Връзка с човек с проблеми в психиката? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Връзка с човек с проблеми в психиката?
преди: 1 година, 1 месец, прочетена 1018 пъти
Попадали ли сте във връзка с човек, който има някаква форма на личностностно разстройство, нещо като нарцисист, социопат или нещо подобно? Кога осъзнахте, че нещо не е наред? Аз имах контакт с мъж, който се държеше странно, от захаросани приказки и любовно бомбардиране, до негативизъм, рязка смяна на настроението, заяждане, доста лъжи и противоречиви неща говореше. Избягваше когато имах нужда от разговор да си изясня какво се случва между нас, няколко дни не пише после пак започва с изпитания модел. Върнах лентата назад и си спомних, че веднъж в началото като говореше за бившата си, тя му била казала, че е шизофреник. Тогава не обърнах внимание, защото си мислих, че хората си наговарят в афект обиди без буквално да ги мислят, но в случая май и тя е видяла притеснителни неща. Прекъснах контакт, но ми повлия негативно на психиката, още се възстановявам. Щеше ми се да имах информация за тези особености и симтоми преди да ми се случи, за да не се поддам на тази манипулация, но уви, човек докато не му дойде до главата не подозира за какво става въпрос.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 1 месец
hash: 0b6144a40b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   И сега какво ще правиш?

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: d3c496d648
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Възможно е да му има нещо. На всички ни има по нещо, вярвай ми, няма изцяло емоционално стабилни хора. Не търси идеални хора, а по-скоро, хора с добро сърце, в които няма злоба, завист, агресия и омраза към теб.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 6b34bdcd9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Мога да кажа много по темата. Все още не знам какво му имаше на въпросния човек, но съм се зарекла винаги да помагам, когато видя някой в опасност. В началото всичко беше хубаво и нормално, като изключим ревността. В момента, в който заживяхме заедно в неговия апартамент той започна постоянно да ми натяква, че съм у тях. Опитваше се да промени начина ми на обличане, храната която харесвам, приятелите ми, всичко. Когато видя, че аз имам характер и не позволявам да ме водят за носа, откачи още повече. Опита се да ме удоши, а аз на никой не съм казвала. Зад гърба му си намерих квартира и се изнесох. Той започна да ме следи, да идва до работа, предложи ми брак и като видя, че е загубил почна да ми казва, че бил с мен от съжаление и че никой няма да ме търпи. Голяма грешка. Да си тръгна беше най - правилното решение. Изживях и продължавам да изживявам красиви неща. Като върна времето назад той постоянно казваше за бившата си колко зле била, но като я видях в социалните мрежи изобщо не ми изглеждаше скучна или зле. Той не си беше добре и трябваше да тръгна много по - рано, но бях на 19 и си мислех, че всяка връзка е трудна. За това трябва да се говори открито на тези теми. Никой не е застрахован от психични разстройства. Ако е близък, като майка, баща, брат трябва да помогнеш и да подкрепиш човека. Но ако си се натресла като мен, никога не трябва да забравяш, че твоето здраве и живот са на първо място. Не ставайте затворници на болни мозъци.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: 52acdf78b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Не се заблуждавай, шизофренията не е просто проблем в комуникацията между двама души, а много тежко заболяване, което сравнително бързо прави човека неспособен за самостоятелен живот без терапия.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 28a4e2b42d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   То вече ще стане задължителна проверката за регистрация в психо диспансер при сериозни намерения и от двете страни. В първите месеци на страсти и бурни нощи не можеш да разбереш невменяем ли е, нефелен ли е или просто си е такъв все още неусвидетелстван- не се съсредоточавам в мъжкия пол- валидно е и за двата. Рязката смяна на настроения издава много за нестабилност и душевни колебания. Но за всичко има лек и помощ.

 
  ...


...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 290f06b52d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Psych to go - един канал в Ютуб, в който тези разстройства са много добре разяснени. Ще разбереш какво ти се е случило и че не си сама, за жалост. Има такива хора.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: e68df13d0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Благодаря на всички за отговорите и отделеното време.
До н. 1 Аз направих, мисля единственото, което можех да направя в тази ситуация и то е да приключа всякакъв контакт с този човек. Но тъй като психологически ми е все още трудно да простя на себе си, че допуснах да се въвлека в това, търся подкрепа и отговори и от други хора, минали през това, на моменти съм потисната, със сринато доверие и като цяло уязвима.
До н. 2 И за мен това е важно, човекът да не агресира и да не е злобен, за това ми е и толкова мъчно, че има хора, които явно се хранят от негативното и им прави кеф на доброто отношение, което даваш, да го саботират с гадно такова.
До н. 3 Благодаря за подкрепата и това, че сподели твоя лош опит с такъв човек, хубавото е и браво, за което, че си имала силите и съзнанието да избягаш преди да е станало по-зле.
До н. 4 Напълно е възможно да не е точно шизофрения, цитирах думи на бившата му, от гледна точка, че нещо явно е видяно, което не е наред и вероятно не съм само аз, която съм усетила това, а какво е точно може би само психиатър може да каже, но то такива хора не ходят там, защото считат, че нямат проблем.
До н. 5 Той сам си казваше, че е много импулсивен, затварял ми е телефона от нищото, казваше че в главата се чувствал на 20г., а е на 40, емоционално нестабилен човек.
Пожелавам на всички да имат късмета да не попадат на токсични хора, тъй като не винаги могат да бъдат разпознати веднага, особено от по- неподозрителни хора.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: a3501c68f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Същото ми се е случвало и на мен в контактите ми с мъже няколко пъти. Последният път вече бях схванала модела на поведение и навреме прекратих отношения и така и не се стигна до среща на живо - успях да туширам и да се измъкна.

Какво забелязах, че се повтаря като модел, какви ми бяха "аха" моментите и сигналните червени лампички? Ще се опитам да систематизирам нещата...

1. Насочват се към жени, които са крехки или знаят, че са "свестни" момичета, не са драмаджийки и т. н., защото този тип жени са според тях лесни за манипулация и евентуално, ако се объркат нещата, няма да има последствия за тях и мъжкото им его.
Ако е красива и популярна, с добро име, талантлив, с кариера, в някои случаи на нарцистично разстройство това е още по-добре.
Нарцисистите се лепят най-вече за хора, чиито характеристики са привлекателни и биха искали да притежават сами. Партньор-трофей си търсят повечето. Защото за тях имиджът е от изключително
значение, особено ако преди това са имали връзка с жена, която ги е разкрила какво представляват и
им е нужен някой, с който да си изчистят името пред обществото.
Затова или избират партньор -трофей или такъв, който е тип жертва и ги боготвори изцяло, който
могат да манипулират отлично за целите си.
Последният такъв екземпляр ми се лепна точно, когато си изтрих социалните мрежи, понеже явно си
беше помислил, че съм в депресия или нещо от сорта и съм податлива на свалки.
Истината е, че аз просто не харесвам социалните мрежи и периодично си деактивирам акаунта, за да
си почина от потока от информация, но той изобщо не ме познаваше, нямаше как да знае това.
Даже ми спомена в един от първите разговори, че според него "нищо ми нямало".
При което аз се зачудих какво има предвид и го помолих да поясни - отговор не получих.
Теорията ми е, че наистина ме е помислил за момиче с ниско самочувствие и лесно за манипулация,
затова и се опита чрез това "нищо ти няма според мене" да ме изманипулира да си кажа "ейй, той ме
харесва и ме смята за нормална" или нещо от сорта, и да му се вържа... поне за друго не мога да се
сетя за момента като причина.
Иначе казано - ако започне още в началото да те баламосва и да си играе с емоционалното ти
състояние или да ти тества границите, не му е читава работата.



2. Опитват се да извлекат максимално много количество информация за теб, която след това да използват срещу теб. И го правят в много ранен етап на отношенията, когато все още не си забелязала по-сериозни пропуквания във фасадата им и ти изглеждат добронамерени.
Това беше първата наистина сериозна червена лампичка в един от случаите ми.
Както говорихме с момчето за музика и филми, коментирахме философски течения и други подобни, ме попита директно "Каква е най-голямата ти травма? ".
Кой нормален човек пита другия подобно нещо, и то без да има някакви сериозни отношения с него?
Бившият ми партньор, с когото бях повече от 10 години никога не ме е питал за подобно нещо, а някакъв с който си пиша от седмица ми го задава този въпрос, все едно ме е питал как си пия кафето сутрин...
Много сериозен фал от негова страна.
Опита се да тушира като ми изфабрикува някаква сълзлива лична негова история, която да ме предразположи да споделя своя такава, но не му се получи.
Впоследствие разбрах, че историята е лъжа.
Но както и да е - оглеждайте се за това.
Мъже, които се опитват да ви нацелят травмите, да ви тестват къде ви боли, не са читави.
Подобни хора са манипулатори и търсят слабото ви място.
Разкривайте се полека и никога не споделяйте твърде лична информация пред другия, която може да бъде използвана от него срещу вас (с този тип хора можете да сте сигурни, че това ще се случи в даден момент).


3. Още в ранен етап ще се започне с милите думи, комплиментите, малките подаръци и жестовете, и всичко останало - така нареченото "любовно бомбардиране", което е далеч по-зловещо отколкото си мислите.
С това нещо човекът цели да ви върже емоционално за себе си и да ви държи под свой контрол - сякаш ви дава наркотик, от който сте зависим.
Принципно няма нищо лошо в това да се влюбиш в другия и да си щастлив от контакта си с него и да искаш да го зарадваш, но тук всичко се прави съвсем тактически и в ненормално бърз темп, понеже човекът си има нужди за задоволяване и не може да чака.

Червените лампички в конкретния ми случай, свързани с това "любовно бомбардиране" бяха:

- Не бяхме говорили за нищо кой знае какво, а вече ми изпращаше цветя - червени рози.

- Правеше ми прекалено много комплименти, все едно съм слабоумна и не си знам стойността.

- Говореше ми за любов на втората седмица откакто си бяхме писали и се опитваше да ме убеди, че
имаме нещо специално помежду си (та аз дори още не знаех дали ми е приятен или не ми е съвсем),
като аз туширах положението казвайки, че е твърде рано да се говори така и първо се минава през
известно опознаване преди да се говори за любов.

- Беше ми изпратил книга, а аз като жест на благодарност му изпратих ръчно изработен артикул,
направен от мен и той се изфука във фейсбук с него без да ме отбележи или каквото и да е, със сърца
и разни там емоджита. Явно, за да дразни бившата си и да ѝ натрие в носа колко е обичан, знам ли...
Държа да подчертая отново - без да ми сподели, без да ме тагне, просто сякаш изнасяше
представление за някого. Подаръкът не беше романтичен и бе от приятел към приятел в моите очи.
При лежерно загатнат въпрос защо не ме е тагнал, той ми каза "ами аз си мислех, че няма да ти е
комфортно". Чиста манипулация. :)

- Въпреки цветята, подаръците и там приказките за "любов" от негова страна, общуването си беше
откровено повърхностно, което изобщо не ми харесваше. Никога не стигнахме до някаква дълбочина.
Имах чувството, че в мен вижда човек без лице и без душа - просто източник на внимание. Ако не му
харесвах някой пост във фейсбук, ми го пращаше, за да се увери, че съм го видяла. Все гледаше да
предизвика комплименти от моя страна и похвали.

- Правенето на сексуални намеци в начален етап. Няма смисъл да го коментирам особено това, но
набързо ще вметна, че ако един мъж прави намеци без да ви е опознал и без реално да имате някаква
химия и любов помежду си, то си е ясно какво търси и какво иска с подобен тип отношение.
Като цяло, при хората с нарцистично разстройство на личността всичко става супер бързо. Днес
можете да се запознаете, вдругиден брак да ви предложи. И повярвайте ми, нищо в тези намерения и
желания не е чисто.


4. В даден момент, без значение дали сте се виждали, дали имате реална връзка или не, нещата ще
тръгнат надолу. Просто тези хора губят интерес към човека до себе си, без значение колко е прекрасен.
Така са устроени. Дори всичко да е идеално, в даден момент ще се уморят от това да ви свалят звезди
и ще спрат да влагат усилия в отношенията си с вас и ще започнат да търсят емоции другаде, като
паралелно с това ще ви държат като резерва около себе си в случай, че "новата" се окаже негодна и в
момента, в който се хване здраво за другото клонче, ще се започне с наистина сериозните проблеми и
налудничаво поведение. Тук е момента, в който ще има много странности около поведението на
човека и дори тотална смяна на отношението в другата крайност.
Общо взето, ще се питате - абе тоя луд ли е, или какво?



5. Бягат изцяло от конфликтни разговори.
Когато има проблем и повдигнете въпроса, човекът от този тип бяга от разговора и ви обвинява в драмаджийство или че нещо не ви е наред, когато вие просто опитвате цивилизовано да откриете решение на проблема.
Това го има при всеки един от тримата нарциси, с които съм общувала.
Създават проблем и след като ги конфронтираш за този проблем, винаги отричат да има такъв и
отказват да комуникират.
Последният случай, който ми беше "аха" момент, беше следният - човекът започна да демонстрира
загуба на интерес, при което аз директно го попитах дали има интерес да продължава да общуваме и
дали не си е насочил вниманието другаде. Зададох му въпроса дори шеговито, без драма и патос.
При което отговора беше "е, аз ако не исках, нямаше изобщо да съм тук и да ти пиша" и общо взето,
изкара ме луда, че повдигам въпроса.
Това е любима фраза на нарцисите - "аз, ако не исках да съм с теб, нямаше да бъда". Според тях тази
фраза е достатъчно доказателство, че проблем няма. Толкова са самовлюбени, че не осъзнават колко
абсурдно звучи това една жена да вземе подобно изказване за чиста монета и да приеме липсата на
загриженост с лека ръка.
И хем ми го каза това, че си има интерес към мен и не общува с други, хем започна да се държи още
по-фрапантно.
На моменти дори толкова тъпо, че вътрешно ми идваше да запаля нещо.
От това се хранят този тип хора - емоциите на другите, предимно от тяхното нещастие, понеже щастието им е твърде скучно за егото. Друго си е да знаеш, че си толкова важен, че някой се е разстроил заради теб, хаха.
Та, да - не показвайте изобщо раздразнение в такива ситуации и директно бийте шута.
Като не знае как да се държи - да хваща гората.


Имам няколко съвета към всички жени и мъже (полът няма значение що се отнася до подобен тип проблем - има жени и мъже с нарцистично разстройство на личността):

1. Любовта идва тихо и постепенно. Няма как за една седмица да сте намерили любовта на живота си
и на втория месец вече да сте сериозно обвързани и да мислите за деца и да говорите за любов.
Освен, ако не се познавате няколко години отпреди това, подобно нещо е абсурдно.
От "Здравей" до "Обичам те" минават много повече време - трябва да опознаеш този човек, да ти е
хубаво с него, да се влюбиш, истински да те е грижа.
Този, който ви казва, че ви обича без реално да се е поинтересувал от вас и след като досега сте общували на едно повърхностно ниво, просто не е искрен с вас.

2. Опознавайте много добре човека преди да му доверите дори минимални детайли от живота си, които считате за важни. Опознавайте бавно, плавно, докато човекът не спечели доверието ви.

3. Поставяйте силни здравословни граници. Всеки си има различни ценности и разбирания за
живота. Вашите са важни, както и тези на всеки друг. Дръжте на тях и ако някой реши да премине
границата на това, което ви е комфортно, не се колебайте да отрежете, да кажете "НЕ".
Давам пример: Ако аз не обичам да говоря по телефона, а предпочитам текстови съобщения, а някой
настоява за обаждане, категорично ще му кажа, че не ми е удобно да говоря и че това е единствения
вариант за комуникация с мен. Ако не уважи моята граница и желание за нещо толкова малко, то няма
да уважи границите ми и за много други неща, следователно човекът няма място в живота ми и най-
вероятно страда от някакво отклонение.

4. Когато някой охладнее към вас, попитайте има ли проблем.
В случай, че човекът е читав и нещо е станало, той ще ви обясни всичко в детайли и ще си изчистите
проблема, ще го изкомуникирате и скоро ще го забравите. Ако е човек с нарцистично разстройство на
личността, обаче, ще ви говори с недомлъвки, ще ви върти на шиш, ще ви обяснява как просто не го
усещал вече така, ще ви обвинява - с други думи ще направи всичко, но не и да си признае, че си има
бекъп опция, чакаща на опашката, както е в повечето случаи с такива мъже.
Затова - ако някой ви охладнее от нищото и знаете, че нищо не сте направили, насочете си енергията
някъде другаде и считайте работата за приключена, защото вече печатът е ударен, както се казва.

5. Не бъдете наивни и не пренебрегвайте червените лампички. Интуицията я имаме поради съвсем ясна причина - самосъхранение. Не бъдете глупави и слушайте вашата.

6. Не позволявайте някой да ви манипулира и да ви насажда каквито и да е неща в ума.
Не позволявайте някой да ви казва, че нещо не ви е наред, че сте луди, че сте агресивни или каквото и
да е там, когато знаете сами, че това не е така. Хората с нарцистично разстройство на личността
използват тази техника на gaslighting, която представлява точно това - манипулация на отсрещния с
цел да се изкриви представата му за самия себе си и реалността му.
Има един много хубав късометражен филм по темата и ще го сложа тук, на който му е интересно:
https://www. youtube. com/watch? v=SVCqTcb4qkM ("Your Reality").

7. Не общувайте с тези хора след раздяла. Трийте ги навсякъде и прекратете всякакъв контакт. Не ви
мислят доброто, не са полезни за вас. Мястото им е далече.

8. След като скъсате с такъв човек, той винаги се опитва да манипулира общественото мнение за вас и
да натиска най-болезнените ви рани. Ще се опита да ви унищожи, ако има за какво да се хване,
докато в същото време се фука насам-натам с новия си източник на валидация или просто се прави
на ваша жертва с цел да впечатли някоя мацка и да ѝ поплаче на рамото. Във втория случай има и
бонус - може да изманипулира момичето да ви мрази и да ви прави мизерии заедно с него.
Ще се опитат да ви провокират МНОГОКРАТНО.
Просто удряйте игнор и не показвайте никакви емоции, живейте си живота. В даден момент ще се откаже, а ако прекали - има си закони.

8. Не се хващайте за хора с ниско самочувствие и без някакви отличителни и забележителни черти на
характера. Посредствените хора много по-често са нарцисисти, отколкото истински креативните и
красиви вътрешно и/или външно хора, колкото и да сме се наслушали на обратното. Тук спадат и
много от вокалистите на повечето рок и метъл групи, които са нарцисисти като по учебник.
Слагат фасадата на богове на сцената, а в живота - тотално безличие и бездушие.
Примери има още доста, но и сами се сещате за какво говоря, предполагам.

Това ми е в ума за момента.
Успех!

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: d201733557
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Към 8 Благодаря за изчерпателния отговор, наистина покриват се симптомите почти на сто процента с моята връзка, а това което си написала в т. 8 направо ме смрази с точността си, бившият ми е музикант, вероятно и за това повечето в средата му, които се занимават със същото бяха като него, или нямаха семейство, или жените им са ги зарязали, , живеят си в някакъв си техен преекспониран, илюзорен свят. Вечно негативен, тежък характер, целият свят общо взето му беше крив, но драмите всъщност той ги създаваше от нищото, за добър ден.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: d3c496d648
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Номер 5 ме разсмя искрено, но си прав/а.
Номер 8 - от 3 години познавам такъв човек 1:1 с описаното от теб, но аз пък си имам други отклонения и все още не сме се видели даже

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker