Съвет за писател - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Съвет за писател
преди: 3 години, 9 месеца, прочетена 625 пъти
Здравейте, аз съм момиче на 17 години и искам да стана писател. Обожавам да чета и да гледам филми, по които после си измислям собствена история. Започнах да пиша една книга и по-долу ще публикувам откъс от нея.
Моля ви, кажете ми мнението си като читатели (ако има писатели и издатели още по-добре) - ставам ли, не ставам ли.

Ето откъса :

- Филип каза, че Танър е бил командир като мен.
- Такъв беше – потвърди Хол.
- Какво се случи? Защо е напуснал и сега иска да избие всички?
- Един ден от склада изчезнаха много оръжия. Толкова много, че можеше да се създаде цяла армия. Филип веднага заподозря Танър. Никога не го е харесвал, двамата се караха жестоко денонощно. Филип го изправи пред военен съд, инжектира му серум на истината и го разпитваше по най – унизителния начин, накара го да си каже и майчиното мляко. Когато попита за оръжията, Танър отговори, че не знае къде са и кой ги е откраднал, но не е той. Филип му задаваше този въпрос няколко пъти. Накрая се ядоса и каза, че ако пак му отговори по същия начин, ще му отреже ръката. Е, както се досещаш от името му, направи го.
- Какво стана после?
- Нищо. Танър не издаде нито звук, докато Филип го кълцаше бавно, парче по парче. Само стоеше и го гледаше със злоба, която никога не съм предполагал, че може да изпитва човек. После стана и си тръгна. Никой повече не го видя.
Бях втрещена. Филип изглеждаше мил човек, но явно е имал основание да направи това, все пак Танър се е опитал да убие хората на Золандия и да вземе властта.
- Обаче – продължи Хол, - Танър беше невинен. Той никога не е бил престъпник. Стана такъв заради Филип. И заради жаждата за отмъщение.
- Ако не е бил Танър, тогава кой е откраднал оръжията?
- Този, който го унижи пред всички и му отряза ръката.
- Филип? - извиках с изненада.
- Винаги той е бил най – голямото зло тук, не Танър. Успя да промие мозъците на хората и да ги накара да вземат неговата страна.
- Откъде си сигурен за това?
- С Танър бяхме много близки като деца. Израснахме заедно, аз го познавам по – добре от всеки друг на света. Той прекарваше дни наред вкъщи, родителите ми го обичаха като свой син. Танър се чувстваше в безопасност на всяко място, което го отдалечаваше максимално от Филип.
- Познавал го е още от дете? – попитах объркано.
- Филип му е баща. Отнасяше се ужасно с него – през повечето време го държеше гладен в тъмна стая, без прозорци, окован с вериги за леглото, биеше го по няколко пъти на ден за удоволствие.
- А какво е станало с майка му?
- Той пребиваше и нея.

Ще се радвам да прочета мненията ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 9 месеца
hash: 4e2592f11d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За да станеш писател трябва няколко неща: талант, пари, около 1200лв и да ти идва отвътре. Да ти прави удоволствие. Късмет!

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 3f4a3d58e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Мечтите се сбъдват!

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: e1049537d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Не разбирам номер 1. Цял живот само с писатели се занимавам, защото работя като редактор, а от скоро и като главен редактор на издателство. Писател не се "става", камо ли пък срещу 1200 лв. Писателят пише. Състезава се сам със себе си. Писателят се ражда такъв, оттам нататък талантът го води. Колко пъти съм чувала от писатели оплаквания като: "Баща ми хубаво навремето ме караше да запиша счетоводство, ама аз - не, ще пиша. Е, пиши сега! " Това е защото този труд в България се заплаща много зле, поради ограничения пазар. Самият ти, бъдещи писателю, колко книги си купи през последния месец, м? Ами ето толкова и от твоите книги ще бъдат купени, а издателят не е банка, заплащането ще бъде съобразено с реализираните тиражи. Мога на пръстите на едната си ръка да изброя писателите, които се издържат само от литературен труд. Останалите задължително работят и нещо друго, голяма част от тях са уиверситетски преподаватели, други са журналисти, трети са в рекламата, четвърти са преводачи на книги, пети пишат речите на политиците, а романите, разказите и стиховете си създават за сметка на съня си. Тъжно, но факт. Така че задължително трябва да имаш някакъв занаят извън литературата, за да можеш да пишеш същата тази литература. Иначе, няма по благородно занимание от изкуството, но един ден жена ти няма да те пита колко станици си написал днес, а колко пари си донесъл.
Аз съм последният човек, който би разколебал един млад автор, точно обратното - искам да го окуража да си даде възможност да реализира таланта си. А тази възможност, за жалост, означава паралелно с литературата да си осигури елементарни доходи за живот. От мен: късмет! И не им се давай!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: fd77efa7b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Честно да ти кажа, не прочетох написаното докрай. Банално е, като треторазреден екшън, от дето ги снимат пенсионираните холивудски звезди с Бояна. За да пишеш трябва много да си чел и то класика и стойностна съвременна литература. Да имаш какво оригинално за разкажеш и да го правиш добре. История житейски правдива и убедителна.
Друг въпрос е, че наш писател никога няма да има славата и признанието , че и парите на един Бегбеде, Г. Мюсо, Ю Несбьо, Бакман или който друг се сетиш. И забележи, повечето от успешните пишат за неща от своята страна, за места, които познават.
Ние имаме свит пазар, език, който се говори от малко хора, няма как да заинтересуваме с нещо световните издателства, критика и ценители.
Изобщо трудна задача си поставяш, но дерзай. Но се пробвай с някоя наша история, от нашата страна, не със серуми на истината, оръжия, вериги и пр. изтъркани от разработка неща.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 0e6b263422
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   От авторката:

Благодаря ви за коментарите! Номер 4, аз съм чела много класическа литература като Толстой, Достоевски, Джейн Остин, Луиза Мей Олкът, сестрите Бронте, Дикенс, Пушкин, Гогол, Харпър Ли.
От съвременните чета основно фантастики като "Хари Потър", "Дивергенти", "Игрите на глада", "Властелинът на пръстените", Тери Прачет...
Знам как са оформени книгите и да, аз мога да пиша - учителките ми по български език и литература винаги са ми го казвали. Просто исках да чуя и второ мнение от хора, които не ме познават.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker