото е съжителство, като съквартиранти.

 
  ...
преди: 7 месеца, 23 дни
hash: 14902048a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Когато жената забременее. Иначе хубавото на брака е, че като решите да се разделите вие се развеждате и тя/той няма утре когато любовника си тръгне да ви чукне на вратата. Брака е до време, а разводът е завинаги. Иначе номера е просто 2-ма човека да се обичат истински. Брака не го доказва. Виждате колко много развода има.

 
  ...
преди: 7 месеца, 23 дни
hash: 354023d359
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Като направят около 2 години съвместно съжителство, според моето мнение.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 23 дни
hash: ced9a3e36d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Номер 11 църковен неюридически брак няма. Църковен брак, без граждански брак не може да се сключи.

 
  ...
преди: 7 месеца, 23 дни
hash: fa5ef3f2ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   До номер 4
"Лъжа, безобразие и наглост"...
А твоето, драги номер 4 си е комплексарство. За господ ли се мислиш, че да съдиш хората, които съжителстват без брак. Ако е така, слизай от облаците, не си господ.

 
  ...

...
преди: 7 месеца, 23 дни
hash: 3d0d34681d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   От момента в който вие решите, че сте семейство.
А за брак, хората са ти го обяснили в коментарите горе. Но семейства е имало и преди да има община, държавност и закони.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 23 дни
hash: f4c3456249
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   До 20

Това правило отпадна, но родната църква е леееекео бавничка. И разбира се, винаги можеш да сключиш браг в дръга църква, че и православна. А имам и роднини, само с църковен брак, без "юридически", венчани малко след промените. Как точно го направиха, не знам, но го направиха. После сключиха и юридически такъв, ама след 15 години.

 
  ...
преди: 7 месеца, 23 дни
hash: f4c3456249
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   До 15

Не според закона и правослваната църква. Аз може да твърдя, че семейство са поне 3 деца, две баби, леля, чичо и лабрадор. Ама си е мое лично мнение, което не важи в съда.

 
  ...
преди: 7 месеца, 23 дни
hash: 0a6211cd67
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Гледам много свободни интерпретации по темата има тук.
Този въпрос не е уреден юридически в българското законодателство. В Норвегия например този срок е две години. Необходимо условие е да сте живяли на един и същи адрес. След този период ви считат за женени, с всичките права и задължения на подписалите брак.
Може да звуча малко старомодно, но за мен бракът е важен, най- вече за младите. Може да е без тържество, ако не ви допада традицията, но е признак на зрялост и отговорност към другия и към следващата генерация.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 23 дни
hash: 3f3624bae8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Ами ние се почувствахме като семейство някъде на третата година от съвместното ни съжителство. Вече отдавна имахме общо домакинство, общ бюджет, общи планове. Започнахме да планираме ремонти и различни придобивки. От един момент нататък по най-естествен начин вече нямаше "мое" и "твое" в това число и приятели и роднини. Когато пред трети лица говорим един за друг, говорим като за "мъжа ми" и "жена ми", получи се напълно спонтанно. Въпреки, че мен този вариант ме устройва напълно, мъжът ми силно настоява за граждански и църковен брак и мисля че е прав. Все пак - цитирам неговите думи - животът на човек се рамкира от няколко дади: датата на раждането му, датата на сватбата му, датата на раждането на детето му, датата на раждането на внучето и датата на смъртта му. Така че защо да прескачаме една от тези дати, които са и чудесни поводи за семейни празници?
А и някой по-горе напълно разумно подчерта, че без официален брак вие пред закона сте практически "приятели". Никой от вас няма правото да даде съгласие за животоспасяваща операция по спешност на другия например. Аз съм имала такъв проблем с предишен приятел, с когото живяхме заедно за кратко. Получих тежко хранително отравяне и изпаднах в безсъзнание. Събудих се в "Пирогов" с промит стомах и общо взето добре. Трябваше да ме изпишат. Но за да ме изпишат, се изисква подписа на роднина, че ме предават в неговите ръце. Идва приятелят ми и лекарите казват: "Не може. Майка й или баща й да дойдат". Добре, че всички живеехме в София, така че баща ми се вдигна от другия край на града и дойде, човекът. Но ако живееше във Варна, например? А ако проблемът беше сериозен и се налагаше негов подпис за незабавна интервенция, която лекарите няма как да направят на своя глава, защото съм в безсъзнание и нямат съгласието ми?

 
  ...

...
преди: 7 месеца, 22 дни
hash: 60134c84cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

29.   " проклета да е всяка система, както и почитателите й, която ми казва с кого мога и не мога да живия, спя, говоря и прочие "

И защо трябва да е проклета тази система, която ти казва с кого можеш или не можеш да спиш и живееш? Проклети да са свободията, разврата, анархията и безморалността, както и техните последователи, които подкрепят всичко извратено - хомосексуалността, содомията, педофилията, абортите!

 
  ...
преди: 7 месеца, 21 дни
hash: adafacf50e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   29, ти добре ли си? А и не съм чула някой да забранява на някого да живее, спи, говори и прочие с когото си поиска

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 21 дни
hash: d6e3d1c33b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

31.   Аз не осъждам хората, които съжителстват. Само ги моля като говорят за този с който живеят, да не го наричат мъж ми/жена ми, съпруга ми/съпругата ми, а съжителя/ката ми, каквото е истината. Като сключат брак, тогава да се наричат както е редно. Да не си приписват нещо, което нямат и очевидно им се иска.

 
  ...
преди: 7 месеца, 21 дни
hash: 85f5b2d900
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   Ако са заедно от поне 2 години, и живеят заедно от скоро, или от година някъде. Но поне за мен е хубаво да са походили поне година-две, да са се напаснали като двойка , и от там съжителство , ако решат. А не бързи работи- познават се месеци, че и съжителство, че и деца. Това е обречено на провал.

 
  ...
преди: 7 месеца, 21 дни
hash: 4afae36944
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   29 май прекалено дълго е живял/а през комунизма и ако няма кой да й/му каже какво да прави и мисли ще се види в чудо.
Мда, много е лесно да мислят вместо теб, а ти само да изпълняваш чужди нареждания и заповеди.
Но ако го/я питаш защо, аджеба, хората трябва да сключват брак, единственото, което може да ти каже е, че така пише някъде си. Жалка работа.

 
  ... горе^

...
преди: 7 месеца, 21 дни
hash: 5e6a5aa802
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

34.   Номер 31, хората не са длъжни да се съобразяват с теб. На теб като не ти харесва, това си е твой проблем. Никой не е длъжен да ти дава обяснения. Защо мислиш, че им се иска да сключат брак? Бракът е само една хартия, не предпазва от изневяра, нито от свършване на любовта. Но пък може да ти създате куп проблеми, ако искаш да се разделиш. Тези, които съжителстват от години, най-вероятно не искат и няма никога да сключат брак, но се възприемат като двойка. Ами наричат се както си се възприемат.

 
  ...
преди: 7 месеца, 20 дни
hash: 60134c84cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

35.   До номер 34

Не е нужно никой нормален човек да приема за нормално твоето мнение.
Никой не ти пречи да си живееш без брак и да си имаш припознати деца. И не ти ще казваш кое е правилно или не, защото Държавата е казала своята тежка дума в полза на брака. Гледай си съжителството и припознатите ти деца, само не претендирай, че си семейство и че си в брак с твоята приятелка, защото не сте нито семейство, нито сте в брак - даже и Държавата го е казала!

 
  ...
преди: 7 месеца, 20 дни
hash: 0c04ab6a37
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   31, по принцип и женени да сте, ти не притежаваш партньора. Ако така си мислиш, много жалко. Не сме предмети, които да се “имат”. И аз съм за брака, но не съм съгласна с теб.

Джен

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 19 дни
hash: 60134c84cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

37.   Джен, противоречиш си. А номер 31 е прав и не мога да разбера защо му намираш кусури. А уж си за брака....

 
  ...
преди: 7 месеца, 17 дни
hash: 80ff2ddc04
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

39.   Номер 31, и си права, и не си. В куп социални ситуации многословните обяснения кой на кого какъв се пада и защо са просто неуместни. Не мога да си представя да срещна стар познат, докато съм с моя "съжител", и да го представя на човека по следния начин: "Запознайте се! Това е съученикът ми Иван, а това е моят партньор, с когото от седем години съжителстваме без брак". Особено пък ако водим дете за ръка. Снощи бяхме на фирменото парти на моя "съжител" и на онези, които не ме познават, той ме представи като "жена ми". По-добре ли щеше да е: "Колеги, това е гаджето ми"? Ами ние сме хора на по 40 години, какви гаджета, нали ще ни се смеят.

 
  ...

...
преди: 7 месеца, 14 дни
hash: 488232152b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

40.   39 и като лъжете, че си му жена няма да ви се смеят? Правилното представяне е "това е майката на детето ми" или "това е приятелката ми". И щом смятате че ще ви се смеят, значи сте наясно, че не правите нещо правилно.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 13 дни
hash: bf2bef2283
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

41.   Е, каква да съм му, бре, номер 40? ! Имаме общ дом, общо домакинство, общо дете, общи планове, общи приятели, общи роднини, които ни възприемат като мъж и жена и така и ни наричат: "Поздрави на жена ти! ", "Поздрави на мъжа ти! ". Т. е. по твоята логика хора, кито наистина покриват всички признаци за едно здраво семейство, са някакви прелюбодейци, а онези, които не могат да се понасят един друг у дома са почтени съпрузи. И двамата в никакъв случай не сме против брака, напротив - "съжителят" ми настоява най-накрая да си оформим юридически отношенията, но на това гледаме именно като на "канцеларска подробност" и то няма отношение към съдържанието на връзката ни.
Ще ти кажа нещо интересно. Била съм омъжена по всички правила - граждански и църковен брак. 15 години всеки път, когато някъде казвах "съпругът ми това или онова", изпитвах неудобство, сякаш изричам лъжа. Защото ние практически не бяхме семейство, а именно "съжители" - той не искаше дете, не правехме секс, спяхме в отделни легла, нямахме общи приятели и разговаряхме само за битови работи. Уверявам те, че халката на пръста от какъвто и карат злато да е, не те топли нито нощем, нито денем.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker