Какво е мнението ви за финландците? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Какво е мнението ви за финландците?
преди: 9 години, 10 месеца, прочетена 5148 пъти
Здравейте, интересно ми е какво мислите за финландците? Добри или лоши хора са? Може ли да имаш връзка с тях? .. и т. н

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 10 месеца
hash: e6a6d9d37c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз работих в голяма фирма, която се сля с Нокия навремето и имах кратък досег с финландци. Поне в работния свят са странни птици и не са приятни като колеги, но иначе са си нормални хора - хора като хора. Разбира се, че можеш да имаш връзка с финландец, но да избираш мъжа според националността му е глупаво, защото хората сме си преди всичко хора - и завистта, и агресията, и омразата...все човешки пороци. Внимание - финландците пият много! По принцип обаче знай, че да се събереш с мъж от друга култура и националност има повече отрицателни черти. Ако обаче си падаш по северняци, твоя си работа.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: ddac1d44c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не са много топли хора, ама имат толкова красива природа, че няма да искаш да си тръгнеш от там. И ние имаме, но те си пазят хубаво и чисто. Северните народи са малко особняци, абе както каза 1 - Хората са хора.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 81ad3a4a80
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Имат готини метъл групи :ddd

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 4172430ff4
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

4.   Странни птици:Не харесват хора на улицата, ако не са със сини очи и руси коси. Пият доста. Може би това е държавата с най-много самоубийства... Не бих казал, че са подходящи за хората от другите култури...

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: da7fdb3f47
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Един път сaмо съм контaкт с финлaндец- рaботихме зaедно по проект. Беше решил, че е влюбен ( никогa не съм имaлa връзкa и никогa не съм му подaвaлa сигнaли зa подобно нещо) и се държa кaто вмaниaчен. Нa рaботa не ме остaвяше нa мирa, след рaботa ми звънеше нa личния телефон, по сред нощите пред жилището ми пиян " от мъкa"... ей тaкивa. Нaкрaя го " посъветвaхa" едни мои " бaлкaнски" момчетa, приятелчетa и той беше много обиден. Цитирaм -" не съм предполaгaл, че зaд подобнa крaсотa се крие толковa отровa" и нaпуснa под предлог, че имaл нетърпими рaзличия с колежкaтa и не можел дa се съсредоточи в рaботaтa. Но те всички знaехa кaкво се случвa, дори сa му прaвили зaбележкa.
Все пaк, вероятно е единичен случaй, имa ги тaкивa нaвсякъде, не вярвaм всички дa сa тaкивa " блъскaни " у глaвите.

 
  ...


...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 2b6126fd24
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

6.   как мислиш, дали цяла нация може да се опише така кратко и обобщено - добри / лоши, стават / не стават...?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 51b5aca37b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Непознат народ, някъде нагоре

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 7ca9efc459
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Най-образованите хора на планетата, това е може да се каже за финландците като цяло.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 8162aa6cab
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   Преди години, живях доста дълго във Финландия. Номер 8 е прав, финландците са действително най-образованите хора наоколо. И наистина са странни за другите, но за тях са си нормални (то и българите погледнато отстрани... ) Иначе са много свестни хора. Трябва човек да ги поопознае. Сприятеляването става с години. Човек трябва да стане част от пейзажа им и тогава става приятел. На финландец и през ум няма да му мине да излъже. Ръкостискането във Финландия има силата на договор. Финландец няма да се отметне за нещо договорено. Мразят да дължат нещо на някого (за разлика от българите). Изглеждат много студени, на пръв поглед. По принцип са силен народ, с голяма доза стоицизъм, граничещ с мазохизъм. Но са и много сантиментални и меланхолични. Силно индивидуалистични са, но с колективна форма на действие и има много голяма равнопоставеност между хората и половете. Финландия е единствената европейска страна, която по ценностна система си прилича с Япония. "Мълчанието е стратегия на разговор" във Финландия.

Финер е единствената авиокомпания, където съм забелязал, поне доколкото знам езици, че след като самолетът се приземи във Финландия, първото изречение на стандартното съобщение е: "Добре дошли у дома", но само на финландски. Имат нагласа за "островно" положение в света и за това, че са различават силно от всички други националности. Във Финландия има пасивна форма на национализъм.

Има голяма разлика между финландците и финландките, като определено по-развити са последните. Финландките са и много по-интересни. По-дейни, по-предприемчиви, любознателни и емоционални са. Един приятел американец ми беше казал, че единствената страна, където е бил поканен от жена да спи с нея на първа среща е била Финландия. Всъщност, това е нормално във Финландия. Оттогава си припомня страната с носталгия.

Възможна е връзка, разбира се, нали и финландците са хора. Само дето хората имат друг манталитет, който изглежда странен, а и нашият манталитет им изглежда също много странен. Във всеки случай, техният манталитет по е за предпочитане, тъй като са си направили хубава страната, а не са си я съсипали. (Финландия в миналото е била много бедна, яли са по селата хляб от трици, което никога не е било в България. )

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: d5cd927dba
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

10.   Имам приятел финландец, страхотен човек. Лично неговите думи за голяма част от сънародниците му са, че са много странни и дори опасни. Това до голяма степен се дължи на факта, че поради географски причини имат няколко месеца ден и няколко месеца нощ. Много са изнервени и от това, че на работа ги държат изключително изкъсо и човек там може да загуби работата си дори и при едно закъснение сутрин от порядъка на 10-20 минути. В тамошните фирми много държат на дисциплината и излълнителността. В някои фирми самото възнаграждение зависи от дипломата и успеха в нея, затова на млади години са и допълнително мотивирани да не получават ниски оценки в училище и университета. Но заради целият този стрес (и от нетипичните денонощия, и за успеха, и от постоянното треперене да не загубят работата си), след Япония, най-много самоубийства се случват именно във Финландия и Швеция. Там има доста малко престъпления, хората масово нямат огради около къщите си, нямат пердета и щори на прозорците, рядко заключват вратите на домовете си, докато са в тях. Обаче и най-масовите убийства стават отново в скандинавските държави. Много са спокойни, учтиви, сдържани, много честни, но лесно избухливи като народ, и тежко ти, ако измамиш някого от тях. За тях честността е религия. Приемат измамите като смъртна обида. В състояние са да реагират като в страните от Близкия изток тогава, с повишено насилие.

 
  ...

...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: d5cd927dba
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Относно това, което номер 9 споменава по-горе за финландките, ще трябва да кажа обратното, понеже според приятеля ми финландец, точно жените в неговата страна са крайно трудни за заговаряне и запознанство, и често приемат заговарянето като неучтивост (дори да е съвсем любезно), защото народопсихологията им е жената да избира мъжа, а не обратното. Финландките в последните дететилетия са съсредоточили вниманието си към израстването в кариерата, рядко стават майки преди 30-тата си годишнина, не искат повече от едно дете, не обичат да са домакини и държат да имат равни или по-високи доходи от мъжете, отказват да правят доста важни за мъжете неща в леглото (казано по възможно по-благоприличен начин). Огромен процент финландци си хващат за жени рускини, защото те са по-отдадени на семейния живот, не са кариеристки, израснали са отдавна с убеждението къде е мястото на мъжа и жената в една връзка, домакинстват, раждат по 2-3 деца, по-разкрепостени са. Знаят с какво могат да задържат един мъж и го правят.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 8162aa6cab
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От номер 9. До номер 11, не мога да се съглася. Приятелят ти е преувеличил. Не всички финландки са такива, каквито ги описваш. Сигурно знам малко за финландките, тъй като приятелката ми е финландка, а и познавам доста други. Финландките, трудни за заговаряне? -Глупости! С тях лесно се общува на улицата, в бар, ресторант и т. н. И без това те самите търсят контакта. Имам много примери и случки на ум. Финландките не правели разни неща в леглото? Това пък от къде дойде - при условие, че северните жени са едни от най-разкрепостените на света. Пак повтарям, финландките са доста по-интересни като личностти от финландците.

Колкото до рускините, ами и такива познавам, да вярно красиви жени, но аз лично не бих се захванал с някоя. Продажни и меркантилни са, или поне на мен ми изглеждат така. Познавах едно такова семейство, ами какво да кажа, рускинята направи свития финландец луд и накрая се разведоха, след като първо го разведе от първата му жена финландка. За рускините е по-добре с финландци, отколкото с руснаци, а и са наблизо, пък и на финландец може да се разчита.


До номер 10. Преди да говориш глупости за това какво е във Финландия, където бях миналата седмица, може би е добре да потърсиш в Интернет статистика за самоубийствата на глава от населението. Според Уикипедия, Финландия понастоящен е 22-ра в света, като пред нея са следните европейски страни: Литва, Словения, Унгария, Латвия, Беларус, Украйна, Хърватска, Швеция, Русия, Молдова, Полша, Сърбия и Белгия. Колкото до стреса, Финландия и като цяло Скандинавия е едно от най-малко стресиращите места, останали на земята във всяко едно отношение. Какви са тия глупости, че щели да те изгонят за закъснение и хората били изнервени, божее, на кой канал си ги гледал тези филми? Мене що не ме изгони никой? Най-добре би било да не пишеш за неща, от които според мен, нямаш понятие.

Омръзнало ми е да чета от хора, които нямат информация първа ръка, а говорят все едно, че са познавачи. Това е като Хитър Петър дето нагостил приятелите на приятелите на приятеля, които му се изтърсили в къщи с вода от бульона от тенджерата, в която е вряло пилето.

Темата се измести от това дали може човек да съжителства с финландци/финландки - ами може, стига да е с отворен мироглед и да не е предубеден с щуротии, дето може да се прочетат тук. Нали и финландците са хора, само че са с друг манталитет и разбирания.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: d5cd927dba
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Аз съм номер 10 и 11. След седмица отново ще заминавам за град, намиращ се близо до столицата Хелзинки. И аз също имам свои впчатления от Финландия, освен тези от първа ръка, които съм описал по-горе, дадени ми като сведения от финландския ми приятел. Никъде горе не съм поставял финландките под общ знаменател, както ти се изразяваш, номер 12. Ако отново прочетеш по-горе думите ми, няма така прибързано да се изказваш. И вместо да говориш с този нахъсано превъзбуден тон, опитвайки се да наложиш своето мнение над чуждото, просто приеми факта, че всеки човек придобива свой собствен опит, свои впечатления, които до голяма степен зависят не само от него самият него, а и от средата, в която се движи, местата, които посещава, и прочее. Защото и за българите, независимо от пола, можем с теб да говорим две коренно различни неща, и пак ще бъдем и прави, и ще грешим, понеже няма как да охарактеризираш 7 милиона човека по един и същи начин. Поздрави!

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 278b3a40e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

15.   Всички сте странни разбирачи. А онази българска кифла, която по български си мисли, че всички са влюбени в нея и даже му изпратила хора да го бият човека, и даже е горда от този факт, показват какви психопати и идиоти сме ние - българите...

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 9c13ea7152
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Харесвам Финландия. Това е.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 47d84cb784
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Красива страна, чисто, подредено, красиви хора. Светли, руси, спокойни. Някои пият много. Но, всичко е до човека. Като цяло на мен са ми много симпатични, но пък и аз приличам на финландка и може би има някаква тайна връзка между нас. Бих живяла там.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: c859c35002
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Тези рускини, за които говори 11 са тотални интересчийки. Раждат, за да подпечатат отношенията си с Европееца (или американца), който са омотали.
И не само те, изобщо от бившия соц блок, също по принцип от бедняшките краища на света е пълно с такива.
Расли в мизерия, в тотално тосична семейна среда, с бащи алкохолици и безхарактерни, напълно безпомощни да вземат в живота си в ръце майки.
Много рядко някоя от тях действително обича човека, с който се е събрала, защото за нея задомяването е въпрос на оцеляване...
А за домакинстването домакинстват само тези по - грозничките, дето не са успели да закачат по - платежоспособен господин.

Жена, мачкана от малка, с ниска самооценка, с нагласата, че единственото ѝ спасение е да хване някой от Запада и да го подпечата, е сравнително лесна за свалка (то всъщност тя си се предлага, макар и да се изкарва обратното). А по ред причини някои мъже предпочитат лесното. Да не си мислите, че тайничко тези жени не искат да са като някоя финландка? Искат много ясно, ама не могат, не им стиска.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: e4427921a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Номер 10, 11 и 13 съм. Номер 18, аз познавам няколко семейства руснаци във Финландия (с по 1-2 деца всяко), още едно - финландец и рускиня, и двама българи, които имат приятелки финландки. В България сме си изградили едно мнение за рускините, което до голяма степен се основава на факта, че по-хубавичките от тях гледат да се прикоткат при някой, който да ги издържа цял живот (всъщност мнозинството красавици от всички държави целят именно това), но попитай някой с действителен опит от пребиваването си във Финландия относно повечето рускини там. Сериозни, отговорни, скромни са. Най-добрият ми приятел е финландец и руската му годеница работи по специалността си - медицинска сестра, като кара второ Висше в момента със специалност Психология и същевременно поработва извънредни часове и като психолог. Баща ѝ има добре развита фирма, майка ѝ работи в завод за хлебни изделия (и нито майката, нито дъщерята чакат на парите на съпруга/бащата - работят здраво всички), а малката ѝ сестра е шампионка по фигурно пързаляне и успоредно с това учи Международна икономика. Другите рускини, които познавам лично там, до една работят наравно с мъжете/приятелите си и не са нагаждачки, каквито са значителна част от рускините и украинките на българска почва. Двамата българи, които споменах горе, са много свестни пичове, работят като инженери (мои колеги) и са там, за да се развиват в професионален план, а не защото нямат качества да се котират в България. Аз също пътувам до Финландия по работа с тази цел, защото у нас липсва уважението към тази и почти всички други професии. Преди две години в самолета от Хелзинки за Бургас се запознах с една изключително начетена и спокойна жена около 50-те години, която е учителка във Финландия. Чужд жител да стане учител във Финландия е много трудно, защото това е една от най-уважаваните професии там и за едно място ежегодно се борят по 15 кандидати. Не заради заплатата, а заради отношението към учителите и отговорността, присъщи за тази професия.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 53a1dbb811
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Руси, високи, рунтави хора. Студени, далеч, пият, смеят се високо, шумно. Скучновати, но обичат бира. Имат различни празници от нашите. При тях е студено, обичат Алкохолния туризъм. Едри, с едър кокал. Не се чува много зо тях в света - значи не са по войните. Имат пари. Северен народ, с най-голям брой самоубийства. Жените им са едри, приличат на германки. Нямат нежността на рускините. Странни са. Особени. Далечни от манталитета ни.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker