Защо е лошо човек да бъде самовлюбен? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Защо е лошо човек да бъде самовлюбен?
преди: 4 години, 1 месец, прочетена 1777 пъти
Здравейте,
Мислите ли,че това човек да е самовлюбен дразни хората и защо?Под самовлюбен имам предвид просто човек който има много високо самочувствие,с покритие.Човек,който е егоист,мисли винаги за себе си,не иска нищо от околните,защото е достатъчно отговорен и независим,за да се справя сам със всичко,колкото и да е трудно.Помага,но само,ако са го помолили преди това и то ако той самият прецени,защото все пак не е длъжен,това дали ще помогнеш е твой личен избор.Човек,който непрекъснато си гледа отражението навсякъде и се възхищава на себе си,хвали се и говори много често за себе си пред другите,прави си комплименти сам.По същия начин прави комплименти и на другите хора,повдига и тяхното самочувствие,не мачка другите и им оказва уважение.Дори да е повече от някого в действителност и да го знае,не му го показва,не се държи и говори надменно.Не разбирам какъв проблем има в това да си такъв човек,при положение,че наистина си много красив,интелигентен,забавен,успешен,като цяло имаш покритие.Защо това да обичаш себе си не се харесва на околните,при положение,че ти не им пречиш или нараняваш по абсолютно никакъв начин.Постоянно някакви коментари от типа "Самочувствие до небето","Лети в облаците",подсмивания... Да,самочувствие до небето,какъв проблем има в това?Хората казват,че не харесват хора с ниско самочувствие,тях ги мачкат и не ги вземат насериозно,смятат ги за комплексирани и жалки.Но когато някой има високо самочувствие също го критикуват и не го харесват.Никога не са доволни.Аз лично не разбирам проблемът с викокото самочувствие.Аз харесвам уверените хора,приятно е да бъдеш около тях и никога не са ме дразнели.Дразнят ме хората,които са комплексирани и се оплакват,те са досадни.Но въпреки това никога не съм тръгнала да им се подигравам.Аз не се подигравам на никого като цяло,нямам време за такива неща,а и не изпитвам нужда,какво печеля когато обиждам и се присмивам?Дори по този начин излагам себе си и ме е срам да го правя.

Тази история не знам за коя категория е,ще я сложа в "Любов и изневяра",защото темата е любов към себе си.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 1 месец
hash: 23771e5ecb
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не е много хубаво, защото не забелязваш и усещаш много по-важни неща от собствения си облик и величие.
Но всъщност нямаш реална преценка и затова хората са ти казали - "лети в облаците". Като пример ще ти дам Асен Блатечки и изказването му за Хоакин Феникс в ролята му на Жокера. Той може и да притежава талант, който не са му позволили да разгърне на големия екран, давайки му все трудни роли (да играе себе си), може и да е вярно, че ролята на луд има много повече потенциал за изява таланта на един артист, но е факт, че е нелепо Асен да говори за себе си, когато би трябвало просто да замълчи. И не само би трябвало да замълчи, защото така е редно, а да замълчи, защото има какво да научи.
Така и ти, мило момиче, започни да вникваш повече в хората и нещата, които те заобикалят.
Съжалявам да ти го кажа, но ако пожелаеш да вникнеш по-дълбоко в живота, мисля че ще ти е от полза да поработиш с психолог, много по-лесно и безболезнено ще разбереш себе си.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 99e95b20d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Подозирам, че визираш конкретен човек, най вероятно себе си. Не защото ти си си направила този самоанализ, но вероятно някой ти е разяснил , че имаш малко по високо самочувствие, навярно миг преди да си тръгне :)

Обичаш да се хвалиш, защото отчаяно се нуждаеш да си повдигаш самочувствието. И понеже най вероятно и обкръжението ти е съставено от такива повредени индивиди, взаимно си помпате самочувствието като си правите комплименти които надхвърлят реалните ви възможности, както ти самата призна. И се самоуспокоявате, че "на никого нищо лошо не правя" но реално единственото което правите е личният ви кеф и заветното повдигане на самочувствието. А най много мразите да отделяте време и внимание на другите, затова са ти толкова досадни останалите, ако почнат да си говорят за проблемите. Ами за какво да говорят, живота не е само почивки, молове и кинематографични чинийки с храна , и селфита, с които си пълните баналните фейсбук страници.

Надявам се, вече си даваш сметка, че един обикновен реалист който съзнава, че 1- живее в реален и материален свят, и 2 - има нужда да дава на хората, и да общува с тях, истински, и да им помага да си решават проблемите, ако ви гледа отстрани, би ви гледал със смесица от съжаление и ирония. Не защото смята, че "над останалите" а защото вижда колко крехко е самочувствието ви. Една критика и вече пускаш тема с отчаяната надежда да видиш 1-2 коментара които да те окуражат и да ти кажат, че нищо ти няма. Този факт, толкова лабилно реално самочувствие, говори, че нещо наистина ти има. И човека провокирал всичкото това най вероятно е прав.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: f6b5ebf869
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Това за тебе ли става дума в това описание?
Иначе дразни околните комплексари, както дивата свиня се дразни на планинския орел, че гордо се рее в небесата а прасето с малките копитца, трябва да преодолява храсталаци и калища.
Иначе няма нищо лошо да се само обичаш и аз съм така, даже има мъдрост:
Едно от най-лошите неща,които може да си причини човек е да се самонамрази!
Не случайно самоубийството е най-големия грях.
Съществуването ни е страхотен късмет, така че най- правилното и естествено е да обичаш най-много себе си.
Реално човек не може да обича някой повече от себе си, защото реално, трябва да спре да съществува.
Това е психо визуална измама, която води до мания в много случаи.
Правилно разсъждаваш, само трябва да се прави разлика между самовлюбен и високо самочувствие.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: e18ad0f0a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Много години родителите ми, средата в която отраснах, обкръжението ми ми смачкваха самочувствието.
В юношеските си години дори съм имал периоди от по седмици в които не съм излизал от вкъщи, положението беше много тежко. Подкрепа и разбиране от родителите- никаква. Дори ми втълпяваха чувство за вина и малоценност.
Слава Богу смених града и заживях сам на 18 години. Нова среда, нови хора, образование. Дори бях започнал да посещавам психолог.
Години по-късно, аз съм "егоист". Имам самочувствие, обичам се, обичам и жена си и околните.
Ставам рано, тренирам, храня се здравословно, работя хубава работа, все още чета книги и се самоусъвършенствам.
Гордея се със себе си, гледам се в огледалото и виждам прогреса от тренировките и храненето си, обичам да се гледам и да си казвам колко добре изглеждам.
Като цяло съм добряк и не се присмивам на никого, защото знам какво е да си на дъното.
За съжаление битува още този модел на старото поколение, в който трябва да си изгърбен, смачкан, да гледаш лошо и страшно и да мразиш света около себе си.
Дано по-младите променят всичко това.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 21dd6564b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Има огромна разлика между човек със самочувствие и самовлюбен човек.
Аз харесвам уверени хора, защото те не се вайкат, не охкат и пъшкат, а действат със замах и дори да сгрешат, не се самосъжаляват, а започват да учат и надграждат. Уви, тези хора не говорят за себе си така, сякаш са поставили звездите на небето.
Самовлюбените хора са токсични. За тях си, те са най-най. Проблемът им е, че не зачитат другите и дори не осъзнават до каква степен пренебрегват чуждите чувства и качества. Не, че са длъжни да мислят за останалите или да им помагат, но изобщо не е готино някой да е опериран от съвест и разбиране, защото вижда само себе си. Невероятно е грозно някой да застане със самочувствие тип: "Аз съм най-важен; Аз за нищо не съм длъжен; Аз мога почти всичко; Другите да мислят за себе си; Не е мой проблем; Аз не допускам грешки, а ако го правя са незначителни" Какъвто и да си единак, ти живееш в общество и винаги ще попадаш в групи (клас, работен екип, семейство, приятелска компания), а в групите всички са равни като хора. Не можеш да се разбереш със самовлюбен човек, той изобщо не ти позволява да му помогнеш, да му обясниш грешката му. Той не е екипен играч, ако заедно правите проект, той зачита само собствените си идеи и в най-добрия случай любезно обяснява как чуждите не стават за нищо. Страхотно е да можеш да се оправяш сам и вярвам, че всеки един от нас е способен да го прави, но това качество не ти дава право да отблъскваш хората, които искат да стоят до теб по време на изпитание. Знанията ти не ти дават право да дискриминираш чуждите знания. Уменията ти не са вселенски, ти си човек и имаш граници, някъде там някой има повече и по-добри умения. Проблемът на самовлюбените хора е, че се смятат за нещо повече и го показват, макар и несъзнателно за тях, другите го виждат и усещат.

 
  ...


...
преди: 4 години, 1 месец
hash: e18ad0f0a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Аз си падам доста по Стоицизма, за тази философия в древна Гърция и Рим и за влиянието й върху някои от управниците във времето.
Хубаво е човек да има самочувствие, но не и да гледа от високо на нещата.
Единият от Цезарите е имал специален човек, който да му казва "И все пак си човек и ще умреш като всички останали".
Не трябва да сме егоцентрици, не трябва да позволяваме егото да ни завладява, мислейки си, че вселената се върти около нас.
Ако някой ни каже неудобната ИСТИНА, трябва да я приемем, а не да я отричаме.
Не трябва да сме пленени от мисли какво другите мислят за нас. Дори е добре понякога да се "излагаме" и да се пресмиваме на собствените си недостатъци, отново непозволявайки егото да ни обгърне.
Това е общо взето.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 903d34d1dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Защото човек няма представа за собствената си значимост. Интелигентите хора обикновено се самоподценяват, а не толкова интелигентните се самонадценяват. И въпреки, че всяка човешка мисъл е субективна, т.е. пречупена през собственото ми Аз, то мнението на някои по-далечни хора за тебе обикновено е далеч по-близо до реалното от твоето собствено или на най-близките ти. Затова, когато някой ти направи искрен комплимент (тук искрен е ключовата дума) е добре и съотвено е същото с градивната критика. За съжаление не всички комплименти са искрени, а също и не всяка критика е градивна. Как да ги разпознаваш е опит, който се гради през целия ни живот.
И да, хората с излишно ниско самочувствие, които постоянно се оплакват и се изкарват жертви не се харесват. Но още по-неприятно (дори и в доста случаи направо комично) впечатление правят тези с високото самочувствие, особено когато е неоправдано. Затова намали си малко егото за да не те мислят за пуяк/пуйка в най-добрия случай или направо за идиот.
Мога да дам един пример от моя собствен живот. Преди години бях в Германия по Еразъм за един семестър и изучавх немски заедно с другите студенти, които бях там по тази програма. Аз понеже никога не бях го учил, реших че започна курса за ниво А2, защото А1 ми се видя много лесно, а Б1 очевидно беше много далече от мене. Та в моята група имаше една испанка, която говореше малко по-лошо от мене, но нека кажем, че сме били говорно на едно и също положение. Но в граматиката беше много, ама много по-зле от мене. И когато станахме приятели във Фейк-а, в профила й гледам написала, че говори английски и немски. Т.е. аз не смеех да твърдя, че говоря какъвто и да е немски, а бях по-добър от нея, но тя явно имаше достатъчно голямо самочувствие, че го владее. Дори не ми изглеждаше смешно, а нелепо.
Така, че обичай се, но с мярка, внимателно с егото и това е. И помни винаги някъде там има по-умен/а, по-богат/а и по-красив/а от тебе.

П.С. Това е също и за номер 4. Самочувствие базирано преди всичко на външен вид, няма почти никаква стойност, вземайки предвид и факта, че с остаряването всички погрозняваме външно.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 07ca56ad2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Хората това, хората онова. Хората са масово вмирисани цървули, оригващи се на чесън, дето го карат, като някакво долнопробно стадо и най-мразят, някой който не е като тях

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 88dd1c9ea4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Разбира се, че авторката говори за себе си в историята. Тя е до краен предел самовлюбена и със страхотно самочувствие. Тя не може да види друг човек по-умен или по-знаещ от нея. Хора като авторката наистина не могат да се осъзнаят интелектуалния си капацитет на какво ниво е. Такива хора са безкрайно заблудени в собствените си очи. Те виждат само себе си на върха на познанието, над тях други няма.
Харесват ми коментарите на номерата 5,6 и 7. Много зрели и разумни разсъждения, но едва ли авторката ще им обърне сериозно внимание, а ще продължава да си живее със собствените си заблуди.
Всички знаете кой е Сократ, най-мъдрия философ на всички времена. При него е бил 20 години ученик философа Плато, а при Плато е бил ученик философа Аристотел. Ето какво казва най-мъдрия философ Сократ за себе си: "Аз зная, че нищо не знам". Ето каква скромност проявява най-големия мъдрец. Главната му препоръка към хората е: "Опознай себе си". Както виждате много малко хора познават себе си, собствената си интелигентност, собстените си знания. Такава е и авторката.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 388896c4ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Защото самовллюбените хора всъщност са комплексирани хора с проблеми, също като сдуханите. Просто го избиват по друг начин.

Често сдуханите хора, когато им дойде до гуша да бъдат смотани, решават да "преобърнат" живота си и си изграждат имидж на перфектният човек (перфектен според тях). За да поддържат този имидж им трябва одобрението и харесването от околните и ако го получат се чувстват значими, но ако ги критикуват се сдухват.

Проблема е, че комплексите, които стоят в основата на нещата остават неразрешени. Самовлюбените хора си остават същите сдуханяци, с тази разлика, че изграждат една маска върху сдуханото си аз.

Затова се държат и по начин, по-който е дразнещ.

 
  ...

...
преди: 4 години, 1 месец
hash: ee00b2eb16
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Това не е лошо. Четох в YouTube: Били Айлиш била много самовлюбена!.. Ми, ако не е, никой нямаше да я харесва! Важното е и в тая си любов да имаш чувство за мярка.

 
  ...
преди: 4 години, 29 дни
hash: 914b201c68
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не мисля, че е лошо. Няма как някой да те обича, ако първо сам не обичаш себе си.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 29 дни
hash: 7ca605dfc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Авторе или авторке, проблемът със самовлюбените е, че са трудни са общуване и им трябва някой със самочувствие на дъното или близо до него, който също така не смята скоро да се самоубива /че ще трябва да се търси друг след като той изчезне/. Той няма да има твърде големи изисквания според тях /ще им оставя светлината на прожекторите/ и биха могли да бъдат в близост до него по-дълго време. Да го разгледаме по точки:

1. Те се смятат за върховното чудо на сътворението, за гордостта на Господ и за перфектният човек. Това може и случайно да е вярно /1 на милион такива наистина имат покритие при 3-те процента най-интелигентни земляни, останалите са обикновени позьори и самозаблудени хора/, а може да не е. Ако не е, значи те лъжат себе си и околните. Ако е вярно, тогава имаме нов проблем: те обожават да се изтъкват пред другите и при възможност да раздават непоискани съвети. Дори да са толкова велики, колкото си мислят, познай кой човек би понесъл постоянно да е в ролята на Иванушка Глупака! Всеки има нужда да бъде оценен заради талантите си, били те 2 или 20. А когато си в компанията на самовлюбен, ти нямаш таланти, защото всяко твое умение е несъпоставимо с неговото.

Всяко твое действие остава незабелязано и ти си невидим или дори то ще бъде критикувано, ако противоречи на разбиранията му. Ти си като дъвката върху подметката му - усеща, че нещо лепка там долу, но продължава напред и при първа възможност те изстъргва с нещо, за да се махнеш от крака му. Там тези хора слагат останалите - под краката си.

2. Тъй като са обсебени от себе си, те напълно игнорират другите. Примери: на тях не им пука, че ти имаш проблем, ако този проблем не касае тях. На тях не им пука за твоите чувства, ако те не са свързани с тях. Например твоя спонтанен аборт би бил маловажен, но ако след него заявиш, че те са допринесли някак за случилото се и дори това да е вярно, Адът ще се отвори на Земята. Няма начин самовлюбен човек да е сгафил - нали те са винаги велики и прекрасни? Когато те те ритат, ти сам си загубил равновесие преди кракът им да се докосне до теб, т.е. те не са лошите в историята.

3. Те не могат да обичат друг или поне не така, както обичат себе си. Любовта изисква взаимност, която нашите пичове не могат да осигурят. Това води до някое от следните:
- човекът отсреща ги чака да се променят, чака и в един момент се чупи.
- човекът отсреща не понася студеността им и им изневерява. После може и да се чупи, а може и да остане, но да им изневерява като начин да получи човешки контакт и някаква близост, макар и илюзорна.
- човекът отсреща се вбесява и се стига или до постоянни скандали, или до нещо по-лошо.
Това са трите основни варианта: да избягаш, да запълниш дупката в личността си с чужда помощ или да накажеш лошия/да се съпротивляваш някак. Никое от тези не звучи като сценарий за щастлив брак, нали?

Тук говорим за самовлюбени. Човек с умерено самочувствие дори е секси, но минеш ли средата, ставаш токсичен за останалите. А и като правило онези с най-високо самочувствие обикновено са и най-тъпите заради ефекта Дънинг-Крюгер /по-горе го споменаха - умните се подценяват, тъпите се гордеят с величието си/. Трудно ще намериш наистина успял и завършен индивид с високо самочувствие, но пък тъпанари с нос до небето под път и над път.

 
  ...
преди: 4 години, 28 дни
hash: 5664f1ef85
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   "Ако наистина обичаш себе си, никога няма да нараниш някой друг" - Буда.
Не бъркайте истинската любов към себе си със самовлюбеността, егоизма и това да не ти пука за никой друг, освен за себе си. Доста литература има изписана по въпроса, просто трябва да се чете.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker