Мога ли да осъдя бившия си за издръжка без адвокат? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Мога ли да осъдя бившия си за издръжка без адвокат?
преди: 11 години, 10 месеца, прочетена 4754 пъти
Според вас мога ли да осъдя бившия си и баща на децата ми за издръжка за 1 година сама без адвокат? И да заведа дело за дубликат на ИЛ, издаден преди доста години и загубен и унищожен неволно от мен, пак сама, без адвокат?
По нашите закони имам право на това.
Чета като обсебена СК и ГПК по половин ден. Водя си записки кой член и коя алинея ще е за моя случай и може да ми потрябва. Приготвих си исковата молба сама и е въпрос на броени дни да отиде в съда, защото губя ценно време и съм без всякакви средства, както и работа.
И преди някой да е казал-"ама имаш интернет и компютър", ще го успокоя, че лаптопа си го заложих, за да оцелея, взех си един компютър-трошляк от познат за малко пари, а си ловя Уай-фай с устройство, което имам отпреди. Каквото съм имала, съм заложила или продала. Е, не очаквайте да си продам и апартамента-на улицата ли да ида с децата? !
Нямам и телефон-по-точно картата е на ваучер и няма пари в нея, а апаратът е от евтинките Самсунг 20-30 лв.
И така, моля за всякакви съвети-как да се справя. Къде точно да отида в съда /на кой етаж, коя стая и т. н., в София имам предвид/ да подам ИМ, кога и къде да подам молба за удостоверение за адрес и месторабота/тъй като бившият се изпари доста отдавна и идея си нямам къде е/ и най-вече като се стигне до съд, как да се държа/като поведение/ и как протича едно такова СЗ?
Всеки ми казва-"няма да се справите сама". Така ли е в действителност?
Нямам никаква възможност да наема адвокат-на границата на оцеляването съм. Вариантът да му платя, като осъдя бившия е добър, но едва ли някой БГ адвокат ще се навие на подобен начин, защото като го осъдим, едва ли ще си вземем парите веднага и въобще на юриста няма да му се чака. Не на последно място-консултирах се с двама адвокати, и двамата ме пратиха в трета глуха-"обади ми се утре, ще си пишем по мейла, тази седмица съм зает/-а с други дела... ". С една дума-самите адвокати бягат като дявол от тамян от дела за издръжка, та дори и да имах пари. А като нямам пари, бягат още по-бързо.
Може и друго-ще платя консултация на адвокат, за да ми прегледа ИМ и да я коригира, ако има нещо за поправка.
Не ме пращайте в категорията за безплатна правна помощ-не отговарям на условията. Лекса съм го изчела из основи-там помощ няма.
Та тъй-идеи, съвети?
Не са разрешени имейли, скайпове и телефони, но адреси на свестни адвокати и работещи по издръжките в София може, нали?
Много благодаря предварително!
И моля модератора да разреши в темата ми публикуване поне на адреси на адвокати в София/стига разбира се, да ми се препоръча някой/, защото вече съм на границата на отчаянието. Да обикалям цял ден града и да влизам във всяка кантора ли? !
Всичко добро!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 10 месеца
hash: 5b4238bd4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не мисля, че ще намериш тук правен съвет, но житейски - определено.
Първо, мисля, че щом имаш интернет не е зле (не стува пари) да напишеш мейли с историята си на множество адвокати. „Почукай и ще ти отворят“, пише в Библията. В крайна сметка ти трябва един адвокат, ако пишеш на 100, няма начин да няма 1, който да иска да ти помогне. Мисля, че социалното министерство в твоя случай би покрило разноските, но това ще ти каже адвокат. Има адвокати, които с удоволствие се ангажират социално поне с правен съвет. Потърси следната блогърка Паула Лайт http://paulalightverity.blogspot.nl/2012/06/blog-post.html
Тя е пенсиониран много добър софийски адвокат, пише в момента книги. Отговаря на съобщения във фейсбук, на мейли и на съобщения в блога си и поне ще може да те насочи. Много социален човек е.

Иначе - чисто житейски съвет - не разчитай на мизерната издръжка от мъжа си. Намери си работа. Ако не е възможно и не искаш да продаваш апартамента си, а той е в София - ами дай го под наем. Едни 500 лв. ще паднат поне. Ще можеш да се изнесеш с децата в провинцията. В един малък, спокоен, китен български град с ДОБРИ училища и начин на живот наемите са от по 100-130 лв. за гарсионерка. Хайде 200 лв. да са ти разходите със сметките, остават ти едни 300 лв. кеш. Можеш да си намериш работа на минималната и да живееш с наемите от София заплатата си. Можеш направо и на село да се изнесеш, ако децата ти са малки.

Мисли креативно и не се вкарвай в някакви ограничения. Да живееш в София е въпрос на финанси.

Животът си е твой, но моето лично мнение е, че никой апартамент не си заслужава мизериите. Човек винаги може да продаде един апартамент, да живее под наем (като повечето хора в София) или да си вземе по-малък и по-евтин апартамент. Гротескно е да гладуват децата ти докато имаш собствен апартамент. Дори мизерната издръжка едва ли ще ви помогне. Ако реши мъжът ти да плати, разбира се.
Опитвала ли си между другото с добро? Понякога съдилищата не решават проблемите, а ги задълбочават. Той такъв човек ли е, че да позволи децата му да гладуват?
И друго си помисли - ако бившият ти е нормален човек, не е пияница, прстъпник, но може да изхранва децата за разлика от теб - не е ли по-добре да му дадеш временно да гледа децата си. Не е ли това същност целта му? Остави му децата и да видим как ще се справи.
Като майка ти винаги ще можеш да си ги вземеш обратно щом си си стъпила на краката.
И изобщо - мислила ли си да потърсиш помощ при роднини, родители, близки и познати.

Мисли за децата си, не за себе си. Мисли за тяхното благоденствие и няма да сбъркаш. Лиши се от всякаква злоба от баща им и опитай с добро (е, ако не е някакво абсолютно чудовище). Издръжките в България са толкова мизерни, а възможностите да не плащаш толкова обширни...(ако се запише бившият ти като студент е освободен например, може и да стане „безработен“....)
Успех

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f90f7f79f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Работата е там, че издръжката не е мизерна, тъй като имам право да го съдя за 1 година назад за пръв път. По 100 лв. на дете да е-колко прави? 2400 лв. И е даже минимумът/защото не се знае колко са му възможностите-взема се предвид от съда/. Не е лоша сума. И се полага на децата. И после по 200 лв. на месец е все пак някаква сума. Баща им не знам къде е-писах го. Как и къде да го търся? А ако не е в България? ! Децата са на 9 и 13 години-големи, за да им променям целия живот. На големия син промених веднъж всичко и обърнах посоката на живота му, тоест местожителството му. Втори път такава грешка не правя, защото знам какво му струваше. За по-малкото дете издръжката даже ще е по-голяма, защото има проблеми с говора и провежда логопедично лечение. Бившият ми на 40 години едва ли ще следва, а според закона дори безработният е длъжен да плаща издръжка. Може би си мислиш, че съм младичко девойче с дечица на 3-4 г. Тц. Доста по-възрастна съм и перспективите ми извън София са ужасни. На мойте години, цял живот живяла, родена и отрасла в града, тепърва да се уча да садя домати и да гледам пилета няма да стане, дори да искам. Никой не би ме щял и без това. Нищо лично към селата. Работата ми като продавачка в големия град ме устройва, а такава в по-малък град/а и като нов човек донякъде хипотетично/ не бих намерила. Мобилността е за много по-млади хора от мен без деца. Никаква злоба не тая към бащата. Безразличен ми е, но законите не са създадени да ги плюят мухите, а да се изпълняват. Т. е. създал си дете-отговорен си за това, не си го правил сам или против волята си, и си длъжен поне издръжка да плащаш. Ако щеш, обикаляй света и спи с който щеш, но към децата си имаш задължения. В центъра на София наемите може и да са 500 лв. на стандартен двустаен апартамент, но в краен квартал наемите едва ли стигат и 300 лв/поне в моя западен район наем на гарсониера е 250-300 лв.! /. Домът ни, където живея с децата, е неремонтиран, в недобро състояние и с течащ покрив като на последен етаж/и разбира се, никой от входа не се наема да го поправя и събира пари, защото не са малко... /. Колко наем мога да му взема? ! На бас-не повече от 200-250 лв. в ТОВА състояние. За друго състояние нямам средства. Единственото, което мога да оставя на децата си, е един апартамент, с мъка извоюван и придобит с помощта на баба им и дядо им. По квартири ли да се лутат при собствен дом? ! Аз няма да векувам в тоя свят. Основно имам нужда от правни съвети. Е, не съм очаквала кой знае какво... просто опитвам, пък може и да получа такива, знае ли човек...

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f90f7f79f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Пропуснах да уточня, че работата ми като продавачка е почасова и съботно-неделна, т. е. пари-малко...

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 5b4238bd4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От номер 1

Опитвах се да бъда полезна, мисля че не заслужавам подобен коментар.

„Ако щеш, обикаляй света и спи с който щеш, но към децата си имаш задължения. “

Обикалям света, мобилна и млада съм - нямам деца, но си имам от 18-годишна сериозен приятел и не спя наляво и надясно с хората. Мисля, че нямаш право да правиш подобни нападки при положение, че дори не знаеш, къде пребивава бащата на децата ти. Явно не умееш да се справяш с живота си и не умееш да се вслушваш в съвети, каквито ти самата търсиш.

Оправяй се сама.
Не смятам, че с подобно отношение ще съумееш да убедиш който и да е адвокат да ти помогне безвъзмездно, а има такива хора. Освен това не можеш да водиш дело срещу човек, чиито адрес дори не знаеш, за да му се изпрати призовката. Дори да го осъдиш, той ако има малко акъл няма да плати и ще продължи да си живее. Нищо не могат да му направят и той много добре го знае. Живей си в мизерията, в собственото мизерно жилище, но не се самозалъгвай - мислиш за собственото си спокойствие и жилище за старини, не за децата си. Едва ли твоят апартамент ще съществува след 20 г., но те днес и сега имат нужда от храна, дрехи и образование. Ще порастнат, ще си поемат пътя в живота си и едва ли твоят прословут апартамент ще им трябва. Щом не искаш да живееш в загубената провинция, живей в незагубената София, но си намери работа, защото явно стотици хиляди провинциалисти успяват, дори наем плащат. Дори да се докопаш до 2400 лв. издръжка, какво? Нима това ще оправи живота ти?
Има хора, които в София изкарват тези пари за месец-два и ги харчат за един ден. Хвани се в ръце, имаш големи деца, които нямат нужда от детска градина и гледане. Търси си работа, от умрял писмо няма да получиш. Скоро децата ти ще са пълнолетни, ти сега се сети за издръжки и глупости.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 75c99edc27
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Не си мисли, че можеш да се справиш с нещо, за което юристът е учил 6 години и със сигурност поне още 3-4 години, за да стане вещ в областта, в която се е ориентирал. Щом не можеш да си позволиш адвокатски услуги, съветвам те да намериш някакъв друг начин да се ориентираш юридически във фактическата обстановка. Потърси някой студент 5ти курс, мисля че към университета има правна клиника със студенти, които оказват правни услуги. Да прегледат казуса и да те насочат малко. Самата аз го правя, но не съм от София. Бих ти помогнала, но от 4 години се занимавам с наказателни и административни дела, гражданските не ми представляват интерес.

 
  ...


...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f90f7f79f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Въобще нямах предвид теб за спането, а беше общ упрек към мъжете, които си живеят живота и си хойкат насам-натам, а са изоставили деца! Не можах да разбера защо реши, че е към теб? Не следиш ли контекста на целия ми разказ?
Има начин да се открие БНД, бъди сигурна-чрез съдебно удостоверение, само не ми е ясно къде и кога в хода на делото или преди това се подава молбата за него.
И да, 2400 ще ми оправят поне част от дълговете, защото съм сама повече от 5 години, а те са поне 6-7000 лв... И това, че досега не съм го съдила, не значи, че му е позволено да си прави каквото ще и да не плаща още 5 години/респективно 9/. Не аз съм измислила и въвела закони.
Нека не обръщаме темата на лични спорове. Идеята ми е също освен да науча как да се справя, и да помогна на други с малкото знания, които имам. И уверявам всички ви, че ако успея и се справя напълно сама, ще опиша стъпките и начините, по които съм успяла-за да може и други в тежко състояние да осъдят бившите си сами, защото нямат средства.
И накрая не ми се споменава, че имам заболяване, което ще ми съкрати живота със сигурност, и едва ли ще си оправя здравето, като лиша от дом децата си. До старини няма да дочакам-така че не това целя! Ако искаш, вярвай! Сканирана диагноза на имейл искаш ли да ти пратя/впрочем не може на имейли, на крак да ти я донеса/!? Не е нужно да хленча, да пиша теми и да обяснявам наляво и надясно, за да го имам.
Писах в темата и явно, очевадно не си прочела, номер 1-предлагах и пари на двама, и пак адвокатите не искат да се хващат с издръжки. ЗАЩО? Питам юристите. Имам едни заделени средства в момента/пазя 100 лв, за да почна делото, ако все пак поникне мераклия юрист/, търся, търся... и вече двама ме пекоха на шиш във времето. Тоест-и с пари не става! Нали не са имотни дела, където се печели повече... поне така си мисля, вече не знам какво да мисля даже. Е, нали не се очаква от мен веднага, на момента да подаря на адвокат 200-300 лв само срещу голи обещания? !
Номер 1, не коментираш цените на наемите. В това, което съм права, дума не си обелила, а си се хванала за нещо не добре прочетено и не добре осмислено. Какви цени само 500... 130... Страшни сметки. А за безработицата чувала ли си каква е извън големите градове и какви са заплатите там? Аз поне се радвам, че имам някаква мизерна полуработа и вземам 200 лв на месец, а другите... боли ме и за тях. Ако почна да пиша, ще пиша до утре..
Хора, нека не търсим под всяка дума теле и да се радваме, че някой е зле. Ако бях написала някоя сълзлива тема, щеше да има 20 коментара. Ама тая не е атрактивна...
Е, мила-аз споменах, търся юридически съвети преди всичко. Изясних подробности, за които не ми се говореше, и все пак ги казах. Чета си темата пак, да не съм сбъркала нещо, но не виждам никъде да съм искала човешки съвети. Ти сама се напъха с "житейски съвети", които никой не е искал.
Търся юридически съвети или в краен случай-на човек, минал през нещо подобно като на мен, което ми предстои.
Благодаря.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 3213bfac0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторке, пиши в lex.bg!!! Това си е сайт за право, има и форум, където пишат юристи. Моля модераторите да не крият сайта, защото да помогнем на авторката все пак. Успех

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 894543c59f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Национално бюро за правна помощ, на ул. Развигор 1. Виж в гугъл и правна помощ по граждански дела.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: b15a1095dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Студентка съм по право в 3 курс и още не съм минала семейното ( 4 курс ) и гражданският процес (5 курс ), но ще се поровя специално за теб, ще се консултирам с колеги горен курс и ще ти дам правен съвет, не се притеднявай и не се рови с СК и ГПК (излишно е), ще пиша до няколко дни :-))

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker