Как мога да стана програмист? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121540)
 Любов и изневяра (29802)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (799)
 Проза, литература (1740)
 Други (18612)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Как мога да стана програмист?
преди: 8 месеца, 15 дни, прочетена 1282 пъти
Здравейте на 30г съм. Интересува ме колко бързо мога да стана айти? Някакви курсове или трябва да записвам висше за 4г? Предполагам има някакъв вариант за 6м. до 1г. Писна ми от мизерни доходи в тая страна само това ти дава напълно легален и добър доход. Дори най-ниската заплата ще е поне 2хил. лв. без стаж, което ме устройва! Да не говорим за напреднали програмисти със заплати по 6-7к. дори наркодилърите не правят по толкова!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 месеца, 15 дни
hash: 23bc63c8cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Първо трябва да ти се отдава, не на всеки се отдава и не е лесно. Има академии като Софтуни и Телерик, може да учиш дистанционно от вкъщи, но са платени и да ходиш само на изпити. Аз преди няколко години се бях пробвал и един пълен курс (няколко модула само за един език) излизаше около 2 бона, но първия модул беше безплатен, за да решиш дали е за теб. По принцип може да си смъкваш стари лекции от архива и да не плащаш, но няма да имаш сертификат и няма да можеш да разчиташ на тях да ти намерят стаж. Не знам все пак дали този сертфикат ти помага при намиране на стаж, защото основно те гледат какви проекти имаш и какво можеш. Добре е да знаеш поне два-три езика, но на първо време може само един, а и като научиш първия, всеки следващ е доста по-лесен, защото до голяма степен нещата се припокриват.

По принцип си трябва здраво учене и трудно се комбинира с работа. Знам го от личен опит. Защото представи си, прибираш се от работа в 6 ч, хапваш набързо и изморен сядаш да учиш. Как ще възприемаш, трябва си сериозна мисъл и концентрация, които никак не се получават след тежък работен ден. Особено ако имаш и други ангажименти като семейство например, става доста сложно. Аз затова и се отказах. Просто комбинацията от работа, семейство и учене ме напрягаше доста. Отделно че колко време ще можеш да отделяш след цял работен ден? Все пак трябва и да си лягаш по някое време, за да се наспиш и да си в кондиция на другия ден на работа. Едва ли повече от 2 максимум на ден, на третия ще си изпушил тотално и ти гарантирам, че няма да издържиш дълго така. Това не е лека материя, която да си я учиш ей така между другото. Особено в по-напредналите етапи. Трябва си и решаване на доста задачи, някои от които не са леки. Често се случва някоя задача да се закучи и да ти отнеме часове, докато я решиш и си разбереш пропуските. Ще имаш задачи, които ще ти отнемат по два дни след работа и ще е доста тегаво и мудно да напредваш.

За да го научиш, трябва да се посветиш почти изцяло на това 1-2 г. Като завършиш курса, трябва да си направиш и няколко проекта, които да ги представяш по интервюта, за да те видят на какво ниво си. И това само за да стигнеш до ниво стажант. Мит е, че като стажант стартово ще почнеш на 2 к. В момента пазара е наводнен от новобранци и ще си късметлия ако въобще и на минимална заплата се уредиш. Някои са съгласни дори безплатно да работят в началото и пак не е лесно да си намерят стаж. Знам го от сина на една позната, който сега е последен курс и едвам успя да си намери стаж на минимална заплата след доста търсене и в крайна сметка намери, но с помощта на познати, които вече работеха в една фирма и го препоръчаха. Ако нямаше познати, можеше и изобщо да не си намери или поне да не е платен. Т. е. най-вероятно първите 6 мес. ще работиш безплатно или на мизерно заплащане. После може и да взимаш по 1000 и нещо и след още 6 месеца вече можем да говорим еветуално за 2 к. С по-малко от година стаж силно се съмнявам да получаваш 2 к.

Иначе след 5-10 г. можеш да стигнеш и до 6-8 к, ама ако станеш добър, а не всички са, дори и с повече стаж.

 
  ...
преди: 8 месеца, 15 дни
hash: 08805d0400
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Ако след шестмесечен курс някой ти даде стартови 2000 лв., пиши една тема във форума. Да ме опровергаеш, ако не друго.

 
  ...
преди: 8 месеца, 15 дни
hash: 2a5ed0291c
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Да не мислиш, че е лесно? ! Може да изкараш курс, ама след курса няма да си програмист.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 15 дни
hash: b272ac5541
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Можеш да станеш програмист с учене. Звиси какво образование имаш до тук. Ако е техническо или нещо свързано с математика - ще ти е по-лесно. Ако нямаш никакво висше образование, или имаш някакво хуманитарно - ще ти е по-трудно, а може би и невъзможно - може би просто нямаш талант за това.
Не е трагедия - пак можеш да станеш IT, макар и да не си програмист.

За програмист - бих те посъветвал да избереш някой курс за сертификация. И Майкрософт и Оракъл имат такива съответно за. Net или Java. После търси някакви курсове за подготовка. Така хем ще научиш каквото ти трябва - хем ще имаш и какво да сложиш в CV-то си когато започнеш да търсиш работа.

Ако не успееш с програмирането - търси сертификация за DevOps - съответно - Майкрософт Азур или Амазон AWS.

Другия възможен път е Cisco сертификация за мрежови устройства.

Не жали пари - инвестицията ще ти се върне многократно.

Успех

 
  ...
преди: 8 месеца, 15 дни
hash: fc79fd7470
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Заради ей такива като тебе пишман програмисти, чули че за 6 месеца с някво курсче ще станат програмисти и ще вадят по няколко хиляди, бранша се пренасити с посредствени хора и вече не се вадят толкова пари.
Програмист не се става за 6 месеца. А и 2000лв заплата начално без стаж? Това дори и в София не съм го чувал. Тази професия изисква 100% отдаденост, трябва по цел ден да седиш и да пишеш, да решаваш проблеми ако искаш реално да постигнеш нещо и да не си поредния средняк. Тук не трябва парите да са ти мотиватора, трябва да ти харесва самото нещо, защото иначе до месец-два тотално си прегрял. Ако търсиш бързото решение, по-добре се насочи към нещо друго.

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 15 дни
hash: bd28108f03
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Имаш абсолютно сбъркана представа за нещата. Всички в IT сектора около мен бяха на курсове поне 2г, познавам и двама от техническия. И не си мисли, че е лесно! Не спиш, не излизаш... ако искаш да дръпнеш бързо разбира се. Ще има моменти, когато ще искаш да си изхвърлиш лаптопа през терасата. После се почва търсенето на работа, което е доста трудно, предвид колко народ вече иска да става "Айти". Моят приятел работи със C# и си търси работа половин година. Вече 1г работи на заплата от 2200лв, като скоро фирмата не планирала увеличение, като междувременно той не спира да кара допълнителни курсове. Плюс, че начинаещите трудно да ги оставят да работят хоум офис, когато още не знаят какво правят. На приятелят ми му поставиха условие да се премести в София, защото офисът на фирмата е там и се притесняват от проверки. Така разликата в заплатата му на новата работа си я дава за наема. Но той е с идеята след години да вдигне доходите. Не става за 6м-1г.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 15 дни
hash: 12e8486652
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

7.   Няма смисъл, изкуственият интелект скоро ще замени програмистите и ще останат без работа. А стартовата заплата е около 1000 лв, тези с 10 години опит взимат 4000 и то само най-добрите. Къде ги видя тези заплати по 6000? А ти докато се научиш то изкуственият интелект вече ще пише кода и програмисти няма да има. Дори да нямаше изкуствен интелект, ти докато се научиш да програмираш и започнеш работа ще минат поне 4 години. А щом си на 30, значи на 34 ще започнеш да кандидатстваш, никой няма да наеме толкова възрастен човек, всеки предпочита 20-годишни.

 
  ...
преди: 8 месеца, 15 дни
hash: f578a7d6a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Програмирай!

 
  ...
преди: 8 месеца, 15 дни
hash: 28bd3ea163
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Докато стигнеш 6-7 бона, ще минат години. До тогава програмирането у нас може вече да не е релевантно.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 15 дни
hash: 0ba6328b4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Така не съм се смял отдавна в този сайт. 6 месеца курс и хоп почваш от 2 хиляди лева. Имам 20 години стаж с компютрите, средно информатика, висше информатика, една камара лични проекти и ми предлагат безплатни стажове по 6 месеца след които заплата от 800-1000лв за първата година, а ти си мислиш че за една година някой ще ти даде 3 бона заплата. Пълно е с програмисти стажанти и джуниър, фирмите влагат време и ресурси да Ви обучат и никой не иска да плаща за това, че трупате опит при него. Успех!

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 15 дни
hash: 70e483f707
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Няма да станеш щом питаш.

 
  ...
преди: 8 месеца, 14 дни
hash: c3be6eb80e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   Мале, мале поредния който от нормална професия иска да стане програмист щото давали 6000 лева заплати.... дават ги но ако имаш едни 10 години стаж и си наистина добър и не разчиташ на CHAT GPT и Stack Overflow.... ако не си от тези които съм описал ще си в диапазона 1600-2000 лева за мноооого дълъг период от време и то след 2-3 години стаж... Теб ако те е влечало програмиарнето няма на 30 години да питаш "как да стана" щял си да станеш много отдавна... няма такива курсове по 5-6 месеца и да стане нещо от теб... хбуавите програми които те правят програмист като на Soft Uni са с продължителност по 2-3 години наистина ти дават основата за JUNIOR тоест имаш едни 2-3 години яко учене по 15-16 часа на ден и след това 2-3 години работа като Junior.... имай го това в предвид! Казвам ти го приятелски аз съм програмист от 2018 и съм на средно ниво. Прехода към Senior е адски труден изисква се много опит и умения.... отделни ти трябва да знаеш поне няколко технологии и езици не само един/една!

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 14 дни
hash: e2ef0192aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Ако искаш нещо бързо и с по-малко учене, стани тираджия. Още втората година ще взимаш 5 к.

 
  ...
преди: 8 месеца, 14 дни
hash: d8d7d56708
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Има академии, които обучават кадри безплатно, в момента се сещам за IT talents и Sirma Academy. Продължителността на курса е 4 месеца, но направо те смазват от информация, интензивност на обучението и изпити. Завършват около 30% от записалите се, а от тях само 15-20% се реализират и успяват да намерят стаж.
Трябва пълна отдаденост и определен начин на мислене, за да се занимаваш с тази професия. Сферата е такава, че непрекъснато излиза нещо ново и не можеш да си позволиш да спреш са учиш и да се развиваш. Не е като шпакловането например, научаваш го и 20 години го правиш по един и същи начин. Всяка седмица излизат нови библиотеки и технологии, с които трябва да си в крак, за да не изостанеш.
Трябва да имаш и логическо и аналитично мислене. Трябва да можеш да решаваш проблеми и трябва да си най-добрият в това, за да ти дадат шанс за стаж - пазарът е толкова наводнен от всички тези академии, че за една начална позиция се борят поне 500 човека. Точно поради тази причина и стартовото заплащане е много далече от 2000лв - ако работодателят хареса даден кандидат, а той го отреже, защото са му малко парите, винаги може да избере някой друг от тези 500, който би работил даже и безплатно, така че конците определено са в ръцете на работодателите и заплащането хич не е розово.

 
  ...
преди: 8 месеца, 14 дни
hash: 28bd3ea163
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Човече, идеята да питаш някого какъв да станеш и после да станеш такъв е дълбоко погрешна. Често пъти хората казват каквото им дойде на ума, колкото да кажат нещо. Не всяка професия пасва на всеки човек т. е. човек не може да стане всякакъв. Както една обувка не става на всеки крак и твоят крак не може да влезе във всяка обувка. Казвам го от личен опит, по-миналата година също се опитах да започна курс за уеб програмиране. Купих го от udemy, карах го 2-3 седмици, но не ми беше интересно. Накрая дори ми се стори мъчително досадно. Отказах се, но поне установих със сигурност, че не съм подходящ за програмист. В дествителност никога не ми беше минавало през ума да програмирам, но също се подлъгах по високото заплащане в сектора. С това намерение "кое е добре платено" не може да постигнеш успех.

 
  ... горе^

...
преди: 8 месеца, 14 дни
hash: 362bfbefde
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   Авторе, слушай ме сега. Като човек отвътре ще ти го кажа. Тези другите дрънкат врели некипели. Слушай.

Минимум ти трябват ПОНЕ 100 години за да научиш основите на програмирането! След тия сто години трябва да преминеш през поне още 500 за да стигнеш до средно ниво. А за да стигнеш до ниво експерт ти трябват около 1500 години.

Значи трябват ти около 2100 години за да станеш завършен програмист. Но да кажем че ти не се целиш толкова нависоко а искаш да си си на средно ниво. Това са ти 600 години. За тия 600 години стартовото заплащане е 600000 бруто в нигерийската валута, не в лева, което означава че ще вземеш между 0, 50 и 0, 54 стотинки нето. Ако се покачиш по стълбицата с годините, заплатата ти отива към 0, 69 стотинки месечно. Има един бай Петър при нас, на 70 години човека си програмира и издържа цялото си семейство с заплатата си от 0, 69 стотинки на месец! Че даже и на Малдивите ходи на почивка!

Също един съвет като отиваш на интервюта: никога не говори за пари. Даже ако те питат за заплата им кажи че такава не ти трябва защото ти си станал програмист в името на доброто. Все пак е работа, не можеш да говориш за пари и заплати когато става дума за работа.

 
  ...
преди: 8 месеца, 13 дни
hash: f95faa80c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Заеби много по-добре тираджия наистина и по-доходно даже! А как тогава токущо завършила пикла на 23г почва айти с 4к.? След като уж е невъзможно айде кажете де?

 
  ...
преди: 8 месеца, 13 дни
hash: 6e1d280ade
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Авторе, програмирането не е за всеки!

А и на 30г. няма да ти бъде лесно!

Но, опитай, ако имаш желание!

Виж Софтуни имаха някаква програма за безплатен курс, която после може да продължиш като платен курс, естествено ако сметнеш, че те вълнува и ти се отдава прогрсмирснето.

Напиши в Гугъла "Софтуни безплатен курс" - и се запиши, ако искаш!

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 13 дни
hash: bc8de0989f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Има безплатни курсове начално ниво по академиите. Те са, за да видиш дали ти е интересно, дали можеш да мислиш по този начин. Започни от там. Както 99% от хората, вероятно ще установиш, че това не е за теб.
Изисква логическо мислене, много четене и постоянство. Не всеки става.
Освен това... много ми е съмнително на 30 да те вземат някъде на стаж. Реалността е, че вече си малко възрастен за начално ниво програмист.

 
  ...
преди: 8 месеца, 13 дни
hash: c7e5a4ae12
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Здравей Авторе,

Предвид, че си отворил темата в подраздел "Любов и изневяра" мога да ти дам следните съвети! :D

1. Трябва да обичаш програмирането.

2. Трябва да си верен на един програмен език и да не му изневеряваш с други.

3. Редовното дебъгване е силно важно за стабилна връзка с даден език.

4. Трябва да правиш различие между мисленето на програмиста и мисленето на езика. Един програмист иска да си остави кода в най-много езици, а един език търси най-добрия програмист.

5. За да намериш хубаве програмен език си трябват и пари. Плащаш за IDE, за лаптоп, за лицензи - а бе не е за бедните. Казали са го хората:

"Хубав кон и хубав програмен език не са за сиромах човек. "

6. По време на дебъгването - пробвай различни синтаксиси, повечето програмисти знаят 1-2 синтаксиса и си ги повтарят, ама така дебъгването е скучно.

7. Избягвай езиците, които са били писани от много програмисти. Те обикновенно не стават за сериозни програмни връзки. Търси по-млади, по-хубави езици и се опитай да задълбаеш дългосрочно в тях.

Никой не харесва старите програмни езици. :)

А и ако си хванеш по-млад и по-хубав програмен език, хората ще кажат:

"Ее тоя е ебати програмиста - гледай на какви нови езици програмира. "

8. Някои програмисти тук споделят, че са пробвали двойки - двама програмиста заедно програмират на един език, или един програмист програмира на 2 езика.

Един език беше споменал тук, че е бил програмиран от 5 програмиста, но вече не прави така.

Важното е единият програмен език да не знае, че програмираш и на други езици.

9. В YouTube има един канал "Само за програмисти" - там ти обясняват тънкостите на това как да влезеш в дългосрочна връзка с един програмен език.

Щото много програмисти страдат от това, че програмират на един език за няколко месеца или 1-2 години, и после скъсват с него (или езикът ги зарязва) и минават на следващия.

Сложно нещо е програмирането! :)

Успех!

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 13 дни
hash: 3f3af96388
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Не можеш.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 18 часа
hash: ecd994127a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   С курс, осъществи го и виж дали те устройва като резултати в последствие.

 
  ...
преди: 7 месеца, 29 дни
hash: bd2b7491e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   20 е написал коментар със забавни нотки, ама едва ли ще разбереш какво значат някои неща, щом хал-хабер си нямаш от програмиране.

Аз съм учил за това и програматорствам у фирма от години, та може би мнението ми ще има малко повече тежест. Мен ме взеха на стаж след университета и няколко месеца след това получих първия си договор. Няма да ти казвам колко ми беше заплатата тогава, само ще спомена, че беше доста далеч от 2000. Сега може и да е малко по-различно, предвид заплатите за старшините. :)

За тия няколко години съм бачкал по най-различни проекти. Забелязах една закономерност - всички кадърни програмисти обичаха работата си и никога не спираха да учат, дори и в извънработно време. Било то с лекции, хоби проектчета или посещение на семинари. Това не бива да те обезсърчава - дори и никога да не станеш добър, ако натрупаш някакъв опит в истинска фирма (поне 2-3 годинки), после ще си намериш сравнително добре платена работа. Но ще ти кажа, че в нашия бранш на никой не му е приятно да работи с хора, които не разбират достатъчно добре какво правят. Такива има бол и най-често излизат от академиите след 6 месеца учене. Така че ако никога не надскочиш знанията си от тоя момент, след време като искаш да израстваш в йерархията и да взимаш наистина големите кинти, ще ти бъде много трудно. Пък ако поначало не харесваш програмирането и си в играта само заради парите, тогава вече ще е мисия невъзможна.

На база на това хубаво си помисли и прецени колко време и усилие си готов да вложиш. Ако не си или не го намираш интересно поначало, те съветвам да потърсиш друга професия.

 
  ...
преди: 7 месеца, 28 дни
hash: 5307c19310
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Плочкаджията ми взима 250лв надник на ден, а не е кой знае колко велик.. какво програмиране какви пет лева...

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 28 дни
hash: 7e3b22560e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   24 и ги взема на ръка без фактура и данъци нали? Чиста пара на черно?

 
  ...

...
преди: 7 месеца, 26 дни
hash: 78158147f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Думата програмист в секция "любов и изневяра" е новата най-често срещана връзка в сегашния свят.
От едната страна има някакъв льохман, който и идея си няма от програмиране, но е чувал, че дават добри заплати и става такъв по документи за да може някоя най-накрая да му се лепне, когато е станал вече на 35.
От другата страна има някаква мацка работеща неясно каква офис работа между 25 и 30г. Тя иска да се докосне до съкровището, но и идея си няма как да комуникира с истинските богаташи, затова тя се примирява с горния льохман, който е готов да дава последните си стотинки за да може да я откупи. Тя е наясно, че той е достатъчно смотан, че да си плаща за да не остане пак сам за неопределен период от време.
Общо взето един пошъл панаир на суетата, в който все повече и повече безмозъчни хора влизат.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker