НЕ се прави така... Приятелко - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

НЕ се прави така... Приятелко
преди: 4 години, 2 месеца, прочетена 2007 пъти
Здравейте, не съм сигурна дали историята ми е за този раздел, но все пак ще разкажа. Жена съм
Много близки семейни приятели се разделят в момента. С жената бяхме много близки. Причината за раздялата им е че тя си хвана друг след много кратка авантюра и зарязва семейство си. Имат и дете. Много бързо и от раз тя реши че ще зареже досегашния си живот, почнаха да си търсят дом с новата изгора, а с мъжа й определено Не мога да кажа че не бяха щастливи. Страхотно семейство, и не е изглеждало така само отстрани, наистина бяха много сплотени. Въпросът е че аз не одобрявам постъпката й, супер егоистично от нейна страна, абсолютно никой не е на нейна страна включително и родителите й. Тя се държа изключително нагло и нахално дните преди да се изнесе, което още повече ме изуми какво й става. Мъжът й почна да ми споделя много след като се скараха, тя разбра че си пишем (моят мъж знае че си пишем и не намира проблем в това)не знам как го е приела но оттогава нито ме е търсила, нито нищо. Аз нея също. Може да се сърди че съм заела неговата страна, може и да ревнува нямам представа, но честно казано не ме и интересува, много ме разочарова с постъпките си и искам да ви попитам според вас права ли е да не ме търси и аз аджеба губя ли кой знае какъв приятел в нейно лице?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 2 месеца
hash: e566bd4a33
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ти си правата в този случай. А с опитите си да я вразумиш, тя се ядосва понеже знае, че е нейна грешката. Напомняш и, че не е правилно. А тя иска да се забавлява и да не мисли за последствията. Не губиш нищо, заела си възможно най-правилната страна, ти не си срещу нея, просто тя не е със себе си.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: d54258e2f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз все си мисля, че обществото съди, но приятелите трябва да се подкрепят. Справедливо и безпристрастно могат да ни оценяват познатите, колегите, обществото като цяло. Приятелят би трябвало да не съди, би трябвало да приема решенията и да ни подкрепя, това е, което го различава от останалите хора в живота ни. "Мисля, че грешиш, притеснявам се за теб, но ще те подкрепя, каквото и да решиш" това е приятелската позиция.
Ти си поела ролята на съдник, ето казваш кое, как се прави. Безпристрастно и справедливо отсъждаш кой е прав и кой не е. За теб е по-важно да си справедлива, отколкото да си приятел. Само, че те бракоразводен съдия си имат, твоята работа е съвсем различна. Качила си се на измислен пиадестал и казваш кое, как от позицията си на каква? Със същия успех, можеш да подадеш ръка от третия етаж, на някой който е паднал на земята. И да му нареждаш "ето, аз ти казвам как да се изправиш и ръка съм ти подала, ама ти си толкова ниско, че не можеш да се възползваш от моята помощ/акъл/съвет. А, може би ти си тази, която ако реално иска да помогне, би трябвало да загърби желанието си да стои по-високо (Егото- винаги да си правилна) и да се докосне до човека, да се опита да разбере "обясни ми, ако можеш, искам да те разбера, но ми е трудно". Макар, че дори, когато не разбираме и не харесваме решението трябва да се съобразим и да го подкрепим. Това е нейният живот, наистина ли искаш да си отговорна за изборите й? Наистина ли си влияние, а не подкрепа? Наистина ли искаш да упражниш власт над чужд живот?
Моята приятелка прости изневяра. Не смятам, че е права, зная че заслужава много повече. Но тя има пълната ми подкрепа, каквото и да реши. Казала съм й всичко, което мисля, че заслужава мъж, който я уважава и цени, че не бива да се страхува да остане сама, защото ще бъда до нея. От мига, в който чух " аз реших да дам шанс" повече не съм казала нито дума, против решението й. Щом тя дава шанс и аз давам шанс. Ако утре пак си блъска главата, аз пак ще съм до нея. Не за да й кажа "видя ли", а за да знае, че има поне един човек, който ще остава до нея, ако ще целият свят да е срещу й. И тя е този човек за мен.
В този смисъл мисля, че и двете не губите нищо. Тя може да получи същото отношение, което получава от теб и от непознат. Както ти можеш да съдиш насам, натам хората и без да са ти близки. Нямате симбиоза, не сте си полезни и необходими.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: b6f199ffe6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Аз лично съм "спирала" приятелка да постъпи импулсивно и глупаво, но моята ме послуша и дойде на себе си. Тя самата също се държеше агресивно, но не се отказах и я изтърпях, като не и спестявах нищо де. Някои ще кажат сигурно, че нямат право да се месят приятелите в личния живот един на друг, но не е съвсем така, защото не можех да я гледам как очевидно правеше ужасна грешка. Ако обаче беше продължила да си чупи главата, нямаше да я съдя, защото нито съм бог, нито има някакъв смисъл. А и в крайна сметка тя мен не ме е нито обидила, нито наранила. В случая ти акцентираш, че поддържаш контакти с бившия и съпруг. По-правилният подход е да подкрепите бившият и съпруг заедно със съпруга ти, а не да чатиш соло с мъжа. Не мисля, че ревнува, просто счита, че си я предала вероятно, като си се отдръпнала от нея и си се сближила с бившия. Тя разбира, че я приемаш като отрицателния герой и няма да тръгне да те занимава. В момента изоставеният партньор се чувства жертва и те ползва доколкото разбирам за отдушник. Помагайте заедно с мъжа ти да излезе от шока, като искате, но не се ангажирай само ти с това. А и защо тя трябва да те търси? Потърси я ти, като ти липсва.Само не се вкарвай в техния филм, защото натам си тръгнала.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: cd1c717e8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   До номер 2

Не си обективна! Ние затова сме хора и общество, защото изповядваме еднакви или близки морални ценности.
Ако утре мъжът ти реши по същия начин да си разбие семейството, както въпросната госпожа, ти за редно ли ще го счетеш, при положение, че не касае само теб, но и дете?
Ще останеш ли приятелка с мъжа-куцкар, защото просто приятелството стои "над всичко"?
Ще се абстрахираш от случилото се и няма да съдиш за постъпката на мъжа си, защото той по презумция ти е преди всичко приятел?
Затова сме човеци и не само неодобряваме грешките на другите, но и се стремим да им повлияем навреме, така че да не изпадат в слабости и да грешат! ТОВА Е ЕДНО ОТ НЕЩАТА, В КОИТО СЕ КОРЕНИ ПРИЯТЕЛСТВОТО!
А, че госпожата, разрушавайки си семейството, греши, няма спор! ..

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: e566bd4a33
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Номер 2, да подкрепиш очевидно грешна постъпка не е приятелско, даже Левски има цитат по този въпрос. Огромна глупост, шокиран съм. Но българите обичат да ги лъжат, виждаме последствията около нас.

 
  ...


...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 43eaf9c84c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Ти не си никаква приятелйа, само това ще ти кажа. Тя не е постъпила правилно, не е ама ти що за приятелка си. Аз дори да знам, че тя греши пак ще съм до нея и ще се опитам да я вразумя. За кво ти е да даваш акъли на мъжа? Твоя мъж да му дава. Аман от такива приятелки дето само си навират носът и се бутат там където са излишни.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 569c17a20d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Радвам се да видя, че все още има останали жени, които не са подвластни на женския социум ами следват някакви морални правила. Точно много мъдро си постъпила, като си я оставила да си чупи главата. Остави я да те потърси, като дойде време за сълзи.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 2dedd023af
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

8.   Хората сме си такива, много обичаме да съдим, да размахваме пръст и да четем морал. Обаче ти като "приятелка" попита ли я защо реши така? Човек не си зарязва семейство ей така без нищо. От страни може и да са били идеална двойка, но дали наистина е било така? Знаеш ли със сигурност какво точно се е случило в дома им зад заключената врата? Защото и аз познавах една такава "идеална семейна двойка" и когато се разведоха всички бяхме в шок. Накрая се оказа, че той системно си я тормозел, че и я биел, ама пред света го играели щастливо семейство. Та не съди прибързано! Със сигурност има нещо, което не знаеш. Една майка не си зарязва детето ей така. Даже и да се влюби, ще си хване любовник, а няма да гори мостове и да зареже всичко. Щом е готова да воюва с всички заради него, не е просто влюбване. А и както ти е казал и номер 2, приятелите подкрепят, а не съдят. Хора сме, понякога грешим, но ако не са приятелите да застанат зад нас в труден момент, тогава кой? И ти не си безгрешна, така че не се изявявай като съдник. Достатъчно други хора я нападат тази жена в момента, недей и ти. Особено, както ти казах, без да знаеш всичко. Лесно е да хвърляш камъни и кал, по-трудно е да разбереш и да подкрепиш. Добре, не си съгласна с нея, имаш право на мнение, но не и да съдиш и да се бъркаш в чужд живот. И аз не винаги съм съгласна с решенията на моята най-добра приятелка, направо смятам, че прави глупости, казвам й го в очите, но до там. Решението си го взима тя и дори после да се окаже, че греши не размахвам пръст, "ама аз нали ти казах?!" , а слушам и утешавам, защото заедно сме преминали през много през годините и знам, че когато аз имам нужда от подкрепа тя ще е до мен и няма да ме съди дори и да смята поведението и решенията ми за направо откачени. Защото ми е приятелка от 25 години, а не просто позната, която си умира да дава непоискани съвети и да разнася клюки за мен и как станало така "защото не съм я послушала"!
Помоли за това. Ти приятелка ли си или просто позната?

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: a8b2ed4ccd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Понякога от страни се вижда най-добре, кой е прав и кой е крив. Това, че ти е била приятелка не издейства някъква забрана да контактуваш с бившия й вече мъж. Не се тормози, не си изгубила нищо.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: ebc5d8903a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз си мисля, че изпитваш някаква подсъзнателна симпатия към бившия ѝ мъж.
Да приемем, че приятелката ти е постъпила зле. Ти веднага я осъждаш и с лека ръка решаваш, че не е нужно повече изобщо да общувате ( нищо, че това, което е направила няма нищо общо с теб, а и самата ти няма как да знаеш какви проблеми реално са имали, но са ги криели за пред хората). И веднага започваш да си общуваш повече с мъжа ѝ. Все едно само това си чакала. Ограничи контактите си с него преди и ти да си направила някоя глупост.

 
  ...

...
преди: 4 години, 1 месец
hash: b76de19580
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Съвсем правилно постъпваш, номер 2 изобщо не е права. Ако утре нечия приятелка реши да ликвидира мъжа си или майка си, как трябва да постъпи човек - да подкрепи приятеля си /дори и само да се съгласи с постъпката/? !? Над приятелството има поне още едно ниво приоритети - личния/общностния морал. В този случай постъпката на въпросната персона очевидно се укорява от всички нейни близки дори от собствените и родители.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 5df3dde89a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторке, с приятели като теб, няма нужда от врагове. Долна, подмолна и коварна си. С нечисти помисли. Домогваш се до съпруга на приятелката си, и то уж с добри намерения. Добре, че приятелката ти е разбрала що за стока си.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: dca156409a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Аз съм авторката.
Искам да кажа че откакто пуснах темата, тя ме потърси няколко пъти, но честно казано със сигурност и тя го усеща, не е същото.... Говори много по сковано, казва че всичко е супер при нея и не знае как не го е направилс по рано... Аз й казвам че се радвам за нея и наистина го мисля, поне да е оправдана цялата шумотевица. Но пак е правила разни грозни изказвания пред бившия й по мой адрес, един вид че сега можел да ме атакува... Явно го е изтълкувала като свалка всичко това, но все тая. Доста неприятно ми стана. Не мисля да я отсвирвам, ще направя каквото ми подсказва от вътре пък и тя с времето да се надявам да се осъзнае

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: b9583f564c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Въобще много мразя такива "приятелки" като тебе, които се бутат, там където има място само за двама. Изобщо не те касае личния живот на хората, пък били те приятели. Само може още да се влошат нещата. Не прави непоискано добро!

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: d54258e2f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Номер 4 и 5. Номер 2 съм.

Наистина не знам от къде дойде този извод. При положение, че в личния си пример отбелязвам, че казвам точно това, което мисля, и че отчитам решението като грешно. Не мислех, че се изразявам сложно "не мисля, че е права" и " казала съм всичко, което мисля" не е нито лъжа, нито одобрение на решение. Това, че не налагам мнението си на всяка цена, означава единствено, че смятам мнението на приятеля си за личния му живот за по-важно от своето. Нали това е неговият живот. А, дали след решението му ще остана в живота му вече си е мой избор.
Добре бе хора, наистина ли сте достигнали такива висини в личното си развитие, че да упражнявате власт над важните решения на други хора? Толкова сте уверени, че знаете най-добре, че преценявате през какво трябва и не трябва да премине като опитност в живота си някой друг човек? Сериозни ли сте? Такава отговорност... или безотговорност.
От позицията си на какви знаете най-правилното решение? На гласа на обществото? То си има глас, къде е приятелският ви глас? Каква е функцията ви- преразказ на обществото? ! За втори път питам каква е функцията ви- глас на обществото, на съвестта, на морала. Всичко, но не и нормален човек със слабости, проблеми и трудни моменти като този срещу вас.
Толкова е важно да сме правилни, а? Всички да ни харесват. Толкова, че да прочетем избирателно текст, за да се изкараме прави. Толкова, че да предадем близък приятел и да го сочим с пръст и съдим, заедно с обществото.
Дано, наистина, пожелавам ви това общество да се грижи така и за вас. Да е заслужило повече лоялност от близките ви приятели.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 2b066ce55e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Смятам, че не си й приятелка. Добре че се е отървала от теб. Нямаш право да я съдиш. Това си е нейния живот и ти не си част от него.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: ef5981586f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Ти не си никаква приятелка, а обикновен предател, който всеки се радва да няма в живота му. Прочети си текста само, засрами се от начина си на мислене....

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 1ef683dd97
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Реших да оставя мнение, защото съм била в положението на приятелката на авторката. Преди години срещнах друг мъж, влюбихме се и се разведох със съпруга си. Шокът, който моето решение предизвика у близките ми, беше огромен, защото и ние го раздавахме "перфектното семейство". Просто бяхме достатъчно интелигентни хора, че да не навираме семейните си проблеми в очите на останалите. Зад кадър обаче имаше и насилие, и тормоз, и разочарование, и безнадеждност, която ме докара до там, че в един момент просто затворих вратата зад гърба си. Дори мъжът, с когото имах връзка тогава, да не ме беше последвал (но той го направи и също се разведе), аз пак бих постъпила така.
Първата зима беше много тежка. Майка ми отказа да ни пусне в жилището, което по документи е мое. Приятелят ми (тогава още беше такъв, сега вече ми е съпруг) пък остави своя дом на бившата си жена. Наехме квартира в София, откъдето съм аз. На него му се наложи по тази причина да напусне работа, защото нямаше как да пътува до провинцията всеки ден (колата също взе бившата му). За един период от време останахме на моята заплата от 700 лв. - за наем, за храна, за ток и вода, за всичко.
През тази дълга, дълга зима аз си преброих приятелите. Все още отчитам онова изпитание като повратно в живота ми, защото то ясно ми показа първо моите собствени способности да оцелявам и второ свали маските от лицата на доста хора, които бях допуснала в живота си.
Квартирата ни представляваше стая с баня, толкова можехме да си позволим. Имахме масичка с два стола, едно легло, гардероб и един кръгъл зелен килим, който си купихме с последните пари. Този килим още го пазя и ще го пазя до края на живота си, защото точно той се оказа главният арбитър при пресяването на моите приятели. Тъй като имахме, както вече споменах, само два стола, сядахме всички в кръг на килима около бутилка вино в средата. Хората се сменяха, сцената оставаше. Разговаряхме за всичко освен за развода ми, тази тема никой от приятелите ми не зачекваше. Към гаджето ми се отнасяха така, сякаш от сто години сме заедно и никога не е било различно; бившият ми съпруг не се спомена нито веднъж. Никой от гостите не идваше с празни ръце, всеки гледаше да намери елегантен и щадящ достойнството ни начин да ни подпомогне поне с продукти. Скоро една приятелка от този буквално "приятелски кръг" ме свърза с едно ново списание, където ме поканиха за външен сътрудник при отлични условия и заплащане, позволяващо ми спокойно да покривам наема. Друга една - университетски професор - не ме остави на мира, докато не кандидатствах и не спечелих редовна докторантура при нея, така че започна и стипендия да ми тече. Първоначалният ни капитал от 700 лв. месечно взе да набъбва, още повече, че приятелят ми си намери - с помощта пък на неговите приятели - чудесна работа тъкмо по специалността му, така че окончателно си стъпихме на краката, а след като се оженихме официално майка ми развя бялото знаме и вдигна ветото от имотите ми, така че вече можехме да разполагаме със собствен апартамент през зимата и с крайградска лятна къща през топлите месеци. Оттогава минаха осем години. Същите приятели продължават да са част от живота ни, но вече правим "магическия кръг" в градината около барбекюто и не на зеления килим, а на зелената ни морава. Никой от хората, които така и не ме потърсиха по време и след развода, не остана в живота ми. На мен безгръбначни, на които не мога да разчитам в добро и в зло, не ми трябват. С бившия ми съпруг не поддържам отношения и не зная той как се е справил с кризата. Надявам се да е получил същата подкрепа от своите близки.
Не смятам да оставям друг коментар към историята на авторката, защото мисля, че епизодът от моя живот илюстрира достатъчно добре тезата ми, която напълно съвпеда с позицията на номер 2.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 314c09c8db
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Не струваш като човек, авторке. Нито пък като приятелка. Дори смятам, че тайно завиждаш на приятелката си за смелостта и куража, които притежава да промени живота си, и да се бори за щастието си. Наумила си си уж под формата на съчувствие да се намърдаш в леглото на съпруга й, но няма да те огрее. Човекът си обича нея, и страда за нея. Ти ще бъдеш просто кратковременна утеха, нищо повече.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: e2fbb92171
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Права ли е да не ме търси... Ами малко смешно питане. Но ще отговоря: Тя, а и който и да е друг човек има пълното право да не те търси, даже и без да ти дава каквито и да било обяснения.

Не, не си я загубила като приятел, защото вие не сте имали истинско приятелство, а сте /били/ просто удобни познати.
Силно се съмнявам да ревнува от теб, а и от която и да било вече бившия си мъж, така че изобщо не се притеснявай за това и продължавай да си пишеш с него спокойно, щом твоят мъж твърди, че няма проблем това.

 
  ...

...
преди: 4 години, 1 месец
hash: dcd1e67c91
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Така сме ние българите, защото всичко ни е "наред" обсъждаме другите! Адски подло, невъзпитано и завистливо е да говориш зад гърба на други хора.
Няма да коментирам историята, защото не е разказана от първо лице, че и съвет да давам.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 12f03237dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Защо си мисля, че ти харесващ вече бившия ѝ мъж. Подсъзнателно изпитваш срам и затова пускаш теми дали правилно не те търси. Мъжът ти и той къде спи? Скоро ще е в ситуацията на бившия мъж на приятелката ти.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker