ОКР и Медитация - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

ОКР и Медитация
преди: 7 години, 7 месеца, прочетена 1682 пъти
Здравейте всички. Пише ви 19 годишно момиче с ОКР. Таа реших да лекувам ОКРто си с медитация, защото на много места съм чела, че помага. Обаче въпроса ми е колко време трябва да се практикува това и само временен ли е ефекта и също така какъв е правилния начин за медитация. На едно място четох, че може да медитираш така както на теб ти е ок. Моят начин например е да си затворя очите и да си опитам да не мисля за нищо или да си представя само черен или само бял цвят. Преди почти една година бях почнала да медитирам и това продължи около 3-4 месеца и като спрях имаше ефект и 2-3 месеца след това отново започнаха да се появяват симптоми. Таа въпроса ми е може ли да се излекува ОКР с медитация или ефекта е само временен? И ако може напълно да се излекува колко време е необходимо за това и има ли значение как медитираш? Благодаря предварително и ще се радвам ако темата ми бъде публикувана. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 7 месеца
hash: 6516a2162e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Не си медитирaлa, сaмо си си почивaлa.
Първо се информирaй добре що е то медитaция. A зa лечение трябвa и дa можеш дa влизaш в дълбокa медитaция.
Темaтa е много дългa, но пък имa и много информaция.
Първо и нaй- вaжно е дa се нaучиш дa дишaш прaвилно. Зaпочни от тaм, не се концентрирaй в цветове рaзни, a в дишaнето.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: eb019f0c82
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Аз имам или имах ОКР. Не че не съм сигурна, просто на моменти се засилва, на моменти изчезва. Наблюденията ми, поне при мен, са че се появява, когато съм напрегната и когато сама не си наложа, че няма да позволявам на ОКР-то да диктува живота ми. Моят съвет е да се вземеш в ръце и да победиш това единствено със силата на своята воля. Кажи си, че няма да му позволиш да те контролира и се опитай да не правиш нещата, които ти диктува то. Трудно е, но съм сигурна, че ще успееш. Не се притеснявай, не си сама. Успех!

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 4763230563
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Медитацията не е метод на лечение, а състояние на духа, това е начин на живот. Ако искаш да има ефект, трябва да се практикува цял живот. Тибетските монаси започват да медитират на 5 години и спират когато починат. Медитацията е храна за духа, така както има и храна за тялото. За да живееш се храниш ежедневно, за да си уравновесен, трябва да медитираш ежедневно, най добре е вечер преди заспиване и сутрин след събуждане(по 20 минути са достатъчни). А когато ти стане навик, може да си медитираш навсякъде, даже и като се разхождаш в парка. Аз не одобрявам черният цвят, много ме потиска, но белият или слънчевият ме зареждат с енергия. Представям си, че съм много спокоен и през мен тече слънчева енергия, която отмива всички натрупани негативни емоции през деня. Така както заспиваш с измити тяло и зъби, така трябва да измиваш и душата си, не трябва да заспиваш с непочистена душа(то и трудно се заспива с такава). Медитацията е почистващият душ за ДУШАТА!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 29017a1dab
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

4.   Аз си лекувам ОКР-то само с медитация (колкото е останало от него). Обикновено се фокусирам единствено и само върху дишането си за определен кратък период от време (макс. 10 минути на ден). Целта е концентрацията да е достатъчно силна, че все едно съществува само дишането ти и нищо друго. Под дишане разбирам усещането в ноздрите. Т. е. фокусирам вниманието си само върху тази малка част от тялото си и дишам нормално без да се опитвам да променям дишането. Просто промяна на вниманието. Ако усетя, че някоя мисъл се опитва да превземе ума ми, премахвам я и отново се фокусирам върху дишането и само и единствено върху дишането. Ако усетя че примерно чувствам нежелание да го правя цели 10 минути, но съм ок да го правя 2-3 минути, правя го 3 минути.

Но по-важното за лечението на ОКР-то е да вкараш все по-често това медитативно състояние без мисли в ежедневието си. Това е началото на осъзнатостта - да наблюдаваш без да се намесваш. Не е нужно да наблюдаваш ноздрите си, а просто реалността тук и сега, каквато е. Да си страничен наблюдател, който наблюдава себе си, мислите си и околната реалност тук в този момент. Когато започнеш да наблюдаваш ще може да видиш и кога и как се появяват тревожните мисли и ще разбереш и защо. Те, както всяка друга автоматична програма в ума, се опитват да те изкарат от настоящия момент. Целта е да успееш да различиш мислите от себе си, така както различаваш тялото от ума си. Всеки човек има един набор от Внимание (душа), което той може да насочва както си пожелае. Умът обаче най-често обича да монополизира вниманието като това става на базата на определени подсъзнателни автоматични програми, които сме добили от родителите си, близки, околната среда или в резултат на травми и преживявания.

Та, медитацията не е като лечение с хапче - вземаш го 1 месец и после цял живот нямаш симптом. Медитацията трябва да я вкараш в самата си същност.

Та, следващия път като ти "дойде" тревожна мисъл, си позволи за 3 минути да се фокусисраш върху дишането си. Тревожната мисъл ще се опитва отново да ти завземе вниманието, но ти отново си позволи да се фокусираш върху дишането си. С времето тревожните мисли ще изчезнат напълно.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 72a13b01f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Психическите разстройства не лекуват, а само се потискат. Трябва най-накрая лекарите да го обяснят това нещо, защото хората често питат "защо се появи отново".

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker