,,Патриотизъм или пропаганда?" - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

,,Патриотизъм или пропаганда?"
преди: 4 години, 20 дни, прочетена 1032 пъти
Млад човек съм.
Като малък пях и се радвах на българските песни. Българската история също ме впечатлява и е доста интересна.
Но сякаш всичко това е далеч от мен. Всичко е толкова по- глобално, по- близко и по- достъпно.
Със всяка история, вървят и войни. За мен войната е най - безсмисленото нещо.
След като можем да общуваме по между си, защо се стига до войни.
И осъзнавам че аз не познавам България може би не цялата. Но аз не мога да обикна скалите, планините и природата и. Това са просто неща, които ме заобикалят. Да красиви са. Но аз обичам семейството си, приятелите си, домът си. И ако избирам дали да замина или да остана тук, аз се двоумя, защото тук имам приятели и по скоро бих изпитал страх от друга държава, от колкото носталгия. Някои от по- младите
Гледам на нещата по- глобално и причислявам всичко към планетата. Моето желание е да я опазя чиста и красива.
Гледах по телевизията, малко дете, с типичния детски празен поглед да си танцува на българска песен, а отзад родителите му развявайки знаме. Почувствах се странно. Децата трябва да обичат домът, природата и семейството. Но това бе някак нередно спрямо малкото дете от екрана. То ще има свой живот
Но далине България, Америка, Япония. Да в някои е по - различно от други, но това са просто места, части от общата картинка-планетята.
Тук има и добри и лоши политици. Навсякъде ги има.
Забелязал съм, че по- възрастните хора, рядко или изобщо пътуващите извън България са по склонни към Патриотизъм и обич към родината. Докато новите поколения, са сякаш по- осъзнати. Не знам така го чувствам. Човешката психика, мисленето и даже формата на лицето са се изменяли по- малко през вековете...
Вие как смятате? На кое мнение сте?
Бихте ли се жертвали за България?
Ако имаше шанс България да се бие със страна, в която победата е сигурна, бихте ли подкрепили борбата?
И какво смятате по темата ми, , Патриотизъм или пропаганда? "
... А може би и двете?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 19 дни
hash: c704b25324
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Добри политици няма. Впрочем сещам се за двама - Хосе Мухика- президент на Уругвай и Виктор Орбан.
Въпросите са несериозни. С коя страна ще се бие България със смешната си армия? С Буркина Фасо ли? И не, няма да се жертвам. Да се жертват Боко, Курнелия, Сидеров, Валери Симеонов, Марешки и Шкембе Войвода.

 
  ...
преди: 4 години, 19 дни
hash: 8d3d252f70
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Новите поколения били по-осъзнати, ти сериозно ли? За останалата диария тип излияние даже не виждам голям смисъл и да коментирам. Просто като видя разсъжденията на някои и просто не се изненадвам от ситуацията в България. Ако обичаш семейството си, ще обичаш и наРОДа си.

 
  ...
преди: 4 години, 19 дни
hash: 8d3d252f70
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Новите поколения били по-осъзнати, ти сериозно ли? За останалата диария тип излияние даже не виждам голям смисъл и да коментирам. Просто като видя разсъжденията на някои и просто не се изненадвам от ситуацията в България. Ако обичаш семейството си, ще обичаш и наРОДа си.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 19 дни
hash: 349e67c040
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   За мен чистият патриотизъм е символ единствено на българите, загубили живота си за освободителните битки, да си готов да участваш в обречена битка само заради родината си. в мирно време какво означава да си патриот-да разпънеш трибагреника на терасата ли? Точно хората, които са емигрирали са обратния пример за патриотизъм-те абдикират от това да променят живота в България, а се вливат в уредени държави на Запад, някои ще каже еми те са принудени, за аналогия Ботев и Левски са живяли в изоставена мелница една година. Големият въпрос е дали ще откажеш от голяма сума на Запад, за да живееш в България например? Някои имат разбирания за патриотизъм, граничещ с шовинизъм, което също не е правилно.

 
  ...
преди: 4 години, 19 дни
hash: 787b4b923c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Истината е, че нищо не трябва. Всеки се ражда чист, и всички наоколо започват да му втълпяват неща. Обичай родителите си, обичай природата, обичай родината, носи това име, говори този и онзи език, следвай тази или онази религия, гледай тези филми, обличай се по този начин, мисли по този начин, помни тези неща. Всичко това са конструкти. Но човешката природа е такава, че не можем да живеем без тези конструкти. Примерно ти вярваш, че трябва да обичаме природата и родителите си, но не и родината си. Аз вярвам, че трябва да уважаваме и трите. Не казвам "обичаме", защото не знам какво точно значи да "обичаш" родината. Не е като да обичаш човек. Но да уважаваш - за мен това е ок и го правя. Произхождам от тази култура, дала ми е неща, уважавам я. Това е.

 
  ...


...
преди: 4 години, 19 дни
hash: bb32c11bda
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   До войни се стига, когато един народ иска да отнеме нещо на друг народ, да го пороби, ограби, завладее. Моят дядо е фронтовак от втората световна. Разказвал ми е как е преживял бомбандировките над София. Войната не пита народа дали са съгласни. За щастие тези времена отминаха, но за съжаление хората не го ценят и намират други начини да воюват помежду си.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 19 дни
hash: 074169d169
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ако прези 50 години някой чуеше твоите писаници почти сигурно щеше да те обадят в полицията, сори милицията. Нашите подители са доста манипулирани, защото са били такива времената, велики българи, дънките и безплодието, лошите капиталисти, тъпи омериканци, най-красивите жени, най-умни българи, уникална българска природа и какво ли още не, може сам да се поразровиш из нета.
А за българите в чужбина аз имам друго наблюдение, повечето от тях не говорят или говорят слабо езика на държавата приемник, рабжтат ниско кварифицирана работа, срещат се само с българи и македонци в свободното си време и се събират пари за лятна ваканция в родината.
Не мисля, че всички участвали във войните след освобождението са го правили доброволно. Спомням си бегло, че по време на войвата и разпада на Югославия пращаха на мъже до определена възраст някакви писма за явяване, накой по-запознат се надявам да го разясни.

 
  ...
преди: 4 години, 18 дни
hash: ad383718b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Трябва за си там, където има работа. Какъв патриотизъм, когато сметките чакат, цените високи, а доходът никакъв. Съжалавам, но това е реалността. Да много е красиво, но от патриотизъм ли да отида на бг. черноморието? Да изреждам ли купищата негативи. Какво мога аз като обикновен човек да променя. Чистех години кварталната градинка, писах до общината, борба да сложат кофи, борба накой да ги изхвърля и сега кажи ми, по света хората хората пазят чисто. Да, да. Нищо не пазят, просто постоянно се чисти. Отваряш си прозореца в София, мръсен въздух, трафик, пренаселено. Мога ли да отида в някои китно българско село и какво да правя там, без работа, училище, инфраструктура. Хиляди биха го направили ако има работа и условия. И аз се махнах, но в чужбина. Хубаво из България, но се вижда как всичко замира, по някой отворен магазин в центъра на града, няколко кафенета и това е. Ако поминък, малки фабрики, производства, въобще живот, всичко ще живне, но дори и това не се толерира в България. Искаш да правиш бизнес, системата ге смачква и си казваш по-добре в чужбина за постоянно или сезонна по кво смисъл. Тоя позната с няколко магазинчета и персонал ходи да бере ягоди за да свързва двата края и да поддържа бизнеса си. Абсурд. Къде го има това?

 
  ...
преди: 4 години, 18 дни
hash: a61916c3b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Всеки човек има нужда от идентичност. Метъли, скинари, фенове на ЦСКА, мюсулмани, българи, вегани. Така човек се ражда с устрема за уникалност.
Не можем да виним другите че искат да бъдат част от субкултура, националност, религия и тн. Някои неща обаче вземат връх, като фанатизма при мюсулманите например или Хитлеровия национализъм. И тук е парадокса. Уж глобализацията има за цел да промие крайностите и да унифицира хората, за да се избегнат конфликти, а всъщност се създава точно обратното. Хората вече са на нож един към друг за най малкото. Християни срещу мюсулмани. Българи срещу цигани. Индийци срещу пакистанци. Арсенал срещу Челси. Дори мъже срещу жени.
Ефекта е обратен. И то с цел. Авторе и ти си жертва на това, защото не е проблема че си българин, а че не ти харесва да си такъв.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 17 дни
hash: 8e57c83f5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Швейцарците се гордеят с природата си, италианците - с наследството, оставено им от древен Рим, много подобно при гърците, а пък американците се гордеят с конституцията си. И т.н.

Защо пък и ние да не се гордеем с нещо, а? Откъде пък накъде? Толкова ли смяташ, че българите сме последна дупка на кавала че да не се харесваме какви сме, къде сме, каква история имаме и каква култура? Защо търсим само кусурите и се мислим за прости байганьовци и нищо повече? Защото кусури може да се намери у всеки индивид и у всеки народ.

Прав си с природата, ама само донякъде - само до там, че не сме я създали ние та по тази причина не може да се смята за "българска". МОЖЕМ обаче да я пазим и да се грижим за нея, и по този начин да се гордеем с нея. Така правят швейцарците. Ние - като гледам крайбрежието ни - не, за съжаление.

Имаме песен изпратена в космоса. На всеки 5 години пък се прави национален фолклорен събор в Копривщица, където идват изпълнители от цяла България... Както и десетки хиляди чужденци от цял свят. Атмосферата е у-ни-кал-на. Говорил съм си с американци там, и японци - били път през половината планета да дойдат тук. Същото се отнася и за фестивала на розата в Казанлък, а във връзка с това и долината на тракийските царе. Други забележителности като стария град във В. търново и Пловдив, както и архитектурни резервати като Мелник мисля че са очевидни. Бих се гордял даже и с Бузлуджа - като паметник обозначаващ провала на комунизма. Нек'во разпаднало се НЛО бате, ама пак е интересно и пак повдига вежди. Познавам тур оператор, който специално е водил японски ТВ екип до там.

Харесва ми че съм българин не защото смятам че България е по-велика от всички други, а просто защото българското е нещо различно. Твърдо смятам, че помненето и пазенето на българската култура обогатява света като цяло - и колкото повече различни култури съществуват, толкова по-разнообразна и "шарена" изглежда планетата ни.

 
  ...

...
преди: 4 години, 16 дни
hash: 5fe28ce960
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Не знам колко сте осъзнати поколенията, но някои неща в човешката история са неизменни. Примерно насилието.
Имахме възможността да видим какво се случи в Сирия преди няколко години, в модерния 21-ви век с толкова осъзнати и добре живеещи хора, няколко десетки хиляди бяха избити, продадени в робство или брутално мачкани само защото са различна религия, националност или дори само защото не са си удряли главата в земята достатъчно усърдно(т. е. не са били достатъчно правоверни мюсулмани). И всичко това под носа на модерния западен свят. Единствените оказали достатъчно силна и организирана съпротива бяха кюрдите, които почти без никаква чужда помощ се сражаваха упорито срещу главорезите от ИД. С единствената цел да спасят собствените си семейства, деца, старци от тези брутални примитиви.
Същото се е случвало и в България по време на робството, същото е било и при войните за национално обединение, само в Източна Тракия турците избиват между 60 и 120 хил българи през 1913-та, стотици хиляди други са прогонение. Подобни неща, макар и в по-малки мащаби се случват и в Македония и Беломорието, бежанските вълни от тези райони са колосални за времето си.
За това са се били нашите войници, не заради Фердинанд или моментните политици или министър-председатели, коити никой не помни в наше време.
В днешно време си помислете, ако въоръжени примитиви нападнат наши градове, започнат да избиват български жени, деца, старци, дали ще стоите мирно и ще си кажете "ние сме модерни, нас не ни интересува"?
Ако се наложи бих защитавал страната ни с цената на живота си. Не ми пука кой какво мисли, не ми пука и за крадливите политици.
Всеки от нас има убити пра-дядовци по фронтовете, а почти всички други са се сражавали по бойните полета на България срещу войници от десетки националнисти, срещу всички велики сили и всичките ни съседи, това в рамките само на няколко десетилетия. Дали те можеха да се скатаят, дали можеха да избягат и да кажат "нас това не ни засяга, ние сме модерни"?
Нека не забравяме тези неща, пък всяка мода е временна и се сменя от друга след определено време.

 
  ...
преди: 4 години, 16 дни
hash: 14ef55788c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Пропаганда. Патриотите нека да помислят кое обичат повече България или Семейството си. Ако трябва да избирате дали България да изчезне като държава или жена/мъжа ви и децата ви да умрат кое избирате? Държава да изчезне естествено. Навсякъде хората са на тази психика. Гледал ли си по филмите как изнудват някой мъже да направят престъпление или дори да умрат, за да спасят Семейството си и те го правят. За тази държава не бих отрязал дори малкият си пръст. А за Семейството си бих направил всичко.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 16 дни
hash: 2f13449136
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Просот българия не си заслужава, като държава. Страната е хубава. Има и приятни традиции ... на моменти. Ама народааа ..маалеее хахахаха ... 80така си е направо ... тц тц тц ... миали покрай хора!

 
  ...
преди: 4 години, 10 дни
hash: a22b9ada7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Трагедия, че народът не осъзнава, че всъщност той е България. Не земята, не природата, не някакви тъпи фестивали, министри и т.н. България е народът и ако спасиш семейството си спасяваш и България.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker