Страшно ли е човек да е цял живот сам? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121029)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9587)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Страшно ли е човек да е цял живот сам?
преди: 11 години, 11 дни, прочетена 10002 пъти
С тази тема не искам да засягам никого, който по някаква причина, е останал сам в живота, а просто да обсъдим въпроса.
Мисля, че в българското общество, и не само, тече един интересен процес - освен, че хората се женят много по-късно, ако изобщо се женят, има и много хора, които изобщо не намират партньор през активния период на живота си. Преди 20-30 години неписано правило в обществото е, че трябва да си женен и да си създал семейство - затова и държавата, по един несправедлив начин е санкционирала, тези, които не го правят, с така наречения "ергенски данък".
Сега хората не спазват обществените порядки от миналото и понятия като "стар ерген" и "стара мома" вече не се използват толкова. Разбира се, че има предубеждения, особено по отношение на мъжете, които са сами, но да кажем, че не е каквото е било преди десетилетия.
Чудя се обаче дали е страшно човек да е сам цял живот. От една страна може би е по-страшно да имаш семейство с деца, а парите да не стигат, да не можеш да спиш през нощта от мисли как децата ти да са сити, да имат дрехи и обувки. От друга страна сигурно е странно и понякога потискащо годините да минават, да виждаш как децата на приятелите ти вече са в първи клас, после как завършват училище, стават студенти, а в твоята къща да е все така празно. Идва и моментът, когато човек остарее, и има нужда от грижи, само че пък човек не създава деца заради това някой ден да го гледат. А и има толкова много възрастни хора, които се събират да живеят заедно, за да си помагат и да се гледат един друг, когато вече не са здрави, така че може да се намери решение и за това.
Всеки си има своите разбирания и не бива да съдим някого за това как е решил да живее живота си, някой ще чувства празнина, друг - може би не.
По принцип не съм от хората, които смятат, че човек на всяка цена трябва да създаде семейство просто за идеята да каже - "Вижте, и аз съм семеен". Признавам си обаче, че понякога изпитвам страх за бъдещето - за празнина, за самота, от мисълта за изпусната възможност за по-щастлив живот. Може би всичко е просто въпрос на нагласа, но какво мислите, страшно ли е човек да остане сам цял живот, бихте ли направили такъв житейски избор? Благодаря не тази, които отговорят!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 11 дни
hash: 9386fd989e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   В последно време санах голям фен на Автора Христо Стоянов. Той в една своя книга („До СтрасТбург и назад“) беше писал, че българинът не ражда деца, той ражда болногледачка.
Т. е. българинът не се пита, какво може да даде на децата си, а какво ще получи от тях на старини.
Това обаче за мен са нрави от миналото. Все по-малко са зависимостите между поколенията, а с това и зависимостите деца-родители. Все повече хора искат да имат деца, за да им дадат бъдеще, от любов, за да се радват на децата си, не за да ги гледали на старини, а самите деца не очакват от родителите им къщи и апартаменти, а сами отиват в големите градове и постигат всичко.
Така погледнато изобщо не е страшно да нямаш деца - важно е да спестяваш на младини, да имаш добра застраховка, имущество, което можеш да продадеш и да си платиш на хора да те гледат на старини или да живееш в дом за възрастни. Защо не?
Много повече е от повечето стари хора днес, които изгниват сами в апартаментите си в идеалния център на София да кажем, вместо да ги продадат и да живеят последните си години като царе и царици - не, българинът чака завръщането на детето, което е гледал за болногледач навремето, а то се връща само за да вземе наследството и да погребе родителите си.
Така се нарушава старият обществен договор - ще те гледам, зад а ме гледаш и обществото ни става отворено и за други модели, включително за хомосексуално съжителство и за сингъл домакинство. Защо не?
Но, Авторе, стига си блъска главата. Ако се чувстваш сам добре, защо да променяш това? Ако не се чувстваш добре, там навън има твоя половинка - никога не е късно за любовта - с или без деца.
Децата са просто продължение на любовта между двамата. Не съм съгласна, че обществото ни било жестоко към „старите ергени“, напротив - един мъж може винаги да си създаде деца, по-скоро природата е жестока към „старите момич“, защото за жената има ограничения и тя не може да създава деца до края на живота си, но пък семейство, любов и връзка всеки човек може да има винаги. Не се ограничавай сам.

 
  ...
преди: 11 години, 11 дни
hash: 86293afb92
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

2.   Аз съм решила да бъда сама, защото така ми е по-добре. Вярно не съм съвсем сама, имам син, който живот и здраве ако е рекъл Бог, ще се грижи за собствено семейство. Но аз смятам пак да си остана сама. Постигнала съм мир и хармония сама със себе си и се чувствам щастлива и не смятам, че само някой мъж ще осмисли живота ми. Никой не одобрява позицията ми, камо ли мъжете, но аз уважавам чуждото мнение, без да съм длъжна да го приемам.

 
  ...
преди: 11 години, 11 дни
hash: abd54a5528
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

3.   Няма никаква гаранция, че ако в момента имаш семейство и деца в бъдеще пак ще ги имаш! И да, още по страшно е да ги имаш и да не можеш да покриеш нуждите им или поне да помогнеш! Човек идва на този свят сам и сам си отива! И като допълнение огромен процент от семейните се чувстват самотни. Има една много хубава приказка, по добре сам от колкото лошо придружен!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 11 дни
hash: fd71c83999
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Благодаря за коментарите. №2, само да уточня, говоря за хора, които никога не са се женили и нямат деца, твоята ситуация не е такава - ти си изпитала радостта да имаш дете и да се грижиш за него, предполагам си имала и съпруг до един определен момент.
Иначе смятам, че е вярно, че много семейни хора не се чувстват щастливи, но особено ако са вече над определена възраст си казват, че по-добре така, отколкото тепърва да се разделят - инерция, срам от хората, неудобство пред децата им да си търсят нов партньор. Има и здрави семейства, в които са се запазили уважение и обич, но като че ли не са мнозинство.
Написах, че обществото е предубедено към старите ергени, защото често започва да се шушука, че са хомосексуалисти - което може и да е така, но може и да не е.
Наистина всичко е до личен избор и като гледаме индивидуално, всеки е свободен да решава за себе си дали, кога и какъв партньор ще намери. Ако погледнем глобално, едно общество, в което масово хората решават да нямат деца, е обречено, защото даже и след 40 години да имате пари да платите на някой да се грижи за вас, ако няма млади хора пак не става. Когато имаш деца, има какво още вълнуващо да очакваш в живота си - съпреживяваш техните хубави моменти - тук пък опасността е човек да не развие някаква зависимост към децата си, да подчини живота си на тях, и да не ги остави да бъдат самостоятелни - това се случва особено при майки, които отглеждат сами децата си. Изобщо - гледни точки много, ще послушам №1 и ще спра дотук с философските анализи, ако някой друг иска да вземе отношение, да заповяда!

 
  ...
преди: 11 години, 11 дни
hash: 67f5e46629
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Когато бях на 20 не ме беше страх да съм сама. Можех да живея със себе си и си бях достатъчна. Четях много, общувах с най-различни хора, всичко ми беше интересно. Вечер бях сама и ми беше хубаво. Винаги се намират хора, с които да общуваш :). Не ме беше страх да съм сама. Но сега се ужасявам от тази мисъл. Сега когато имам разни болежки и като вляза в болница съм сама и на никой не му пука как съм. Когато умирам от болки и съм сама е ужасно. Гадно е, когато си болен, защото си беззащитен и като няма кой да ти дава кураж или просто да му видиш усмивката, че всичко ще се оправи, за да заспиш и ти с усмивка, колкото и да те боли. Ако си някой и си в беззащитно състояние, си спокоен, защото знаеш, че някой бди над теб и те обича. За съжаление е трудно да живееш сам, но не е невъзможно ;)

 
  ...


...
преди: 11 години, 10 дни
hash: df6222a42f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Споделям доста от разсъжденията на автора/ката. Винаги съм била обградена с много хора, най- вече приятели, но в последните години съм повече сама, най- вече с компютъра. Признавам си, свикнах. Хубаво ми е да правя каквото си искам, да не давам отчет на никого за нищо и дори ми е трудно да си представя мъж да ми се мота в краката 24 часа в денонощието. :) Може би, ако някога се влюбя отново ще приемам пак съжителството за нормално, но някак ми се струва трудна задача. Мъже и секс не ми липсват, така, че за сега ми е добре. Липсва ми, обаче, дете. Много искам да имам, не искам да пропусна времето за да го имам. Не за да ме гледа на старини, а за да се радвам на някого, да се грижа за някого, да оставя нещо след себе си. За сега не ме е страх от самотата, макар на моменти да ми е самотно, но те са рядкост. Ако поживея така още двайсетина години ще му мисля...

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 дни
hash: 32cf960d8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Чисто физически е притеснително да останеш напълно сам след определена възраст, останалото е извън коментар. Има хора щастливи сами и нещастни семейни такива. И едните и другите се самозаблуждават, че все пак така им е по-добре. Истината е, че човек трябва да погледна в себе си, да си признае пред себе си кое му тежи и какъв е начинът да се справи и, разбира се, да върви напред и да не се отчайва!

 
  ...
преди: 11 години, 10 дни
hash: 32cf960d8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Всеки има нужда от ласката на дете и от ласката и обичта на противоположният пол, от секса. Хората, чиято съдба се е стекла така, че го пропускат, често дават видимо отклонение в поведението си след навършване на 40-42 години. Тези, които са останали сами, но са имали съпруг/а и имат деца са в по-добрата позиция. Всяка възраст определя нуждите ни различно! Това разбира се, е относително, но възрастта и нуждите вървят обикновено заедно и са почти еднакви за всички хора. Ако животът те е накарал да си сам, не защото така си решил или избирал, просто трябва да заложиш на приятелите, професията, добрите хора и преживявания. Понякога точно от такива хора можеш да научиш много и да ти помогнат, защото останалите сме твърде заети с ежедневието и понякога пропускаме това, което пък самотните имат щастието да съзерцават!

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 7429d41e98
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Аз съм напълно сам и съм на 20, смятам, че ще е така сигурно цял живот и ме е много страх за в бъдеще от самотата , но няма какво да направя по въпроса ! ;(

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 0dce939dec
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 9: Как на 20 ще те е страх от самотата? Та ти си още дете, животът е пред теб. Стига да искаш, ще намериш половинката на живота си. Защо да бъдеш сам, тепърва ти предстоят хубавите моменти. Не виждам от какво да се страхуваш. За такова нещо трябва да се страхуват по - възрастни хора, не и млади като теб.

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 87bf0e6b25
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   По-страшно от това няма. (:

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 8502ee5628
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

12.   Аз съм мъж на 30. Имах приятелка, но връзката ни се провали. Като изключа нея винаги съм харесвал жени, които не ме харесват, а обратно - доста, които ме харесват съм ги отблъсквал. Накрая осъзнах, че не искам връзка, каквато и да е - любовна, сексуална, просто не ми е нужна. Като се замислих - това беше и причината за провала на сериозната ми връзка. Ако се върна в спомените си назад, може би между 23-26-тата си година исках да създам семейство, да имам деца за които да се грижа, тъй като финансите са ми отлични и достатъчни. Някак си, обаче преодолях този период и 2-3 жени, които ме отрязаха без видима причина се попречупих на тази тема. Може би свикнах с това, че окончателно съм изпаднал от влака. Може би си създадах сам хармонията в живота си ли не знам. В началото беше скучно, защото приятелите ми се изпожениха. После освен работата си се върнах към спорта, после запълних времето и с втора работа и като вдигнах оборотите просто се усещам в отлично настроение. Дори без да съм го казвал на някого, самата мисъл да си разруша света с който съм свикнал е немислима. Да се лиша примерно от втората работа или спорта, не бих. Не усещам нужди в живота си, не знам дали това е щастие, но ми е добре. Може да съм типичния гражданин на 22 век, да съм изпреварил времето си :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: f465d04d0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   " Не усещам нужди в живота си, не знам дали това е щастие, но ми е добре. Може да съм типичния гражданин на 22 век, да съм изпреварил времето си"

Човече, ти ми разби детските мечти. Не приемам тази позиция, но аз съм от малцинството хора, на които им пука за обществото като цяло, а не само за личното 'добруване'.
Но написаното от теб е вярно - на много хора това просто им е достатъчно това - да не усещат нужди в живота си. Знам го много добре, защото да се разправяш с деца, кучета, родители и т. н. си е нещо, което ти съкращава живота. Та е признак на интелигентност да ги избегнеш, ама все пак. На и 30 и да си се предал? АМи аз съм на 43 и все още имам цели пред себе си. А моето мнение е, че за да останеш сам трябва да си нещо като Иван Рилски или Майка Тереза, тоест високо извисен духовно човек. А ей така просто да си 'лежиш' това си е направо по-зле отколкото да не си жив от духовна гледна точка. То човек се превръща в нещо като ходеща тоалетна.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: fb004551be
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Какво означава да останеш сам. Винаги можеш да създадеш семейство дори на 40, стига да имаш правилния човек

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 054296bd97
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   "А ей така просто да си 'лежиш' това си е направо по-зле отколкото да не си жив от духовна гледна точка. То човек се превръща в нещо като ходеща тоалетна"
Aз съм същата работа,одумват ме хората,съседите,такъв съм си.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 1a6dd6b2c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Директен отговор на въпроса - Не е страшно! Винаги трябва да знаем че има и по- по по-страшно. Въпреки че нашето общество е винаги поставяно в различни социални ситуации не мисля че трябва да се влияеме от тях. Всеки трябва да има своята индивидуалност.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: a00517b04c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   По добре сам, отколкото зле придружен ;)

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 0792d888bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

18.   Да по добре сам отколкото лошо придружен. Но цял живот да бъдеш сам някак си ми звучи самоубийствено.
Да няма с кого да споделиш радости и тревоги, да няма кой да ти донесе топъл чяй в леглото когато си повален от грип.
Някакак си пропускате най важното не еважно да имаш до теб някой... трябва да имате до себе си човек който ви обича и който ви уважава и този човек няма как да го наричаме НЯКОЙ!!! Не бъдете глупави :) Какво е живота без да бъде споделен с любимите хора и за какво ни е ако не даряваме любов и грижи на любимите си хора. Ние сме създадени да даряваме любов, обич, топлина!
Ако не може да дарявате, да подкрепяте, да обичате, да се грижите за някой тогава си останете сами!
Не мислете за вашите нужди, мислете вие какво сте способни да дарите всичко е взаимно!
Според мен /малко грубичко може да прозвучи за което се извинявам/ но, за да реши един човек да бъде цял живот сам без деца, без семейство, без партньор няма как да не бъде пълен егоист!!! Такива хора само очакват от другите всичко без да могат да дадат в замяна нищо.
Те не са способни да обичат истински, те не искат да дават любов, щастие или радост.
Не ставайте от тях. Светът е за двама!!!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 0792d888bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

19.   №12 Дори без да съм го казвал на някого, самата мисъл да си разруша света с който съм свикнал е немислима. Да се лиша примерно от втората работа или спорта, не бих. Не усещам нужди в живота си, не знам дали това е щастие, но ми е добре.
Боже, какъв егоист !!!
Не разбирам кой спорт би заменил усмивката на собственото ти дете ,не разбирам коя втората или първата работа би те чакала вкъщи с топла вечеря ? Или може би ,ще те целуне за лека нощ или добро утро или не сигурно ще се радва подарък под елхата за коледа и ще озари със смях празника ви !
Кариерата ви няма го направи !
:) :) :)

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: acf32da988
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

20.   19, мисля, че не ме разбра изобщо. Аз нямам нужда да бъда целуван за лека нощ и добро утро, нито имам нужда да гледам нечие кискане в къщата си. Топлата вечеря си я купувам сам преди да се прибера, щрак микровълновата и е супер вкусна. Спорта пък ми помага да имам перфектна фигура и здраве, докато много от моите набори са запуснали кореми на 30г. и са се превърнали в най-обикновени битови алкохолици, докато жените им също отпрали едни задници се разхождат до магазина по чехли и пеньоари. Това ли е нещото, което ти предлагаш като алтернатива на моя свят? Хахахахаха. Ти може да имаш някакви си там нужди да те прегръща някой, но то е защото си слаб човек и не можеш сам/а. Аз мога сам, сам посрещам бурите, сам излизам от дупките, мога го и не ми е нужна някоя да ми се мотка в краката, да ми спъва развитието и да ми ограбва от времето за почивка или спорт. Колкото до децата аз не виждам в представите си детски личица, а само насрани гащи и чорапи, кой паднал, кой го набили в училище, къде имало родителска среща, освен това не обичам елхите и чистенето на иглички с дни наред след тях. Ако някога случайно стана родител, то просто ще правя следното - на ти 20-30 лв. за деня и не ме занимавай с глупости. Чуя ли проблеми, наложи ли се да слушам за неща от неговото развитие спирам парите и толкова.

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 1caa036ef3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   До номер 29 - с тази нагласа не бих те съветвал да ставаш родител - не го казвам за да се заяждам, просто смятам, че родителството изобщо не се изчерпва с 20-30 лева на ден, детето иска не само материални, а и духовни грижи. Дано в бъдеще промениш отношението си по темата, весели празници.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: b9fc64f553
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   Номер 1, за старческия дом, не знаеш какво си пожелаваш!!! Не си бил в някой, нали!??? И да платиш, на НИКОЙ няма да му пука земята теб!!!

 
  ...
преди: 9 години, 3 дни
hash: a93e10f717
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Отговорът на въпроса зависи много от светогледа на отделния човек - за един това да е сам му дава свободата да разполага с времето си и да взема самостоятелно решения за бъдещето, без да се съобразява с когото и да било. За друг - напротив - означава мъчителна самота, чувство, че не е достатъчно добър, щом никой не го е оценил и не е споделил живота си с него.

Според мен е може би не страшно, но е определено тъжно, ако човек никога през живота си не е изживял физическа близост - и не говоря толкова за сексуален контакт, колкото за целувка, нежна прегръдка, това да държи ръката на някой друг, да милва нечие лице и коси и всички тези неща, за които когато човек си спомня, стомахът му се свива.

 
  ...
преди: 9 години, 9 часа
hash: fb004551be
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   едва ли има човек който да не е преживял целувка и прегръдка. едва ли има човек който да не е имал никога връзка през някой етап от живота си. само 10 % от хората никога не се женят, другите през някой период от живота си са били женени.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 6fccb88fbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

25.   Човек никога не е напълно сам, Господ е навсякъде. Самотата е доста тежък начин на живот и не се понася лесно. На всеки се отразява различно, но според мен винаги недобре. Може да доведе до това човек наистина да си отиде по-рано от този свят. Не е приятно и е доста тежко. Тест за човеците. А когато принудиш един човек, който не те касае по никакъв начин, да живее в самота е може би единствената по-грешна постъпка от това да оставиш човек да умре в самотата си. Не зная, тежка тема. Не може дълго да се живее в самота, без обич.

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: e73f13c772
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

26.   По-лошото от самотата е да си сам с някой...

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 25d7afb6e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

27.   Фройд е казал, че без любов човек заболява и умира.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 78ccb20e2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Номер 20... ето затова децата днес нямат чувства и не разбират какво е да бъдеш полезен на някого. Злобни и необщителни са. Липсва им човешкото възпитание, което ти заменяш с 20-30 лева!!

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 9af5552651
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Темата е стара, но в същото време вечна - благодаря на автора, че я е зачекнал!
Да си сам е състояние на духа, а не физическо измерение, сам не е същото като да си самотен и от там идват разногласията (номер 20 е сам, но не се чувства самотен) - нямам идея да споря с когото и да е било, но познавам доста самотници, които не осъзнават, че са сами и са намерили "разумни оправдания за идиотските си деяния".
Сам за мен означава да си нерешителен, да не можеш да поемеш отговорност за никой друг, освен за собствения си г. з. Би било добре ако смотаняците не ми се пречкаха в краката, ако не искат деца да не ебат, като нямат акъл да не го раздават, но не би - смотаняците агресират, пръскат мозък и семе, няма как да разберат, че зад себе си оставят нещо само когато са клекнали край някое храстче. Искрено се надявам, че Бог е милостив, но и не прощава - няма по-голямо изгнание от това да умреш в самота, в собственото си апартаментче, със собствената си кола, с всичките си мераци и нито една жива душа около теб.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: f5f24ba7b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   Този свят не е за сам човек. Пт всякъде те рита и издира повърхността на човеците, от един момент насетне вече остава само какво да губиш, губиш, независимо даденост или постижения. Да няма при кого да се прибереш постоянно. Никой не те чака, за никого не бързаш. Тишината като мухъл е пропила всичкото лично пространство и дори се усеща мирис. Човек започва все повече и повече да потъва в себе си и т.нар спокойствие. Тази самодостатъчност става една туморна маса в мисленето и разсейките и се превръщат в ненавист и огорчение от всчки хора. Нима сте виждали двойка старци да се държат налудно. Не всичките перковци луди и т.н. са самотници. Самотата кара човек да изгуби и себе си и така рано или късно всеки къса с главното меню. Ако зависи от мен, бих прибрала и бездомник, за да не потъна в забрава и безвремие. "Човекът е социално животно" и светът му е невъзмоожен без комуникацията. Има всякакви хора, Има и такива, коит биологично им е програмирано да отстояват състояние на самодостатъчност. За съжаление твърде много им идва и границата с предостатъчност е незабележима.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: a57548fb44
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   Ужасявам се от самотата, но нищо не мога да направя. Самотата не е по мое желание. Какво бихте ме посъветвали?

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: f8acd75840
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   Едно е да си сам, друго е да се чувстваш самотен.

Може да бъдеш сред хора и да се чувстваш самотен. А може да си сам и да си бъдеш самодостатъчен.

Всеки сам избира. Но всъщност Бог никога не остава хората сами.

Ме

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 0485549fc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

34.   Страшно ли е човек да е цял живот сам? - зависи от характера на конкретния човек.

Аз забелязвам, че не малко от тези, които ги е страх да бъдат(останат) сами, влагат особена енергия да променят тези, които не са с този страх.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: b96d4f89e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   Номер 33 има право, аз обичам да бъда сам, истинско щастие е да се концентрирам над някоя тема и да търся информация за нея. Над интересно четиво примерно.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: a077c49053
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   Теглете си парите от банките че ше ви пребия! Готви се финансова война
Изток запада – самия тръмп я обяви като санкции срещу е, с, китай етс етс

Банките няма да се справят като тръгне беснеенето защото за задлъжнени от деривати и други фин схеми! 1. 1. 2019 тва ми е датата да видите че съм ви предупредил!!

дон Армаков!

п. п. и евреите да са глухи пак иде финансова война! теглете си парите от банките!!

 
  ...

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 135dca6d42
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

37.   Семейството и децата са матрица, в която сме програмирани да живуркаме.

Много е жалко зрели хора да не виждат никаква друга възможност да се реализират от това да се оженят и сменят пелени.

Какво означава да оставиш нещо след себе си? Ние сме вид - има достатъчно други, които да го продължат - ако пък не - тогава явно е трябвало да изчезнем.

Страхът от самотата дори няма да го коментирам - не би трябвало изобщо да бъде стимул да ставаш родител. Борете се със страховете си, не им ставайте роби.

И изобщо, това да раждаш деца е най-егоистичното нещо, което човек може да направи просто защото взимаш решение за някой друг. Този свят не е особено приятен и да те родят, ако не си искал да бъдеш роден може да бъде доста мъчително. Да се грижиш за някого пак е продиктувано от егоистични подбуди - "нямам какво да правя с времето си, що да не си родя едно две деца да има за кого да се грижа, за да не излезе, че съм си пропилял/а живота. Пък и децата ще ме обичат, ще ми помагат, ще приличат на мен, ще ми се обаждат и гледат на старини. " Жалко, много жалко.

За тези, които ще кажат, че е не по-малко егоистично да не поемаш отговорност за друг, освен за себе си, ще кажа, че може би са прави, но такива хора поне не правят някой друг нещастен и не се заблуждават, че е много благородно да имаш деца. Да имаш деца е също толкова егоистично колкото и да си седиш сам. Всичко, в крайна сметка, се прави за собствения ти комфорт.

При животните това е инстинкт - нека се различаваме от тях и да се държим като рационални същества.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: ea5fe2ffd0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

38.   В повечето случаи когато човек разбере че ще остане цял живот сам и че няма никакви признаци това да се промени, започват психичните отклонения. Повечето психични заболявания са породени именно от такива фактори. И да страшно е...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker