Връзка с незрящ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120660)
 Любов и изневяра (29583)
 Секс и интимност (14307)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Връзка с незрящ
преди: 10 години, 1 месец, прочетена 3788 пъти
Здравейте,
Хората казват, че първото впечатление у един човек е погледа. Има обаче една група хора, които живеят в пълен мрак. Това са незрящите.
Липсата на зрение често буди съжаление у другите, което възпрепятства последваща комуникация, и така те биват незабелязани и отритнати. Техните възможности биват неоценени и в обществото се изгражда един неточен образ.
А истината е, че незрящите са хора като всички нас. Сред тях има както добри, така и лоши. Те са хора като нас, но за съжаление биват третирани по един начин. Та нека пристъпим към въпросите: Бихте ли се обвързали с незрящ човек? Бихте ли оценили неговите възможности? И бихте ли го поставили наравно с всички останали?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 1 месец
hash: da63aff6be
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Дa, рaзбирa се! Не сa инвaлиди, в смисъл дa се нaлaгa обслужвaне.
Не би ме отблъснaло, че е незрящ, също не би ме подтикнaло.
Aко се влюбя- влюбя!
Не ги съжaлявaм, не виждaм причинa зa товa.... щaстливa съм, че съм зрящa, но не го виждaм кaто причинa дa съжaлявaм, които не сa.
В същият смисъл, някои сa гении в точните нaуки, други в изкуствaтa. Товa не е причинa, едните дa жaлят другите, или пък дa не се получи връзкa.
Едните ще влaгaт повечко фaнтaзия, другите реaлизъм.
И някъде по средaтa, могaт дa бъдaт истински щaстливи.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 36a3fb9ed6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Реших да отговоря на въпросите ти, защото съм имала достъп до незрящи, баба ми беше почти сляпа и съм ходила да я водя до клуба на слепите. Да права си, че сред всички хора има добри и лоши и това не важи само за зрящите. Но има едно голямо но.
Ще започна с последния ти въпрос.
"И бихте ли го поставили наравно с всички останали?" Разбира се, винаги, но той не иска да е като всички останали, той иска да му се обръща повече внимание, това че е незрящ задължава придружаващия го, а и всички околни на масата, както да обясняват подробности около обкръжението, така и да му чете всичко, вестници, списания, табели, меню в заведения, да му подаваш всичко на удобно за него място, да го водиш дори до тоалетна, а зрящите хора не сме кучета водачи, нито лични слуги. Повечето зрящи не биха направили нищо такова, ако незрящият не им е близък родственик или приятел от години. За зрящият звучи нагло, когато е прочел цяло списание на незрящ, после да чуе незрящия да казва "четох еди кое списание" или пък да иска да му прочетеш цялото меню и после да пита келнера /който е чул какво правят клиентите/, какво предлагат все едно не е чул прочетеното, келнера в онзи момент гледа ядосано към зрящия придружител, но какво му пука на незрящия. Както в България така и в чужбина незрящите са отделени от обществото, защото зрящите нямат времето и по скоро нервите да се занимават.
Със незрящ /не близък/ в компанията човек трябва да се съобразява и ограничава думите си прекалено много и е по лесно да няма незрящ. Пред незрящ не можеш да кажеш "Еха гледай гледай" дори и само едно "УАУ" трябва да му го обясниш подробно защо, къде, какво има.
Другото което е, незрящите са прекалено много мнителни, от една страна са прави, защото то нас зрящите ни лъжат, но пък е нагло да питаш придружаващия те как изглежда сиренето зад витрината, колко струва, какво точно пише на етикета и само след миг, да питаш същото магазинера зад витрината, който е бил мълчалив свидетел на вашия разговор. И с какво впечатление остава магазинерът към зрящия придружител щом незрящия му приятел не му вярва за стоката и цената? Да не говорим пък за това, че те искат да направят нещо, държат то да се свърши по указания от тях начин и после, ако чуят одобрения се хвалят, че те са го избрали и направили, ако чуят неодобрения обвиняват зрящия изпълнител в некъдърност.
"Бихте ли оценили неговите възможности?" Разбира се, винаги, но те оценяват ли нашите нерви, нашето достойнство, нашето самочувствие било то и незначително.
"Бихте ли се обвързали с незрящ човек?" Искренно, никога, ако мой близък загуби зрение ок, ще го приема, но да се обвържа с човек, който вече е загубил зрение, надали. В интерес на истината, нямам против да се обвържа с какъвто и да било друг вид инвалид, ако се влюбя, но не и с незрящ. Предпочитам да обърша дупето на някой, от колкото незрящ да ме злепоставя пред познати и непознати.
Да уточня, мнението ми не се гради само на близостта с баба, а и на познанството с хората от клуба, които тя посещаваше дълги години с моята незначителна помощ да я водя.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 166e547963
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   На този етап мисля, че бих, ако си допаднем. Не смятам слепотата за чак такъв проблем в любовно отношение. Даже от една страна бих се радвала да се случи подобно нещо, защото, както казваш, много хора третират незрящите с пренебрежение, така че би ми било хубаво да даря любовта си на човек, който може би не очаква да му се случи.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: 1b84d8c0c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Аз нямам зрение с едното око, поради травма от дете. Наскоро си открих и глаукома. Въпреки всичко имам връзка от 7 години-мъжа до мен е страхотен и му дължа много. Познавам незрящи и такава връзка не е за всеки, човек трябва да е много, много силен.
Една на 28г.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 423800befd
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не съм съгласна с номер 2. Може би баба и просто е била много претенциозна. Сестра ми е незряща и не ми се е случвало да пита нещо първо мен, а после продавачката. Вярно, когато излезем на заведение трябва да и обяснявам какво има в менюто и да я водя до тоалетната, но това не е проблем. И не е вярно, че трябва да се съобразяваш какво говориш. Сестра ми дори се е майтапила с подобни реплики ''Да, видях''. И искам да вметна, че дори и да видя някой непознат на улицата, който има такъв проблем, пак бих му помогнала! Трябва да помагаме на тези хора, защото никога не се знае дали и ние някой ден няма да бъдем на тяхно място!

 
  ...


...
преди: 10 години, 29 дни
hash: 36a3fb9ed6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   До №7 от №2
Ако прочетеш коментара ми ще видиш, че съм писала, "Повечето зрящи не биха направили нищо такова, ако незрящият не им е близък родственик или приятел от години" дори мисля, че ако ти е близък ще ти е приятно да му помагаш. Но сестра ти например няма да има на мен същото доверие в магазина? Аз също бих помогнала на улицата за малко на непознат незрящ, но не бих се сближила с него и не бих се грижила за него, като че ли ми е брат/сестра. Естествено е човек да се грижи за сестра си, както аз се грижех за баба си, те са наши родственици! Аз обичах баба си и за мен беше удоволствие да се грижа за нея мнението ми обаче е изградено от познанството с другите незрящи лелки от клуба.
Въпросът на авторката е "Ще се сближите ли с непознат незрящ" и моят отговор е "Не нямам нерви да се грижа за непознат незрящ" Даже мисля че незрящите таят омраза към непознатите зрящи, някък си искат да си го изкарат на непознатите зрящи, че имат шанса да са незрящи. Но ние зрящите нямаме вина за липсата им на зрение.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 29 дни
hash: 3121ea7e3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   до номер 2. в доста голяма заблуда се намираш за тази прослойка хора. паметта на човек със загубено зрение е доста по-развита за разлика от зрящите-окатите. това мисля, че е нещо, като вадене на КИРЛИВИ РИЗИ. аз съм с частично загубено зрение и като ходя до магазин с някой? не е точно така, както го описа? дори сам си пазарувам в по-голямата част от моя живот. сега за ресторантите :) през моя живот не съм питал никой за менюто, освен ако се отнася за плащане? винаги съм пил или ял на парите, където имам в мен и на човека с мене. ако евентуално, ако аз трябва да плащам? дори ми се е случвало да давам повече от колкото трябва? няма да споменавам, че за връщане на ресто, всичко се е забравяло. бакшишите са били от мое име. после другите са си били в гърдите, колко БАКШИШ е бил оставен? не е бил един път, където да съм поставил някой на место, ако си е отворил устата за БАКШИШ? такива хора имат доста развита пространствена памет и ако им се постави нещо пред тях? те си знаят, какво къде се намира?
сега за отношенията с такива хора :) това е нещо доста тежко и тъжно. аз на много места съм го твърдял, че в нашата любима цивилизация има доста силно развит СТАДЕН ИНСТИНКТ. -това мила моя НОМЕР-2 означава, че като в стадата на антилопите ГНУ- примерно да го кажем. болните, сакатите трябва да се отделят за да бъдат по-лесна плячка за хишниците и стадото да се развива и да е по-здраво. един лъв ще предпочита да хване болното или по-трудно подвижно животно от колкото някое друго? малките имат по-голям шанс да оцелеят тогава. така е и при хората. момичетата вътрешно си избират някой по-здрав и силен. ще си прережа вените напреку, ако видя някоя МИСКА да тръгне с момче с зрителен проблем. неискам да засегна някоя сега с това, но все пак това е грозната истина. много обичам с това да се шегувам. винаги ми се е случвало да ме попитат след СЕКС за моето зрение. какво ми е и как съм го загубил? отговора ми е бил доста често, - по полов път. - немога да опиша, усещането на пустия поглед примесен с УЖАС в очите на момичето.
сега за работата. хората с каквото и да е увреждане, ако им се даде някаква работа, където да могат да я свършат? те ще го направят, колкото се може по-бързо? това е мое мнение. казвамго по мой опит.
в отбора където тренирам? след повече от полувин година разбраха, че съм бил с увреждане. просто са си мислили, че съм бил доста НАДУТ и не съм ги поздравявал. а аз просто не съм го виждал.
мога много да понапиша на тази тема, но просто няма да има смисъл.

роднината на Темида-нали тя ни е сляпичка? :)
пп.
мисля, че някой го е пуснал за да се види мнението за хората с увреждане.

 
  ...
преди: 10 години, 28 дни
hash: f915d694c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Твърдо БИХ се обвързала. Признавам си, че в компанията на незрящи хора малко или много се чувствам неловко, но не в смисъл, че ми е неприятно, а просто не знам как точно трябва да се държа. Сега като се замисля, те са точно като нас, както си написал/а. Може би защото в моето семейство няма такива хора и просто не съм свикнала, знам ли... Но ако се влюбя, това ще е последното нещо, което би ме отблъснало.

 
  ...
преди: 10 години, 27 дни
hash: 06fa08af12
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Н 2/8 прaвилно ли рaзбирaм, че смятaш едвa ли не, че ще бъдеш " aтaкувaнa" от незрящите, зaтовa че ти си зрящa? ! Товa пишеш....
Ох милaтa, мисля че просто имaш нуждa някой зa нещо дa ти зaвиждa, ... кaквото и дa е, просто дa почувствaш " удоволствието", някой дa ти зaвиди;))))
Е, едвa ли незрящ ще зaдоволи тaзи твоя нуждa!
Но определено един незрящ може дa те нaучи дa чувствaш " цветовете" нa мечтите, нa любовтa, нa приятелството.
Те сa кaто нaс, но с по- рaзвито вътрешно усещaне зa зaобикaлящият ги свят, зa сметкa нa зрението. Ние, щaстливите зрящи, нерядко бивaме излъгaни от собствените си очи!
И тъй кaто сaйтът е aнонимен, не те виждaм, сaмо четa и чувствaм... смятaм, че просто си зрящa, но с изкривени предстaви и чувствa!

Н 1

 
  ... горе^
преди: 10 години, 26 дни
hash: fbb2f35e9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До номер 2: не си права. Това че си срещнала само мрънкащи хора сред тези незрящи, не значи че всичките са такива. Мрънкащи хора има както и сред зрящите, така и сред незрящите. Не бива всички да се слагат под общ знаменател. Нека не забравяме, че живеем в 21ви век, и благодарение на технологиите днес незрящите често са по-добри професионалисти в своята област от доста техни зрящи колеги. И изобщо не е вярно че трябва да се съобразяваш какво говориш пред незрящ, това са митове гледам телевизия си е гледам телевизия, както за зрящия, така и за незрящия. Нали се сещаш, че когато човек внимава да не изрече някоя глупост обикновено изрича поне 10.

 
  ...

...
преди: 10 години, 25 дни
hash: 16e7e50d7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   защо така нападнахте номер 2? тя си каза мнението, и то от личен опит с незрящи. вероятно поне част от писалите са виждали незрящ само по телевизията.
по темата: аз също не бих се обвързала с незрящ. съжалявам, може да звучи егоистично и сигурно е така, но не бих приела доживотно да се грижа за някого, който няма шанс да се оправи и след когото трябва постоянно да вървя.
ако някой се интересува познавам ли такива хора: преподавател съм и по едно време имаше незряща сред обучаемите. е тя ми заемаше поне 80% от времето, а имах още 20 студенти, които също са платили, за да ги уча, а това беше невъзможно в нейно присъствие. не ми казвайте за технологии, незвисимо че използваше четяща програма на компютъра, пак трябваше да преподавам предимно на нея. разбирам номер 2, защото тя наистина беше доста обсебваща, свикнала беше майка й да се занимава само с нея. няма как да я приема за равна на другите, защото тя самата не се възприемаше като такава, смяташе за нормално всичко да се върти около нея.
може наистина не всички да са такива, не искам да обобщавам, но моят опит е по-скоро отрицателен. ако мой близък ослепее, ще се грижа за него, но на въпроса на автора отговарям с "не".
Ж42

 
  ...
преди: 10 години, 25 дни
hash: ab3375775d
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

14.   Не бих могла... не лъжа нито себе си, нито вас. Бих го обичала, помагала и т. н. Но не и връзка.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 24 дни
hash: 4b9c7d1e4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Ако е само интимни отношения, бих се съгласила. Веднъж помогнах на един незрящ господин, трябваше да се прибере в къщи. Беше едно лято, преди няколко години, някъде около 9:00 вечерта. Предложих му да го придружа до някъде, и той се съгласи. Аз реших да се запозная с него, запознахме се и завързахме разговор, докато вървим по улицата. Попитах го да ли иска да пием по нещо, той каза, че няма нищо против, но не знае в неговия район заведенията. Поогледах се, но на около имаше един денонощен магазин, и в крайна сметка там седнахме на едни пейки и си пийвахме биричка. По едно време, му зададох въпрос ти как си ме представяш? Той ми отговори, че няма как да си представи човек, ако не го познава дълго време казах, че ако иска може да ме опипа, за да придобие някаква представа. Той започна да опипва тялото ми, а на мен нещо започна да ми харесва, но стигна до интимните ми части, и хем ми стана хубаво, но малко просташко да се прави на улицата това. постоях малко и си тръгнах, като го излъгах, че имам спешна работа и го оставих. След тази случка, винаги като се сетя за преживяното си задавам въпроса, какво ли ще е интимното преживяване с незрящ.

 
  ...
преди: 10 години, 24 дни
hash: fbb2f35e9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Не мисля, че незрящите могат да бъдат пълноценни хора. Поне аз не мога да ги приема като такива. Изпитвам съжаление към тях и в никакъв случай не бих се обвързал с незряща жена.

 
  ...
преди: 10 години, 23 дни
hash: 3121ea7e3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   както разбирам? тия, където са дали отрицателния отговор до сега, имали са егоцентрици, които са хленчели главно. аз също познавам такива незрящи. който се е сблъсквал с незрящите. той си придобива първо мнение за тях, че мрънкат за какво ли не. а някой познавали такива, където много рядко да са искали помощ и на пръв поглед не са показвали за своето увреждане?
много е лесно, на думи да го кажеш, че няма проблеми да се живее с такъв.
тия където пишат, че искат да живеят с незрящ? оптимисти :) първо, трябва да се преодолее шока. увреждането. а после да се пригоди към този начин на живот. не е за всеки това, но за любовта граници и пречки няма.

както написа номер 2. предпочита да бърше задника на някой от колкото да бъде с незрящ? -хубаво е това, номер 2! вместо да се ходи на фитнес, да се бута количка. много се съмнявам за това твое изказване.
аз необвинявам никой за моето увреждане. просто се пригаждам към живота. всички сме членове на това общество, колкото и да не ни харесва това.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: fbb2f35e9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Абсурд! Никога! За тази работа си има асистенти на които им се плаща за това. Който иска такава връзка нека стане асистент роб. Хем ще взима малко пари, хем ще се грижи за слепец.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 075b95d868
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   От изписаното до тук оставам с впечатлението, че обществото е много изпростяло и необразовано! Не може учителка да се държи по този начин още повече, че това е учител или от НБУ или от някой друг частен университет, но тук е силна, защото е анонимна мишка. Да, голяма част от незрящите са претенциозни и имат някакви изисквания, но не слагайте всички под общ знаменател! Шанса е малък, но го има! Връзка с незрящ или незряща не е нещо фрапиращо, стига да си пасвате по характери и да се разбирате! Както с всяка връзка между двама души, тук няма разлика!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker