Против сватбените обичаи - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121273)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14367)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18549)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Против сватбените обичаи
преди: 3 години, 8 месеца, прочетена 1273 пъти
Здравейте! Сгодена съм, предстои ми сватба. Проблема е че с годеника ми имаме леко различни представи. Не съм против всички сватбени обичаи, а конкретно против един-взимане на булката и олелията кояъо ср вдига в квартала/ блока, не желая оркестри, не желая патардии с две думи, според мен този обичай е остарял. Тоест в миналото е имал смисъл-младоженеца наистина и взима булката за да я води в своя дом или в техен общ дом, но ние както и масово от съвременните младоженци живеем доста време заедно, та въпроса ми е откъде ще ме взима като ние сме си у нас? Според мен този обичай е изтъркан вече и нямам жрлание да го правя. Просто като си представя с каква сурия народ ще се натресат пред блока или ако си отида в бащиния апартамент, живея на огромен булевард в центъра, просто не мидля че е уместно, няма да ми е комфортно да преча 2 часана квартала, като дори не харесвам този обичай. Годеникът ми обаче твърдо иска да го прави, та въпроса ми е как дс го убедя че това за мрн е безсмислено. Аз искам да отидем с роднини, кум и кума в църквата, останалите гости да дойдат направо в ресторанта в 7 вечерта, а през деня преди ресторанта да имаче фотосесия с роднини и само на нас младоженците. Мисля че така е доста по-цивилизовано, достатъчно забавно ще е предвид че купона в ресторанта ще е 8-9часа.
Дайте съвети защото се изчерпах и ми иде да му кажа че ако дойдат с орекстър и цяла рода до 9то коляно пред нас, няма да изляза :D

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: 885705419f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Майка ми е казала точно това на баща ми, когато са заговорили за взимане на булката с оркестър, хаха. Е, той не е държал на този обичай.
Разбирам те, аз съм притеснителна и не бих искала да се вдига толкова много шум пред съседите. На твое място щях директно да му кажа, че не искам да ме взимат и ще се чувствам зле от цялата работа. Предполага се, че на него му е важно ти да си спокойна и да не правиш нещо против волята си.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: e2980aab16
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Тази простотия с взимането е абсурдна. Незнам кокво до ти кажа. Просто кажи едно, че не искаш. Направо среща пред ритуалната зала.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 13d9c907d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Мисля, че тези обичай вече са само за циганите.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 0264826610
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Това е най красивият обичай от цялата сватба-когато изкарват булката под звуците на"Ела се вие превива, мома се с рода прощава". Да, още го правят и далеч не само циганите. Сълзите сами тръгват от очите. Може да живеете заедно и това просто да е символично, но все пак е много вълнуващо. Представям си колко зле си и на какво ниво си щом се лишаваш от най-прекрасния момент от една сватба.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: ab92a4e1ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   И аз не съм правила този цигански ритуал с цигански оркестър. Щом не искаш, бъдещият ти мъж трябва да се съобрази с теб.

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: c28ae8ec41
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Та това е най-красивият ритуал от сватбата! Лично съм ходил да помагам да вземеме булката. Бяха залостили портата пред къщата. Събрахме се десет юнака и направо я изкарахме от пантите : )

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 227c69aac7
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Моят съвет е да изпълните обичая.

Вашите родители са го направили и мечтаят да видят децата си да повторят тяхната стъпка. Питай ги ако не вярваш. Вие като станете родители можете да кажете на децата си да не го правят.

Ти по-скоро живееш за мнението на хората. Никой няма да ти направи проблем, ако организираш движението, за да не пречите... Не е проблем и ако за 10 минути забавите трафика, просто го изговори с общината. На целия свят е ясно, че като има сватбари значи ще има и определено забавяне.

Сестра ми като се омъжваше отцепиха улицата от двете страни и никой нищо не каза в продължение на час. Присъствах на една друга сватба, на която се случи същото с разликата, че отвреме навреме пускаха трафика. Е, става въпрос за малки улици, но все пак..

Това е ден, който ще помниш цял живот. Не вади вода от сто кладенеца, за да не съжаляваш после. И само с оркестър да идете, пак ще е готино. Предварително покани комшиите на хоро.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 5c2dbb39c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   От авторката
Здравейте! Благодаря за отговорите , но относно коментара на номер 7, не не се интересувам от мнението на хората. От моя род абсолютно йикой не го е правил този обичай дори и прабаба ми която е родена 1927година. Просто не знам по наследство ли е, никой от рода не харесва обичая, без да ме настройват против него или нещо подобно. Ние не обичаме да вдигаме дандании и никога не сме харесвали тези шумотевици ако срещнем в някоя къща/квартал подобен цирк. Другото което не хресваме е когато колите минаяат и свирят, защото били сватбари, и целия свят трябва да ги разбере. Аз съм на същото мнение и не е защото ме е срам от хората а лично аз не харесвам такова нещо. Особено да не говоря да отцепвам улици, все едно съм английската кралица, веднъж така бяха направили в нашия град и за късмет наложи се спешно да мине линейка и целия народ се изнесе за 5-10 мин а знаете когато линейка се забави 5-10 мин какъв мпже да е изхода за нищо неподозиращия човек, на когото му се е наложила. За мен да се отцепват цели улици е просто недопустимо. Та да, родът на годеника ми са от село, нищо че той е израснъл в града(в София) според мен това до голяма степен е от значение защо те толкова държат на това нещо, но наистина бих желала да се съибрази с мен още повече при услояив че моя баща плаща всичко по сватбата и в крайна сметка опираме и до финансовата част. Според мен не е правилно от страна на годеника ми да настоява з атова като няма нито той, нито неговите роднини да поемат и стотинка от цялото празненство свързано със сватбста.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 86f51be919
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Аз лично съм За този обичай, защото какво всъщност остава друго от една сватба като събитие ? Самото бракосъчетание. Ядене, пиене, музика. Скучно е. Забавно е и остават приятни спомени. Хората не са толкова тесногръди и проявяват разбиране като има сватбари.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 3d0f17bd3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторке, направи си сватбата така, както на теб ти харесва и както искаш ти. Не питай и не слушай никого. Още повече, че баща ти поема разходите. Както е казано - който плаща, той поръчва музиката. Родата от село да си изпълнява каквито иска ритуали с цигански музики и тъпани, да спира движения, да събира тълпи на своите сватби, не на твоята.

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: c28ae8ec41
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Това ,че баща ти плаща не значи ,че мъжът ти трябва да е кученце.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: dc5d08dcbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Към номер 11. Не съм казака че трябва да ми е кученце, а споменах че ние плащаме сватбата, и не разполагаме с кой знае ккъв бюджет за да хсрчим за подобни неща. Съжалявам но нр мисля да тегля кредит за да платя тези неща, просго не само че не ми хсресват, а и ксто теглих чертата понеже сама организирам всичко и разходите, това не може да го платим. Дори и да исках, пари реално няма. Не съм казала че мъжс ми трябва дами е кученце но и родителите му и той нямат същи възможност за а платят ПОНЕ това като толкова го искат. И следователно мисля че да прите тук играят важна роля като довод че не може да се изпълни.
От авторката

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: fb022d78a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Авторке - никога не прави нещо, което не искаш.
Ако отсега годеникът ти гледа да се наложи над теб по такъв начин, няма да те очакват добри мигове в бъдеще с него.
Ако за него е по-важно да се покаже пред хората и да прави циркаджийски истории, вместо ти да се чувстваш добре на собствената си сватба може би е добре да се замислиш за човека, с когото искаш да се обвържеш.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 9f4e844a91
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   С какви задръстени жени се хващат някои мъже! Помисли ли за гостите, че това може да им е приятно? Май живеете за хорското мнение и се страхувате да се повеселите и да не ви одумват хората. Никой няма да припадне в квартала ви или нещо друго заради една музика. Стремите се да подражавате на американските сватби, но ние сме българи.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 9f4e844a91
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Искате тип американска сватба-скучна и безвкусна.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 9f4e844a91
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Авторке, по-скоро ти звучиш като човек от провинцията с това робуване на хорското мнение и отричане на нещо, което кара хората да се веселят. Сватбата е един от най- радостните мигове за младите, за родителите и близките. Ти мрънкаш, че шумно било, било досадно и т.н. Все едно си пред пенсия и мразиш веселбите. Ще изиграят хората едно хоро, ще се повеселят, какво толкова има? Аз се радвам на сватбари, защото това е страхотен повод и ме кара да се усмихвам.
Ако тогава не се веселят хората, кога тогава? Ще се съберат в един ресторант и това е. Точно като по амереканските филми с техните скучни сватби, направени по един калъп. Видиш една, виждал си всички. Нашите поне още са запазили някакви традиции, но и те ще бъдат претопени с подобно мислене.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: b12f446d0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Без значение дали изпитваш проблем само заради този конкретен обичай или изпитваш и други притеснения, ВСИЧКО свързано със сватбата ви трябва да е решено от вас двамата, така че и за двата това да е един прекрасен ден, а не някой да се чувства неудобно, не на мястото и т. н. За това сядате и обсъждате всичко и ако някой не е ок с нещо, ами не го правите! Щом дори с това не можете да се справите, как ще взимате решения в бъдеще? Говорене, говорене, говорене и компромиси.
Ако не си ок с тази традиция, казваш му и ако си му важна и държи на теб и мнението ти, и следвало да отстъпи. А ти пък ще отстъпиш за нещо друго. Няма как без компромиси. Важното е накрая денят ви да е незабравим!

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 636561e637
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Момиче, ти наистина си принцеса този ден и е хубаво да се чувстваш като принцеса. Никой не се сърди на патардия, хора и музика, ако разбере, че това е сватба, напротив - всички ще се радват, защото сега се правят много по-малко сватби от преди, а това е радостно събитие. Помисли за момиченцата от квартала, които ще те гледат и ще мечтаят след време и те да се оженят. Това, разбира се не значи, че трябва да го направиш заради другите, но е хубаво да го направиш за съпруга си, щом той го иска, а и за приятелите ви - уверявам те, много е весело.
Друг е паричният въпрос - наистина е основателен, но спокойно може да не е с оркестър, а с най-обикновени колонки - просто да има музика - и обичаят ще ви излезе без пари. Необходимо е само желание, малко въображение и организация, които мъжът ти и приятелите му могат да осигурят. Явно си скромно момиче, но щом е дошло време да се омъжваш, е дошло време и да се пребориш с тази скромност, защото тя ще ти пречи занапред. Ходи с високо вдигната глава и не се притеснявай, самочувствие ще ти трябва, за да управляваш семейството си, а не да се налагаш. Компромисите са неизбежни в семейния живот и може би е време да направиш първия. Желая ти щастие!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker