Има ли смисъл от дипломата - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Има ли смисъл от дипломата
преди: 3 години, 8 месеца, прочетена 1453 пъти
На кратко, според вас има ли смисъл от диплома за висше образование, дори и от Софийски да е, ако човек не си работи по специалността. Тоест дипломата би ли имала полза за човек в такава ситуация?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: f07dbc9e2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Дипломата е едно чудесно допълнение към вече амбициозен, умен, интелигентен, оправен и нахакан човек. Времето в университета може само да помогне и да развие качества, но първо тези качества трябва да ги има.
Аз, за съжаление, не мога да се похваля с такова нещо, затова и прекъснах в средата на следването си. За мен беше загуба на време и разочарование, щеше да е все едно дали съм завършила или не. Отидох, за да го избутам, защото това се очаква, не за да надграждам и развивам. Не знаех как да уча, как да използвам знанията си, изобщо как да мисля, да се изразявам добре и т.н. Други мои колеги използваха образованието си много добре, беше им от огромна полза, доста работят по специалността си в чужбина. Аз щях да съм на същото място, на което съм сега.
Разбира се, за някои сфери на работа, не е нужно да си завършил университет. Достатъчно е да имаш желание и да си работлив. Има случаи, в които практиката и опитът, са даже по-полезни и от висшето. Приятелите ми, които се знимават с ИТ, са от тях - единият е завършил Теология, другите нищо, ама бъхтят от съвсем малки, живяха на хляб и лютеница, а сега изкарват по 5000 лв. месечно. Но имат акъл и са бачкали здраво, без това нямаше да стане. Обаче добър лекар, адвокат, учител и т.н. няма как да станеш без образование и, естествено, лични качества.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 5daf493abc
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Абсолютно не. Даже да работиш по специалността, пак не е сигурно, че си заслужава. Аз например макар да съм гл. спчетоводител, съжалявам, че съм учил. Ама тогава си мислех, че като уча, ще хвана Господ за ташаците.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: f4db236c3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Аз работя като сестра, откъм заплата е също като да съм продавачка. Но с работата на смени ми е добре и има свободно време, но е добре да учиш, ако искаш нещо определено.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 0315aaab66
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Зависи от дипломата.Ако не е от престижен западен университет и ако самият ти не си изявен още като студент, амбициозен и готов на всичко за кариера в областта, която си учил, въобще не си изключителен от към интелект, талант, знания, ум, дипломата ти е едно парче напечатана хартия и нищо повече. У нас висшето образование е девалвирало от всякъде. Нивото на самите студенти е ниско, липсва качествен подбор. Стигна се до там , че един от измислените провинциални "университети", нарочно в кавички, приема студенти без семестриална такса за целия период на следване. Познайте защо. Скоро може да започнат и да дават пари на кандидатите, само да се запишат при тях. Половината ни ВУЗове са направо излишни - шуменския, пернишкия с интересната абревиатура, т.н. свободни...

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: b518392a4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Разбира се! Престанете да питате дали има полза от образованието. Има, и то огромна! Това, че си учил в една сфера, но работиш в друга, не означава, че висшето е било загуба на време. Някои ще ти кажат, че е няма смисъл от висше, но те просто са записали колкото да имат диплома, не за да се развиват...

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 4e3f564eb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   От дипломата има смисъл, ако са налице едновременно две условия:
1) знаеш какво ти харесва и искаш да учиш;
2) има търсене на хора, завършили избраната от теб специалност.
Иначе само за "престижа" не си заслужава. Само да знаех колко е важно второто условие, когато кандидатствах...!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 888791cb67
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От автора. За развитие и амбиции в дадена сфера съм абсолютно съгласен, че си заслужава и има много какво да се научи от следването и от преподавателите. Конкретното ми питане е ако си завършил нещо в област, в която впоследствие решаваш, че няма да се развиваш и търсиш реализация другаде, но имаш диплома от Софийски по трудна специалност, която попринцип не се учи от куцо, кьораво и сакато. В такъв случай все едно си доказал, че имаш някакъв капацитет, бил той и различна сфера. В такъв смисъл.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 3b0c15e942
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Не знаете кога ще ви поискат дипломата, защото понякога има позиции или се извежда законодателство за задължително дипломиране и фирмите предпочитат някой с диплома в такъв случай.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 87e5b2e13b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Aко си мъж и имаш намерение да издържаш с-во - не, няма смисъл. Трябват умения. Ако си жена - има смисъл, защото за майчинство ти трябва някаква нископлатена работа, където да клатиш крака. Такива дават само с диплома. И за двата пола има смисъл, ако имат дебели гербаджийски връзки и ще ги уредят директор, веднага след дипломиране.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 36390fdf5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Да, има смисъл от дипломата, дори и да не работиш по специалността. Защо, според теб, има продажба на дипломи, дори и на фал шиви?

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 0fc1241963
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Изобщо не си заслужава, откъдето и да го погледнеш. Живеем във времена, в които неквалифицираните служители могат да изкарват в пъти повече от квалифицираните. Ако си сервитьорка например, имаш някаква заплата по документи, но за бакшиша няма ограничения и ако заведението е добре развито, минаваш хиляда от раз. По моловете на доста места имаш процент от оборота, който също варира и в силните месеци се изкарват доста добри пари. Докато ако си в някой офис заплата ти е да речем 800 лева (особено ако си студент или млад човек) и толкова. Никакви бонуси. Никакви допълнителни стимули за нищо. Ама иначе хиляда изисквания за езици и не знам какво си. В развлекателната индустрия и в сферата на търговията хората са в пъти по-земни, от доста години работя по молове и заведения и винаги попадам на страхотни работодатели.А дипломата ми стои в шкафа и събира прахоляк. Така или иначе нямам намерения да променям нищо от това, работи се за пари, а не за престиж.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 646ea71ffb
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Повечето млади хора днес бъркат дипломата с висше...

Трябват ти знанията, а не един лист хартия (диплома).

Самата диплома ти трябва, ако кандидатстваш някъде за работа без "връзки", за да има какво да напишеш в автобиографията.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 8b7823620b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Ако си учил нещо различно, нищо няма да ти помогне. Даже работодателите може да те сметнат за несериозен, че почваш едно и се преоеиентираш, демек не знаеш какво искаш или почваш при тях от немай къде. Но повечето работодатели изобщо не гледат дипломата, тя е формалност.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: d34d09e18e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   До 11

Не си добре запознат със ситуацията и нямаш широк опит, така че се изкаваш неподготвен. За всичките ти познати, работещи като консултант-продавачи, познавам хора, взимащи на месец, повее отколкто няколко продавача взимат на година. Хора с дипломи, хора по офиси. Цялата ти идея за "човечност" и прочие, дето едва ли не липсвала при "другите", окапва яко, защото същите тези хора даряват ОГРОМНИ средства и помагат на общността много повезе, отколкото слузайният продавач в мола, ама нали е по-лесно, да мразим богатите.
Примерът ти с ресторанта е забаване, ако говорим за селска кръчма, дори е верен, но ако говорим за добър ресторант, остояващ кулинарните традиции на Европа, като вмъква и диоста модернизъм в менюто и интериора си, то ситуацията е различна. Сервитьорката, може и да "изкарва" 1000 лева бакшиш, но има задължение, да го дели с ВСИЧКИ, защото реално, тя е просто една част от цялостния процес. Но главният готвач, който е с образование, вероятно изкарва заплата по 5000 лева, процент от печалбата и се бори за процент собственост от ресторанта според договора си. Сомалиерът в този ресторант вероятно изкарва подобна заплата, като изкарва и печалба от това, че продава вино, благодарение на "престиж", който ти нито разбираш, нито можеш да достигнеш. Огормни пари е направил интериорният дизайнер, човека отговорен за маркетинга, както и собствениците, които най-вероятно СЪЩО са образовани хора. Та кажи ми, как малката ти сервитьорка се сравнява с тях?

Офисите? Пфф, има БЪЛГАРИ в чужбина с 6 цифрени доходи, които са млионери, преди да навършат 30, благодарение на образованието си. Ти си сервиврай таблите и се радвай на 800 лева бонус от продажба на чорапи в мола!!!!

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 42f589e62e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   4 имам дипломи от западни университети, ти поглеждал ли си обявите в Джобса. Та работих в кол център - считай!

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 21bb11145d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   14 Ти ги изкара милионерки тея продавачки с бонуси от 800 лева. Я избутали зорлем едни 20 лева- я не.
Образованието ни е кофти, бизнеса ни е пълен боклук, нискоквалифицираните професии вземат тройно повече, но... По-добре е да завършиш отколкото да увиснеш така. И то не само колкото да го избуташ, учи както трябва. Измежду цялата кочина от време на време изпадат златни възможности, освен това винаги можеш да яхнеш метлата зад граница. По-малкото зло е да имаш дипломата и знанията, отколкото да ги нямаш. Свят широк, времена променливи- винаги има възможности. И дори в момента нищо да не ти идва на ум, след време може и да ти дойде и да се окаже, че трябва да тръгваш от нулата. Умира си ганьо да плюе наред и университети, и специалности, все да се меси и да разколебава. А той завалията грам си няма идея от това, за което говори. Страшно много хора от новите поколения страдат от ганьовщината. Включително аз- все така ми вменяваха и ме объркваха и аз все отлагах. Братовчед ми миналата година излезе от гимназията с ясна цел и за нула време беше омотан, беше на косъм да се откаже. Само му казах да не се връзва на идиотите и да слуша себе си. Записа си и вече започнаха да изникват различни възможности пред него.
Не се подвеждай нито от ганьовците /вечните професори ама и вечните прошляци/, нито от родата и всякаквите му там уж приятели и познати. За каквото и да е.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 9043786cba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Ако не я използваш по предназначение, то просто я имаш за престиж, колкото да кажеш, че си висшист. Изключения правят единствено хората, които наистина са учили с желания и са завършили със знания. Тогава, ако не друго, то са се обогатили и са придобили специфични умения. Вярвам, че тези хора все някога ще намерят работа по специалността си и ще продължат да се развиват в избраната сфера.
Няма много смисъл да завършиш специалност, в която нямаш намерение да се развиваш и не ти е интересна. Това е все едно 4 години да даваш грешни пари и да губиш време. Насила не се придобиват знания, не се започва работа по специалността и не се успява.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker