Защо хората странят от "отчаяни", сякаш е нещо ненормално? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121144)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18508)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Защо хората странят от "отчаяни", сякаш е нещо ненормално?
преди: 2 години, 2 месеца, прочетена 2137 пъти
Провокиран съм от темата за момичето, което го заговаряли само утайки или каквито там бяха. Изкараха момичето, че щом излиза сама, едва ли не е отчаяна. А щом е отчаяна, значи не струва.

По същия начин съм виждал добри служители, но по-притеснители, които временно са останали без работа и са се притеснили леко за финансите си, особено ако имат деца, кредити и т.н., знаете как е, обаче работодалите ги определят като "отчаяни" и се получава един омагьосан кръг, от който не могат да излязат. След всеки отказ се притесняват все повече и все по-трудно си намират работа. А просто трябва да им се даде един лек шанс, за да се успокоят и никой работодател не би съжалил, че ги е взел на работа.

Не мога да разбера какво лошо има човек да е отчаян в някой момент от живота си, ако нещо, което е важно за него, не върви. Защо се смята, че 24/7 трябва да весели и да сме си самодостатъчни? Инае си едва ли не песимист и мрънкалник.

След нашумялата позитивна литература хората масово започнаха да смятат, че начина, по който се чувстваш е причина да ти върви в живота. Според мен е обратното - ако нещо, което за теб е важно,не е анред, нормално е не си напълно щастлив. Аз самия бях такъв, защото не ми вървеше в любовта, а за мен неща като семейство, любов, брак, деца са важни. Сбъднаха сеи сега съм щастлив вече толквоа години. А някои ме изкарваха, че като не см си самодсотатъчен, никога няма да съм щастлив, дори и със семейство.

Тази комерсиална литература според мен изкриви възприятията на хората относно собствените им слабости иемоции и създаде едни нереални изисквания към себе си и околните. Превърна силата на духа в някаква самоцел. Не казвам, че не е важна и че трябва да мрънкаме, но и че трябва да съчувстваме на себе си понякога, а не да се напъваме да бъдем каквито не сме. Дори и слабостите са в нашата природа и когато са в здравословни граници, трябва да сме толерантни към тях. Но хората издигнаха силата на пиедестал и от теб се очаква да си нон-стоп като напушен едва ли не.

Социалните медии ит е допълнително изкривиха тази представа, защото хората тан нали винаги са "щастливи", "успеши", само най-доброто качват, никой не качва проблемите си. И хората като видят тези "лъскави" и "перфектни" животи, едва ли не се чувстват виновни, че нещо в техния живот или техните емоции не е наред и се почва едно насилствено превзема и мамене на самия себе си колко сме силни, независими и всякакви глупости, което дълбоко в нас още повече подхранва депресията. Всичко се превръща в един фалш и надпревара с хората, със самия себе си.

И в този момент виждаме някоя самотна жена на пейката в парка, с кяото може би сме един за друг, но в момента е тъжна, понеже нещо важно за нея не върви в момента и ние си казваме "оооо, не, тази е прекалено, отчаяна".

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 2 месеца
hash: b7e714caa1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Защото това е от народопсихологията. Българите, уважават много хора, които вечно са ухилени или се държат нагло. Аз например, съм с ниско самочувствие и не го крия, не съм лицемер като другите, които се правят на щастливи и доволни от живота си. Когато не съм в настроение, се държа по-сериозно и не се усмихвам.

М23

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 92ce40289e
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

2.   Хм, и мъжете и жените предимно харесват самоуверени, успешни и щастливи хора.

Отчаян = неудачник = нещастен.

Виждал съм дори мнения, че много от хората, които са имали по-труден живот, са дори по-лоши като характер, заради това, което са преживели. Малко съмнителна теза, но не е напълно нелогична. Не е много трудно да намериш хора дори над 30, които все още пазят детинско безгрижие и наивност, тъй като още не са се сблъсквали със сериозни проблеми, загуби или нещастия.

"Защо да инвестираш в някого с проблеми, когато има толкова много весели и безгрижни хора?" - може би това се питат някои хора.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 8aef9c0c12
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   "Защо да инвестираш в някого с проблеми, когато има толкова много весели и безгрижни хора?"

Ами защото този, който е щастлив и без теб, за какво си му ти и важна ли му е любовта въобще? Ако е безгрижен и предпочита да си остане такъв, дали ще се съгласи да си развали рахатлъка, в случай че ти си болен например? Нищо че сте били заедно н години.

Не винаги отчаян = неудачник

Ако един добър служител е притеснен и бърза да почне да работа, понеже временно е останал без работа и с кредити, нима автмоатично става неуспешен?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 92ce40289e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   " Ако един добър служител е притеснен и бърза да почне да работа, понеже временно е останал без работа и с кредити, нима автмоатично става неуспешен? "

Имаше някакъв документален филм за бедняците в САЩ с истории как хората губят всичко и остават на улицата (покрай кризата 2008-а)... Днес си добре, но утре - най-големият загубеняк в най-богатата държава. Съдба...

"Ако е безгрижен и предпочита да си остане такъв, дали ще се съгласи да си развали рахатлъка, в случай че ти си болен например? Нищо че сте били заедно н години."

Един приятел получи мозъчен кръвоизлив след междусъседски спор и сбиване, и едва се оправи - повече от година беше доста зле - и приятелката му, с която живееше от доста време и мислеха за деца, го изостави. Така че, да, вярвам, че доста хора биха те изоставили в нужда.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 8aef9c0c12
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   2/4, последно за коя теза се застъпваш?

 
  ...


...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: c87cb07652
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   До Авторът - не знам, според мен е прекалено грешно разбиране на това, че човек трябва да е доволен от себе си и живота си, кото не означава автоматично, че трябва да крещи от кеф всяка сутрин, като се събуди, защото живее в някаква приказка.

До 3 - Не съм съгласен с това твърдение. Човек може да е щастлив, преди да се влюби, може да е щастлив и след това. Аз бях щастлив преди да имам деца. Сега животът ми без тези деца е просто немислим. Не означава, че не може да съм щастлив и без тях, просто не искам да съм щастлив без тях.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 8ae407e71f
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

7.   Защо хората странят от "отчаяни", сякаш е нещо ненормално?

Защото отчаяните възприемат отсрещния човек или за сламка за която да се хванат и той да ги измъква от калта в която сами са се нагнездили или за отдушник на когото да се оплакват, колко им е тежък животеца.
В крайна сметка всеки на този свят има свои проблеми и няма нужда да се натоварва с проблемите на друг.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 92ce40289e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   За никоя теза не се застъпвам, реалният живот не може да се обобщи в някакви мнения по форумите.
Целта на тези дискусии е по-скоро да предизвикат разсъждение у читателите: "кой е правилният избор?" – ако има такъв, разбира се.
По принцип... съм доста съгласен с вас. Това мнение за неудачниците е нещо, което съм се сблъсквал, не е лично мое.

Най-големият ми пример за неуспял и отчаян човек е мой роднина. Моят чичо беше много интелигентен човек с феноменална памет, както и голям добряк... е, той също така беше пълен неудачник, нито успя да си намери жена като за него (eдна дори го ограби преди да се изнесе ) или да има деца, нито пък работи хубава работа или успя да постигне някакви професионални или каквито и да било успехи в живота; накрая се пропи от отчаяние и умря от рак на 60. Нямаше желание за нищо в този живот след един определен момент. Както казах... съдба. Никой не знае какво го чака - по психиатриите и старческите домове е пълно с хора, които са били и успешни, и щастливи някога.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: c87cb07652
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

9.   Хората странят от "отчаяни", не защото искат да са гадни към отчаяните, а защото не искат тези проблеми в живота си. Има приятели, страдащи от ужасна депресия. Работата е, че тези хора НИКОГА нямаше да ми стана приятели, ако ги бях срещнал, по средата на депресията им.

Не казвам, че трябва да си богат, да си ухилен до уши, ама ако гледаш забило в стената и не казваш една дума - КАКВА ВРЪЗКА може да изградиш с някого? И не е, като да си сам единствен човек на планетата - има дурги, които са щастливи и комуникативни. Не можеш да обвиняваш хората, че са едва ли не лоши, защото искат връзки със здрави и забавни хора, а не с депресанти.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 953f3f4ba1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Остави тия работи,дори да ти е тежко,отчаяно,самотно,да ти идва да се самоубиеш дори,не го показвай пред обществото,разбира се когато ти е тежко трябва да споделиш на някого,но нека това не са хора които не са важни за теб и по някакъв начин те съдят.По повод тази тема един известен боец беше казал:Ако някоя част от тялото те боли,не го показвай защото противника ти точно там ще те удари!Надявам се разбра сравнението

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: f42f7f611f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Авторе, и аз прочетох въпросното мнение № 29 в темата
http://spodeli.net/3/story-164810.html.
Разбира се, че не може човек постоянно да е весел и още по-зле би било да се преструва на весел заради другите (общественото мнение). Както и не е хубаво човек да мрънка, да трови живота на околните и да ги обвинява за неудачите си. Затова в такива тъжни моменти страня от хората и предпочитам да оставам сама. Аз съм от онези момичета, които г-н/ г-жа X от онази тема нарича "отчаяни". Обличам се в черно като металистите, мръзна си самичка по пейките и си слушам рок/хард рок. Остава само да извадя цигара и да запаля, но не пуша. Не искам да съм груба, но за мен не е важно както мнение има г-н X за мен. И по-добре, че ме подминава, че точно неговите закачки надали ще са ми приятни. Нека ме мисли за отчаяна лузърка. Точно в този момент аз може да си слушам Loser на 3 Doors Down и да се кефя на хубавата музика. Много работи могат да правят самотните момичета по пейките, неговото предположение с принца на белия кон е твърде клиширано. Приятно е в някой по-студен ден в парка - няма ги тълпите и обичайният шум (и има свободни пейки). Можеш да поседиш насаме със себе си и да рефлектираш върху живота и проблемите. Някои от момичетата може точно това да правят. А може и да пишат поезия, кой знае? И това съм правила сама на пейките. Писането на стихове е самотно занимание. Един път седях на една пейка посред снега и един мъж ме пита какво правя тук самичка. Аз се пошегувах в стил д-р Хаус: "Приемам сигнали от Алфа Кентавър".

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: d640355b54
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Има си някаква граница между човек в кофти ситуация и мрънкало, на което все му е крив света. Просто трябва да прецениш човекът колко е готов сам да си помогне. Ако само лежи на теб, не ти трябва такъв в живота.

Изключително са ми противни разни фалшиво позитивни, нагли, демонстративно "щастливи" хора. Бие ми на лабилна психика и инфантилност такова поведение.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 0637be2ea0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Лично на мен не ми е приятно около мен да има отчаяни, тъжни, неуспели хора не защото съм гадняр, а защото се натоварвам като гледам безсилието на държавата. Винаги съм отворен да помогна, но като видя някоя баба, която цял живот е работила за тази страна да рови по кофите това ме съсипва често аз целия ден. Кара ме да се чувствам безсилен и да искам да отида и да смажа всеки, който е допринесъл за състояниеот на държавата днес. Това по-генерално за нещастието.... иначе по-конкретно ако говорим за депресираните/отчаяни хора аз съм ЗА да им се помага, НО има и друга страна на монетата. Щом тези хора са се примирили и не желаят да се подобрят защо аз трябва да ходя да ги бутам? Така ги виждам нещата.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 0b14f5e32c
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

14.   Принципно е нещо ненормално. Хората, които са "отчаяни" са се вкарали в това сами, няма кой да ги изкара от това, ако те сами не решат. Всичко е в нашите черепи. Ако те сами нямат капацитета да излязат от състоянията си, никой не може да ги изкара. Няма смисъл да затъваш в лайната с някой заради лоялност. Показваш му пътя нагоре, ако иска да върви с теб го пускаш, ако не, да затъва, това е положението

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 611a194f41
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   Номер 9, това сигурно е така, както го казваш. Ама за какво приятелство говорим ако просто ей така оставим този "депресирания", когато е депресиран, и потърсим щастливите и готини хора. Всеки сам си решава, но да не се наричаме приятели в такъв случай. Това е да взимаш, взимаш, докато този човек е ок, щото ви е готино заедно и в момента, в който всичко си е*е майката, го оставяме да се оправя. Аз съм го изпитал това, затова в момента си нямам почти никой, но да ти кажа ми е супер. Знам, че ако пак изпадна в подобна ситуация, пак няма да имам никой, но това е положението, поне да не се заблуждавам. Като тук дори не става въпрос да си денонощно с "депресирания", които ти създава проблеми и на теб и ти разваля безценното настроение, а просто от време на време да му дадеш някаква подкрепа. Самият факт, че тука ви цъкат пълни звездички за подобни мисловни дрисни, показва на какъв етап от развитието си сме човечеството, колко сме искрени и "приятели" един с друг(само като ни изнася) и още куп други неща.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: ddedb75e60
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Защото са лицемерни и мижитурски утрепчици.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 2a1618100c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   До 8


За тебе, ако няма деца и жена и не е бил в офис, то значи човекът е пълен провал? Къде ви учат на такива работи бе?
Да ти минава през акъла, че има хора, които са наистина щастливи, докато ти си мислиш, че са неуспели.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 8fffc1881a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   До 15 - Ако имаш приятел, който те е изоставил в нужда, много съжалявам за това.
Но не преписвай всички грехове на мен и не ме обиждай. Ако нямаш какво друго да добавиш в по-добър тон, няма да говоря повече с теб.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 0034e0922d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   2 причини:

- просто не ги интересува чуждото нещастие. твърде са заети да се занимават със своето.
- самите те са на една крачка да им се разчупи ухилената маска и не искат катализатори.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 4b76200cba
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   "След нашумялата позитивна литература хората масово започнаха да смятат, че начина, по който се чувстваш е причина да ти върви в живота. Според мен е обратното - ако нещо, което за теб е важно,не е анред, нормално е не си напълно щастлив."

Доживях да го чуя от друг човек, а не само от себе си!

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 3eae33326b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Първо хората в България са неверотни негативни мрънкала с високо самочуствие. В крайна сметката всеки да си планува живота, като нямаш работа или не ти харесва, , търси, премести се, където има работа, бори се и по дяволите стига с това вечно мрънкане и оплакване. 90 % от българите не харесват работата, колегите си мразят всичко и всички, а как завиждат само. Вместо да се стегнат, да се борят, учат, развиват и търсят нова работа. За начина на мисленето, наскоро казах на една колежка, търси решението, а не проблема. От 9 кладенеца донесе вода, как няма за стане. Ако си добронамерен, благодарен, позитивен, не въртиш интриги, не се месиш в живота на другите ще видиш живота с други очи и нещата ще се случат със знак плюс, а не минус. За социалните мрежи, това е също личен избор, да гледаш нечии живот, да завиждаш и да си губиш времето вместо да седнеш да си направиш план и да действаш. Желание без план е мечта, с план е цел. Масата търсят оправдания всичко е с връзки, този е добре защото... , гледай себе си. Всичко има цена в този живот и като глидате лъскава опаковка се замислете за другата страна. Масата хора са толкова ограничени, 90 % негативен сценарии как няма да стане. Моя позната ми казва, ще си изпраща св за работа, обаче ако и се обадели а тя е в болничен как ще отиде на интервю. До кога е в болтичен 1 седмица, тя още св-но не си е изпратила, но вече мисли как ще я извикан на интервю и тя е в болничен, . Абсурдно и нереалистично. И като мислите така, не очаквате успех и просперитет и да, добре, че навлезе тази литература и да, факт е, че когато промениш начина си на мислене, се променя и живота ти. Ти си това, което мислиш.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: caf0047fa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   14 няма кой да те разбере. Абсолютно си прав. Щастието е личен избор. Хората търсят постоянно негативното и им харесва.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: caf0047fa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   13 и така и не е така. Факт е пенсиите са ниски, но тази баба може да си продаде в масовия случай панелката и да отиде на село, масово са с имот някъде, но същите тези баби хем е мизерия, хем агнето да е цяло. Колко струва 2-3 стаен апартамент в София, много, като иска имота да остане за децата и, децата помагат финансово. Гледах в Ничия земя, една баба живее в порутена къща, мизерия, няма пенсия и някаква жена и праща всеки месец пари, в къщата няма ток, вода кмета съдействал за документи, че и това нямала и същата тази баба има пустеещ апартамент в Ловеч. Поради тази причина социалните не могат да и отпуснат помощ. И медиите правят репортажите за нея.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 766a6f162a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Защото не е редно да си изкарва човек лошите емоции на другите. Нарича се самоконтрол. Ако се контролираш няма да изглеждаш отчаян. А и хората обичат борбени натури. Така че в нещастието човек е сам, а в щастието и успеха изведнъж се появяват много приятели.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 8ec2c32807
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Като си говорим за " щастие":
"И най-малките случайности са в състояние да ни направят съвсем нещастни, напълно щастливи – нищо на света. "
Артур Шопенхауер

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker