Да го продам ли? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121115)
 Любов и изневяра (29687)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18503)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Да го продам ли?
преди: 2 години, 4 месеца, прочетена 1614 пъти
Моля ви за съвети. Ще ми е интересно да чуя още мнения, тъй като още не съм решил какво да правя.
Казуса е следния:
Имам апартамент намиращ се в малък град (20 хил. души), в който никога не съм живял и нямам намерение да живея, тъй като си имам друго жилище. Този апартамент от години /може би вече 30 да има/ го отдаваме под наем. Старо строителство е, но не е панелен блок, на хубаво разположение се намира, има си всичко около блока. Обзаведен, качествено масивно соц строителство. Проблемът е, че тъй като се намира в малко градче, съответно и наемът е малък и не можем да му взимаме голям наем, въпреки че е 4-стаен апартамент с 2 тераси. От години се чудя дали да го продам. Доводите са ми следните: все още мога да го продам, защото ще има кой да го купи. След още 10-ина години, предвид непрекъснатия отлив на хора от града и намаляване на населението в провинцията, за сметка на това в 5те големи градове на страната, то не съм убеден не само, че няма да мога да му взема добри пари, но и че и наематели няма да мога да си намеря. (то и сега трудно се намират) От друга страна пък съм в спор с баща ми, който твърди, че апартамента е сигурност и че винаги ще се намират наематели и че един редовен месечен доход е сигурен, пък макар и не толкова висок, докато ако взема да го продам, никога няма да успея да му взема пари с които да си купя подобен като размери и качество. Един вид - невъзвръщаема продажба било. Освен това сега сме били в криза, а и ако дойде еврото след 1-2 години, както се говори, то щяло да ми "изяде" парите взети от продажбата. Например - продам го за 150к лв = 75к евро, което е нищо. Признавам, има право. Но и мойте опасения също ме глождят и в момента не мога да взема правилното решение. Да го продам ли или не? Ако реша да го продам, сега ли да се случи продажбата или да изчакам да примем еврото и да го продам в евро? Или ще е късно да чакам няколко години още? Дали се очаква прилив на хора в малките градове и търсене на подобни имоти, особено предвид ковид кризата, която, според някои макар и конспиративни източници, се очаква да продължи поне до 2025/26 и до тогава повечето бизнеси окончателно щели да се реорганизират в онлайн, което ще позволи на много хора да се позавърнат в провинцията? и още и още въпроси.... Разбира се, ще се консултирам и с познати и хора занимаващи се с финанси, които познавам, но реших и едно странично мнение да получа. Може да е от полза. Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 4 месеца
hash: 43a0b86c0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Добре, какъв е проблема да го продадеш и да купиш земя с тия пари? Хем няма да ги яде инфлацията, хем земята е още по-сигурна инвестиция. Демографската криза най-вероятно ще удари жилилщата в бъдеще, но земята си е земя и винаги ще е нужна, дори да няма жив човек в градчето, земята винаги ще има кой да я работи. Освен това земята дори в кризи не поевтинява колко знае колко и дохода и по-сигурен и пасивен, докато жилищата са в як балон в момента и тази графика го доказва.

https://www.longtermtrends.net/home-price-median-annual-income-ratio/

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 70269239dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   И аз имам разни такива дилеми, съгласявам се и с номер 1. Според мен, ако имаш идея какво да правиш с парите от продажбата, продай го. За мен добра идея я да проуча къде да ги инвестирам дългосрочно.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 33efce00f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Ще ти дам съвет. И аз съм собственик. Първо трябва да решиш дали ти трябват пари, - и ако да - за какво ? Ако е за някакъв "бизнес", с който тепърва ще се захващаш имай предвид, че в тази криза може яко да ти изгърмят парите. 50/50 е - може и да ги увеличиш, може и да ги прахосаш. Повечето хора не знаят как да управляват много пари и ги прахосват.

От друга страна - апартаментът е сигурност, винаги ще има къде да живееш, никой не може да те изгони от там, ако решиш един ден да живееш в този град. Наемът също ти е в почти кърпа вързан, - просто ако има по-малко търсене ще трябва да го намалиш. От трета страна - ако го продадеш, за да вземеш друго имущество или земя имай предвид следното - от земята се изкарват по-малко пари, но е най-сигурна, не изисква ремонти и поддръжка, но не може да се сравнява с вземането на наем от апартамент в град.. Пример ти давам - моя роднина има земи край Айтос и взема мисля, че около 2500 максимум 3000 лева годишна рента!

И на последно място - не казваш този апартамент дали си го купил ти или ти е наследствен ? От написаното изглежда, че ти го е преписал баща ти - той го е изработил с години труд и затова не иска да го рискуваш и продаваш, - ти вероятно си го получил наготово и затова си по-склонен да го рискуваш(продадеш). Бъркам ли някъде ?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 4 месеца
hash: f3dee60331
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   На твое място не бих продавал.
Първо малките градчета няма да останат празни сега хората ходят към големите, но в природата празно няма, ще дойдат други да живеят в малките градове. Напливът към големите градове е като балона с жилщата и ще има обратен ефект до 3-5 години.
Да се обезлюди малък град, колко да се обезлюди? Ще дойде момент когато ще вземе да се пълни пак с хора пък били те и чужденци.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 9bced45f32
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Ако го продадеш, единственият смисъл е да вложиш парите в друг по-малък апартамент в по-голям град, в който да си намериш по-високо платена работа, да спестяваш и след време да продадеш малкия апартамент и да си купиш по-голям.
Да продадеш апартамент, за да държиш парите в банка, е глупаво по ред причини - готови пари лесно се харчат, банки фалират, може да има инфлация.

 
  ...


...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: cc6ad3d6e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   1, сигурно си прав, ако обаче разбираш от земя. Аз като нямам понятие, не нога да инвестирам в нещо, от което не разбирам

 
  ... горе^
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 981ca73271
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   1) В кеш е безумно да си държиш парите, надявам се ти е ясно...

2) Най-вероятно реалните пари които ще вземеш, ще са доста под предположнието ти. Аз си взех тристаен апартамент/нов/тухла за 50К лева, в по-голям град... Тези 150К ми се струва, че наизуст ги говориш.

3) Изглежда нямаш план, просто гледаш да се отървеш и да не го мислиш.

При това положени, по-добре да не продаваш... По някое време може да ти дойде акъла пък да се върнеш в малкия град защото е по-спокойто.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 0742b2ac0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Според мен е по-добре да го продадеш защото реално колкото и "евтино" да го продадеш и дори и да дойде еврото все пак ще си взел повече пари накуп отколкото по 250 лв на месец да речем а ако оставиш апартамента това са ти 3000 лв на година (което си е нищо според мен) и колко години още трябва да го даваш под наем за да изкараш поне 100 хиляди са необходими почти 30 години вярно че много неща ще се променят за толкова време а и няма нищо вечно нали знаеш? С наемателите също са ядове пък и ремонти трябва да се правят.
Най-добре е да го продадеш и да вложиш парите в нещо друго.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 3db19acfe1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Не бих го продала. Особено в момент на инфлация като сегашния. Заслужава си продажба единствено, ако имаш друга СИГУРНА инвестиция в този момент. Недвижимото имущество е сигурност. Бих задържала апартамента.
Ж34

 
  ... горе^
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 3db19acfe1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   И да, мисля, че е време хората да се осъзнаят и тогава ще започне прилив към по-малките населени места.
Ж34

 
  ...

...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: a948056123
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Според мен баща ти е прав.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 31d928b232
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Дори да предположим, че някой ден чудейно малките градове ще се населят, макар че не знам как ще стане при тази демографска обстановка предвид, че според статистиките вече и София е спряла да расте последните 3 г. и вероятно в следващите години ще започне лек спад дори и там. Предвид застарялото население обстановката ще се влошава още повече в следващите години. Има известни примери за нарастване цените в малки населени места, но те са непосредствено близо до големи градове и нямат цигани. Ако в градчето има цигани, със сигурност в следващите години ще се увеличават и това ще оказва натиск на цените.

Но мисълт ми беше следната - дори да предположим, че хората ще се завърнат в малките градове, имай предвид, че всяко жилище си има амортизация. Казваш, жилището се отдава вече 30 г. Не знам на колко години е имота, но опитът ми с недвижимите имоти показва, че жилището веднъж мине ли 40-така, в следващите 20 г. цената му не само пада с 15-20% в сравнение с 40 годишните, ами и става доста по-трудно за продажба, а даже и за отдаване или поне наема му пада. Старите жилища са морално остарели, неудобни са за обзавеждане, понеже времената и обзавеждането са други вече, често миришат на мухъл, имат проблеми с течове, слягания и др. и са населени от стари хора. Ти би ли плащал същия наем за старо жилище миришещо на мухъл като за ново модерно жилище? А минат ли 60-70 г. практически стават или непродаваеми, или се продават на безценица. Защото замисли се, експлоатационния срок на жилищата са 60-80 г. по норма за панелите и 100 за тухлата. Като се замисля, в моя град най-стария блок е на 90 г. и има само 3-4 такива. Почти всички жилища се продават от години, защото практически са неизползваеми, понеже стаите са крайно неудобни и не са правени за нашето време. Само ще ти кажа, че баните са нещо от сорта на 80 см на 3 м. Такава баня е невъзможно да я обзаведеш, така че да е удобна. Кухните са малки и буквално се побират само шкафовете на стената и няма място за нищо друго, трябват много сериозни и скъпи ремонти, които са за сметка на пространстовото от другите стаи и е доста неудобно. Отделно има и стаи, които са на различни нива и някои врати не са на пода, ами идват 1-2 педи по на високо. Изобщо супер непрактични жилища, защото са строени в друго време и тогава други неща са били актуални. Стаите пък са малки и много на брой, защото тогава не е имало толкова обзавеждане, а общо взето легло и скрин, нямало е бюра с компютри, секции с телевизори и т.н. Отделно тогава са правели повече деца и им е трябвал по-болям брой стаи. И макар че са на централно място, купувачи няма от години.

Ако жилището е вече на 60, я има още 20 до 40 г. живот, я не. Е, ти колко пари би дал за жилище, което знаеш, че след има-няма 20 г. може и да трябва да се събаря? Ти таман си изплатиш кредита, дет се вика и трябва да излизаш от него. Отделно материалите и строителството постоянно се усъвършенстват и в един момент старите жилища вече са значително по-лоши.

Мисълта ми е замисли се и над тази страна на нещата. Жилище все пак е някакъв физически актив и като такъв си има някакъв живот и амортизация и стойността му и ползите му след определена възраст започват да падат, а и да го реализираш на пазара става доста по-трудно. Това никой не го смята и българина си мисли, че веднъж като купи имот и той за вечни време ще си стои в това състояние и ще има същите ползи. В чужбина съм виждал къщи на по 200 г., но те са доста по-скъпи за поддръжка и не се продават никак лесно дори на ниски цени. С дървени греди са, стаите са непрактични и т.н. Иначе отвън изглеждат доста красиви, но влезеш ли вътре, бързо разбираш, че не са практични. Нещо като нашите възрожденски къщи. Просто българина няма този опит, понеже в България рядко имаме толкова стари сгради, повечето ни блокове са от последните 40-60 г. и все още масово не се взима предвид тази страна на нещата. Но след време когато много българи тръгнат да продават старите си жилища, ще се видят в чудо и ще започнат да разбират, че жилището не е вечно. Айде ако е къща, по може да си я поддържаш, но блок с десетки домакинства как се поддържа, как се разбират всички собственици и колко струва. И как се събират такива пари от толкова хора, като много хора дори 3 лв за чистачка не дават?

Апропо при земята нямаш амортизация.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 9764edb8d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Наем реинвестиция и пак наем.
1 Не си на зор.
2 Взимаш наем.
3 Апартамента е в добро състояние.
Пускаш го на максимална цена за продажба взимаш наем и следиш какво можеш да вземеш при продажба. Веднага продаваш купуваш.
Аз взимам 10 наема и да бащати е прав малко много знам че имам да вземам.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 7dca5cd4e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   До 14
То по твоята логика трябваа да съборят половината от централните части на градовете в Европа! Имам апартамент, който е строен около 1970гМонолит, стаите са просторни, терасите също, банята е 9 кв. м. , тоалетната е отделна. Намира се в централната част на града и в сградата има само 8 апартамента. Отстоянието от другите сгради е над 20метра и има градинки между тях. Няма никакви такси - които например в модерните комплекси са от порядъка на 50-100лв месечно!!! За ремонт е, тъй като не живея в него от доста години. Според теб рябва да го продам на безценица? !

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 39eac3bdf8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Според мен е оправдано да го продадеш само, ако знаеш какво ще правиш с тези пари. В противен случай баща ти е прав. Няма никакъв смисъл да го продаваш, защото инфлацията ще ти изяде парите. Дали ще продължава обезлюдяването на провинцията, никой не може да каже със сигурност. Аз си мисля, че вече сме стигнали дъното и оттук нататък би трябвало да има поне леко подобрение. Още повече, че напоследък доста работни места бяха организирани напълно дистанционно и това ще създаде някакъв отлив от големите градове, като София, Пловдив и Варна. Сега, зависи и от конкретния град, където е имота. Но щом говориш за цена от около 150 хил., предполагам става въпрос за областен център. Аз в момента съм пред обратното чудене. Имам едни спестени пари и не знам в какво да ги вложа. Живея в областен град и наемите, както при теб са ниски - около 300-400 лева може би, а цените на имотите са високи. Общо-взето, ако го продадеш и не знаеш какво ще правиш, ще изпаднеш в моята ситуация. Иначе, не съм съгласен, че старото строителство е нефункционално. Даже напротив, много по-функционално е от 90% от новото, където стаите са като затворнически килии и масово кухня, трапезария и хол са в едно помещение. Баните са колкото две душ кабини, а терасите са в повечето случаи за украса. Да, старото строителство си иска ремонт, което е нормално, но след това е в пъти по-комфортно от почти всичко ново.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker