Ще ме гонят от работа - кой е най-лошият сценарий? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121162)
 Любов и изневяра (29698)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Ще ме гонят от работа - кой е най-лошият сценарий?
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 1771 пъти
Здравейте. Напоследък не успявам да върша работата си като хората заради здравословен проблем. Шефката не я интересува особено какво ме мъчи, не е и длъжна всъщност, но ме извика "да поговорим". От близки колеги разбирам, че ще ме уволни. За първи път изпадам в такава ситуация и не знам какво да правя, как да се държа, да разкажа ли за всичко, което ми се случва? Какъв е най-лошия сценарий, ще ми навреди ли това уволнение за в бъдеще? И може ли да ме накара да върна някакви пари от заплата, която вече ми е изплатена заради несвършена работа? Реших да пита тук, защото ще треперя чак до понеделник и се надявам някой да ми вдъхне малко кураж.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 58a2abd32b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Седни прочети договора си, но в общия случай по вероятно е ти да има възможност да ги съдиш а за това дали ще ти навреди определено не водейки се че най вероятно работиш в магазин или някакъв ниско квалифициран труд.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 108bae7296
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Не могат да те уволнят, без да ти платят поне 2 заплати обезщетение. Прочети Кодекса на труда.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 822e408f1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Не разписвай по взаимно съгласие. Никаква заповед по какъвто и да е член.
Не може да те уволни ей така. Има си РЕД.
Обади се на националния телефон на главна дирекция инспекция по труда.

Какво означава несвършена работа?
Заявки ли имаш изостанали? Ти си на твърда заплата. Работил, не работил. Взимаш си договорената заплата.

Съжалявам за здравословния ти проблем. Лекувай се и се успокой. Шефката ти е изрод и то много проста ,ако мисли, че може да коли и беси без да има последствия за нея.

Ако трябва си вземи болничен, за да успокоиш. Не се поддавай на манипулации.

Успех.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: e5c1a2ec3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Опитай да поговориш с нея и да обясниш какво ти има. Не знам какъв е здравословния ти проблем, но ако има вариант да вземеш болничен и да го лекуваш, го направи. Защото и друга работа да започнеш пак ще изпаднеш в същата ситуация.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 8b29ab87e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ако ти кажат нещо за уволнение, ги питай дали ме може да ти прекратят договора по взаимно съгласие. Според мен би трябвало да се съгласят

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: e2a651a3e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Ако си в изпитателен срок може да те уволни от днеска за утре. Най-лошия сценарий-уволнява те, вземаш си шапката и си търсиш друга работа. Спокойно, не е голяма драма.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 8c311f8997
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Щом имаш здравословен проблем, можеше да поговориш с шефката за него и тя да знае, че в момента не можеш да си вършиш работата нормално, но работиш по въпроса. Иначе тя сигурно си мисли, че те мързи и логично смята да те уволни.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 5e35164c21
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Aко не си на изпитателен срок, не могат да те махнат лесно. В България масово не си знаят правата. Аз съм от страната на работодателя, в смисъл нямам бизнес, но се занимавам с тези неща във фирмата, в която работя. Знаеш ли шефа колко много е искал да уволни няколко души, но не е можел. Защото работникът веднъж мине ли на постоянен договор след изпитателния срок, после не можеш да го изгониш ей така. Между другото ние сме от малкото фирми, които спазваме стриктно Кодекса. Имали сме случаи, когато работници редовно са идвали пияни на работа и са застрашавали нечий живот и пак не можеш да го махнеш ей така. Защото ако той си знае правата, после ще те осъди и ще му платиш обезщетение. Трябват свидетели, трябва да уведомиш инспекцията, има си процедура и т.н. Не може просто да му кажеш от утре да не идва на работа. Не че не го правят, но това е, защото хората масово не си знаят правата и се възползват от това. Или другия вариант е да използват психически атаки и похвати, за да те принудят сам да напуснеш. Разчитат да не издържиш на напрежението. Има и трети начин - някои ги карат още с постъпването да напишат молба за напускане с празно ямсто за дата. И така във всеки един момент могат да те разкарат и даси попълянт сами датата. Което разбира се е незаконно, но не може да се докаже, след като има твой подпис.

Могат да те съкратят поради закриване на щат, но после 6 мес. нямат право да изобщо да имат човек на такава длъжност, вкл. и сега работещите на тази длъжност. Ако те изгонят и до 6 мес. назначат друг на същата длъжност, лесно ще ги осъдиш и ще ти платят обезщетение и ще те върнат на работа. Може и поради намаляване обезма на работа, но трябва да го докажат и си има процедура. Може и при липса на качества на служителя за ефективно изпълнение на работата, но пак си има процедура, трябва да уведомят предварително инспекцията и да го докажат, което е трудно. А и лесно може да осъдиш след това, защото трудно издържа в съда. Всичките тези случаи са с предизвестие от тяхнa страна и не могат да те махнат от днес за утре. Но дори и тогава ти дължат 1 заплата обезщетение.

Отделно ако поради здравословни причини не можеш да си вършиш работата, също има начини - например да те преназначата на друга длъжност.

Добре, стига с общите приказки. Ако не подпишеш по взаимно съгласие, има два начина да те махнат, при положение че не си вършиш работата. Единият е да ти платят 2 заплати обезщетение, но този член е малко спорен и после има голяма вероятност да ги осъдиш. Другият вариант е по чл. 331. Той те предизвестява, че ще те уволни срещу обезщетение, ти се съгласяваш писмено в 7-дневен срок и получаваш минимум 4 брутни заплати обезщетение. Но това е като минимум. Имаш право да не се съгласяваш на 4 заплати, а на повече - по договорка. А може и изобщо да не се съгласиш.

Отделно трябва да ти платят и евентуални неизползвание отпуски. Например ако за 2021 имаш 20 дни, се смята пропорционално към датата на уволнение. Примерно са те уволнили на 30.06., съответно 10 дни (за половината година) е трябва да ползваш. Ако си ползвал 6, останалите 4 трябва да ти ги платят. Ако имаш неизползвани от предходна година до 2 г. назад също. Т.е. ако имаш неизползвани от 2020 г. или 2019 г.

А между другото дори да те уволнят, после можеш да излезеш на борсата и да ти плащат по 60% от брутната заплата, което е почти 80% от чистата. Периода е от 4 до 12 мес. според стажа.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: d7cf0dadf8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   8, много си изписал, но ... да не ти се налага лично да да се възползваш ...
Авторе, не трепери (макар, че много добре знам, че е невъзможно). Каквото ще стана, но просто ще стане. А има голяма вероятност да не си е заслужавало треперенето (съвсем скоро ми се случи точно това).
Много е важно на какъв договор си.
Ако си на изпитателен срок вероятно може да те освободи от днес за утре, но виж си договора все пак. Може и да ти дължи предизвестие.
Ако си на безсрочен най-вероятно ще ти каже да си напишеш молба за напускане по взаимно съгласие. НЕ го прави! Смънкай нещо, направи се на шокиран и кажи не не можеш да разсъждаваш в момента, лошо ти е, завило ти се е свят ... По най-бързия начин си набавяш болничен. Търсиш веднага адвокат занимаващ се с трудовоправни въпроси. Принципно е безплатно, но и да дадеш някой лев си заслужава - тенденцията е да останеш съвсем без пари. Ной най- добре ще ти каже как да постъпваш по-нататък!
Ако си на постоянен договор в най-лошия случай може да те уволни дисциплинарно. Не се плаши! Това днес няма особена стойност! Ще го коментираме ако случайно отидат нещата на там (но не вярвам).

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 99d58d1f39
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Абсолютно всеки може да бъде уволнен. Не са важни причините, а дали са спазени законите! Ако си в изпитателен срок, ако не ставаш, казват ти чао без предизвестие. Ако си с постоянен договор, прочети какво пише в него, но с предизвестие ще е по закона. Ако имаш изискваният стаж, отиваш на борсата и от там ти плащат и ти търсят работа или ти предлагат курсове за преквалификация.

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: cd7695bd06
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Абе обаждате се все такива дето не сте минали по "процедурата". Предизвестие може да му дължи и при "изпитателен срок"! Зависи как е формулиран договора. Има там едно "с приоритет на ...". Може и да го няма, но предизвестието би трябвало да споменато.
А това, че имаш осигуровки и отиваш на борсата ... По един и същи начин както при "взаимно съгласие", така и при "дисциплинарно уволнение" - за 4 месеца по 200 лева (ако греша, някой да ме поправи).
Това, че работодател ще те предизвести и плати обещетение - направо го забрави. Основно се набляга на "убеждаване" да си подадеш молба сам. Избягва се дисциплинарното уволнение! То е много атакуемо в съда и често не е с добър изход за работодателя.
Питащият да се замисли как да преговаря ако му се удаде възможност. Може би е някакъв вариант да предложи да му се намали заплата, да бъде преместен на друга длъжност (предвид здравословните му проблеми). Той работодателят е длъжен по принцип да иска "обяснение". Без такова уволнението пада автоматично в съда. Бих препоръчал да пусне приказка (сред "конкретни" колеги), че се е консултирал с адвокат. Все пак най-добрия вариант е да се споразумее с работодателя без излишни разправии.
Авторе, пиши в Гугъл "уволнение" и ще намериш много истинска информация! Рови особено в лекс.бг

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 5e1fef1ac2
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От автора:

Хора, много ви благодаря за коментарите и разбирането, отделили сте от времето си да ми отговорите и го оценявам! Може би в началото не споделих за някои подробности - в изпитателен срок съм, но това не ме притеснява, защото в момента най-важно ми е здравето. Само ме притеснява дали тя може да извърти ситуацията по някакъв начин и евентуално да ми навреди за в бъдеще или да се опита да ме накара да чувствам вина и да връщам евентуално пари, такива неща ми минават през главата. Фирмата уж се води сериозна, но знае ли човек какво ще измислят. Няма да работя поне в следващите няколко месеца, опитах се да говоря с нея дори че искам да напусна по собствено желание и тя всеки път намираше някакви оправдания от сорта на това, че няма време. Веднъж ми спомена да си взема болничен, но и това е трудно, понеже все още не е ясно състоянието ми. Взех си за две седмици, през останалото време доста изоставах със задачите, които ми възлагаха. Отделно не знам какво е наговорила на колегите ми, получавах разни неприятни коментари от тях и нямам идея кой какво си мисли. Може би приемам прекалено насериозно ситуацията, но нали знаете.. непознатото и непредвидимото е малко стряскащо.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 5e35164c21
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   12, е, щом си в изпитателен срок, защо не го спомена? Аз изписах тук цял ферман да обяснявам, а ти не си казал най-важното. Това е съвсем различно. При това положение нямаш никакви права. Просто чао и толкова. Пари няма да връщаш, просто ще те освободят ако искат без обезщетение. А дали ще те накрат да чувстваш вина, зависи от теб. Не виждам причина да те накарат да чувстваш вина, просто ще те освободят и толкова. На мен ми се струва, че в момента си по-емоционално уязвим, което е разбираемо предвид здравословните проблеми.

ДОбрата новина е, че ако те освободят, имаш право на борса - 60% от брутната заплата от 4 до 12 мес. После ще ти търсят работа зорлям, но ще казваш на работодателите да пишат, че не отговаряш на изискванията им, че ако откажеш ти, ще ти спрат обезщетенията.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 6975c71264
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Ако е решила ще те уволни и нищо не можеш да направиш.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: bfe3f30704
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   В никакъв случай не подписвай по взаимно съгласие, защото няма да имаш право на борса.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 979d6f7760
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   В нашата фирма когато решат да махнат някой, го пратят на някаква гадна работа във фирмата и той сам си напусне (което може да ми се случи и на мене скоро).

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 979d6f7760
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Аз Благодаря на всеки, който е писал! ( страничен наблюдател ).

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: d7204e8f7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Авторе, не рабрах най-важното: държиш ли на тази работа със сърцето си?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 4319bb933f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Ако си на пробен договор (обикновено 6 месеца), правото е на страната на работодателя. Когато си пожелае - изхвърчаш.

Ако си на постоянен е обратното, тоест ако няма брутални нарушения няма как да те "уволнят". Дори в такива случаи, на работодателя не му се занимава с уволнения и се разделяте по взаимно съгласие. Това става и при разногласия и т. н.

Истината е малко далеч от юридическите локуми както обикновено. Няма как да работиш с или за човек, с който имате прекалени разногласия. Какво няма да се понасяте, ама ще работите, щото правото го позволява?

Ако бях на теб, щях да отида директно при човека и да си поговорим като хора. В крайна сметка, винаги можеш да се поставиш в обувките на другия. Наемаш човек, разболява се, какво да го правиш? Вярно, рисковете на това да си работодател, но все пак и той е човек.

Най-важното е да обърнеш внимание на здравето си - работа има!

Най-тарикатско за работник е да те съкратят - помощите са повече и за по-дълго време, ако на това разчиташ.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker