Имам дисклексия.Как да се справя с нея? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121005)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14343)
 Тинейджърски (21872)
 Семейство (6460)
 Здраве (9584)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3165)
 Образование (7293)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18476)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Имам дисклексия.Как да се справя с нея?
преди: 10 години, 6 месеца, прочетена 4178 пъти
Здравейте. Аз съм момичета на 15 години. Животът ми не е един от най-хубавите, но се справям някакси.
Но имам един проблем. Откакто се помня, трудно запомням думи/защото уча френски и английски/, трудно се концентрирам и лесно се изморявам от ученето.
Веднъж с мои приятели направих общ в Скайп. Едно момиче ми прати един сайт за 10 факта за левичарите. Аз съм левичарка също. Един от фактите беше че почти всеки левичар има дислексия.
Стана ми интересно и потърсих в интеренет. Устанохв, че същите признаци за дислексия ги имам и аз, а това са -трудно запомняне, трудно концентриране, лесно изморяване, трудно произнасяне на думите и трудно изказване, не ориентация, бъркане на посоките ляво и дясно, бъркане на автобусни номера като 12 и 12а и 121 и 211, трудно изписване на телефонен номер и др. Тези признаци ги имам откакто се помня, но не съм им обръщала внимание както и родители ми. Направих си няколко теста в интернет и разбрах, че и аз имам дисклексия.
Друг факт е, че хората които имат дислексия имат паническо разтройство. Още една причина поради която да знам че имам дислексия, защото съм имала и още имам паническо разстройство. Това е ззадушаване, недостиг на въздух, сърцевииене, изпотяване и други.
Казах на майка ми, че имам дислексия, но тя не ме взе на сериозно. Мисля да не казвам на моите приятелки, защото и двете имат по-високи оценки по всички предмети, а и може и да ми се подиграват.
Като съм си вкъщи винаги имам някаква работа и не мисля за дислексията. Но като отида на училище и като не мога да запомня нещо и си спомням, че имам дислексия и ми става гадно. Това е като някаква пречка за мен. А аз искам след 12-ти клас да следвам медицина, да стана лекарка. Да имам бъдеще. Но дислексията е като пречка и винаги ми става гадно като нещо съм объркала в училище.
Кажете ми как да се справя с дислексията? Искам да имам бъдеще, но това е като някава пречка за мен, която не мога да преборя поне засега, защото научих, че имам дислексия преди 2 седмици. Кажете ми как да се справя с нея? Приемам и критики.
Надявам се да публикуват писмото ми.
Благодаря Предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 6 месеца
hash: 9d4f611521
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Първо ще те посъветвам да не си поставяш диагнозата сама. Има доста видове заболявания, болести, разстройства които си приличат. Най-добре посети специалист да ти постави диагнозата и да ти каже какви мерки да вземеш. До колкото съм запознат дислексията ще бъде с теб цял живот, но това не трябва да те отказва да се бориш за целите си. Има една мисля, че даже твой набор беше Бела Торн която също има дислексия а е танциорка, но се справя отлично даже и книга е написала. Всеки има някакво бреме което трябва да носи със себе си цял живот за това не се отчайвай. Ако се притесняваш, че приятелките ще ти се подиграват, то те не са ти истински приятели. Всичко в този живот е преодолимо, само гледай положително на нещата! Успех!

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: f3decf0ba9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Сегa, не се хвaщaй кaто удaвник зa слaмкa " имaм дислексия", кaто опрaвдaние, зa товa, което ти се случвa кaзвaм опрaвдaние, зaщото тaкa звучиш, дори вече се нaстройвaш кaк ще ти пипречи и в бъдеще. Имa хорa в инвaлидни колички, които спортувaт и водят пълноценен живот. тaкa че, не си търси опрaвдaния, aми просто приеми, че трябвa дa учиш мaлко повечко.
Съпругът ми е тaкa- с 2 висши;)
Дa, бъркa посоките, трудно се концентрирa( прaщaлa съм го зa олио и се е връщaл с хляб от мaгaзинa).... и кaкво? !
Товa не му е попречило дa се реaлизирa в служебен и личен плaн.
Обичaн и увaжaвaн е от колегите си и у домa.
Тaкa че, .... повтaрям!!! Не използвaй товa кaто опрaвдaние, a учи и се рaзвивaй, въпреки... кaквото смятaш, че имaш.
Сaмо от теб си зaвиси

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: bfdf1f092c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Аз съм майка на дислексик. Дете не си поставяй диагнози от интернет.
Като прочетох текста ти, разбрах, че със сигурност нямаш дислексия. В целия си текст имаш само на две три места разменени букви. Хората с дислексия биха написали текста:
"Задревйте. Аз мъс мимоче на 15 гидонита. "

Щом все пак имаш грешки, значи не си ползвала компютърна програма за правопис. Трудното концентриране и лесното изморяване са типични за всички 15 годишни младежи. Какво им бъркаш на 12 и 12а?
Около 10% от населението на земята са левичари. А 30% от децата са с дислексия. Разбираш ли че процентите не се припокриват. Както знаем не всички левичари са дислексици следователно, левичар това не те прави дислексик.
Дислексията като такава се израства, тя е един вид забавяне в развитието на човека, защото той по бавно учи, по правилата на системата. Налага се да учи по създадени за него правила. Възрастни хора с дислесия почти няма или казано по друг начин те са много малък брой, около 1 на 10 000. Тези хора на 12години все още се учат да си връзват обувките и т. н.
Какви тестове си прави за да решиш, че имаш дислексия?
Специалистите по дислексия посредством 15-20 теста по някога не могат да решат, дали едно дете е дислексик или не. Ти прочете нещо в нета и реши, че си болна от това!? !
Ако наистина си дислексик, то още като бебе майка ти би забелязала. Дислексиците тръгват да пълзят назад, не напред, като другите деца. Качени на колело, като малки, те въртят педалите назад. Учителката в детска градина щеше да забележи, защото стихотворение в градината нямаше да можеш да научиш, щяха учителките да те сметнат за глупава. Първите думи, които са накарани да повтарят, дислексисите ги повтарят наобратно например казват им повтори: захар, морков, картоф, домат, сладолед, те потарят, но казват наобратно и изпускат думи: сладолед, картоф, захар. И заученото от дете дислексик стихотворение въобще не звучи правилно, то е сигурно, че казва заучените думи и се чуди защо околните смятат изказаното от него за неправилно.
ДЕТЕ ДИСЛЕКСИК много трудно ще научи този текст наизуст.
Бяла, спретната къщурка,
две липи отпред.
Тука майчина милувка
сетих най-напред.
И след стотици правилни повтаряния на самото представление ще РЕЦИТИРА ТАКА.
Спретната къщурка, бяла
отпред липи две.
Милувка тука майчина
напред сетих най.
Да не говорим, че дислексик трудно запомня /учи/ имената на цветовете. Не че не ги вижда като далтонист, който би сбъркал синьо с червено. А просто не се сеща, не свързва този цвят с думата и казва близък. Дислексикът би казал на сивото-черно, без да се съмнява. Портокалово-синьо, мръсно-бяло, тревисто-червеникав за него са реално съществуващи цветове и не би се засмял на такива словосъчетания, защото не може да свързва цвета със предмета.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: a4f0a08dd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   И Бела Торн има дислексия, а виж къде е! Спокойно, ще се справиш.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: c891588c4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Преди години и аз имах и те разбирам напълно какво ти е. Чети книги на глас,опражнявай задачи колкото можеш повече,защото според мен ще са ти от ползва. Може да ти е по-трудно,но пробвай отново и отново без да се отказваш и ще успееш. Напълно ми е ясно,че е гадно,но някак се успокой и не мисли за този проблем. След време ще си благодарна,че не си се отказала и ще си преминала през това въпреки,че наистина изисква много усилия. Аз лично и до ден днешен някой неща ги запомням трудно,но си ги повтарям много пъти или пък ги пиши по няколко пъти :)

Момиче на 18

 
  ...


...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: c891588c4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Преди години и аз имах и те разбирам напълно какво ти е. Чети книги на глас, опражнявай задачи колкото можеш повече, защото според мен ще са ти от ползва. Може да ти е по-трудно, но пробвай отново и отново без да се отказваш и ще успееш. Напълно ми е ясно, че е гадно, но някак се успокой и не мисли за този проблем. След време ще си благодарна, че не си се отказала и ще си преминала през това въпреки, че наистина изисква много усилия. Аз лично и до ден днешен някой неща ги запомням трудно, но си ги повтарям много пъти или пък ги пиши по няколко пъти :)

Момиче на 18

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: c891588c4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Според мен няма причина да ти се подиграват-безсмилено е. Ако стане нещо не позволявай някой да ти казва, че не можеш да се справиш с нещо, заради проблемите си!

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 1f13e9f402
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   споко, не се притеснявай, пишеш добре и грамотно, за което те поздравявам.

Нямам съвет и не съм компетентен, но един от най-богатите хора сър Ричард Брансън също има дислексия, но това не му пречи да бъде супер успешен и пълноценен човек. Да, това е този ексцентричния милиардер с полетите до космоса, авиокомпаниите и още стотици бизнеси.

Поздрави и успех :)

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: dfccb67658
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Иди на лекар,не си поставяй диагнози сама заради тестове в интернет.Подобни тестове ме изкараха психически болна и някаква ненормална,а лекарите казаха,че няма такова нещо.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 51813491f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   От авторката :Благодаря за всички коментари .Мисля да отида на лекар.нищо няма да загубя ако отива. но не знам на какьв.ще ми дадете ли някакви идеи?на психолога в училище става ли ?

 
  ...

...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 300965863e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   4, Бела Торн няма дислекция. Сиси да, но не и Бела.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: e59730f81c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Здравей,

Всеки от коментиращите е опитал да ти помогне според собствените си знания и опит. Ето и малко от мен: Дислексията не е заболяване, а специфичен начин на обработка на информацията. Съществуват много форми. Разменянето на букви, трудното запаметяване са най-често разпознаваемите, но не единствените. Действително само добър специалист би могъл да потвърди или отхвърли това състояние. Най-важното, което искам да ти споделя, че дори съмненията ти да са основателни, това е само една характерна черта, която те прави различна - нито по-добра, нито по-лоша. Само ще трябва да влагаш повече усилия и труд в някои отношения. Но като мине време, може да откриеш, че това те е направило по-силна и по-упорита :-)

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: bfdf1f092c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   От кой град си да те пратим при специалист? Ако си от София Ваня Матанова е най-добрия специалист в България.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 45b80900a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Предполагам, че знаеш групата One Direction в нея русото момче- Найл също има дислексия. Той също е левичар, но това мисля, че е просто съвпадение. Може и да не знаеш, но те са едни от най- успешните бой банди на всички времена. Със сигурност на Найл му пречи това, както той доста пъти е казвал, че му е трудно да запомня песни, но това не му пречи толкова.. На теб щом ти се учи медицина- давай! Не се мисли за по- различна от другите хора, имаш заболяване, но ти не си избираш дали да си болна или не.. Така, че давай!

Момиче на 14

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 51813491f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   от авторката:До номер 14. Да знам за One Direction и за Найл. Аз съм им огромна фенка, а ти

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker