Пазете се от евангелистите!!! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (106913)
 Любов и изневяра (25634)
 Секс и интимност (12582)
 Тинейджърски (20982)
 Семейство (5449)
 Здраве (8517)
 Спорт и красота (4408)
 На работното място (2509)
 Образование (6643)
 В чужбина (1427)
 Наркотици и алкохол (999)
 Измислени истории (767)
 Проза, литература (1570)
 Други (15279)
 Избор на редактора (147)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Пазете се от евангелистите!!!
преди: 2 месеца, 6 дни, прочетена 1036 пъти
С огромна скръб пиша тази история. Надявам се да успея да предпазя поне една част от вас.

Кръстена съм и съм православна християнка, но никога не съм била особено религиозна. Вярвам, но по-скоро считам, че Бог е един за всички, не разделям хората по религии. В моето семейство също няма фанатици, въпреки че родителите ми са вярващи.

През годините разни привърженици към евангелизма са се опитвали да ме привлекат към тяхната “вяра” (умишлено е в кавички и по-надолу ще разберете защо), но аз винаги съм била много земен човек и никога тези неща не са ми представлявали интерес. Майка ми някога от любопитство е посетила сбирка на евангелисти. Разказа ми как излиза пастора, после следват някакви ритуали, в които участниците изпадали в транс и уж виждали Господ. След това минава някой и събира пари. Майка ми точно 3 пъти е посетила подобни сбирки и повече никога не се е върнала там. Много хора обаче са зарибени и си дават част от заплатата, имотите и каквото още имат на тези “църкви”. Мнозина се отделят от близките им, развиват психични отклонения, а други дори извършват фаталното - самоубийсто. Лично познавам такъв случай.

И все пак си мислех, че няма как да ми се случи точно на мен, някой от обкръжението ми да се поддаде на такова нещо. Е, животът понякога има извратено чувство за хумор.
Лятото на 2020 се запознах със страхотен човек. На моите години е, тоест в началото на 20те години. Учехме в един университет, но различни специалности. Много мил, много добър, красив, занимаваме се и двамата с изкуство. Нещата между нас се развиха почти веднага. Имали сме някакви дребни спречквания, както всяка двойка, но нищо фатално. Момчето за жалост не беше случило на семейство - баща му не е сред живите, не се чувстваше особено подкрепен от останалите в семейството му, нямаше много приятели. Към мен обаче винаги беше много добър и мил. Не е някакъв алфа мъжкар, по-скоро е романтична душа. Обичахме се много. Запознахме се със семействата. Майка му е православна християнка, той е кръстен също. Родителите ми го приеха като син. Той ми беше първата по-сериозна връзка.

В един момент обаче се появява един негов “приятел”. С това момче се запознаха по интернет, занимава се с музика, приятелят ми искаше да се усъвършенства в това и затова прие поканата му да се видят. Аз винаги съм го подкрепяла в начинанията му. Първоначално всичко нормално. Дори ме запозна с него. Трябва да призная, беше ми странен - задържа ми дълго ръката, гледаше ме право в очите с ококорен поглед и някаква странна усмивка. Впоследствие приятелят ми ми каза, че въпросният бил евангелист. Аз го предупредих да придържа отношенията им към професионални, да не ходи по събирания и такива. Обеща ми. С времето обаче приятелят ми и онзи се сближаваха, станаха близки приятели. По принцип приятелят ми винаги всичко ми е споделял - ако търси съвет за нещо свързано с работата първо мен е питал, ако ще взима решение отново първо мен. Не сме имали тайни. С времето обаче нещо започваше да ме гложди. Приятелят ми често споменаваше името на Господ, започна да говори как разни ежедневни неща били окултни, например зодиите, желанието за материална обезпеченост, започна да се разярява и избухва - нещо, което е нетипично за него. Винаги е бил много кротък и мил. Посещаваше някакъв хор, който до ден днешен не знам точно какъв е, знам, че има и евангелистки песни в него. Понякога оставаше на някакви събирания с тях в дома на някой от хористите. Мислех, че е само домашна сбирка. Онова момче, той всъщност не е точно момче, а направо мъж, защото е около 30-годишен забелязах как почва да го обсебва. А между другото за 30те си години никога не е бил с жена, девствен е. Доколкото знам е прикрито бисексуален, но не е бил и с мъж, отново заради религията. Баща му е пастор и явно той му ги е наговорил тези неща.

Започнах тайно да проверявам фейсбука на приятеля ми и какво да видя - онзи му праща да чете някакви неща от Библията, разни притчи. Непрестанно му пишеше и звънеше. Приятелят ми започна да ме пренебрегва без да се усеща. Допускаше го вече в дома си, пред майка му. Сутрин често ставаше рано и ме оставяше, за да ходят с оня да тренират. Онзи го разпитвал колко често правим секс, е така от нищото. С времето приятелят ми все повече се променяше. Казваше,че едва ли не всичко е окултно, не проввявяше интерес нито към баба му, която с покойния му дядо са го отгледали от дете, нито към брат му и сестра му по бащина линия. А преди много ги обичаше. Започнахме много да се караме. Вече ми беше ясно какво става - онзи му промива мозъка. Те действат по следния начин: благи са, кротки на пръв поглед, омайват те, отделят те от близки и като цяло от реалния живот, взимат ти всичко, което имаш и накрая остава само да се самоубиеш. Плаках, молих се, опитах с добра дума, казах на близките му, но нищо не помогна. Приятелят ми се държеше като обладан вече. Нямаше помен от стария него.

Със седмици не спах и не ядох. Ту обещаваше да прекъсне контакт с този човек, ту отново се виждаше с него и започваше всичко отначало. Никой не можеше да му повлияе. Слушаше единствено онзи проклет евангелист. Дори и майка ми говори с него и се уплаши до каква степен не е на себе си - отяждаше й се и на нея, критикуваше ме пред нея, въпреки че от 1 година сме заедно и това никога не е било преди. Както споменах по-горе - винаги е бил добър и нежен. Просто онзи тотално му проми мозъка. Твърдеше, че аз съм лошата, че искам да го отделя от приятели. Това не е вярно, никога не съм имала против никой от приятелите му, само имах против онзи сектант. Виждах яростта и омразата в очите на моето момче, което мислех, че познавам добре. Малко преди да скъсаме ме обнадежди, обади ми се и твърдеше, че е готов да се отдели от него, но на следващия ден видях, че пак излизат с него и евентуално ме блокира отвсякъде. А само предната вечер твърдеше, че ме обича и иска да се върне при мен, защото предния ден аз вече го бях скъсала и го накарах да ми върне ключа.

В момента съм сама. Добре че имам семейство, което да ме подкрепя. Аз опитах всичко, за да го спася - ходих да говоря с православни свещеници, палих му свещички, четох молитви, обикалях всички църкви и се молих. Не… никога не съм вярвала, че евангелистите са толкова опасни. Явно, защото аз не съм се поддавала и мислех, че всички са като мен. Всичко ми напомня за вече бившия ми приятел. Как се разхождахме до късно заедно, как си говорихме, как правехме планове за бъдещето заедно, искахме да имаме семейство, да пътуваме. В момента лежа и гледам до мен юрганчето, с което спеше. Помня как като се събуждахме ме прегръщаше, целуваше, казваше ми колко съм красива, колко ме обича. Как ми се усмихваше и гледаше с любов. В последната ни седмица заедно едва можех да го накарам да ме целуне. Беше сякаш в транс. Имах чувството, че в него сякаш се борят някакви сили - неговата чиста и светла душа и демона, който сектата всели в него. Много плаках, още плача. 1 година сме градили и всичко това сега с лека ръка се разби. Нашите вече го мразят.

Молбата ми е, ако познавате хора, които са напът да влязат в това общество - направете всичко възможно да ги отдалечите в начален стадий. Но не с викове и крясъци. На тези хора им е в интерес да отделят жертвите си от близките им. Съветвам ви, ако разни хора ви подаряват безплатни библии и всяка тяхна дума е свързана с Господ - бягайте с 300. Господ няма нужда от адвокати. Една от 10те Божии заповеди е да не споменаваме името Му напразно. Християнско ли е да отделиш човек от близките му? Християнско ли е да му вземеш всичката собственост? Както един преподавател на моята приятелка по теология се изрази - евангелистите влизат в Ада с Библия. Те не празнуват рождени дни, не се кръстят, не ходят по погребения, не почитат икони и не пият свещи.

Ако протестантството е правата вяра, защо само и единствено в Православната църква се запазва от само себе си благодатния огън на Великден? Православието никога не е оказвало натиск върху хората да го приемат, за разлика от католиците, ислямистите и протестантите. Истинската вяра идва отвътре. Да принуждаваш и да заплашваш няма нищо общо с нея или с Бог като цяло. За мен евангелистите са олицетворението на Сатаната. Да, приятелят ми също е виновен, че е толкова слабохарактерен, та се подвежда по такива глупости, но и те са умели манипулатори. Още съм в шок, само допреди месец всичко беше нормално, планирахме почивка заедно с моите родители, после щяхме да отидем само с него на море. Но онзи усети, че аз знам какво върши и сякаш от един път настрои приятеля ми срещу мен. Нашите също са в шок. Една красива любов бе убита. Християнско ли е това? Разбира се, че не.

Може би моят приятел един ден ще се осъзнае. Ще се моля за него. Мен, разбира се, вече няма да ме има. Не бих могла да му се доверя отново. Пиша всичко това, за да ви предупредя. Тези хора са изключително опасни и безскрупулни. На никой не пожелавам тази мъка, която изпитвам в момента.

Пазете се!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 6 дни
hash: c35a6e9836
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   А като е такова велико православието защо като отида да се моля в православна църква нещата стават по-зле? Обиколих много различни църкви.

 
  ...
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: c35a6e9836
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

2.   "Православието никога не е оказвало натиск върху хората да го приемат"
А избитите родове при покръстването у нас? Ай стига митове!
Като е велико православието защо има икони, като са идолопоклонничество?

 
  ...
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: c35a6e9836
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   "Православието никога не е оказвало натиск върху хората да го приемат"
А избитите родове при покръстването у нас? Ай стига митове!
Като е велико православието защо има икони, като са идолопоклонничество?

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: c35a6e9836
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Иначе, вярно е, че разните секти са опасни, но да ми хвалиш православието дето Русия е цъфнала и вързала ама друг път и поповете са накичени със злата...

 
  ...
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: 0d96c71a6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Тези сектанти веднъж направиха глупостта да позвънят на вратата вкъщи в провинцията. Баща ми беше пил и въобще не ги обича разни такива сектанти, направо излезе с бухалката съвсем сериозно и онези се н**раха. Повече не ги видяхме естествено. Имат ли си хас да посмеят да звъннат пак.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: 277edf9fae
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

6.   Ако ти беше писано да си с този човек ,нямаше да ви раздели някъв сектант..не обвинявай сектанта..а му благодари.спри да издигаш приятелят си на пиедестал..осъзнай се!!! За него не си на първо място няма и да бъдеш, заслужаваш човек ,който ще държи на теб!
Айде осъзнай се и горе главата! Ако не беше тва със сектата ,щеше да е нещо друго,радвай се че не е станало след 10ходини брак. На някой хора не може да се разчита и това е .
Лек ден

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: dec3e1b753
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Здравей! Пише ти човек, който има какво да каже по темата. Интересувам се много от тези въпроси и имам близки и приятели, както християни - така и мюсюлмани и евангелисти. В момента съм взел в общо линии неутрална позиция и ще говоря от нея. Първото, което искам да ти кажа е - ако го обичаш истински се опитай да го разбереш и недей да приемаш участието му в евангелистка църква за край на вашата връзка. Тези хора обикновено са добри, а дали са се заблудили в ученията и догмите си - това само Господ знае! Нещата са в много начален стадий, за да твърдиш, че е напълно различен човек, че не може да те обича, че всичко е загубено и т. н.

Второто, което трябва да знаеш е, че такива евангелистки църкви има десетки, да не казвам стотици - и всички се борят с единствената цел - да са по-близо до Истината и до Господ, като разликите им обикновено са разни дребни и догматични формалности - а коя е по-близо - това само Господ знае. Нещата са много, много сложни, за да ги опростим до "доброто" православие срещу - "лошото" всичко друго, както ти се опитваш да направиш. От тук идва и главният ми въпрос - за коя точно църква става на въпрос? Трябва да знаеш, че православието като утвърдена държавна религия винаги и веднага се нахвърля да осъжда всичко чуждо и различно - това е начин да се самосъхрани и да запази привилегиите си - всичко, което не е по статуквото и догмите е определяно като "ерес" - в миналото дори са изгаряли хората като еретици на кладата..

Което е - глупост и голям грях! Мога да ти кажа, че католицизма на първо място, а и днешното православие въобще не са цвете за мирисане, че да са мярка за каквато и да било правда и благодат! Погледни някои православни свещеници какви джипове карат. Погледни им часовниците, парите. Пусни си репортажа на господари на ефира за Баба Гуси и за хомосексуализма в някои църкви. И ще разбереш някои свещеници колко са затънали, за да ни водят към каквото и да било спасение и истина - някои от тях не се знае дали ще спасят и собствените си души, какво остава и за нашите!

Та, - на първо място недей да приемаш, че някой е "сектант" само защото не е твърд привърженик на православието - има десетки религии и хиляди разклонения и учения вътре във всяка отделна религия. И, да, кажи за коя църква става въпрос, че ми стана интересно?

 
  ...
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: 0d96c71a6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   До 2ри
Очевидно с много неща не си запознат, а говориш наизуст разни митове. Ако говорим за митове, точно избиването на 52-те болярски рода си е най-големия мит в българската история. В нито един извор от онова време не се споменава за такова нещо. Екзекутирани са ръководителите на бунта - 52-ма боляри, с техните синове, които може да отмъщават за бащите си. Това си е съвсем нормална практика във всяка една държава в онези исторически епохи, когато има бунт срещу владетеля което може да дестабилизира страната и няма нищо общо с православието. Също така изобщо не са избивани целите им родове - жени, дъщери, внуци и тн. Този мит е измислица и грешен превод на Константин Иречек, като доста отдавна вече истината е доказана наяве, може да се поинтересуваш, ако имаш познати историци, да проведеш един разговор по темата с тях.

Относно иконите - също тотално не си запознат. В Библията е казано, да не си правим кумири/идоли. Но между идол и икона има съществена разлика. Идолът е изображение на божество, което не съществува, но което се представя за съществуващо и иска да измести истинския Бог. Идолът е измама, лъжлив образ за лъжливо божество, бесовска хитрост, с която се цени отклоняване на човеците от истинския Бог. Идолът иска да отнеме славата, която принадлежи на Бога и да отклони суеверните хора от пътя на спасението.
Но не такова богоотстъпление вършим ние, когато украсяваме храмовете и молитвените кътчета с икони и се молим пред тях! Защото ние не превръщаме иконите в идоли и не ги почитаме заради самите тях, а заради ония овещени образи, които те представят. Иконата не въвежда в измама, както идолите, а говори на сърцето нещо истинно и вярно. Иконата не е божество, но образ, който ни представя Бога, ангелите, светците или картина, която ни рисува някои свещени събития. Иконите са осветени със самата Благодат на нашия Троичен Бог - Отец, Син и Светия дух и е светиня, която носи Благодат.

Относно накичените попове със злата - хора отпаднали от вярата има навсякъде, свещениците са хора със свойте грехове и страсти, а не светци. Вместо да гледаме тези хора, паднали в материалното и потъпкващи своята служба на Бог, защо не прочетем Житията на Православните Светци, например Серафим Саровски, например Йоан Рилски, например Паисий Светогорец... Защо не посетим Света Гора Атон и не видим как живеят монасите там, не влезем в някой манастир там и не изпитаме Божията Благодат която струи навсякъде и която успокоява и смирява сърцето и душата. Чак тогава ще разберем, че истината Е и винаги ще Е в Православието, което е начин на живот, но нека и да се замислим, освен, че по документи се пишем православни, колко хора живеят православен начин на живот? Колко хора се причастяват редовно? Колко хора ходят на неделните служби? Колко хора се изповядват?
Тогава ще разберем и защо толкова беди се случват на света и ще се случват още повече, защото е казано вече и казаното се сбъдва пред очите ни.

 
  ...
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: a8f0d5efce
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Такива теми за сляпа "вяра" са не на място през 2021г., когато имаме всичкият този технологичен и всякакъв напредък...

Не знам как се оптвате да адаптирате неща от средновековието днес - когато има безжичен интернет, мобилни телефони, всякакви други модерни технологии и пр.? !

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: 7cc53daa07
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Сега като си сама и имаш повече време, вземи почети малко българската история, поне няма да се излагаш като пишеш. Добре е също като пишеш някакъв текст да си го прочетеш и редактираш, иначе се получават такива като "пият свещи", "вече го бях скъсала" и т. н.
По темата- приятелят е направил своя избор. И той не е в твоя полза, това е. Очевидно не е държал толкова много на теб, колкото ти на него, нито е мъж с характер, щом се е оставил да го манипулират. И на нас разни емисари са ни предлагали литературата си, влизали сме с мъжа ми в евангелска църква, но толкова. Никой не може да те накара да приемеш нещо, ако ти не си податлив, слаб и безволев. А твоят бивш е точно такъв- мекушав и безхарактерен. За съжаление в очите на влюбените това изглежда като доброта, кротост, романтика и пр. И аз ще ти кажа като № 6- всяко зло за добро. И вместо да се самосъжаляваш, да обвиняваш всичко и всички за слабостта на бившия, си намери по-смислени занимания, иди на почивка, на екскурзия, излизай, чети, спортувай, отглеждай цветя, изобщо каквото ти харесва. След време ще се чудиш на себе си, че си се депресирала заради този мухъл.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: b772a2c9bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Евангелистите успяха да обърнат един мой познат атеист и комунист в протестант. Не знам как го правят, но "евала" им. Промиването на мозъци им работи много добре, защото този човек беше силно убеден в атеизма си и преди да го обърнат в евангелизъм много емоционално ми обясняваше как християните били пречели на научния прогрес на човечеството.

Общо-взето, радвай се, че си се отървала от подобни лесно-внушаеми хора.

 
  ...
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: e75d49758f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Поговори отново с православен свещеник. Мисля, че ще ти даде подходящ съвет за тази ситуация.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: 07bec70fcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   1, 2, 3 и 4, защо пишеш по 10 коментара?
Толкова ли не можеш да си събереш мисълта в един?
Личи ви колко сте малоумни всички т. нар. "вярващи"...

 
  ...
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: 8007fac6ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Имам приятели и доста познати евангелисти. Не мога да кажа лошо за никой от тях. Никога за толкова години нито един от тях не ме е "вербувал" да ходя в църквата им и да ставам част от тях. Голяма част от хората са си семейни, държат се абсолютно адекватно. Само като се заговориш с тях ще ти направи впечатление, че споменават Господ малко повече. Аз не бих се присъединила към тях, не го чувствам, но неведнъж съм си разсъждавала, че общото при всички тях е, че познавайки ги усещам у тях едно спокойствие, смирение. Те вярват, че всичко се случва по Божията воля, че Господ ги пази и изобщо той е в основата на всичко и им служи като обяснение за всяко нещо, случило се в живота им. Докато при нас не е така и сме някак по-непримирими, все търсим причини за нещата, които ни се случват. Опитваме се да си обясняваме разни ситуации със съдба, карма, късмет и т. н. Това им харесвам всъщност на евангелистите - за тях има един отговор на всеки въпрос, който им носи удовлетворение или поне аз до този извод съм стигнала.
Предполагам при твоя приятел е намесено нещо друго освен църквата. Може би някаква секта, маскирана като евангелистка църква? !

 
  ...
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: 1c1a7b98ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Евангелистите са секта и като всяка такава са изключително опасни. Преди години сестрата на моя съквартирант беше попаднала в подобна мрежа. Беше стигнала до нервни сривове и цялата й психика беше тотално разклатена. Освен това ги карали да оставят всеки месец десятък, т. е. ако получаваш 1 000 лева, 100 са за тях и това е абсолютно редовно. Да не говорим, че всички тези, които обикалят от врата на врата са там от интерес, а не от нещо друго. Сектата им плаща образованието, което както знаем в щатите е доста скъпо. Те от своя страна са задължени след това определен брой години да "служат" на сектата. Истинската вяра е само и единствено православието! Много важен белег на сектите и всякакви подобни лъжеучения са изпаданията в транс, тайни ритуали, нива на посветеност и т. н. Истинската вяра няма тайни неща, всичко е на показ и е еднакво достъпно за всеки. Освен това Господ ни е дарил с разум и свободна воля, чрез които да преценяваме кое е добро и кое зло, и сами да избираме как да постъпим. Изпадането в транс, хипноза и др. подобни са неестествени състояния за душата и тялото, които отнемат именно разума и свободната ни воля. Всякакви видения, получени в подобни състояния не са от Бога, а от тъмните сили. Не се подлъгвайте по подобни измамни учения и практики. Дори и отначало всичко да изглежда супер приятно и прекрасно ( то, ако и в началото изглежда зле, никой няма да се подлъже ), след това се стоварва същински ад. Всички ужасни неща за човека винаги са много приятни в началото - наркотици, алкохолизъм, хазартна зависимост и т. н.

 
  ... горе^

...
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: 82926852fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Това, че Православието е единственото християнство е така, другите вери са имитации за жалост. Но искам да подходим по-психологически към проблема. Твоето момче е израстнало без баща доколкото разбирам. Има уклон към религията, която за много хора е най-мощният заместител на бащата. Това са все два много важни червени лампички, за вероятно латента, но несигурност в сексуалността му, която се изгражда в семейството му. Макар че е бил с теб, това не означава че не е имал и дриги заложби. Другото момче имаш съмнения за неговата сексуалност. В случая, религията ми се вижда само един много опасен заместител и за двамата на едни неосъществени отношения. А при неговата липса на семейство, този “приятел” е намерил идеална уязвима жертва - ти си му била семейството. Ако можеш - спасявай се, преживей си скръбта като я насочиш в нещо - или в работа, или в усъвършенстване, или в разговори и търсене на нови приятели. Но недей да позволяваш той да те повлича повече - направила си много, повече от това не бива. С проблемът ми се струва не е религиозен, дълго време бях искрено православен, сега това поотшумя, но ако подходиш здравословно към вярата, никой не може да ти я промени - много рядко са случаите евангелист да стане православен или католик -евангелист и т. н.. Това са само изрази на нашите потребности за възвисяване от битието. Уви, при някои деноминации е имало инквизиция, холокост, “кръстоносни походи”, при нас слава Богу - не.

 
  ...
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: 30b80cc92b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Знам за какво говориш. Същото се случи с моя много близка роднина - омъжи се за евангелист! Той я зариби и тя все говори как не трябва да се кръстиш, да не плачеш на погребения, че кръщението като малък не е било правилно, защото тогава детето не разбирало и не осъзнавало смисъла на действието и т. Н. Ходи по църквите, там някакви пеят и това я п ави щастлива. Правят дарения и самата тя ми е казвала, че ПАСТОРЪТ ХОДИЛ С УЖАСНО СКЪПА И ГОЛЯМА КОЛА!!!! АЙДЕ КАЖЕТЕ МИ ОТКЪДЕ Е НАМЕРИЛ ПАРИТЕ ЗА КОЛАТА - ОТ ДАРЕНИЯТА НА БЕДНИТЕ ХОРИЦА.

 
  ...
преди: 2 месеца, 4 дни
hash: b130e5837a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Ако връзката ви е осветена от Бог кой може да ви раздели значи не в съвсем чиста. Защо не се саобразаваш и с него той и теб и него си пази от грях.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 4 дни
hash: a1deaa9ca9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Ебаси. Тръпки ме побиха от историята.

Мога да напиша доста по въпроса, но първо искам да акцентирам върху следните пасажи:
"Момчето за жалост не беше случило на семейство - баща му не е сред живите, не се чувстваше особено подкрепен от останалите в семейството му, нямаше много приятели. "

"... не проввявяше интерес нито към баба му, която с покойния му дядо са го отгледали от дете... "

Приятелят ти явно има дълбоко скрити комплекси и проблеми с изоставянето - изключително кофти е да си израснал без баща, или да си го изгубил докато си бил малък, и вместо това да те отглеждат мама, баба и дядо и то без да те подкрепят особено. Веднъж като се сприятелил с оня, сектантчето 100% го е разпитало надълго и нашироко (че даже питал и за сексуалните ви отношения, от А до Я го е разучил значи) и така е разбрал за вътрешните му проблеми. А после? После просто му е наговорил неща, които приятелят ти е искал да чуе и така да се почувства по-добре. Какви може да са те? Не знам, но мога лесно да си представя да му е казвал, например, колко са сплотени и задружни в сектата и така са повече от семейство - като братя и сестри, без роднинска връзка НО обединени чрез вярата си в Бога. Всички сме божии чеда, нали така? Че в такъв случай материалните облаги нямат никакво значение, защото ако изпаднеш в нужда, те ще ти помогнат. Индоктринация, с други думи. Съжалявам да го кажа, но с тия комплекси и малкото приятели, гаджето ти е било идеален за шаран, авторке, и затова оня му се лепнал като пиявица.

И доколкото знам в тия секти се уреждат браковете - индоктринирано момиче с индоктринирано момче, но само когато са се "доказали" (например да посещават всичките им събирания, да намират нови членове и т. н. ). Идеята тук е, че колкото си повече заобиколен от сектанти, от половинката до целият ти приятелски кръг, толкова по-трудно можеш да се откъснеш от него. Ако нещо не си съгласен с доктрината, оставаш сам-самичък в мнението си и обществения натиск те кара да се съгласиш - искаш или не искаш. Също така се превръщаш се и в пасивен генератор на допълнителни членове, чрез децата си. Мама като е сектантка, тате като е сектант също и плямпат постоянно за Господа, я познай дали и децата им няма да са същите и един ден, като се хванат на работа, и те да плащат десятък. :) Точно това правят и Мормоните, и свидетелите на Йехова. Откажеш ли се от сектата им, започват да те третират все едно си или умрял, или обсебен от Дявола. :)

Та много ясно, че сектантчето ще иска да развали връзката ви. ОСОБЕНО ако от самото начало си била скептична и против евангелистите. От една страна с "окултното" - предполагам, че се интересуваш от хороскопи и оттам възникнала темата за зодиите. Религиозните водачи са твърдо против астрологията, защото искат да са единствените авторитети как да живееш живота си (да си послушен и да снасяш десятъка), затова не върви да се ръководиш според подрежданията на звездите и планетите - и естествено, астрологията е грях и дяволско творение. От друга страна може да му е напълнил главата с глупости - дали връзката ви има бъдеще, дали си подходящата за него... дали не е по-добре да си вземе някоя от "стадото", която ще го подкрепя във всичко (особено по сектантски теми) и гарантирано никога няма да го изостави (! ).

Има адски много психология тук. Евангелистите са изпипали метода си до съвършенство и затова са навсякъде в Щатите, и са плъзнали по света на глобално ниво. Като те набарат, осъществяват натиск до дупка. Смятай, преди много години и аз отидох на сбор на някаква си евангелистка църквичка. Ей така от любопитство, да видя пасторът какви ще ги наговори. Атеист съм, между другото. Първата манипулация дойде още с причастието - не ми дадоха да участвам в него, защото съм бил неверник. Изолиран и накаран да се чувствам различен в лошия смисъл на думата, пък никой не иска да е изолиран, нали? Натиск. Обаче кутията за дарения най-чинно мина през моите ръце. Впоследствие пасторчето се оказа с гъзарска джипка, синът му - в Американския колеж, естествено, та тлъсти пачки ще да са отивали в образованието му. Що точно там? Ми щото колежът някога бил основан от мисионери, затова. Ха-ха-ха. Опитаха се да спорят с мен за атеизма ми, обаче като разбраха че нямам нищо против да се озова в Ада ако греша в липсата си на вяра, решиха да отделят повече внимание на другите шарани. :)

И ВЪПРЕКИ това момчето, което ме беше поканило на сбора, не спря да ме търси. То не бяха обаждания, покани на други сборове или ако не, то на кафенце поне, ей така да се видим, пък и натяквания че аз не съм го търсил, нали сме били приятелчета, ала бала. И това в продължение на ГОДИНИ - до момента, в който ми писна и му блокирах номера.

Тия паразити търсят наивните. Слабите по воля. Отчаяните удавници, които са в безизходица и биха се хванали за всяка сламка. Ей на тия като им наговориш, че Бог всъщност много ги обича, се хващат на въдицата и после можеш да правиш с тях каквото си искаш.

 
  ...
преди: 2 месеца, 3 дни
hash: e77f8185f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Никога не съм разбирал религията , особено когато има толкова прагматичен и организиран характер. Винаги съм гледал на нея като поредното средство да манипулираш масите. А особено тези сектантите са ми най неприятни като почнат да натрапват разбиранията си на околните. Особено като почнат да звънят по вратите. Все едно ако искаш, не знаеш де да ги намериш. Този акт винаги ми се е струвал малко арогантен по своята същност.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker