Защо се завижда толкова много в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Защо се завижда толкова много в България?
преди: 2 години, 2 месеца, прочетена 1826 пъти
Ами .. това е върпосът! Нека има дискусия!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 2 месеца
hash: f7e3b07180
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Проблема е на втория етаж.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 0c5c54868a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Въпросът е прост, отговорът също.
Когато хората имат малко, това колко имаш има по-голяма тежест. Съответно, не всеки може да има много, така че част от тези, които нямат много, се правят, че имат много, а другите пък дето нямат много и не се правят, че имат много, гледат и се чудят "баси, тоя сега от къде има такава кола, като го знам, че бачка за 1000лв/месец", и хоп, ей ти завист.

Живял съм в Англия и в Белгия, и там хората наистина не са така, но това е просто защото горе-долу, всички са на едно дередже. То няма за какво да си завиждат. Единият има PS5 с Fifa, ми то и аверите му имат същото. И горе-долу едни и същи коли карат, като почти никой не афишира. Аз толкова X6-ци, Кайени и тем подобни, колкото съм видял в България, в чужбина не съм виждал, а там със сигурност има повече хора, които могат да си ги позволят.

Завистта е кофти и не помага, но пък не можем и да кажем на хората "абе недейте да искате повече, стойте си на дъното". Никой не би се кефил на това "решение". По-скоро, бих казал, че празната завист е вредна. Но ако завиждаш за нещо, и това ти служи за мотивация да се развиваш, за да можеш и ти да го имаш, не смятам, че е нещо лошо. Все пак, така се бута прогресът - чрез желанието на хората да имат повече.

Също така, си струва да се спомене, че много често, хората смятат за "завист", когато просто посочиш, че някой има нещо, за което не е направил нищо, че да го има, или пък е "чийтнал" по някакъв начин, за да афишира с лайфстайл, който реално не му е по джоба. Не мисля, че е "завист" да посочиш, че някой кара кола за 50,000, само защото се е забил в кредит за идните 10 години, и че половината от рехавата му заплата ще заминава за погасяването му. Много често хората бъркат това със "завист" или "хейт", а то е просто посочване на обективната истина.

Отделно, хората не обичат да ги лъжат. Когато някой тегли кредити, за да се прави на много заможен, примерно, или пък когато се е набухал с химия, за да направи на бързо тяло, или пък Андреа (или която и да е там) като си фотошопва снимките, да я мислят за ебаси бруталната пичка, пък всъщност е с 15кг надебляла......ами да, смятам, че тези неща си струва да се посочват, просто за да може всички да са наясно, че това, което виждат не е реално, а илюзия.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 9ff0d16dbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Защото голяма част от трудещите се хора не могат да си позволят качествени стоки, услуги и начин на живот. В същото време живеем в страна с повече ресурси от Швейцария примерно.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 9de8218701
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

4.   Няма завист там, където хората живеят еднакво богато или еднакво бедно. В България има една шепа много богати и 90% бедни. Нормално е бедните като знаят по какъв начин в повечето случаи богатите са забогатели, да има завист. Аз да бачкам денонощно за 1000 лв и всеки месец да се чудя как да си платя тока, а шефа ми на моя гръб да ходи по Дубай и Малдивите и да издържа по 5 любовници, и на мен няма да ми е приятно.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: dc28a55f70
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Това си ни е черта. Винаги сме си били такива. А несигурността, в която живеем още повече засилва това чувство. Основните фактори, които предизвикват завистта са простотията, липсата на култура, липсата на морал, ценности и възпитание. И като добавим не особено цветущото положение на страната ето как завистта достига неизмерими граници.

 
  ...


...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 5950c34b63
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   А за тия които завиждат на програмистите какво да кажем като те с честен труд си вадят 8к лева. С какво са виновни че могат да вземат европейски заплати. Селтаците вместо да завиждат да се вдигнат и да изметат парламента

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 559c8ba30e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Чувството че си нищожен, дребен, безполезен те кара да си злобен и завистлив. Аз не съм богат, не съм и беден, но не завиждам на никого. Уча, работя, развивам се в няколко сфери и гледам да съм най-доброто, което мога да бъда. Докато един смачкан, необразован, прост човек е обречен на завист, простотия и злоба, защото осъзнава колко е безполезен и нищожен. Това е моето мнение :)

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 7c306cde76
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Защото сме страна, в която “силно любим и мразим”! В Западна Европа съм виждал доста по-лицемерно и безразлилно отношение. Предпочитам да ми завиждат и да имат някакъв сантимент хората, отколкото да са тотално мъртви отвътре и да им е все едно. Разбира се, не е хубаво да завиждаш, но това е физиологически заложен механизъм у всички живи същества. Просто в народа ни все още има живот и следователно - мегдан за завист... И впрочем, зависи какво правиш, ако човек живее разумно, дори и да има големи успехи или пари или талант, никой няма да му завиди твърде много ако знае как да се държи с близките си. Но Фейсбук и социалните медии превърнаха завистта от нещо, което се опитваш да не причиняваш на ближните си, в чувство, което е впрегнато да носи печалба. Дори съм виждал хора, на които целта им е да им завидят, чрез фалшиви постове в тези медии... Колко мъка има на света...

facetious

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: a148252a94
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Хората в България завиждат, факт. Завистта е там, където има желание. И тук не става въпрос само за пари.
Има хора, които искат да се представят като умни и те завиждат на по умните от тях. Има такива, които искат да с много мацки и завиждат на красавците с плочките и зализаните перчеми че обират цялото внимание.

Българина има огромно желание да има повече и да бъде оценен. Т. е. чисти комплексари сме. И мъже и жени. И според мен това идва от семейството. Много от семействата в България залагат очаквания към децата си и така им набиват комплекси.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: f2ad0aeb82
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Завистта не е свързана с това колко добре уредена и богата е една държава, а единствено с културното и духовно ниво на хората.

Ерго, архетипът на типичния българин е тъп селиджър, с остър Дънинг-Крюгер ефект, слушащ евтина чалга, пиещ рИкия и биещ жена си човечец. Няма как от такива хора да се иска да бъдат духовно извисни, та дори духовно стъпили на пръсти...

Два вагона книги, както казваше големият Тодор Колев.


Братан.

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: c988001317
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Завиждат защото нямат реално поставени от тях самите цели които да следват, нямат визия за развитие и собствен прогрес, страшно мързеливи и немотивирани в повечето случай необразовани и невежи. Вечно недоволни от квартала, града и държавата в която живеят, постоянно надничат в чуждата паница на другия. Ще ти кажа че и на мен ми завиждат и то мойте собствени роднини, когато си открих фирма и постнах в профила си в фейсбук почти никой не ми пожела успех и не ме поздрави. Всеки се правеше на ударен. Тук в България е така когато се издигаш и постигаш успехи с труда си и изкарваш повече пари от другите защото си по-кадърен и по амбициозен от тях, започват да те теглят надолу за да си стоиш на едно и също място като тях и да не се развиваш като личност, като човек. На такива хора не бива да се обръща и грам внимание те са душевно болни и много нещастни в живота, работата от образованието, квалификацията и ежедневието си.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: fa6ce1d9bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Мъж на 28,
Онзи ден бяхме седнали на маса познати набори 93-94 и говорих как е неприемливо, срамно и смешно здрав, прав мъж на нашите години да няма отделени поне едни 5000€/10 000лв в сметката си. Бях ги спестил още преди година тези пари като черноработник с работа няколко месеца в чужбина, а иначе си имам професия и съм магистър и вадя нелоши пари и в БГ. Като се наежиха и почнаха да спорят с мен как съм бил летял в облаците, знаел ли съм какви са заплатите в БГ. Викам именно че знам затова комбинирам нископлатена работа в чужбина с такава в БГ по професията ми.
Млъкнаха, но ми стана ясно, че обкръжението ми е кофти и е време да го сменя с по-читаво. Щом за тези пари дори ми завидяха и го изкарват и прикриват като летене в облаците от моя страна, смятай колко ниско е нивото.
Въобще съм забелязал, че като констатирам факти и натъртвам болни места и в същото време подкрепям думите си с действия ответната реакция е такава.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 1c0b54a059
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Това е манталитет. Нищо повече. Много хора пият, пушат, ядат и живеят като свине. Отговорът манталитет. Колко струва бака латекс, колко струва да изринеш ненужните вещи. Да, но трапезата ти трябва да счупи от ядене по празниците. Манталитет. Завиждат много, защото ги мързи, защото е лесно да си в зоната на комфорт. Завист и простотия. Сложих пред блока ни, прозна консерва от домати, да си хвърлят фасовете, дойде един пенсионер отрязва свинската опашка и взе консервата. Все нещо му е криво на бай Ганьо. Купихме евтина палатка, децата играят на поляната, сглобяват я, голяма игра а де пак мрънкане от родители, ама да виси на телефона е ок. Гледат из под вежди, скептично темерути. Що за народ сме?

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: da63345d4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Защото мисленето и отношението на Ганьо е много провинциално. В дълбоката провинция и селата хората се гледат кой какво прави, какво има и тн. Това е характерно за България и Балканските страни. На Запад всеки е фокусиран в своя си успех и грам не го интересуват останалите.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: c2cbe4aeab
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Защото българите са мързеливи и некадърни повечето. Имат по една гола диплома от УНСС и в крайна сметка чисти кенефите на комплекса на някой, който няма и средно и си вика: Абе м**цата му на тоя, две изречения не мое напише като хората има цял комплекс, в който аз, който си скъсах гъза от учене цял живот му чистя кенефите.

И така и не може цял живот да проумее, че най-ценят стока на света не е дипломата, а сивака горе на втория етаж.










Чингис Хан

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: e7e56cb12a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   13, не си много прав. Остро си се изказал, затова и така са реагирали приятелите ти. Всеки сам си преценява по какъв начин да живее. Едни отиват в чужбина, други са доволни на по-малко и си стоят в България. Аз имам такъв приятел от детинство. Интелигентен е, но никога не е бил по ученето. Работи обикновена работа, но се оправят някак с жена си и са си щастливи. Колко пари изкарва и как си ги харчи, не ме интересува. Важното е да имаш добри хора до себе си, което изобщо не зависи от това какво образование имат и колко пари изкарват. Аз, слава на Бога, имам много добра професия. Покрай това познавам доста уж много интелигентни хора. Ами, мога да ти кажа, че доста от тях не стават и да готови да ти забият нож в гърба всяка една секунда. Да не казвам и какви мръсотии съм виждал да правят на свои дългогодишни приятели, които отгоре на всичко са им помагали неимоверно много. Така, че позиция, заплата и т.н., не са никаква гаранция.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: e7e56cb12a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   13, не си много прав. Остро си се изказал, затова и така са реагирали приятелите ти. Всеки сам си преценява по какъв начин да живее. Едни отиват в чужбина, други са доволни на по-малко и си стоят в България. Аз имам такъв приятел от детинство. Интелигентен е, но никога не е бил по ученето. Работи обикновена работа, но се оправят някак с жена си и са си щастливи. Колко пари изкарва и как си ги харчи, не ме интересува. Важното е да имаш добри хора до себе си, което изобщо не зависи от това какво образование имат и колко пари изкарват. Аз, слава на Бога, имам много добра професия. Покрай това познавам доста уж много интелигентни хора. Ами, мога да ти кажа, че доста от тях не стават и да готови да ти забият нож в гърба всяка една секунда. Да не казвам и какви мръсотии съм виждал да правят на свои дългогодишни приятели, които отгоре на всичко са им помагали неимоверно много. Така, че позиция, заплата и т. н., не са никаква гаранция.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 9f9596a2eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Всичко е до човек. Като имате такъв проблем с България и като цяло българите, ами направете нещо по въпроса, вместо да питате по сайтовете “ама защо”. Не са само българите, това е проблем по целия свят, но нали това е “пусата” ни България и трябва да плюем. Като не им изнася на някой, пътя към чужбина винаги е отворен за вас. За това ли умряха патриотите? За да натякваме всеки ден колко лоши сме българите, каква помия сме, а другите едва ли не са прекрасни?
Признавам, положението в страната ни е зле, но всичко е в наши ръце и трябва да се стегнем, а не по цял ден да си бъркаме в гъ*ъ и да се опрлакваме. Извинявай се, че се изразявам по - остро мнението си.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker