Нормално ли е да се изневерява? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120688)
 Любов и изневяра (29591)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9554)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18392)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Нормално ли е да се изневерява?
преди: 11 години, 2 месеца, прочетена 3505 пъти
Здравейте! Напоследък влизам в този сайт все по-често и за мое огромно съжаление историите за изневерите зачестяват. Попринцип не изневерявам и не бих простила изневяра на приятеля си. Много би ме заболяло и се натъжавам само при мисълта, че може да се случи, но всички тези прочетени истории ме накараха да се замисля. Искам и вашето мнение по въпросите: Нормално ли е в днешно време да се изневерява? Вие бихте ли простили изневяра? Ами ако е повече от веднъж? ! Отживелица ли е истинската любов?
Според мен в днешно време изкушенията са прекалено много и е супер лесно за мъжете и жените да получат секс. Моля, да напишете в коментарите пола и годините си. Благодаря за отделеното време!
Ж19

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 2 месеца
hash: 11a5b9047e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Всеки си има своя си дефиниция за „истинската любов“. В раздел като „Любов и ИЗНЕВЯРА“ какви истории иначе да пишат хората? Хората пишат, когато имат проблем, когато всичко е розово, защо да пишат?
Иначе аз намирам, че има къде-къде по-лоши неща от изневярата. За теб това може да е важно, но аз не съм от ревнивите и имам свои си граници - изневяра мога да простям, но злоупотребата с алкохола и агресивността не мога. Ако мъжът ми почне да пие го зарязвам в същия ден. Ако ме удари - също.
Истинската любов се познава по това, дали устоява на времето и дали си щастлив във връзката. Има различни видове ситуации, хора, изневери и мен ако питаш - за мен е важно да бъда обичана и да имам щастливо семейство. Не бих търпяла паралелна връзка да кажем и бих се разделила с добро, ако усетя, че мъжът ми се е влюбил в друга, но не бих правила големи драми от това. За мен алкохолизмът и насилието са именно границите, които не бива да бъдат прекрачвани. За всичко останало мога да направя компромиси, да поговорим, да се търсят решения. Далеч съм от идеята, че в изневярата има само един виновен. За да тръгне едн човек да ти изневерява изобщо, значи и ти си сгрешил някъде. Ако има любов, една връзка може да преодолее такъв проблем. Ако обаче няма любов, разбирателство и воля и от двете страни за промяна и решение, то връзката е обречена. В едно нещо човек е винаги сам виновен - ако стане наркоман и алкохолик. На такъв не може да се помогне и е най-разумно да си прибереш багажа и да бягаш възможно най-далеч.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 65bcebad49
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Има истинска любов, но всеки човек (без значение мъж, жена) има нужда от мъничко разнообразие.
ж-28

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: fb8a32394d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Ще ти кажа каква е моята гледна точка... и тя е - НЕ е нормално да се изневерява, при положение, че обичаш човека до себе си. НО ако вече си изгубил чувствата си към този човек, тогава е нормално да ти минават такива мисли през главата, но по-морално е, вместо да го лъжеш зад гърба - да отидеш и да му кажеш така и така 'не искам повече да сме заедно' и т. н. И не бих простила изневяра - никога. Колкото и да съм обичала човека до себе си, ако ми изневери - край.
Мразя лъжата и предателството повече от всичко на света... жалко че повечето хора обаче предпочитат да лъжат, отколкото да кажат истината.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: b33eafc897
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами да, зачестили са случаите. Даже не го броят за изневяра. Просто секс, чувства с друг, хората не се зачитат един друг и това е. Колкото до тези, които казват, че няма такива, заразата е страшна и скоро всички ще я усетят.
Днес в култ е издигнато разнообразието. Всички в заведенията мислят само за друго, ново, различно. По работните места също. Огледайте се.
Но за това са виновни жените, трябва да си го признаем. Всички предимства навън. Това е. Всички се свалят на поразия. Това е. Гадно, но е истина.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: b33eafc897
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Всяка жена, която изглежда и се държи като кифла, е издигната в култ и мечта на всеки мъж. Съответно всяка вечер осъществена мечта в повечето случаи или поне веднъж седмично. Такива жени предпочитат и за приятелки ''уж'', с които споделят, а евентуално ако се стигне до леглото е нормално развитие на нещата. Също било разнообразие, както и често срещания израз ''Търся си щастието''. :) То м/удругото е в леглото :) После се разделят и пак.
Жена, 28 години

 
  ...


...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: cd0b54af8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Нормално е всичко, което ти приемаш за нормално. Добре е в една връзка възприятията ви за нормалност да съвпадат, щото иначе се стига до драми.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 9425764176
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Изневярата е когато емоционално се пренастроиш и твоето внимание, мислене, чувства отидат при някой друг вместо при човека, който те чака у дома. В главите ни векове наред е насаждано, под влияние на църквата или други уж морални традиции, че трябва да имаме само един човек до себе си. В действителност хората са полигамни същества, в днешно време в някои общества мъже имат по няколко жени. Други практикуват секс по двойки в разни компании (суинг) Като цяло мъжете обичат да го слагат където им падне, но физическата близост е необходимост и е нещо абсолютно нормално.
Ненормално е да си мислиш че си изневерила само заради това че си удоволетворила нагона си, обаче когато се влюбиш в друг и тръпката ти изчезне с твоя партньор и зад гърба му се срещаш и споделяш емоциите си, то това е истинска изневяра.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 183aaa1ac7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Изневярата е чудовищно предателство, от което предадения мъж или жена изпитват такава болка, че им се иска да умрат. Изживял съм го на гърба си! Прелюбодеянието за съжаление днес се е превърнало в нещо масово и вече почти не прави впечатление на никой.

Изневярата е за слабите, психически неустойчивите, емоционално нестабилните, страхливците, егоистите, консуматорите в отношенията, неспособните да решават проблемите си, безпринципните, неморалните и неумеещите да обичат истински, обречените на вечно търсене на „нещо различно”.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 78e476b9f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Не бих простила и веднъж. Веднъж счупено не се лепи. Бих си тръгнала тихо без скандали и унижения допълнителни. Никога не бих се върнала обратно към този човек. Дали го е направил от любов /значи не ме обича повече/ или от похот /най-често това е причината/ няма никакво значение. Аз съм спряла да съществувам за него в даден миг, значи няма какво да очаквам повече от него, в какъвто и да било аспект. Мнението ми е крайно, да, но това съм аз. Пол-жена, възраст-42г, семейна
Забележка : изневярата рядко е еднократна

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 78e476b9f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   "Нормално" е да, защото се случва всеки ден и навсякъде, дори при тези, които твърдят, че се обичат. Нормално е, но не я одобрявам и я заклеймявам! Изневярата не трябва да се случва, хората трябва да се въздържат и да отговарят за действията си, а най-вече тогава, когато имат семейства и деца. За съжаление изневярата е ежедневен факт в живота ни, без значение от пол, възраст или образование. Много голяма част от хората го правят, защото не им достига секс и "не издържат", но продължават да "пазят" старата половинка, други просто са говеда и го правят за кеф, трети са износили връзката си и вместо да започнат на чисто, объркват старата манджа с новата и правят буламач, от който в последствие сами се отвращават. Но такава е човешката природа, уви! Обичайте се, говорете си много, правете повече секс и бъдете по-смели в леглото, изкушения винаги ще има, но ако спазвате тези простички правила, има все пак по-голяма надежда, че човекът до вас ще издържи на изкушенията и няма да отиде в чуждото легло. Може би...

 
  ...

...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 1e5abb93d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Мила аз се питам същия въпрос не от сега, а изощо от както започнах да осъзнавам интереса си към другия пол. Аз съм на 22 години, но за мое съжаление съм се нагледала на какво ли не. Има двойки, които вкарват трети човек в леглото им това им е кеф, има хора които правят секс с различни двойки и за тях това е нормално, а ве като цяло има такива двойки които несмятат секса като изневяра и аз се чудя каква е тази любов, но не съм получила отговор. Не съм била в тази ситуация и се надявам да не бъда. Ако ми се случи най-вероятно не що в връзката се е причипило.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 8bd7d254d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не знам дали изневярата е нормално нещо, но след нея всички са нещастни - няма печеливши. Не съм изневерявал. Изневярата е може би най-честият и бърз начин за разделяне на партньорите - след изневяра 65% от двойките се разделят до 2 г. Не смятам и да го правя - не мога да го причиня на себе си и на човека до мен и на децата, заради собственият ми кеф - не съм някакъв елементарко да си разбивам живота за два часа кеф и после само рев. Знам колко опустошителна за душата е изневярата и колко боли - преживял съм го. Изневярата на жена ми дали съм я простил? Честно да си кажа - не знам! На моменти бих казал "да", в друг момент "не" - това е то червеят на изневярата. Както казват "жена и ръжда тръгнат ли - спиране няма", за мъжа важи същото.
Прошката е хубаво нещо, но когато смяташ че е неправилно да простиш в никой случай не е задължителна.
Един би простил, друг не, но когато я няма любовта, доверието, уважението - прошката няма значение, раздялата е въпрос на време. Виж когато има деца - тогава нещата са сложни - страдат невинни малки жертви, страдат от глупостта и безотговорността на родителите си. Така че може да се обобщи - експериментите с изневерите - преди децата, след това е редно и време да станете отговорни към себе си и околните.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: bdc719ea26
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Абсолютно нормално е! Jennifer Lopez се е омъжвала 8 пъти.
Ако имахте същите финансови възможности и вие не бихте останали по-назад...

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 11a5b9047e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Много добър пост е този на номер 12. Трогна ме, макар че съм различен човек. Просто много горчивина и болка има в думите ти и се надявам един ден да намериш сили да се разведеш, защото твоето не е живот - това са терзания, това е болка.
За себе си обаче мога да кажа, че границите ми са другъде - в употребата на алкохол и наркотици. Всичко останало мога да простя, да се намери решение и да се оправя. Честно казано не следя мъжа си, дала съм му свобода да се развива, да пътува по работа и изобщо - имам му доверие. Бих му простила изневяра, ако е мимолетна забежка, защото той не пие за разлика от собствения ми баща, защото той всяка вечер си е у дома за разлика от собствения ми баща, който събирахме по кръчмите, защото мога да разчитам на него за разлика от баща ми и присиства на всички семейни празници, на първи и последен учебен ден, изобщо - добър баща е за разлика от баща ми. Какво ме интересува, какво прави с половия си орган. Ами хубав мъж е, стабилен, харесван е. Ще излъжа, ако кажа, че не го ревнувам, но някак си ми е спокойно, усещам, че няма от какво да се притеснявам и да - предварително съм си казала и съм му казала къде са ми границите, а това за мен лично не е при мимолетната изневяра. Аз самата никога не бих му изневерила, не желая просто друг мъж в живота и леглото си. Не мога да си представя дори да допусна друг до тялото си. Не знам как е при другите хора, но за себе си знам, че не би ме заболяло толкова, ако разбера, че той е бил само заради голото удоволствие с друга жена. Ако обаче се прибере пиян някоя вечер, определено няма да ме намери на сутринта. Паралелна връзка и чувства също не бих простила. Това са моите граници. При всеки сигурно е различно, но тези неща се изясняват в началото на връзката според мен. Не оправдавам хора, които създават семейство и после се сещат, че им се ходило и ги е досърбяло някъде.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: e000c3c61e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Едно от най-грозните неща е, че изневеряващите на всяка цена държат да ти отнемат достойнството. Не знам дали сте забелязали, но след раздялата правят всичко възможно, за да те окалят. Отвратителни са.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 9967606142
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   От авторката: Хора, вие сте толкова широко скроени.. Аз не бих простила изневяра НИКОГА! Може би това се дължи на факта, че съм много ревнива, може би причината е в това, че приятелят ми е бил с доста преди мен и това ме притеснява малко, защото съм чувала истории, че е бил с по 3 - не знам. Скоро мислим да започнем да живеем заедно, та надявам се да започна да му имам повече доверие.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 3bc3704a62
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Нормално е(изневярата), но трябва да пораснеш за да го разбереш. Първо си на 19 и трябва да се изградиш като личност и характер, да станеш независима(да можеш да се справяш в живота сама, а не да се събираш с някой, защото сама не можеш). Другия момент е, че трябва да имаш достатъчно общуване на интимни начала, за да можеш да извлечеш някаква полза и да придобиеш някакъв опит от контактите с другия пол, а не да се лепнеш за първия Левчо от Левуново и после олелееее... Дали има истинска любов? Незнам какво влагаш в тези думи, но любовта съществува и е истинска, но не е вечна, а трае максимум година. Останалото след нея е чуството за собственост, навик и уважение. Трябва да живееш с мисълта, че не си незаменима и ако ти се случва, е по добре да не знаеш. От всичките коментари до тук, мернах само един от жена(1), която е съзряла истината (донякъде) и е разбрала че семеиството съществува ако тя си остане приоритет, а отклоненията са приемливи, само на базата на този приоритет. В днешно време и мъжете и жените изневеряват като за световно а семейството е една фасада, зад която често се крие лъжа и измама. Друг е въпроса, доколко си способна на компромиси за да можеш да имаш семейство. Забрави за мисълта, че ако ти изневери си дотам, защото ще си бъдеш вечно страдаща и всеки следващ ще ти го причинява. Научи се да не задаваш въпроси на които отговорът ще бъде лъжа. Сложи си някакъв приоритет ако създаваш семейство, но ако е изневяра, няма как да се осъществи и ще си вечно губеща и търсеща нещо което не съществува. Корена на изневярата е заложен в нашата природа а причината за нея е насищането. Прост пример с децата, които се радват на всяка играчка, но когато им омръзне, я захвърлят в кошчето и се радват на всяка нова, и не защото старата не струва, а защото им е омръзнала. Възрастните са същите, но са достатъчно обиграни за да го прикриват. Изводът е, че колкото и да си прекрасна, любюща и всеотдайна, все някога ще ти се случи, и от теб зависи, дали искаш да живееш в реалноста, с нейните плюсове и минуси или ще живееш в някакъв измислен свят, създаден от литература филми и поезия, който ако го приемеш за истина ще си останеш вечно страдаща.... Добре дошла в реалноста!

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 88980b834b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Здравей,
според мен изневярата не е нормална, или поне не е правилно да се постъпва по този начин. Друг е въпроса, че постоянно ни се промиват мозъците с теории за полигамната природа на човека и едва ли не изневярата се превръща в повод за гордост... Не, повод за гордост е да се стремиш към здрава връзка, и да създадеш здраво семейство. Честно казано много се плаша от хора в частност мъже, които са били с много жени. Какво мога да очаквам аз от този човек? Та за него всички са един вид еднакви... сигурно много несъгласни ще има, но за мен си е точно така! Дори и вече да е олегнал, както определено се случва при някои, то аз никога няма да му имам пълно доверие и не виждам една такава връзка колко може да продължи.
А ти авторке не приемай всичко написано от мен за чиста монета, все пак всяко правило си има изключения, но те съветвам да прецениш добре нещата.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 9967606142
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   И аз се питам този въпрос от много време и може би за това все още не мога да се "отпусна" и да имам сериозна и продължителна връзка. Просто не мога да дам сърцето си на даден човек, а той да се подиграе с него.
Ж-24

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 6bada8d1d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   За мен "изневяра" има тогава, когато някой ти вярва за нещо, което не е налице. Ако картите са на масата, няма изневяра. Дори от известно време за себе си стигнах до извода, че и църквата неправомерно осъжда поведението на хора като греховно, а Господ ни е дал право да живеем така, както искаме. Че вземете Стария Завет и вижте как масово мъжете живеят с по няколко жени, имат деца от всяка и Господ ги обича и им помага. За себе си открих толкова много истини за живота през последните години и особено през последната половин година, че изцяло ми се преобърна мирогледът. Дотолкова, че наистина вярвам в това, че всеки има правото да е щастлив. Не е добре да нараняваме другите, но в техни ръце е да се учат да преодоляват изпитанията. По-важно е да сме честни пред себе си и пред другите, а това дали някой страда от честността ни - зависи от него самия. Както никой не ни пита дали да си тръгне от този свят и просто си тръгва, а после ние си страдаме жестоко, така и другите рани могат да се преодолеят и от нас си зависи. По-важно е да сме искрени, да се водим от любовта и да живеем в хармония със себе си. Ако всеки намери начин да постига мир в себе си, тогава няма значение другите какво правят. Ако човек не е намерил начина, винаги ще има кой да го съсипе, дори това да не сме ние. Не приемам за нормално да терзаем себе си в името на някой и нещо и да агонизираме с години, или до живот. Вярвам, че имаме свободата да изживеем живота си с усмивка. До неотдавна вярвах в масовото вярване - за грехове, наказания и куп противоречиви твърдения на църквата и обществото ни. Истината е, че нещата около нас никога не се променят с годините, а ние сме тези, които се променяме. Сега съм на 29 и половина. След 200 години ще се дискутират тези въпроси по същия начин като днес.

 
  ...

...
преди: 11 години, 1 месец
hash: be091170eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   20, хубавка теория, лишена от разум. Изневярата боли там, където има чувства, доверие, емоция, любов, обич и чак тогава идва време за имоти, финансово състояние, социално положение и т. н. Явно децата не са фактор-че според теб. Хм, чак ме караш да се смея. За каква честност ми говориш, когато човека пред себе си не може да заяви реалните си чувства? Пред себе си. Още повече изобщо не е наясно с тях обикновено. Първо това се прави. Това е да си искрен със себе си. След това преди да решиш да си провериш чувствата, има партньор. Този партньор трябва да бъде доведен до знанието за промяна в тези чувства. Това е честност пред другите :) Понятиен апарат имаш на 1 годишно шимпанзе, което е очевидно от коментарчето ти. Да обясня за животинчетата тогава. Някои животни остават с партньорите си, обгрижват ги, защитават ги, хранят ги и ги учат да ловуват, да се хранят, да се движат и т. н. И женската, и мъжкия знаят от началото, че това трае от единия размножителен период до другия. Честност :)
Ако искаш и от религиозна гледна точка мога да ти говоря, от психологическа, от.... Хахха, единствената институция, която насърчава изневярата, това е публичния дом. Сам си прави сметка колко разум има в изневярата. Пей си, Пенкеле, ...

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: b88c4b29c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   това го има само при хората, изневяра глупости, любовта е храна за душата тя извира от нея и прощава всичко, секса е друго то е животното в нас и трудно се обоздава това е пожелавам на всички да бъдат обичани и заради едно чукане да не губят любовта и запомнете едно никога не зависи от вас дали половинката ви ще изневери а изневярата не е секса сас саседката или която и да е там дупка а в главата кел фаида че не чука други като душата му е лед и ти си му все тая

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 461c9efc29
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Искам да споделя колкото и брутално да звучи аз съм за разврата за мене истинска любов има ама накрая остава уважението изчезва любовта и какво остава секс с чужди мъже по барове и купони яко обичам да се чукам с чужди мъже.
И в годината го правя два до 5 пъти но с едни и същи.
Стигала съм до там да се влюбя и после трудно се откачам.
Преди два дена пак го направих с готин пич който го познавам повече от три години.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 8914d8684b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Затвърдява се мнението ми - изневярата е станала дори по-коментирана от секса..

А какво значи "нормално"..
Нормално, като дефиниция е това, което ти правиш, без да вреди на някой друг. Това е и нормалното за конституцията, за живота, за света.

Разбираш ли вече - нормално е това, което не ти вреди. Дали физически, дали психически, дали емоционално.
А по наш, изкривен начин, нормално е това, което се среща често или всекидневно. И е тъжно.
Защото НИКОЙ или почти никой не гледа обективно на нещата. Говори от собствената си призмица, и ако той изневерява, значи е нормално.
Или - ако убийствата зачестят те стават нещо нормално..

Ми няма как да няма куп изневери, куп страдания,
щом има купища изроден народ.
Щото нормално НЕ е това, което се среща всеки ден. Ненормално е, че много хора забравиха точната дефиниция на тая дума.

П. С. Поста ми се отклонява, но той ясно разяснява от къде идват всичките страдания, несгоди, проблеми. Изродяване.
А пряко на въпроса ти - нормално е, ако не те наранява; ненормално е, ако те наранява. За всеки е различно.

Изневярата е една и съща. Тя не боли.
Боли начина по който ти я сервират. Лъжите болят, премълчаването боли.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker