Очевидно чуждеците виждат в България, това което нашите чуждопоклонни заслепени българи не виждат. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Очевидно чуждеците виждат в България, това което нашите чуждопоклонни заслепени българи не виждат.
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 2354 пъти
Напоследък все повече чужденци от западна Европа се приселват в България. Първоначално някои от тях го правят заради красивата ни природа и за това че тук им е много по-евтино, но само след година, две и заобикват начина на живот, нашите традиции и обичаи. В нашето село преди четири години се заселиха две германски семейства пенсионери. Спретнаха си къщите, започнаха да си отглеждат животинки, зеленчуци и плодове. Двете семейства са дългогодишни приятели и тъй като цял живот са живяли в град - Франкфурт - , никога не са се занимавали нито със земеделие, нито с животновъдство, всички комшии им помагаха не само със съвети, но им и показваха. Сега си произвеждат всичко сами, дори си правят кисело мляко, сирене и кашкавал. Ние вземахме много идеи от тях. Показаха ни рецепти за германски салами и шунка.
Мога да кажа че вече напълно се интегрираха. Започнаха да им идват на гости приятелите им и децата им. Очевидно много им хареса, защо някои вече също си купха къщи. На едните синът им също се присели тук и започна туристическа фирма. Първо заради кукерските фестивали, а сега и за другите ни традиционални празници. Организира си маршрути за обиколка на страната ни, но предимно в планините ни. Всички знаете какви китни селца и градчета имаме в Балкана. Първо започна с минибус, а от тази година има и малък рейс.
Очевидно чуждеците виждат в България, това което нашите чуждопоклонни заслепени българи не виждат.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3ddf489764
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   А длъжни ли сме да виждаме нещо, само защото ти искаш да го виждаме? Чуждениците, които идват са единици, а и идват заради евтиния живот. Едно е да си германски пенсионер с 1500 евро пенсия, друго е да си късаш задника за 500 и то в голям град с непосилни наеми. Разберете го най-после, че не сме германски пенсионери.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4da264d9b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Номер 1 го каза вече.

Именно че разходите за живот на запад са големи. За много е по-изгодно да идат на юг след пенсия. Докато една къща на запад струва на места 200-300 хиляди евро и на горе, то във България може да се кепи и за 2-3-4 хиляди някоя барака НО със земя на всичко отгоре.

Много хора на запад бленуват да имат собственост за която там не могат да се класират. Щом ударят пенсия не ги бърка вече.

На мен младите като чуят че съм от България (защото само някои си казват истински мислите), директно си казват какво мислят. Разговора протича с някои по следния начин:

Индивид 1

- От Къде си ?
От България
- Мафия! Това е което съм чувала за там

Индивид 2

- От Къде си?
От България
- Ах ходихме във Слънчев Бряг - Мафия

Индивид 3

- От Къде си?
От България
- Ааа Аха

Природа има на всякъде. На места е и по-хубава според зависимост предпочитанията за климата. Има сепер райски кътове. България са хората в страната.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 97eb2e21d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Това са частни случаи, а и повечето, които се заселват тук, идват заради ниските цени. Масово у нас се влачат най-впиянчените, издрусали и скапани утайки на Европа, защото такива си ги обичаме, тъй като отговарят на мутро-селяшкия ни манталитет - да изкярим пари бързо и веднага с кич, алкохол, секс и простотия. Погледни на какво приличат градовете ни, черноморието, планините ни. Масово застроено, санирано на парче, страшно мърляво, евтинко и долнопробно. Нас не ни интересува да вложим средства, мисъл и любов... дай ни да експлоатираме като скакалци и да живеем в кочина. Управниците ни са идеална извадка на обществото ни. Такова нещо по белия свят, освен в гетата, не съм виждала. Сравни панелките в Полша и Чехия с тези у нас, барем ти дойде акълът. Само на традиции разчитат назадничави и изостанали народи с псевдо-патриоти, като тия, които тропат хора пред Народен. Да, много са ни хубави и интересни, но е нужно доста повече от това. Писнало ми е от мизерия и цигания, пък нека е чуждоплонническо.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: de75c6dc9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз пък съм съгласна да идват точно такива хора. Може да са пенсионери, но пак вкарват пари в България, макар и много по-малко от милионите българи, които вкарват пари в България, за да издържат своите близки. Още по-съгласна съм да идват млади или нетолкова млади хора, които да правят бизнес точно тук в България. Не забравяйте, че точно Германия се гради на чужденците работници, а защо не и тук да има повече чужденци, стига да се интегрират добре и да допринасят към икономиката по някакъв начин.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3b32489950
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

8.   Колко млади българки искат да живеят на село и да правят кисело мляко? Айде успокой се. Примерът ти с тези пенсионери не е много показателен.

 
  ...


...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: d65c5ed839
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

9.   Не можеш никого да задържиш насила. Всеки свободно може да си пътува и живее където си иска, а тези чужденци, които споменаваш са единици.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 1f676d61c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   E, ако мин.заплата беше 1500 лв., плюс детски за всяко дете по 200 лв, сигурно и ние бихме си заобичали страната. А да , тук дори пестят от мокрите кърпи и това в скъпо заведение. Малък пазар, боклуци, мизерия плюс говеда съграждани. Шофират като идиоти и правилата не се отнасят за тях. Гледат с омраза, злобни са и все гледат в чуждата паница. Забелязвам, че се държат любезно с чужденци.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: a03784bc4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Българинът е материалистичен индивид, масата няма как да я убедиш да харесва някакви идеалистични неща, които не може да пипне, да изяде или да излезе с него да се покаже пред другите. В Южна Америка съм виждал хора дето живеят в колиби и си пеят и свирят и се усмихват постоянно. В България повечето хора живеят в много по-добри условия и само плюят, мръщят се и викат дайте пари. Не казвам, че парите са маловажни - важни са за живота, които водим днес, но настъпва проблем, когато се превърнат в единствената висша цел в живота на човек. За мен трябва баланс между това, което видях в Южна Америка и свръх-материализма на типичния българин.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 70ee3bd6fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 7

Да, нека идват 1001 немски фирми, да ни завземат икономиката, па ние, да седим и да не можем да направим нищо, защото за разлика от немците в България, нямаме немско посолсвто, кеото ще скръцне със зъби и ще се види, че и в България можело да работи системата ...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 44c420736b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Естествено. Лошото е че българите бягат от родината си именно заради тези чуждопоклонници, защото те са го наобиколили, това са всички онези съвременни български алкаши, с чиято простотия се сблъскваме ежедневно. Ние внедрихне чужда култура. Култура на разврат, алкохолизъм и свръх потребление. Аз съм роден 2002 и израстнах с онези филми и сериали, които наистина ми обърнаха мозъка. Преди се чудех защо майка ми не ми дава да ги играя (да стрелям по хора, да крада коли и прочие). Защо да оставам в България? За да чакам по 5 минути на пешеходна пътека? Да отида при баба и дядо на село, да им помагам? Да дружа с циганите? Няма проблем стига да не се окажа единственият. Не съм добър по български и литература, извинете за лошата структурата на текста.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: eb36ec1c70
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   кой го боли кура че две немски бабички и трима дядовци дошли да си харчат пенсията в балгариа?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 9a76c5aefd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   До 7 защото трябва първо значително да се увеличат доходите на една част от българите да се върнат защото тук освен цветнокожи българи и престъпници млади хора няма, а за успели млади се считат само програмисти само защото за тях има търсене, а света не се върти около тях само.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 7dfb37593c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Една голяма част от пенсионерите от Германия биха дошли в държави като България понеже стандарта на живот в родината им е прекалено висок за тях с определените им пенсии. Не всички са били инженери в Германия. Буквално има филм по тази тема. С 1200 евро пенсия(супер малко пари за стандарта в Германия) в България могат да живеят изключително приятно. За съжаление този вид емигранти далеч не са в полза на тезата за страшно привлекателния живот в България. Че имаме прекрасна природа и история - спор няма.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: e2e5287472
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Авторе, какви роодстъпници, какви пет лева. Моля те, излез от филма и спри да слагаш етикети.
Чужденците заселващи се в България идват тук главно по икономически причини, не за друго.
Тези приказки, че видиш ли България била неземно красива, германците усещали духът и не знам си какво ги разправяй на друг.
Почни да обикаляш с колата по българските селски пътища и поля, да видиш колко е "красиво". Пуста земя, която не се обработва, срутени колиби, пътища като лунната повърхност, това ли ти е красота.
Покарай малко по английската провинция, да се нагледаш малко на зелени поляни, готини пътища и къщички.
Потенциял имаме, ама сякаш ни е ударила бомба.
Парите играят главната роля. На чужденците им излиза евтино и си купуват къщи, това е.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 70ee3bd6fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   До 7

И с какво си съгласна, ма мале - да дойдат хорицата, д а ги ограбят, имзмят и излъжат и да си ходят... Или бизнеса за теб е още на ниво дребно занаятзийство от 17-ти век...

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 839ea573cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Много хубаво си го описал, но защо не споменеш и с какви пенсии са се преселили в България немските пенсионери? Как си представяш младо българско семейство - в класическия случай 2ма работещи и живеещи под наем в някой от по-големите градове, да се грабнат и да си купят къща на село.
Къде ще работят в това село? От какво ще се издържат? Или смяташ, че е толкова лесно вместо да стоят зад бюро или пред компютъра изведнъж да завъдят животни, да садят селскостопанска продукция и да си покриват сами всичките нужди? Ами че това, ще е супер много труд и борба за оцеляване. Младите българи не са свикнали на такъв живот. А къде отиват социалните контакти? С кого ще си общуват и ще се събират там? Ами здравеопазването - повечето села разполагат в оптималния случай с фелдшер. А като се появят деца - къде ще учат, къде ще се лекуват, къде ще се развиват? Остави хората да живеят, където им харесва.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 341c4e5cbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

21.   Айде стига вече с тия теми. Май все един и същ е авторът. Питай ги колко са наемите във Франкфурт, колко са им пенсиите и си направи сметката сам. Заслепени от чуждопоклоничество българи. Уау, какви гръмки фрази. Аз така съм си подредила живота в Германия, че да не ми се налага да си карам старините в България. Само като си помисля за здравеопазването, ужас ме тресе. А старите хора боледуват, нали? Само да им се наложи на твоите съседи да ползват медицински услуги, ще отпрашат с мръсна газ обратно към Германия. Моля модераторите да одобрят коментара ми!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 99f3c95b18
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   България УМИРА. Каквото и хубаво да е останало, бавно и полека изчезва. Една от причините за това е именно чуждопоклонничеството на българина и готовността му да се продаде за жълти стотинки.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3f0cb2e7e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   За германски пенсионери тук е супер. Идват си със сравнително голямата германска пенсия превеждана им редовно на картата, живеят си евтино и екологично в някое закътано селце, правят си зеленчукова градинка и натурални немски колбаси и си живеят живота.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 351cb27eb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Тук-там няколко чужденци не правят държавата прекрасно място. Номер 1 го е казал, идват защото с тяхната пенсия тук могат да си позволят повече от колкото в Германия. Една държава е добре обаче когато там отиват стотици било то за образование или работа (значи има развитие), а не за да им е евтино.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: ab011015cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Едни Западни мъже ми казаха един път: аааааа България... имате най-евтините питиета но и най некачествени... и най опасната мафия държавна и народна... и най евтините жени в Европа.... и много лъжете и много ви мързи...
Останах без думи.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 0c1960ddfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Наскоро показаха по телевизията, че във все повече села в България, чужденците стават повече от българите там. Тъжен факт.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 29a76c8d43
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

27.   Който е виждал австрийско или германско село знае, че в сравнение с него китните ни села, за които пише авторът са едни мизерни западнали паланки, населени главно със старци и цигани. За фолклорните хвалби не ми се коментира туземната гордост. Преселниците тук са хора от ниските слоеве на западното общество, които само на фона на селските бедняци са богаташи. В Германия никой не би им обърнал никакво внимание.
Подобни наивни патриотични напъни не са от полза на никого при положение, че най-образованата и способна част от младите българи емигрира. И като си патриот, пиши правилно на родния език. Правилното е прЕселил, не приселил.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 14bb00c5cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Вече е казано достатъчно, само ще добавя, че освен че много дойдоха, много си продаваха имотите в България защото или бяха измамени или са жертва на грабежи. Така че, нека да не сме толкова полярни. Аз също с удоволствие бих живяла на село в България, но как да стане това? Къде да работя, детето в какво училище ще учи. Тъй като не можах да намеря спокойствието подобно на тези немски пенсионери с висока пенсия, защото ако са работили на държавна работа имат и втора пенсия, плюс допълнително пенсионно осигуряване частно означава сигурен доход и живот. Сега живея в немско село с много живот, има няколко фабрики, офиси на фирми, цялостна инфраструктура, красива природа и много спокойствие. Всеки да намери себе си и това, което търси.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 2d9ee2decf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   Какво ти пука за България. Място като навсякъде по света. Важното е има ли храна, подслон и близки!

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 7a50af0ace
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   В интерес на истината никъде, където хората не са постигнали ниво поне за ежемесечните си разходи да не се притесняват, местното население не живее щастливо и все намира за какво да мрънка.

Аз живях дълги години в Испания и там хората са много по-весели, не защото имат някакви кой знае какви несметни богатства (нищо подобно), а защото поне ако не друго, не се притесняват на края на месеца как ще си платят сметките и разходите за живот. Ако това се постигне в България, тогава със сигурност и много българи ще започнат да оценяват това, което чужденците виждат в България. Засега само в София се получава по-масово, и неслучайно столицата расте и се развива с доста прилични темпове, въпреки че има още адски много какво да се желае.

Ако се замислиш, чужденците които са дошли и заселили в България масово имат сигурни и стабилни доходи отнякъде (дали ще е пенсия, дали ще е наем на притежаван от тях имот, дали ще е нещо трето - това няма значение), затова и не се притесняват дето се вика за насъщния, и съумяват да се насладят на хубавите неща, които може да предостави България. То неслучайно и избират да се заселят в някое забравено от Бога селце - ниски разходи за живот, за буквално 50 хиляди евро могат да си купят къща с двор и в рамките на тези 50 хиляди евро да успеят да я направят идеална за живот, спокойствие и тишина, могат да се опитат и животни и/или някаква градинка да гледат, и така ще изживеят спокойно и достойно старините си. Дали ще е същата ситуация, ако немецът (незнайно защо българинът смята, че всички немски пенсионери са богати, което изобщо не е вярно) остане да живее в Дуисбург, съвсем примерно? Едно е да имаш 1500 евро пенсия например в село Средни рът, Врачанско, а съвсем друго е да имаш 1500 евро в Дуисбург. На едното място ще живееш в къща с двор, няма да си притеснен за сметките, ще ти е тихо и спокойно, а на другото тези пари не се знае дали и до следващата пенсия ще ти стигнат...

Същата работа е в една Куба, или пък Доминиканската Република - чужденците си мечтаят да живеят там, под светлината на жаркото слънце, полегнали на някой екзотичен плаж, докато приятен полъх от бриз гали сетивата им, пък местните бягат през глава от там... Та същата ситуация е и в България. :)

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 70ee3bd6fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   Голямата красота на българските села? Уау!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 0c1960ddfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   Хилдегард и Валдемар Хакщетер от германската провинция Баден-Вюртемберг получават общо едва 1300 евро пенсия. Въпреки това са успели да си купят къща с голям двор. Но не в Германия, а в България, където двамата пенсионери намерили хубава къща на достъпна цена. Новият им адрес: село Сираково на 50 километра от Черноморското крайбрежие, пише германският вестник "Билд" и разказва, че двамата напуснали Германия още преди девет години - защото искали да живеят по-добре на старини.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 7db1e29c8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

33.   Едва 1300 евро пенсия?! Ти шегеваш ли се? Баба ми и дядо ми получават общо 593 лв. пенсия, т.е. 300 евро. Разликата е 1000 евро.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4d9fe7765b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

34.   Хубава тема. Наистина младите българи се забравят. Хайтов си го е казал - Изтървем ли село, Изтървали сме България. Именно в селата са традициите, облеклото ни, нашият истински бит. Ама на кого му е интересно...Никой не се интересува от отминалите години на България. Сигурна съм, че ако се създадат условия за нормален живот на село - примерно - работа за всички, да няма цигани...много хора биха се преместили да живеят там. Знаеш ли от колко приятели, които живеят в големите градове съм чувала как им е писнало от цялата лудница. Друго е на село. Спор няма. Комунягите всичко прецакаха. Та, обичайте си пак Русия...

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 29a76c8d43
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

35.   Лелееей, голямото възраждане на българското село - като немски старчески дом за социално слаби! Голяма чест и гордост за местното население!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 70ee3bd6fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   До 34

"Никой не се интересува от отминалите години на България''

Защото е било ШИБАН АД. Средна продължителност на живот по 45 години, 30 до 50% детска смъртност (!!!!!!), половината са били по-тъпи от говедата си, всичко е било борба за оцеляване, а понякгоа се е налагало да пътуваш със седмици, че да си продадеш изгодно житото, че да има някоя жълтица за децата. А и питай, къде са спали селяните зимата. Днес хората не искат стария живот на село. Иска си удобната офис работа, ама да е в малко населено място, да има всички удобста, всички услуги и да му е 1/10 от разходите.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 70ee3bd6fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   "Една от причините за това е именно чуждопоклонничеството на българина и готовността му да се продаде за жълти стотинки."

Викаш, да бяха седяли през 90те хората в България, когато 40% станаха безработни за има-няма 2 години, а заплтите паднаха на 1/5 от това, което бяха преди и чеснто казано, още не са се възстановили.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 44c420736b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

38.   Първо ---> Много хора остават, НО населението намалява защото има по- ниска раждаемост. Смъртността е твърде висока.

Второ ---> Съвременната българска икономика предвижда изхранването на 5 милиона българи.

Трето ---> На нас са ни нужни умни момчета и момичета, а не паразити (!) Мозъците на страната изплуваха за чужбина.

Четвърто ----> Във форума е пълно с хора приветстващи немските пенсионери, е как няма да дойдат.

Пето ---> Беден в Германия, богат в България.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 9d9b99e41d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

40.   Ти сериозно ли пускаш тази тема?
Сам казваш, че са пенсионери. Ами ти знаеш колко са пенсиите в Германия, Англия, Швеция и т.н.? Естествено, че ще изберат Бг за живот заради природата, климата и цените. Като получават най-малко 1500 евро на месец, как няма да им е добре? На теб с 3000 лева месечно няма ли да ти е кеф? Да не говорим, че много от тях дават под наем жилището си в чужбина и това е още един доход. Имат си пари за ядене, за разходи, за удоволствия и за спестяване. 3000 лева НА ЧОВЕК. Не на двойка.
Недей да сравняваш чужденците с българите, за смях ставаш. Как ще сравняваш 3000 лв с 600? Наистина не е за вярване. В Бг нормалните хора едвам заделят пари за да си ремонтират колата (ако имат изобщо!) ти за минибусове говориш! Ти какво си мислиш, че българите ни биха водили такъв живот с удоволствие? Ами биха водили, ама повечето не могат да си го позволят. Трябват пари за ипотека, за разходи, за храна...после ако нещо остане, ами пестиш го. Една седмица на море август и това е!

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: a570163a43
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

41.   Автора през колко български села е минавал? Сигурно е виждал само на картинка. Виждал ли е третокласните пътища, срутените къщи, липсата на читава инфраструктура, магазини, училища, детски градини, болници,? Има и добре устроени села, но повечето са окаяни. Младото население живее в градовете, или ако е на село, пътуват всеки ден до работа. За хора с малки деца е още по-зле- на това дете ще му трябват развлечения, игри, кино, куклен театър. Къде тия неща на село?
Всякакви патриотични изкази са хвалби само. Който е виждал села в чужбина-прави разлика. Който не- само се хвали, че е българин. И , да, идват , защото е евтино. С техните пенсии тук са царе. Това е истината- просто е евтино.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: a570163a43
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   Уникалните ни традиции не привличат тези хора, а евтиния начин на живот. Традиции си имат и там, както всяка страна си има. Кукери има и в Румъния доколкото знам. И в Сърбия, Гърция, Полша,Унгария. Различни наименования на едно и също нещо. За българската кухня също може да се поспори кое е и кое не е. Имаме традиции, но навсякъде имат.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3ddf489764
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

43.   Не са чак толкова много западните пенсионери в България. Дори и евтиния живот не ги привлича толкова. Бил съм в Испания и знам там какво е. Има цели градчета почти само с англичани и немци и не само пенсионери особено в южните части на страната. Например Кампо Сол, Пуерто Мазарон, Фуенте Аламо де Мурсия. Има дори около 40 годишни, имащи имоти в Англия и живеещи с наема в Испания. Тук са отделни случаи.

И все пак нека направим една бегла сметка. Двама пенсионери с по 1500 евро пенсия, предполага се, че за цял живот са успели да изплатят и един имот, което е още 1500 евро от наем. Еми това 9000 лв месечен доход за двама, без да се налага да работят.

Ако само за мен и жена ми ни дават 9000 лв на месец и си имаме селска къща, без да плащаме наем и това без да работим, как мислиш дали няма да оценим България? И в същото време селяните да ни приемат с възхищение като екзотични западняци от напреднала цивилизация.

И въпреки всичко пак в Испания са хиляди пъти повече тези пенсионери, макар че там живота е малко по-скъп от тук. Това не ти ли говори нещо?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 0c1960ddfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

44.   Германската пенсионерка Анете Брич напуснала родния си Бад Рапенау, подгонена от финансова принуда. „Реших да се преселя в България, след като получих съобщението, че ще взимам пенсия в размер на 550 евро. За мен това беше истински шок“, разказва тя в предаването и обяснява, че само наемът и режийните разноски възлизали на 550 евро. Пари за храна и други лични разходи изобщо не ѝ оставали. За капак на всичко от социалната служба ѝ обяснили, че жилището от 50 кв.м., което обитавала към момента, било прекалено голямо за един човек и затова поискали от нея да го напусне. „Бях обзета от истински гняв“, спомня си Анете, която е майка на четири деца и има търговско образование. Именно тогава жената започнала да проучва възможностите за изселване.

"Искам да остана тук завинаги"

Анете избрала България поради следните причини: „Страната е в ЕС, там се изповядва християнската вяра, а и не е толкова далеч, което означава, че децата ми биха могли да ме посещават“. Без да знае и дума български, 63-годишната Анете си стегнала багажа и заминала за една страна, която дотогава изобщо не познавала. Днес пенсионерката живее в Балчик и изобщо не съжалява, че е взела това решение: „Синьо небе и прекрасен климат - просто да се влюбиш“, казва жената. Дори езиковата бариера вече не я притеснява - Анете е научила по-важните думи и изрази, а и много българи владеят немски и с удоволствие ѝ помагат.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 48e1664aa2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   До 44
Да, съвсем вярно е, че тук идват само отчаяни пенсионери. В Германия с тези пари си умрял, а тук ще живеят малко по-добре. Но не биха избрали да дойдат тук, ако имаха достатъчно доходи, за да живеят в Германия.

 
  ...

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 9ad8ee5ef5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

48.   Явно пишещите тук и хабер си нямат за размера на пенсиите в Германия. Вземали били пенсии по 1200-1500 евро. Повечето немски пенсионери ги сънуват тези пенсии, защото реалността е съвсем друга. Едва от 2021 ще има т. нар. основна пенсия, която обаче е за хора с минимум 35 години осигурителен стаж. Примерът, който се дава по медиите, е с фризьорка, която е работила 40 години и е била ниско платена (каквато е тази професия) пенсия, базирана на осигуровките - около 563 €. При планираната пенсионна реформа, същата
фризьорка ще получава около 940€. Не знам откъде ги вадите тези цифри, но спрете да лъжете хората.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker