Как да пренастроя мисленето си? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124255)
 Любов и изневяра (30593)
 Секс и интимност (14666)
 Тинейджърски (22062)
 Семейство (6739)
 Здраве (9766)
 Спорт и красота (4773)
 На работното място (3352)
 Образование (7436)
 В чужбина (1706)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1771)
 Други (19303)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Как да пренастроя мисленето си?
преди: 3 години, 6 месеца, прочетена 1282 пъти
Здравейте! От известно време се чудя какъв е смисълът от Българската образователна система. Тя не развива нито вербалния, нито визуалния, нито логическия интелект. Основава се на зубренето (запомняне на излишна информация). Не разбирам каква е ползата от това, като тези уроци не се отразяват върху личностното и интелектуалното ни развитие. Редно е да ни учи да бъдем практични, комбинативни и да решаваме сложни проблеми по рационален начин, неща, които гарантират успех в бъдеще. Наскоро се записах на математика за напреднали и започнах да използвам научените трикове оттам в училище, от което госпожата побесня. Обясняваше как тези неща не ги е обяснявала и как щом не влизат в програмата са абсолютно безполезни. Използвайки ги, аз виждам, че по този начин си опростявам задачите и после стават много лесни. И така да е, кога ще са ми нужни знанията от училище в реалността? Ако реша да стана адвокат, програмист или предприемач, каква полза ще имам от това да знам в подробности релефа на Азия. Когато си говоря с някого за този континент, той вероятно няма да се интересува от надморската й височина, а от културата й. Повечето си знания черпя от книги и телевизия (да, зная,че звучи смешно). Преди време гледах едно предаване по National Geographic, озаглавено “Индия отвисоко”. Бях впечатлена от културата и технологичното развитие на тази държава. Променила се е адски много за тези 10 години. Създала си е много нови традиции, но и почита старите. По география трябваше да напишем текст за една държава в Азия. Аз написах това, което чух, защото наистина ме впечатли и смятам,че един текст трябва да е увлекателен на първо място. Е, получих тройка. Поинтересувах защо. Оказа се, че е трябвало да представя информация, която фигурира в учебника, а не такава, каквато съм получила от друг източник на информация,който не е учебника. Така или иначе си е било моя отговорност да си го знам едва ли не наизуст. Почувствах се отвратително. Всички останали имаха 6 и обсъждаха колко съм малоумна.
Не виждам смисъл в това да пишем тези. Ако не знаете какво училището представя като теза, това е основното Ви твърдение, което всъщност не е Ваше, защото трябва да го има в учебника, за да ви се зачете. Каква е ползата от това училището да ни кара да крадем чужди думи и да ни кара да се съгласяваме с всяка една идея на автора. Това е адски унизително. В учебниците и тестовете по литература пише какво чувство поражда произведението, което е абсолютно ненужно,защото всеки човек чувства прочетеното по различен начин. Имам чувството, че потискат индивидуалността ни. Родителите ми не са съгласни с мен. Според тях нещата, които учим са много важни и аз съм длъжна да правя каквото ми наредят. Опитвам се да покажа някакъв ентусиазъм, но не става! Наскоро прочетох една страхотна класика на Уилям Голдинг, която ме накара да осмисля мнението си за образованието. Да, то е основополагащ фактор за развитието на нациите, но каква е ползата от него, когато е неприложимо? Опитвам се да променя мисленето си и да видя ползата от нещата, които учим. Повечето ( тези, с които съм си говорила по темата) казват, че щом не виждам същността им, тогава съм изключително глупава. За да може това мнение да е толкова популярно, явно има причина някои да мислят така. НВО-то е много скоро, но аз все още не виждам смисъл. Как може да учим синтаксис, като повечето са функционално неграмотни? Две учителки са ми казвали,че съм тъпа, защото не знам нищо по биология и химия. Не съм от най-умните 13-годишни, ала не се смятам и за глупава. Но всъщност начинът, по който учим тези предмети не засяга никакъв вид интелект, а памет. Аз не виждам полза от това да уча неща, които не мога да обясня и няма да са ми от полза в реалността. Не казвам, че образованието е безмислено, а че трябва да се направят реформи в това отношение. Искам да си избия тази мисъл от главата, но не мога. Моля, покажете ми смисъла от нещата, които учим! Има ли други, които споделят моето мнение?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 6 месеца
hash: cf55ea9c0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Аз споделям твоето мнение напълно. По същите въпроси разсъждавах, когато бях ученичка и се ядосвах колко нелепо е това, че не се развива мислене, интелект и т.н., а се учи суха информация наизуст, която така или иначе се забравя съвсем скоро след това и не остава никаква полза. Вече имам син, на когото му предстои тази година да бъде първи клас и виждам, че нещата никак не са се променили и продължавам да се ядосвам от това безполезно образование. Аз много харесвам американската образователна система. Тя дава възможност всеки да се развие в съответната област, за която има някакви дадености...

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 62cd38c0b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   От доста време съм преподавател във ВУЗ и бих казал, че студентите са със същите разбирания, това защо се учило, това ти трябвало, това не ти трябвало, трето било скучно. Всяка година нивото на студентите пада, някой колеги казват, че преди в техникумите се е учило повече.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 367e5cde4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   „безСмислено“
Няма дума „безмислено“. Казвам го само щото виждам, че цениш правописа.

Иначе си права...
Ако знаеш английски, чуй това:
https://www.youtube.com/watch?v=p4BJ-21EhY8&list=PLqsoWxJ-qmMv6F-GQsbZmm72JMjHQVrtV&index=3
Годината и страната нямат значение...

Или по-добре прочети текста: https://courses.aynrand.org/works/the-american-school-why-johnny-cant-think/

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 4fe678f33e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Продължавай в същият дух! Образовай се от книги, хора и живота. Образователната система е боза, не само в БГ, а навсякъде! Това е част от системата, която иска да си добре обучен и подчиним роб.

Не се изучават неща като емоционална интелигентност, комуникация във взаимоотношенията, управляване на финанси, самодисциплина, поставяне на цели и т.н. А единственото, което се изучава и тренира е паметта (да зубриш).

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 7252e2075d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Ти какво очакваш, в час по биология на правиш дисекция на труп, за да те учи на практика? Естествено, че повечето ще е теория. Дотук мрънкането ти е, че се налага да четеш и не виждаш полза и наличието на много предмети те кара да си задаваш въпроса; “Ама защо де налага да го уча това и с какво ми помага”. Отговора е, че особено в гимназията се покриват повечето аспекти основа на наука, оттам ти като един млад човек почваш да отсяваш каквото ти трябва. Ако искаш да ставаш лекар се засилваш енергията към биология и химия и т.н. Аз съм на 30, мен също не ме кефеше да ходя на даскало о само мрънках, за какво да ги уча всичките тези “помии” както ги наричах. Да, но това ми даде някаква основа и обща култура донякъде, единственото с което не се съгласявам е количеството Пт неща които се дават на учениците. Живея във Великобритания и мъжът ми, който е англичанин остана потресен като разбра, че учим философия в гимназията, тук се учи в университета. Съвета ми към теб е да се опиташ да видиш нещата от малко по различен ъгъл, обща култура ще ти трябва по-късно в живота. Освен ако не искаш да се забиеш в някоя пещера и да знаеш само това, което смяташ “че ти трябва”, тоест ако искаш да си адвокат да те интересуват само закони и норми.

Bluebell

 
  ...


...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 367e5cde4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   https://www.youtube.com/channel/UC5tEELgWBfKbA9fVPRzBzPQ/search?query=school

https://www.youtube.com/playlist?list=PLO-0F1-owoBWW3l0RIbx3VguZFY0CrHsZ

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 2cbeb1cb82
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   "Най-доброто образование си остава самообучението" Айзък Азимов.
Според мен човек няма как да се развие интелектуално, ако не учи само това, което вътрешно го кара да изгаря от любопитство и желание . Друг е въпроса, че нещо, което не ти е интересно, може да ти стане интересно, ако се представи по интересен начин, както го правят в NG с документалните филми . Отговорността на учителя в това отношение е огромна. Много по-важно е децата да се запалят, от колкото да им наливаме с кофа в главата. Според мен тва няма никакъв смисъл. Аз за щастие уча и се боря да стана учител по История и много се надявам един ден да успявам да провокирам интереса на хората, чрез въпроси, игри, документални филми, които да накарат децата да мислят, да си отговорят "защо" са се случили нещата в миналото, а не просто да помнят някаква суха материя и точни дати

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 5e8e20d366
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   За литературните анализи съм съгласен, беше тъпо, въпреки че когато авторът пише, той мисли, не прави фрийстайли, и моооже би едни малко по-умни хора от тебе го разбират по-добре.

Иначе аман от милениали. Начи като си много печена, научи си урока, напиши си нещата от там и продължи с културата на Индия. Всичко опира до това, че те мързи да запомниш 3 числа на кръст, понеже е по лесно да гледаш телевизия и да четеш статийки за личностно развитие и "емоционална интелигентност", тоест си пълниш главата с паприкаш, а не с нещо смислено. Ако наистина четеше книги, дори художествената литература развива въображението и дава свобода, нямаше да плюеш по даскалите че искат да запомниш 3 числа за 1 месец напред.

Висше записах късно, колегите ми са абсолютно същите като тебе "мрън мрън мрън мрън мрън мрън" това сте новото поколение.

92 набор съм, като бях в училище, ако отида да кажа на даскала "абе дискавърито е по-образователно от учебника" така щеше да ми "подтисне" "личностното развитие", че после 3 дни щях да ходя с червено ухо. Не си мисли, че като се правиш на интересна, си по-умна. Да Бил Гейтс е прекъснал от Харвард, ама я влез в Харвард да видим как става?

Като си много печена, стискай зъби и прави каквото се иска, и като си земеш дипломата върви и ги сиктирдосай. До тогава ще правиш каквото трябва, като не те кефи, прав ти път, може да пуснеш канал в тубата за "емоционална интелигентност", там тапия не щат.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker