Имам фобия от изпотяване - моля за съвети! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Имам фобия от изпотяване - моля за съвети!
преди: 3 години, 10 месеца, прочетена 979 пъти
Тук съм, за да споделя своето неудобство!

Жена на 30 г. съм и имам склонност да се изпопявам обилно по цялото тяло, включително лицето и придружено с изчервяване до мораво, когато съм в напрегната ситуация. Доказано е от лекари, че проблемът е от вегетативната нервна система, т.е не може да се контролира съзнателно. Проблемът не се подобрява от сваляне на килограми!

Ставам мокра от върха на главата си до стъпалата си ако вляза рязко от студено на топло и обратното, ако се возя права в автобус, ако трябва да общувам с нов човек, ако е задушно и влажно навън или в помещение. Потта не мирише, но първото впечатление убива обстановката.

През годините съм изпадала в хиляди конфузни ситуации, заради това изпотяване. Пречи ми в професионален план. Хората ме възприемат за страхлива и неуверена, често съм обект на открити нападки.

Сега съм на етап, в който ме е страх да отида на интервю за работа или да се срещам с непознати хора, не защото не вярвам в способностите си, а защото изпитвам ужас от това, че мога да се изпотя и изчерпя обилно. Кожата ми е бледа като платно и страшно много си личи, а гримовете влошават положението, защото се разтичат.

Има ли някакъв вариант за преодоляване? Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 10 месеца
hash: 8203cb90a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей.. Брат ми е на 30г. И е в същото положение потене то започна след редица промени раздяла смяна на работа аз също се разделих и малко или много му се е отразило. Ходи при.. Психолог, психиатър, невролог, и не знам какво още Александровска токуда частни клиники и нищо. Предната седмица ходи на дерматолог пусна му изследване за витамини и т.н. Резултата е липса на витамин D. Всички диагнози мнения предположенията симптоми са възможни с липсата на витамин D. Вегитативна нервна система над бъбречни жлези паники и и много други. Сега ще трябва да си натрупа витамин и да видим под границата на минимум е. Не си само ти следя темата.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 3bcdb815fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей, аз съм на 29 г. и също имам проблем с изпотяването, макар и не толкова задълбочен. През лятото гърбът, мишниците и лицето ми задължително са мокри. Това, което аз съм забелязала, е, че зависи от крема, който използвам. Дори и леко да се изпотя, самата мисъл, че се потя, ме кара да стана вир вода. Това, което правя, е да си купувам бели и черни горни дрехи (или такива, на които не си личи) и да се храня здравословно, без подправки и без много сол. Под мишниците ползвам одорекс. И, когато се изпотя в градския транспорт, просто си вадя салфетка и започвам да се бърша, а, ако съм на работа, отивам до тоалетната, за да се избърша и охладя спокойно и после се връщам. Ако се налага, дори обяснявам спокойно и без притеснение какво се случва. Основното е да се опиташ да не се притесняваш от това и да говориш за него спокойно, когато виждаш, че обърква човека отсреща, понякога помага и да се пошегуваш леко и небрежно, без да прекаляваш. Много хора се потят. Важно е да потърсиш баланса и, ако работиш с други хора, да не пускате климатика на много студено лятото единствено, за да ти е комфортно на теб. Аз съм била в позиция, в която друг човек прави в стаята ледник и това също не е приятно. Това е според мен. Трябва да го приемеш като част от себе си и да го ограничиш доколкото можеш. И отправната точка за мен е да си огранича притеснението. Това ми помага. Напоследък си мисля и да започна да спортувам или да тичам, но е факт, че си търся оправдания да не го правя. Можеш да си носиш и резервна блуза в чантата, която не се мачка, без да се притесняваш от това. Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 3bcdb815fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Отново е съм аз от предходния коментар. Другото, което правя, е да си нося винаги вода с мен, за да мога да се пийна и да се охладя поне малко.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 00bec84348
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 2 вика,да се охладя спокойно,като филма"Универсален войник"

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: ffb4ea5c7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ще попитам всички коментирали до тук. Освен, че се потите как сте с уринирането. Двете неща са пряко свързани. Също с потенето може да има връзка адреналина и кръвната картина, като ниски нива на тромбоцити например. За по-нататъшен коментар представете подробности.

М 1964

 
  ...


...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 27565e2ec3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Изпотяването е резултат от психиката ти. Затова трябва да работиш върху увереността си и възприятията си. Тогава и симптомите ще изчезнат.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 710558dbe6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Разбирам напълно авторката, аз съм/бях точно като нея. Това не е фобия, а реално и много неприятно заболяване наречено вродена хиперхидроза. Предава се по наследство с 50% вероятност, около 2% от хората страдат от това в различна степен. При локализирана хиперхидроза помагат антиперспиранти, йонтофореза, ботокс, микровълнова или лазерна епилация на потните жлези. Но при генерализирана хиперхидроза ефикасна е само системната терапия с медикаменти като бета-блокери или антимускаринови антихолинергици. Аз имам опит с последните и съм доста доволна. В държавата където живея от десетилетия предписват при хиперхидроза лекарство с активно вещество „methantheline“ който не прониква в ЦНС и има само периферно действие. В други държави като САЩ терапират с подобни медикаменти на базата на „glycopyrrolate“ или „oxybutynin“. Аз пия 1 таблетка сутрин на гладно и следващите 3-4 часа съм приятно суха, почти не се потя повече от нормалното дори при стрес и напрежение. Половин час преди обяд пия 2-ра таблетка която ме държи до следобяд, когато евентуално пия 3-та таблетка за приятно суха вечер в социална среда. Единственото странично действие при повечето хора и при мен е пресъхване на устата, но това не е особено голям проблем когато имаш вода под ръка. Съветвам те да потърсиш добър дерматолог или невролог с опит в тази област с чиято помощ да тестваш подходящи бета-блокери и/или антимускаринови антихолинергици, евентуално „off-label“. Преди стресови ангажименти допълнително помагат леки седативи които противодействат на порочния кръг „стрес -> потене -> стрес“. Не се отчайвай – спасение има, или поне значително облекчение. Успех и пиши какво решение си намерила.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 710558dbe6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Допълнителна информация от експерти може да се прочете тук на английски:
https://sweathelp.org/hyperhidrosis-treatments/medications.html
Още инфо и интересни мнения от пациенти има на този линк:
https://www.drugs.com/oxybutynin.html
Решение винаги има и който търси намира.
Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker