Спестени пари - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121010)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14343)
 Тинейджърски (21872)
 Семейство (6460)
 Здраве (9584)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3165)
 Образование (7293)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18475)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Спестени пари
преди: 4 години, 8 дни, прочетена 2005 пъти
Здравейте. Имам около 320 000 лв., разпределени в 3 банки. Взимам нормална заплата за София, около 2500 лв. , стигат ми, пестелив съм и не си падам по луксозни стоки и разходи. Жилище имам, жена ми също, даваме го под наем, имам и едно дете, което е задоволено. Карам нормален 15 г. автомобил и не бих дал повече от 10 000 лв. за такъв. Тези пари са ми наследство от починал роднина, който е работил цял живот в Либия. Лихвите по депозитите с а нулеви нямам доходност и се чудя какво да ги правя. Апартаменти не ми се купуват, смятам, че след тази криза дългосрочно ще поевтиняват и едва а ли ще има наематели. За бизнес не съм се замислял, защото парите не са чак толкова много. Земеделска земя ми се върти в главата, но пък тя не е много ликвидна. Моля за някакви предложения,какво да правя с тези пусти пари?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 7 дни
hash: 2fc49b29e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   320 000 не са много?! Ти се подиграваш....

 
  ...
преди: 4 години, 7 дни
hash: 8d6f9e2c3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Повето нямат и 3200. Аз лично бих ги инвестирал в имоти, но не точно в този момент. Бих изчакал поне година-две и тогава. До тогава бих ги държал в банка или може би малка част бих инвестирал в петролни фючърси.

 
  ...
преди: 4 години, 7 дни
hash: fb47a854f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Като не знаеш какво да ги правиш си ги пази.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 дни
hash: d8f0b9ecb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Хаха, 320 хиляди не били достатъчни за бизнес??? Комбинат за луксозни космически кораби ли искаш да ти е бизнесът. Това са ти заплатите за следващите 12 години, бре човек!!! Можеш да заминеш да живееш на Бали още утре. Очевидно са ти паднали от някъде, а не си ги изкарал. Отделно си леко смотан и страхлив, за да ги използваш умно.

Сега сериозно, защото с това се занимавам. Честно казано за този съвет взимам пари, но тук в сподели няма как да си дам координатите и ще го играя Дядо Коледа. Сложи парите в няколко акции. В Европа купи на Сименс, Фортум и ОМВ. В САЩ купи Archer-Daniels, Welltower, Pfizer, Southern Company, Exxon, Reality Income. Тези са с почти никакъв риск. След 5 години си милионер. Тогава пусни една тема в сподели, за да ми благодариш.

Изпълнимо е само с легални пари, защото за твоята сума трябва декларация за произход.

 
  ...
преди: 4 години, 7 дни
hash: 1458c11237
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Пази ги за детето!

 
  ...


...
преди: 4 години, 7 дни
hash: 20f1e1b40d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Бюджетът ти изглежда супер, браво! Но спестяванията...

Инфлацията за последните 10 години според НСИ (Март 2010 до Март 2020) е 18.1%. Това означава, че ако тези спестявания са стояли по банки през последните 10 години ти си изгубил поне 40000лв. от стойността им (не знам какъв е лихвеният процент в банките, но ако си ги държал в бурканбанк то тези 18.1% за 320К представляват точно 49043лв. загуба).

Т.е задължително е да оргнизираш спестяванията си:

1. Може да инвестираш в апартамент, който после да даваш под наем (очаквам цените на имотите да паднат в следващите година две, но в дългосрочен план София ще продължава да се разраства както икономически така и по население, така че това е един вид safe bet). Вече имаш опит с апартамент под наем. Негативите тук идват от необхдимостта да поддържаш имота, да се разправяш с наемателите, особено ако излязат некоректни. Позитивите са че е достатъчно просто. Баси, всичкото Българи само в апартаменти за под наем инвестираме!

2. Инвестираш в пасивни финансови инструменти (S&P 500 е направил над 100% възвращаемост за последните 10 години!). Но това не е за теб ако нямаш желанието да се образоваш относно финансови инвестиции. Също така тук играта е for the long term и трябва много добре да можеш да планираш кога са ти необходими ликвидни финансови средства, какъв е риска който можеш да поемеш и т.н. И няколко страници да изпиша няма да мога напълно да обясня спецификите на този вид инвестиции финансово планиране. Също така, този вид инвестиции се оказват много рисковани ако човек не знае какво прави (например е решил сам да избира компниите в които инвестира без да разбира, увлича се в краткосрочно търгуване и т.н). Ако ти е интересно потърси какво значи ETF и инвестиции в пасивни индексни фондове. Аз лично избягвам взаимните фондове заради таксите и незадоволителното им предствяне. Все пак, според мен точка 1 ще е повече като за теб.

А ако замеделската земя те интересува може да погледнеш Адванс Терафонд (публично дружество листнато на българската фондова борса). Те инвестирт в българска земеделска земя и събират арендата. По закон са задължени да изплащат минимум 90% от печалбата на инвеститорите си, така че са хубава дивидентна компания. Може да следиш как върви цената на акцията им и ако се случи пак да падне заради короната да си купиш по-евтино. Споменавам за компанията защото е наистина една от малкото хубави акции на нашата фондова борса.

- Относно коментар N3. За автора - никакви фючърси, договори за разлика, форекси и тем подобни! Трябва да те интересува най-вече доходност която да запазва капитала ти с най-ниското ниво на риск.

И на последно място, но не и по важност - Остави си един буфер в банката (10, 20, 30 хиляди, колкото сметнеш за добре), който да ти служи ако се наложи да имаш нужда от мигновенна кешовица. Много важно!

И виж дали не си в някоя от гнилите "бутикови" банки. Аз лично не бих държал парите си в банките на Цветелина Бориславова, Петя Славова, Цеко Минев, Маджо и тем подобни ДС-та. Имаме си достатъчно големи международни банки. Щото нали сте чували за КТБ и какво и се случи. Помислете сега колко е пълен фонд-а за гарантиране на влоговете в банките след тази случка.

Ще е хубаво и да се консултираш с независим финансов консултант или поне да попрочетеш малко статии в moitepari.bg

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 дни
hash: d91a0ed4a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Ако имаш дългови, погаси ги, освен ако не е някой огромен дълг и ще си на загуба в дългосрочен план, защото лихвите са ниски. Направи си един пакет застраховки, защото никоа не знаеш, какво ще ти се случи. Отдели си седна сума, с която ще можеш да изкараш поне 3-6 месеца, без да си променяш начина на живот. Ако средно на месец хоарчиш по 1200 лева, то едно 7200, да ги имаш в сметка, или дори в кеш някъде, където винаги са ти достъпни, е просто за да си сигурен. Тъй като имаш повече средства, препоръчвам ти, да отделеши общо поне 15 000 лева, в случай на нужда. Ако утре те уволнят от работа, окаже се че имаш 1000 лева натрупани сметки, а апартамента ти се подпали (всичко се случва) и имаш нужда от зъболекар, защото си паднал по стълбите, докато си бягал, то е много добре, да имаш фонд с който ще си покриеш моментинте нужди, медицински разходи и ще отидеш на хотел, за няколко седмици, докакто наемеш ново жилище, без да мислиш, какво ще ядеш след 2 седмици. Ако имаш роднини и приятели, коит биха ти пмогнали - още по-добре, но сега не си зависим от тях и в интерес на истината, може ти да си този, които помага.

Това което търсиш са хедж фондове или инвестиционни банки, като препоръчително е да са в Европа, защото ще имаш покритие за до 100 000 евро, при евентуален фалит на дадената банка.
Препоръчвам ти, да погледнеш банка, подобна на ABN AMRO в Нидерландия. Не да хванеш първия самолет до Амстедам и да отидеш там, просто да си аправиш добро проучване в тази област.
Ще ти предложат всякакви опции - краткосрочни, дългосрочни, такива в котио получаваш сума според представянето на инвестицията на определен период от време, но получаваш по-малко в дългосрочен план, като не си ограничен само до една опция. Знай, че няякой банки искат поне 50-100 000 евро, за да си откриеш акаунт. Добре е, да се посъветваш с различни източници, но внимавай с кого говориш, особено в България, защото с такива суми е ОПАСНО.
Най-добрият ти варина е, да откриеш добра инвестиционна банка или фонд, с висока възвращаемост, да държиш парите поне 10 години, като довлагаш от заплатата си. След 10 години, много верочтно е, да имаш над милион лева. Тогава ще можеш да живееш сравнително добре, само от приходите си, като оставаш реинвестираш достатъчно пари, за да не се притесняваш от инфлацията и богатстото ти, да нараства. За съжаление, е доста трудно, защото има едно изкушение, което винаги те кара, да харчиш, да инвестираш и прочие, но ако не се поддадеш, ще си много добре.

 
  ...
преди: 4 години, 7 дни
hash: 8d6f9e2c3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   7, точно защото SP500 е поскъпвал значително последните 10-20 г. е много надценен. От 2009 г. до сега е поскъпнал 4 пъти. Нали не си милиш, че вечно ще поскъпва така и няма да има сериозна корекция в близките години. Аз лично очаквам 50% спад. Даже е много вероятно точно епидемията да катализира подобна корекция. Да, знам, че форекси и тем подобни са много рисковани, но точно петролът в момента е супер на далавера за срок от около година. Нали не си мислиш, че още дълго ще е 20 долара. Пика на епидемията в повечето страни вече е отминал. В момента, в който отмине и в САЩ, които са най-големите потребители на петрол, ще се изстреля на старите нива от 40-60 долара. Може и повече, защото много петролни компании сега ще фалират и после останалите на пазара ще са малко и ще има ниско предлагане. Това са си 100-200% печалба за няколко месеца. Да, риск има, но си струва да вкараш едни 10% от спестяванията си там. Аз затова казах да вкара малка сума спрямо спестяванията. НА негово място веднага бих вкарал едни 30-40 бона и бих чакал нива 40-50 долара.

 
  ...
преди: 4 години, 7 дни
hash: 4366adba82
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Купувай парцели и ги давай за застрояване в големите градове на фирми срещу обезщетение или си построй къща или пък бензиностанция ако имаш контактите.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 дни
hash: 904829e224
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Ами реално погледнато 320К лева не са кой знае колко, че да се започва някакъв сериозен бизнес. Какво ще си осигури автора с тях? Специалисти, складови помещения, машини, софтуер, всичките съпътстващи разходи? С 320К в момента може да се купи един приличен апартамент с гараж на хубаво място в София и това е. В земя е най добрата инвестиция според мен, ако автора успее да намери подходяща оферта.
Другия вариант е да си ги пази, така ще знае, че има сигурност и ще спи спокойно или може да се пенсионира по-рано на 50 примерно и после само да си почива.

 
  ...

...
преди: 4 години, 6 дни
hash: 823fbaee6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Благодаря ти авторе за супер полезната и интересна тема. Много ценни съвети изчетох и специални благодарности на №-та 5, 7, 8 и 9. И да кажа къде и мен ме стяга чепика-и аз имам поспестени пари, е не толкова колкото автора, много по-малко-около стотина хиляди лева. Но и на мен ми се иска нещо да направя с тия пари, безпредметно стоят в банките. Ще очаквам с интерес всеки следващ коментар.

 
  ...
преди: 4 години, 6 дни
hash: 0c6a9beda3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Аз също се интересувам от темата, макар че имам доста по-малко за инвестиране от автора. За момента съм сключила инвестиционна застраховка за около 15000, мъжът ми - за около 20000, другото до държа в някакви депозити и спестовни сметки колкото да не е вкъщи. От ценни книжа нищо не разбирам, така че там не смея да се пробвам.
В други постове съм чела за инвестиционно злато, но не ми е много ясно ако реша да го продам, къде и за колко мога да го направя. Дали фирмите, които продават, ще го изкупят обратно и на каква цена? Освен това сигурно ще трябва да си наема сейф, някак не ми изглежда разумно да държа кюлчета вкъщи. Някой инсветирал ли е в злато?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 дни
hash: d91a0ed4a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   До 11

Изобщо не съм съгласн с варианта за ранно пенсиониране и само да си почива, защото просто самата сума не е достатъчно висока.
Ако авторът е на 25-30 години, до 50 годишна възраст, тея 320 000 лева, ще нещо то рода на 185 000 сегашни лева. Ако авторът е свикнал да живее с по 1500 лева на месец, то след 20-25 години, ще му трябват поне 2550 лева, за да подъраж този стандарт. Тъй като инфлацията няма да спре, когато авторът се пенсионира, тези пари няма да го изкарат и 10 години (без инфлацият,а ще го изкарат 10 - 11 години). След 7-8 години, или ще е живее много по-мизерно или вече ще си е изхарчил парите.
Другото е, че познавам няколко зевзека, дето се пенсионираха рано, защото имаха пари - не за всеки се получава. Може да си кажеш, че няма да е проблем и за теб, но ако 40-50 години преди това си свикнал да имаш задължения, да гониш цели, да се бориш, а сега просто сядаш и спираш с всъчко, дори и да имаш десет хобита, може да изпаднеш в депресия. На 50, не си на 65. Друго е.

 
  ...
преди: 4 години, 6 дни
hash: 7f870427c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Най добрата дълготрайна инвестиция е в земеделска земя. Имам купени 250 дка през годините, взимал съм н цени от 200- 300 на декар. Сега е 1000 лв средно декара. И ще скача.

 
  ...
преди: 4 години, 6 дни
hash: f07269f2ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   15, и аз мислех да инвестирам в земеделски земи. Но м казаха, че събираемостта на рентата е ниска. Т.е. често не си плащат. Има ли такова нещо?

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 6d91b6f470
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Аз съм №5. Вече би трябвало да имаш над 400 хиляди, ако ме беше послушал. Приемам почерпки.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: fed97ca128
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   В България единствената сигурна инвестиция е в жилища. В град, в който може да ги даваш под наем.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: a367c359af
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Човек трябва да има малко и късмет. Аз наследих къща в много хубав квартал на София, стара, но с дворче и локация. Броиха ми 400 000 лв. И то преди 15 г., тогава още повече пари бяха. Какво се случи? Реших да пробвам бизнес - Форекс. Инвестирах 30 000 лв. Буквално за 2 седмици загубих всичките 30 000 лв. Бях в шок, срам и т. н. После инвестирах в доверителен фонд 70 000 лв (до 100 000 бях решил да закръгля рисково) - тогава бяха луди времена за борсите 2005, 2006 и почти цялата 2007. От 70 000 лв. фонда ме беше вдигнал на над 150 000 лв., повече от двойно, но алчен задник - не продадах дяловете си. Дойде кризата и направо ме срина. От тези 70 000 инвестиция прибрах няма и 10 бона. По едно време 2008, само 3 години след наследството половината и отгоре беше заминало, кризата бушуваше като сега. Искам да кажа, че тогава бях на 23 години (парите взех на 20 и това обяснява нещата). Същевременно следвах финанси и за 3 г. малко се пообразовах. 2009 завърших и реших да си купя имот край морето, беше варненско село, много красив район. Имотния пазар се беше сринал и купих 15 декара земя и стара къща. Къщата съборих, кандидатствах с нов проект за друга, посторих я - всичко около 200 000 лв. - буквално вече бях занулен. Почнах си работа в една банка, заплатата беше добра и кретах, кретах до 2016 г. - района стара в регулация, курорти никнеха около мен, цените се качваха не с процент, а с процентИ. Появиха се и хотели и почнаха да ме натискат да продавам и продадах 2016 г. за 1 000 000 лв. Страхотен удар, над 5 пъти инвестицията. Вече образован финансово парите ги разпределих и не ги пръсках за глупости - купих 2 апартамента, още една такава земя в друго село около Варна (въпрос на време е да поскъпне), купих и злато. От моите премеждия научих следните неща. Не е лошо да наследиш пари, но е много лошо да наследиш много пари и да не си образован. Парите не обичат необразованите, някак си бягат от тях, изтичат. Не е лошо да загубиш пари, в смисъл много хора гледат момента - както сега чета горе - земи имоти щели да поевтиняват. Изобщо не е така по много причини. Първата е, че като паднат цените просто продавачите напускат пазара и пазар няма, съответно малкото останали имоти за продан имат много клиенти и цените скачат веднага - пазарна саморегулация. Имотът не е като акцията, той винаги има стойност. Човек не може да живее на улицата безпризорен. Ще вземе под наем. Но в големия град наема е 500-600 лв ако искаш читаво жилище и си семеен с деца. Толкова е и вноската по една ипотека. Но след 20 г. наем си хващаш чантите и на улицата, а при ипотека след 20 г. изплащане имаш свое жилище. Жилищата са най-сигурната инвестиция, може да се лишиш от дрехи маркови, от кафета, нощен живот, но повтарям - на улицата никой не живее! Ако ти харесва моята тактика - опитай, ако не - троши си главата в акции. Акциите са хубав пазар, но за хора които имат нужните знания. БФБ няма къси позиции, т. е. не може да залагаш за спадове, което е малко или много - деформиран пазар, най-големите пари (и загуби) такива като теб, спекуланти се наричат правят именно във времена като днешните - с малък залог хващат някой колосален спад, може да станеш и мултимилионер за 1 ден (или просяк) - но тези хора са с огромни умения и надарени да усещат пазарите. По-консервативното при акциите е да купуваш по малко при големи спадове, акциите са дългосрочно само нагоре и с годините и годините ще печелиш, но умения нямаш, и аз нямам, затова - имоти, злато, някой горе каза петрол - да, и петролни фючърси

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: a2785aa60e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Аз бих изчакала войната в Либия, която всеки момент ще започне и бих инвестирала в злато. Съвсем сериозна съм и съм финансист. За човек, на който не му се занимава с други инвестиции и упралвние на активи, това е най-доброто. Успех.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker