Проблем със зрението! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Проблем със зрението!
преди: 7 години, 4 месеца, прочетена 2263 пъти
Здравейте! Не вярвах, че някога ще искам съвет онлайн, но ето че се случи. Направо започвам с темата, за да не ви отегчавам. Аз съм момиче на 12 (след 2 месеца правя 13). От 7 годишна имам проблеми със зрението, но никой от семейството не ми обръщаше внимание. С времето диоптрите ми се вдигаха, а оценките ми в училище спадаха. Това лято бях на косъм да повтарям и аз реших, че вече трябва да настоявам да отида на преглед. Когато им казах, те ми казаха, че сега няма как да направят този преглед, защото се местим в друга държава. С много мъки успяхме да намерим добър очен и отидох на преглед. Когато видях резултатите... КЪСОГЛЕДСТВО 7 ДИОПТЪРА. Припаднах в болницата и половин час ме свестяваха. Мина известно време и си взех очилата на 14 Септември, а на 15 беше първият учебен ден. Бях объркана и уплашена супер много, защото не знам езика... Та много се изгуби смисъла на това, което исках да питам. Нашите решиха да ми направят лазерна операция това лято във Варна, но аз мисля, че трябва да имаш поне 18. Ако знаете повече по темата моля споделете. Дали мога да направя операцията това лято или има друг вариант с коригирането на зрението. Благодаря предварително на всички!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 4 месеца
hash: 1add5f081e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Нещо има грешка! Не може да имаш 7 диоптъра късогледство и да си ходила на училище. При 7 диоптъра за да разчиташ какво пишат на дъската ти трябва да си на разстояние от нея не повече от метър, не би могла да разпознаваш хората също ако са на разстояние от теб по-голямо от метър, и по стълбите ще ти е проблем да вървиш даже, даже за да четеш от учебник ще ти е невъзможно, без носа ти да е почти опрян в него, и изобщо би бил голям риск да вървиш по улицата защото редовно ще се спъваш в предмети които не ги виждаш. Това е приблизителната диагноза при 7 диоптъра. При теб така ли е? Не ходи на лазерна операция. Твърд съвет. Дори при възрастни след време проблема се връща, а при тебе ще се върне двойно защото си подрастваща. Връзката е с това, че при подрастващите непрекъснато се изменя формата на черепа, а при това се оказва натиск върху очната ябълка, тя променя леко формата си и от там тръгва проблема със зрението. Ако те притесняват дебелите очила, можеш да носиш лещи през деня.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: b18215d110
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Ох дете, какви са тези родители. В коя държава си? Ако сте на цивилизовано място прави операцията в чужбина не в България. Настоявайки за това. Операцията не е страшна иначе. Не се страхувайки в новото училище, обясни на класната или класните ти. Ще имаш пълно съдействие и подкрепа. Може и към лекар да те насочат. Имате и психолог най-вероятно. Пиши какво е станало.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 53ed9b16cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Здравей, мило момиче. Аз също съм имал доста проблеми със зрението и те разбирам напълно. Не си виновна ти, виновни са вашите, че не са ти обърнали внимание за такъв сериозен проблем. Няма как да ги лъжеш за подобно нещо, наистина ме е много яд на тях.
Искам да те успокоя обаче, че вече почти всички очни заболявания са абсолютно лечими и подлежат на терапия, разбира се извършени от добър офталмолог. Ако ходите във Варна мога да ти препоръчам д-р Жени Борисова от очна клиника, , Света Петка", която се води най-добрата очна клиника в България. Също знам че много добър детски офталмолог е доц. Контрова пак от Варна. Запиши си час при някоя от двете.
Горе главата. Едва ли ще ти направят лазерна корекция на тази възраст, те се правят след 20-21 години и то при положение, че диоптърът ти не расте, но това не означама че не можеш да носиш обикновени лещи сега и да имаш един нормален живот.
Разбира се, по преценка на офталмолога. Не се отчайвай, проблемът ти ще бъде решен, макар и не сега.
Иди в Света Петка във Варна, или в София при доц Кючуков от ИСУЛ. Успех :)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 355d4db1db
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей! Да ти кажа не разбирам много от тези неща, но не мисля че е редно на тези години да си правиш операция. Моята сестра когато беше на 14 години както нямаше проблеми от ряз спря да вижда. Отиде на лекар и имаше късогледство 4. 75 на едното око и 4, 25 на другото око. Лекарите обясниха, че при определени ситуации е възможно да се случи такова нещо. Тя искаше операция, защото слагането на очила беше дълъг и изпълнен с главоболие период. За няколко месеца докато свикне трябваше да носи 0, 5, после постепенно ги вдигнаха до 2, 75. Не й позволиха операция, защото нямаше 18, също говореха и за нещо от сорта, че било препоръчително няколко години да не ти се е променял диоптъра преди да се подложиш.
Миналата година очилата й станаха неудобни (тя беше на 22), отиде на преглед и с изненада установи, че диоптъра й вече 2 на едното и 2, 25 на другото. Сега слага очила само когато чете или седи дълго на компютъра.
Мисълта ми беше, че не вярвам някой доктор да ти позволи такава операция, но не се притеснявай. Като минеш 21 има голям шанс да са ти спаднали диоптрите, а ако не са ще се подложиш на операция (в твоя случай ще трябват 2 операции) и ще мине.
Пак казвам не разбирам много от тези неща, споделям това, което съм видяла.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 3948657f3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   В АБСОЛЮТНО никакъв случай не си прави лазерна операция за късогледство преди 21.

А както казва номер 1 ако наистина имаше -7 диоптъра късогледство (късогледството е с минусови диоптри) нямаше да може да виждаш ясно на повече от 10см. Имам -3. 5 диоптъра късогледство така че имам представа. Сигурна ли си, че е -7, а на -0. 75 примерно? При -0. 75 ще имаш замъгляване на 2-3 метра, но някои хора се справят и без очила.

А това с припадането след като са ти поставили диагнозата е някаква излишна драматизация.

 
  ...


...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: d4709d44ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Лазерните операции само влошават нещата.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 3089b200ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   В тази възраст се случва понякога рязко увеличаване на диоптъра, след което обаче той намалява с излизане от пубертета. По-скоро си изплашена от новата държава и новото училище и затова не искаш да ги "виждаш" даже. Помисли си какво може да се направи за да се адаптираш по-лесно към новия си клас. Ако имаш проблеми с езика, тръгне на частни уроци и пр. А доколкоот знам, не се правят лазерни операции на непълнолетни. Та ти още растеш.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 38f226e825
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Аз съм с късогледство около 4 диоптъра и без очила виждам ясно само неща близо на 10-15см от очите ми. Мноого трудно да се оправяш в нормалния живот с това, пък камо ли 7 диоптъра. Разбрала си нещо грешно.
Не е много безопасно да си правиш такава операция когато все още очите ти растат, а и няма 100% гаранция, че няма да се появят същите проблеми с очите след нея.
За сега очила или лещи. С лещите има шанс да си оправиш малко зрението, но не очаквай много.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: c9b45f7d9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Това е невъзможно! Аз имам толкова и не виждах добре на улицата при 2 и половина! Недей да лъжеш, не е красиво!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 54e5c4829f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравей, ще говоря от опит и познания в тази сфера. Авторке направо не си губи времето тук, защото само ще те объркат, а става въпрос за здравето ти все пак. Единственият верен коментар е на номер 3 и отчасти на номер 1 и номер 5. Номер 1 диоптъра зависи дали лъча се пречупва пред стъкловидното тяло или зад него, а не от очната ябълка. Окото се състои от много неща не само от очна ябълка. Номер 5 чудя се как така поставяте диагнози и правите заключения при положение, че очевидно не сте запознати, "да имаш представа" е доста относително понятие, защото само като ти прочетох коментара ти гарантирам, че ти нямаш необходимите знания. Късогледството не е задължително да е с минус, може и плюс да е. За стойност на цилиндър и за градус чувал/а ли си и знаеш ли какво ТОЧНО значи? Отделно тази стойност може да е чист цилиндър, или чиста сфера или и двете. Това няма как да го знаеш, за това се ходи при офталмолог и той поставя диагнозата. Коментари 2, 3, 6 и 7 дори няма и да ги споменавам. Авторке ти астигматизъм имаш ли. Не е желателно да ти се прави операция преди да навършиш 21, но въпросната операция премахва единствено астигматизма, но не и сферата. И ако нямаш само такава стойност (астигматизъм) е абсолютно безсмислена, защото ако например имаш астигматизъм сфера ще
"махнеш" само астигматизма и пак няма да виждаш. А ако ти е само сфера, да знаеш, че сферата не подлежи на корекция и няма как да ти я "махнат" така да се изразя. Иначе след като навършиш 21 първо трябва да си направиш изследване на роговицата и според резултата се преценя. Всъщност много се притесняваш и то излишно Ако не искаш да носиш очила лещите са добър вариант. Аз лично нося лещи (меки) от години и нямам никакви проблеми.

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 1b95135a6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Към номер 1. Когато бях на училище карах приятелката ми да ми диктува какво пише на дъската, а до слизането по стълбите вече бях свикнала да ми е замъглено. Сега вече съм свикнала напълно с очилата и не се представям да изляза без тях.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 1b95135a6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До номер 3. Благодаря за информацията! Вероятно когато навърша 21 ще потърся тази лекарка.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 1b95135a6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Към номер 7. Дано да си прав/a за намаляването диоптрите след пубертета. А за училището и адаптацията не беше като във филмите всички да те заговорят и още на първият ден да си намериш ''своите хора''. Никой не ме прие както и аз тях. Всички ме подиграват и странят от мен. Учителите пък са със смесени чувства към мен. Като цяло това не е моето място.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 1b95135a6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Към номер 9. Защо бих искала да лъжа за такова сериозно нещо!? От малка не съм виждала и вече бях напълно свикна да виждам всичко около мен размазано.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 1b95135a6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Към номер 10. Благодаря много за информацията,която ми даде! Не,нямам астигматизъм. Тъй като си запозната с тези неща можеш ли предложиш упражнения за очи както съм и чувала,че помага сок от моркови. Не искам да намалявам диоптрите за сега,а искам само да ги задържа за колкото се може повече време.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: a9b1a5bfbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Първо, късогледство не спада с възрастта, а се увеличава - до около 25 г. възраст ще ти расте диоптерът. Лазарна операция след това и то ако нямаш други проблеми.
Вашите са пълни безотговорници с извинение, защото очен преглед се полага на всички здравно осигурени лица безплатно с направление от личен лекар - можело е и сама да отидеш. Очни лекари у нас много. Също в почти всяка оптика има очен лекар/оптик, който прави прегледи безплатно ако си вземеш очила там.
Няма упражнения за очи за късогледи. Просто имаш генетична предразположеност и с растежа се получава този дефект - също яденето на боровинки и тем подобни не помага, но можеш поне да ограничиш РАСТЕЖА на диоптера като спреш да пишеш непрекъснато на телефона си примерно и като работиш на компютър чат-пат гледаш някаква далечна цел.

Грешно са ти казали обаче горе, че ще ти намалели диоптрите - намаляват с възрастта само диоптри при ДЪЛГОГЛЕДСТВО и то ако носят очила от малки тези хора.

Казвам ти го като късоглед човек. Спря ми диоптерът на 25 г. възраст да расте. Имам 7.5 диоптера и не се променят вече, а съм на 33. Ползвам скъпи мултифокални лещи и нямам намерения на този етап да правя операция - чакам да видя какво ще стане с оперираните, а и да понапредне науката. Също искам да родя децата си и тогава ще му мисля...Нямам никакви пречки в живота от това - карам кола, имам кариера, учила съм в елитен университет в чужбина и повечето хора не знаят дори, че съм късогледа- карам ски, плувам с лещите и изобщо, но още от самото начало съм си ходила на лекар, носила съм си очила, после лещи. Не съм се оставяла така.
Иначе ти вярвам, че със 7 диоптера си се оправяла навън - и аз в среда, която ми е позната мога и без лещи и очила ако искам....

Успех

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 1b95135a6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   До номер 16. Какви лещи би ми предпочела (едно месечни, три месечни, едногодишни, меки и т. н) И съм чувала, че доста лесно падат от окото и не е препоръчително да се носят на пепеляви места, както и когато има вятър на вън и т. н. Тъй като не се чувствам комфортно със очила, винаги на снимки си махам очилата туй като не се харесвам. Преди опитах да си сменя разката, защото помислих, че просто това не е моята форма, но когато ги смених изглеждах доста добре, но пак не се чувствах Ок с очила. Затова съм решила да си взема лещи и най-накрая да се чувствам добре.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: a9b1a5bfbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   От 16 до 17/Авторката - отиди за първите си лещи в Оптика - има големи разлики и за всеки са подходящи различни лещи. Аз заради големия си диоптер имам мултифокални примерно - това са специални лещи (и очила има), които си сменят диоптера в зависимост от това дали гледаш на далеч или на близо. Родих се с тях и съм много доволна, но това са и най-скъпите лещи на пазара (300 лв. за 3 двойки) и МНОГО хора не могат пък да виждат с тях - не за всеки са добри.
Аз винаги съм предпочитала лично лещите за 1 месец, МЕКИ. Тримесечни лещи няма, но у нас продават 1месечни като такива, защото действително месечните лещи можеш да носиш много по-дълго АКО умееш да ги поддържаш.
Искай месечни лещи В ОПТИКАТА и виж какви ще ти предложат, но ги носи докато почувстваш, че не ти е приятно, драскат вече. Важно е да си миеш ръцете преди да докосваш лещите. Учиш се с времето да ги слагаш и махкаш много лесно, дори огледало не ми трябва, но в началото е трудно.
Ще ти обяснят в оптиката.
След като си намерила твоите лещи, вече можеш онлайн по-евтино да поръчваш, но ще смениш бая лещи докато намериш и ходи винаги в оптика и взимай за 1 месец.
Независимо, че имам лещи, имам и очила. Двете си трябват. В 90% от времето си съм с лещите, защото имам и периферно зрение с тях, но очилата за вкъщи, за четене, гледане на телевизия са чудесни. Моите очила също са мултифокални - струват към 750 лв. само стъклата, но ти не прави такива инвестиции, защото си малка и ще ти се качва диоптерът. Ходи всяка година на лекар да видиш новият диоптер какъв е, не купувай скъпи стъкла и не се запасявай с лещи.
Като станеш на 25 ще е напреднала още повече науката, ще знаеш какво се е случило и с хората с операции вече от години и ще можеш да се оперираш, но за сега не се ядосвай - късогледството дори не е болест. Гледай да нямаш астегматизъм или повишено очно налягане - тези неща вече са много по-тежки. Много хора имат малък диоптер, но са с астегматизъм и виждат по-зле от теб, също астегматизъм с лещи трудно се коригира, с очила също и операция не знам каква точно има, така че се радвай ако си само с късогледство.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: cef628af3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Сигурна ли си, че си със 7 диоптъра? Да не са 0, 75? Защото ако наистина си със 7 и не си носила очила или лещи, то ти си полусляпа! Аз съм с 4 и без лещи си е ужас, пък със 7 не знам изобщо какво ще виждам.
но дори и да си с по-малко обърни сериозно внимание защото проблемът не е за подценяване. Като начало си купи хубави очила и ги носи редовно, а после вървете с вашите в болницата и питайте. Защото те хубаво са ти казали, че искаш да си оперираш очите, но за да са успешни някои процедури трябва окото ти да е спряло да се развива, т. е. да си поне на 20. За това най-добре е първо сериозна консултация със специалист и той ще ти кажеш можеш ли да се оперираш сега, не можеш ли, ако можеш, каква точно ще е процедурата и т. н. Освен това ако наистина си със 7 диоптъра, най-вероятно освен късогледство имаш и астигматизъм, а това вече е доста по-неприятно, но всичко това може да се установи само след обстоен преглед при специалист.
Не се шашкай, никой не е умрял от късогледство, но е наистина гадно да не виждаш, за това взимай мерки, че нещата да не се влошат.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 1ff5de8018
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Към номер 19. Нямам астигматизъм!

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 1ff5de8018
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Някой може ли да ми каже доколко могат да стигнат диоптрите и може ли да се стигне до чиста слепота?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker