Започнахме да организираме сватба и се отказахме - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Започнахме да организираме сватба и се отказахме
преди: 12 години, 3 месеца, прочетена 9882 пъти
Здравейте!
Пише ви едно 24 - годишно момиче, което е бъдеща булка. С годеника ми чакахме доста дълго до сватбата - цяла година и половина от предложението докато завърша, защото му бях казала, че искам да приключа този етап от живота си и чак тогава да предприема нов - случи се - запазихме луксозен ресторант, църква и обреден дом.

Проблема е там, че... как да кажа - сякаш пораснах! Осъзнах, че тези 8 - 9 хиляди лева /в най - добрият случай/ ще хвръкнат на вятъра за хора, които сигурно ще дойдат на сватбата ни с главна цел да гледат сеир /колкото и изискано да протече всичко/, да се наядат и напият. Замислих се, че искаме да имаме бебе, но за това трябват и парички, а ние тези пари не ги ринем с лопата. Живеем във скромен апартамент от две големи стаи, обзаведен е, но не е първа хубост - средно положение, а банята плаче за ремонт. Замислих се, че след тумба - лумбата ще сме изгубили всички пари, а домът ни няма да е ремонтиран, няма да имаме с какво да посрещнем това бебче и всичките си нужди.

Опитвам се да бъда реалист, а не да хвърча в облаците, защото вече не съм малка... Бяхме ограничили разходите до минимум и пак ни беше трудно да си позволим сватбено пътешествие... А не е ли по - добре просто да подпишем с близките и да отидем на Малдивите заедно, да се обичаме, да ни е хубаво... Знам, че може да прозвучи егоистично, но... когато бях незряла доста често ме съветваха така и сега ми се струва, че всички пътища на разума водят на там...

Какво мислите? Имах нужда да споделя, благодаря за вниманието мили хора!!! Живи и здрави!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 3 месеца
hash: 0c34037c51
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Замисли се след време дали няма да си кажеш "Защо не си направих хубава сватба" и да съжаляваш. А между другото те парите не се ли избиват от това, което гостите ще ви дадат? Направете някаква такава сметка ;)
Моя съвет е да си направиш сватба, може малка да е, но да ти остане за спомен и да разказваш на децата ви :) Не е нужно да е за 9000лв чак...

Ив!

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 6acc5f28b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да аз мисля на 100% като тебе! Мисля, че всеки мъж би се съгласил с тази теза. Какво мисли твоя?

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 1a0be5ef0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Подкрепям идеята.

Според мен е малко тъпо да правиш сватба с нагласата, че го правиш за гостите. Не - правиш го за себе си, респ. вие двамата го правите един за друг. Гостите са за украса за ВАС, а не вие за тях. Не си длъжна да каниш никого, когото не искаш.

Дори така обаче, е въпрос на вкус дали с едни пари искаш да си доставиш удоволствието да вдигнеш панаир за 1-2 дни (подчертавам, удоволствието за теб, не за другите), или искаш да си доставиш удоволствието да отидеш на почивка. Или искаш да си доставиш удоволствието да си подобриш условията на живот (= ремонт на апартамента).

Разсъждавайки желязно прагматично ремонтът е най-разумния вариант. Но понеже съм ходил тук и там, мога да ти кажа, че по екскурзии хвръкват СТРАШНО много пари, но и остават СТРАШНО добри спомени. Които след това никой не може да ти вземе.

Кубрат

П. П. Не съм правил сватба, но 8-9 хилки не са ли леко множко за "нормална" сватба? Имам предвид без особени изхвърляния?

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 567d91e59d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Можете да се обичате и да си живеете заедно, без да подписвате каквото и да било. Не е ли хубаво когато човек осъзнае истината, когато погледне по-рационално на нещата?
Лично аз мисля че тея сватби трябва.. 'да ги няма'. А относно бебчето - всеки с вкуса си, аз не искам деца, ти искаш-имай си.
Одобрявам решението ти.

painbooster

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 8277c78944
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Абсолютно си права. Изобщо не се колебай и не се чуствай гузно. Ще се почуствате хиляди пъти по-добре като си оправите жилищитето, което ще ползвате още много време, а пък за почивката - това е споменът, който ще ви остане за цял живот.
А иначе тумба-лумбата ще отмине за няколко часа и за повечето ви гости ще е едно ядене и пиене, което ще забравят до няколко дена.
Не си давайте паричките за сватба!

 
  ...


...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 3e7691026f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Много разумно прозрение и решение, за което ви поздравявам. Има едно неудобство - ако сте разпратили покани, ще се получи конфузна ситуация, но ще я преживеете, всяко чудо за три дни. И един съвет - с приготвените хилядарки се опитайте да направите един скромен ремонт и после едно скромно сватбено пътешествие, защото отложите ли, после ще ви емне ежедневието и така и ще си остане. Т. е съчетайте полезното с приятното.
Мечо Пух

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 39ed47536f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Мислиш логично и в днешните трудни времена все повече двойки постъпват по същия начин. Една хубава сватба е скъпо удоволствие. Вие пак може да си разпишете мирно, кротко, после да поканите най-близките в някое заведение и да ги почерпите.
Иначе ако държиш да се видиш булка винаги може да се изтегли един заем(мисля, че банките отпускат за подобни тържества), но трябва хубаво да се замислите дали си заслужава години за връщате тези пари. Може и да не сте в най-луксозния ресторант на света. Просто подберете най-важните гости и място за сватбата, което да е хубаво, но не свръх луксозно. А и още нещо има, може и малко грозно да звучи, но не забравяй, че гостите дават пари на младоженците, туй, че така ще си върнете една част от разходите. Седнете и си направете една хубава сметка. Според мен може да минете и с една по-скромна сватба.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 0eb839af2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Направи това, което ти е на сърце. Аз лично съм против пищната сватба, независимо колко пари ще похарча и колко подаръци и пари ще събера. И мисля, че ще ти останат сто пъти по-приятни и незабравими мигове на щастие, ако похарчите паричките за избраната"сватбена дестинация" отколкото спомените с пияните сватбари и мрънкащите коментаторки. Решението е твое и на бъдещият ти съпруг. Представа си нямаш колко се радвам, че хората се развиват и мисленето им се променя. Като малка все ме мъкнеха по сватби и ми натрапваха един вид, че е задължително да се вдига пищна сватба и да черпиш родата та да не се излагат семействата на младоженците. И ти казвам после като слушах коментарите и кой кво е трябвало да направи и как да протече сватбата, булката с каква рокля била, пък как не ги било да се целуват, направо се бях навила да ставам монахиня само и само да не изживея тоя ужас да бъдеш булка

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: ddc6a0d22d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   ОТ АВТОРКАТА:
Здравейте, мили хора!
По - горе някой ме беше питал дали половинката ми мисли като мен - ДА! Преди да започнем да подготвяме сватбата той подхръвляше няколко пъти, че ако трябва да решава той ще идем на почивка на някой самотен остров и че не му трябва никой... само аз.
Все още не сме изпратили покани, но това ще се случи съвсем скоро стига да решим напълно как да постъпим. Такова е времето, в оето живеем - трудно е... хем ми се иска донякъде сватба, хем като се замисля какви неща съм чувала да се говорят зад гърба на хората и ми става лошо... Сигурно и нас после така ще осмиват /не че особено ми пука/...
Тъпо ми е, че ще литнат толкова много пари за един ден и после няма да си спомням...
Ще е точно "Господин за един ден" - и после какво? Ще подсмърчаме без пътешествие и ще се чудим как да съберем парички за ремонти и т. н.
Някой по - горе ме беше питал и за възвращаемостта от пликовете с пари от гостите... И на това имам отговор, даже се чудех да го пиша в историята, но нещо ме спря... може би възпитанието. На брат ми на сватбата от 150 гости бяха събрали само 1500лв.... Правете си сметката по колко пари е имало във всеки плик... дори кувертите не са си покрили... дори 1/3. Казаха, че дори имало празни пликове...
Всички тези неща много ме карат да се замисля...
Може някои хора да не ме подкрепят, аз все още не съм решена твърдо, но май съм 70% за НЕ и 30% за Да.... да се прави сватба.

Кубрат, образно казано 8 -9хил. с минимални разходи всичко до тук ни излиза 6600лв. представям си като изскочат дреболии още....
И накрая да си върнем най - много 2 хил.... защото хората не дават... буквално ходят да се наядат и напият. Та и затова се замислих...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: ded04feece
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Нали знаеш какво е определението за сватба по нашенски- "двама луди и двеста гладни":) Лично аз не бих си го причинила. Но шарен свят, не бих тръгнала да разубеждавам човек който иска традиционна сватба. Много по-добре ми звучи почивка с любимия човек за две седмици или месец на някое хубаво островче. Определон скрепява връзката. А защо не и да сключа брак на такова място, мисля че ще е незабравимо. Нали съм влюбена и е споделено. Достатъчно че ще сме заедно да празнуваме нашата любов. Сеирджии и зяпачи не ни трябват. И все пак решението си е твое!

 
  ...

...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 27e6db93e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Баси скръндзите. Един път в живота е тая сватба. Забелязвам доста често, поне при мен, че като давам пари за нещо което наистина искам и което е важно от морална гледна точка, след това двойно повече пари ми се връщат. А като се стискам, след това даже парите изведнъж изчезват. Прави каквото искаш, но ако наистина ти е важна сватбата, след години ще си кажеш - ето можеше да имам хубава сватба, а нищо не направих. Майка ми и тя така- само са подписали, даже и рокля като хората не е имала и сега съжалява, че не е отбелязала важните моменти в живота си както трябва. А иначе ако е до пестене- само с хляб и вода пак може да се живее, няма да умреш, обаче идеята е да живееш така че да изпитваш удоволствие. Иначе може няколко години с едни и същи дрехи да ходиш и пак да спестяваш пари, за къде - не се знае- може би за оня свят.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 7bf54d93a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Е, вие ДВАМАТА си решавате. Едно обаче е задължително, ако подписвате - покани родителите, сестри, братя, имай кумове, покани най-близките поне. Щеш-нещеш ще събереш 20-30 човека. 100% ще има сърдити. И какво? Пак ще отидат 1000 лв. и няма да си имала сватба. (рокля трябва, костюм... )

Аз никога не съм искала да имам сватба. Родителите ми са нямали. Майка съжалява. Венчавката е била забранена през кома, ОК, но имат 2 снимки от подписа, а са толкова хубави и млади! Не само са нямали пари, но и татко е бил в края на траура си, защото е починал брат му. Не е било прилично просто.

Две сестри сме. Майка винаги е искала да имаме сватби, аз не. Сестра ми - много искаше като момиче, но реши да си събира пари, да пести и се омъжи без да има дори родители, братя и сестри на подписването. Спести си и венчавка, защото мъжът ? е помак, а уж щеше да има. Семейството ми сега е страшно сърдито. Баща ми не може да го преглътне - да не си на сватбата на дъщеря си! Да не ти е искана ръка, да е нямало елементарни неща. Има сестра ми сега и тя 10-тина размазани снимки от подписването (пестили са и от фотограф) и майка се разрева като ги гледа. Не може да приеме, че е дъщеря ? омъжена жена!

Замислих се. В последно време се събираме само по погребения и помени. Пръснали сме се, дори на празници не се събираме. Защо не, за Бога? Веднъж сме млади, веднъж се носи булченска рокля, идват да те взимат, да играят хоро пред вас, веднъж звучи „Ела се вие превива“...

Не е нужна пищна сватба. На братовчед ми беше с към 100 човека, а си прекарахме чудесно. Пари събра точно, колкото са разходите му, но беше поканил само БЛИЗКИ ХОРА. Изчислявала бях за сестра ми в ресторант на 3-звезден хотел - към 3000 лв. щеше да ? излезне. Роклята от мен иначе.

Щеше да си събере парите, защото на близък си пускат поне по 50 лв хората. Надявам се все пак да се реши на венчавка, защото просто заслужава такъв ден! Ремонти се правят, но сватбата е веднъж.

П. П. Е, който е поканил сульо-пулев да не се чуди, че получава празен плик. Според мен всичко над 100-150 човека си е изцепка...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 39ed47536f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Е, авторке, ако каниш всички роднини до десето коляно и искаш разни глезотийки- нормално да ти е скъпо. Просто се ограничете до наистина най-близките роднини и приятели. Кому е нужно 150 човека? ! Повечето от тях няма да видите 10 години след сватбата. Малдивите е скъпа дестинация е не съм сигурна за 2-ма дали 4-5 хил. ще ви стигнат...

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: ddc6a0d22d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   АВТОРКА:
Номер 7, съгласна съм с тебе. В нашият случай нямаме нужда от заем, защото всичките пари са ни заделени и отдавна събрани - 12 000лв., просто като наближи да се харчи и двамата започнахме да мислим по - разумно. Доста голям харч си е.
Но пък в крайна сметка съм съгласна и с номер 12 - сватбата е веднъж в живота, заслужавам да се видя булка, а пък после и на децата ще показваме снимки. За тях също ще е интересно - спомням си с какъв интерес съм гледала албума на нашите.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 1a0be5ef0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Авторке, не знам 6600 пак ми се виждат доста, ама като гледам на сватбата на брат ти как са били 150 човека... се връзва. Не знам колко толкова хора каните, според мен разумно е около 70-80 човека. От нашите познати има не повече от 30-40, които бих искал да поканя, не защото ми се свиди, а защото това са хората, с които би ми било приятно. Като сложиш още 30-40 човека роднини от двете страни и още 10-ина непредвидени гости, които винаги се появяват... идват там някъде.

Така че да речем, че 3-4 бона за манджа хвръкват без проблем. Но оттам нататък какви са разходите нямам представа...

Кубрат

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 30f8710c03
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Авторке, пак е номер 1 - направи си малка сватба с най-близките. Съгласна съм с номер 13. И когато са само най-близките повярвай ще бъде още по-голям купон! :)

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: e4800310e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Аз съм от другата страна. Подписахме брак само със свидетели и приятели и сега горчиво съжалявам. А причината съвсем не беше безпаричие, напротив имахме пари да си направим сватбата прекрасна. Сега не спирам да мисля и да мечтая какво щеше да бъде ако си я бяхме направили така както искахме, не че няма да можем, но според мен няма да е същото. Помисли си добре!

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: a167981bd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Снимката можеш да си направиш с рокля под наем, да храниш хората е глупаво. Аз се омъжих без сватба изминаха 17 години и още съм на същото мнение. На детето ми не му пука дали имам снимки, ако ги покажа ще ги види, ако не го направя на въпрос, никога няма да се сети. Сегашните деца са свикнали да има повече разведени и неомъжени родители и не им пука толкова за снимки от сватби колкото на нас едно време. Идете на екскурзията, там си направете снимки, снимките са за теб не за децата или хората.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 14cd6354dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Здравей! Разбирам дилемата ти и предполагам, че един ден и аз ще се разкъсвам така. Още от дете момичетата си мечтаят за булченската рокля, сватбата и т. н. , но пък тук идва и другият момент дали си заслужава да се дадът сума ти пари за един ден? Аз съм на мнение, че не бива да загърбваш толкова важно нещо- то е един път в живота (или поне ти го пожелавам), но пък и не си струва да каниш сульо и пульо, които наистина са там само да не наядаи и напият, това да се канят роднини до 10то коляно и комшии, че да не се разсърдят е висша форма простотия. Защо не си направите сватбата както сте си мечтали, но в тесен кръг- само хора, които наистина заслужават да са там, хора които ви желаят щастие и ви обичат? Според мен може да си спрестите и от скъпата почивка (просто да си смените дестинацията на нещо не толкова скъпо), за да си докарате средства за ремонта и да си имате нещо заделено и за малкото човече. Пък и нека да не забравяме, че колкото и да е трудно в днешно време хората, които са ви близки ще ви направят страхотни подаръци, които да ви вършат работа и ще дадът и някой др. лев, може да не са 1000 лв на човек ама и няма да са 10 и камо ли празни пликове. Успех!

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 565df98404
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Егати проблема вселенски. Моме, стараеш се да си разумна, но ти се иска май сватба да си вдигнеш. Нашата излезе всичко на всичко 3000 лева и бяхме 40 души, най-приближените както се казва. Нямахме украса в ресторанта, но си имах булчинска рокля и прекрасни спомени. Хич не ми дремеше, че щяло да има сърдити, на този хубав за мен ден бяха само тези, на които държа. Както виждаш с желание всичко се постига. А дете се гледа и с малко и с много пари, зависи дали искаш да му купиш всички глезотии на пазара за бебета и малки деца или можеш да минеш и без активни гимнастики и бънджита например.

Сестра ми когато роди си направи списък с това, какво и трябва и като я питаше някоя дружка от какво има нужда вадеше списъка. Аналогично и с ремонтите - ремонт се прави и с малко пари и с много пари. А тая мода със сватбените пътешествия честно казано ми е трудна за разбиране. Ние си ходим всяка година някъде без да нужно да сме туко що бракувани. Нашето така нар. пътешествие го отложихме с няколко месеца, за да си направим ремонт на банята. Ама за предпочитане беше да си оправим "гнездото", където ще живеем, пред това да профукаме събраното за една седмица в чужбина. Айде със здраве и седнете да поговорите какво всъщност ви е приоритет за момента.

 
  ...

...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 022781dfa6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Ние с моето гадже се съгласихме да се оженим след 10тина години тъкмо тогава ще почна работа

Знам в каква безисходица си но мисля че преди сватбата първо трябва човек да работи ако трябва и на 2 места да е и тогава вече ще съм готов за сватба

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker