Вълк - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121010)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14343)
 Тинейджърски (21872)
 Семейство (6460)
 Здраве (9584)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3165)
 Образование (7293)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18475)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Вълк
преди: 1 година, 10 месеца, прочетена 984 пъти
(На Ваня, която ме вдъхнови да го напиша)


Катереше винаги сам. Обичаше планините от малък. Първите му спомени бяха свързани с тях. Планините не обичат много хората - казваше дядо му. Планините са за самотници. А той беше самотник и то какъв.
Другите планинари го наричаха Единака. Като вълк-единак се скиташе по чукарите. Избираше си такива маршрути, че да не засича други хора. В планината се чувстваше като у дома си. Не беше заради тръпката от катеренето. С всяко вдишване на въздух горе усещаше свободата, безвремието и се сливаше с природата. Това му действаше по-силно от който и да е наркотик. Той живееше за това. Живееше за тези два дни, в които се чувстваше себе си. Тогава преставаше да бъде сервизния техник и ставаше Единака.
Този път избра още по-необичаен маршрут. Не за пръв път качваше връх N, но никога не беше минавал през тази дивотия. Гората се изпречи пред него като тъмна зелена маса и го прие в хладната си утроба. Прохладата го връхлетя приятно и леко прониза изпотеното му тяло. С един замах нагласи раницата на гърба си и погледна часовника. После закрачи решително. Имаше 12 километра път нагоре, а беше си поставил за цел да се качи с половин час по-бързо от преди. Някъде на половината преход спря да отдъхне и докато отпиваше вода чу необичаен шум. После - приглушено скимтене. За момент се замисли дали да не отмине, явно поредната горска драма. Но после съдбата си навря пръста и го бутна към храстите. Когато ги разтвори го видя.
Вълче! Малка, космата, скимтяща топка безпомощно се опитваше да намери закрила, попаднала внезапно в нещо страшно, за което нямаше никаква представа. Единака не му мисли много. Забеляза капките кръв, които след няколко метра се превърнаха в локва. Вълчицата умираше и очите й гаснеха. Явно до тук бе успяла да донесе потомството си.
- Калпави бракониери! - презрително изсумтя Единака. - Да бяха я гръмнали като хората, да не се мъчи.
След това се наведе и взе вълчето в ръце. Усетило топлината му то доверчиво заскимтя, опитвайки се да му обясни, че е гладно.Така Единака стана баща.
Не си падаше много по сантиментите, на бившата така и никога не каза, че я обича. За това наричаше вълчето просто Вълк. И така докато то се превърна в едър и силен звяр. Единака не го глезеше, но се грижеше за него като за син, какъвто никога не бе имал. Отначало дори рядко го галеше, но вълчето усетило в него нещо свое, еднокръвно, постепенно разтопи сърцето на мъжа. Двамата все по-често излизаха навън и играеха. Съседите се стряскаха, но постепенно свикнаха с него, трогнати от доброжелателността му. Само жените им ги клюкареха и иронично подмятаха, че единаците са станали глутница.
На втората година двамата бяха вече неразделни. Където и да се беше Единака, до него като сянка се движеше вълка. И тази сивкава ноемврийска събота двамата катереха усоето. Пътеката беше стръмна, почти козя. Тук-таме имаше нестопен сняг, като кръпки по черни кожух на планината. Единака така и не усети какво стана. Унесен в мислите си, в следващия миг беше на дъното на дерето и се превиваше от болка. После се стегна и отблъсна паниката. Опипа крака си. Беше счупен на две места. Имаше охлузвания на лицето и доста кръв по дрехите. Вълк тичаше към него. Заскимтя, чудейки се как да помогне на приятеля си.
- Ама се наредих тоя път, Вълчо - изскърца през зъби Единака. Извади от джоба телефона си. Батерията беше на края на заряда, а нямаше и обхват. Раницата с всичко необходимо никаква не се виждаше.
Свечеряваше се бързо и рязко застудя. Задуха силен вятър и замириса на сняг. Единака се опита да си направи шина. Омота я с връзката на едната обувка и пробва да се движи. Болката направо го просна в несвяст.
Събуди го нещо мокро. Вълк ближеше лицето му и скимтеше като кутре. Вече беше нощ. Тъмна, студена и беззвездна. Отнякъде се чу вой. Отсреща друг му отговори. После още един. Единака лежеше безпомощен. Вълк се беше свил до него и го топлеше с тялото си. Е, май ще се мре - мина през ума на Единака. Вълчият вой се чу по-близо. Вълк вдигна муцуна, подуши въздуха и зави. Силно и протяжно.
- Вече всичко си идва на мястото - Единака като че забълнува в просъница. - Ти, приятелю, не се бой! Аз всичко разбирам. Това е твоето племе. Не съм мислил, че ще си отида така, ама живот - не може да си го напишеш.
Вълкът слушаше шепота на човека и се оглеждаше с наострени уши. Когато трите големи сенки се отделиха от близките дървета той вече беше на крака. Напрегнат и готов за битка. Най-голямата сянка изръмжа предупредително. Другите две приближиха. Вълк не се поколеба. Засили се и скочи към водача...

Единака дойде в съзнание на разсъмване. Главата на Вълк тежеше на гърдите му. Наблизо се въргаляха два трупа. Вълк не дишаше.Така ги намери горската охрана.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 10 месеца
hash: cc1985053c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Така потънах и изживявах всяка дума, че накрая се разплаках...
За съжаление хората малко познават вълците. Имала съм опит като дете с вълче, намери ме в градината на баба, уплашиха го хорските викове и никога повече не го видях. Поне така мисля. Като по- голяма вече няколко пъти засичах голям вълк, едва ли е същият защото малкото беше по- скоро сиво, а големият кафяв към черен. Големият все го виждах полускрит зад някое дърво, гледаше ме, но никога не се приближи, нито аз, то е ясно.
Интересното обаче е, че след случката с малкото вълче та до ден днешен, често мигове преди да заспя или точно в момента на събуждане виждам бял вълк. Виждам го през бяла мъгла, наблюдава ме, но също като онзи другият не се приближава до мен.

Страхотно написана историята ти! Потопи ме изцяло в изживяването, а после се върнах и в моите си спомени.
Благодаря ти!

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: c931e4598d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Благодаря за коментара ти. Щастлив съм, че ти е харесал разказа ми. Само като допълнение на думите ти, според доста алтернативни днешни учени, името българи идва от думата вълци. Хубав ден.

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: c931e4598d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Благодаря за коментара ти. Щастлив съм, че ти е харесал разказа ми. Само като допълнение на думите ти, според доста алтернативни днешни учени, името българи идва от думата вълци. Хубав ден.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 561223cab6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Готина история.
Евала!

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 9684f45d3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Плаках като дете. Защо публикуваш тук анонимно?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker