Проблеми с дишането? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Проблеми с дишането?
преди: 7 години, 4 месеца, прочетена 1949 пъти
Здравейте!
От пет дни със сигурност(вероятно с няколко повече, нямам реална представа за времето напоследък) изпитвам задух. Силен при това. Дишам си през носа/устата, както си е ред, но след третото-четвъртото вдишване усещам как погълнатият въздух просто не ми стига. Опитвам да вдишам дълбоко, но стигна ли до едно положение - просто не мога повече - директно издишам вдишаното. Опитвам упражнения, опитвам да задържа въздуха си, но все не достига. Всъщност случва се понякога да успея, но говорим за веднъж на двадесет опита грубо казано.
Ако щете ме съдете - с никого не съм споделила още. Имаме си твърде много проблеми в семейството и в мига, в който опитам да се оплача, все изниква нещо и решавам, че ще натоваря допълнително обстоятелствата.
Едва на деветнадесет съм, безработна от около месец и половина. Всичките ми грижи се свеждат до търсенето на работа, жилище, пари - обичайните. И съм почти убедена, че цялата тази ситуация с дишането е на нервна почва, но не се търпи...
Та чудех се дали някой е страдал от подобни проблеми и има ли някакво по-просто решение. Защото спокойствието в ежедневието едва ли ще се възвърне скоро, а не мисля, че мога да карам дотогава по този начин.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 4 месеца
hash: ec8dc711d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Напълно възможно е да е на нервна почва. Аз имам същия проблем - когато се напрегна или притесня започвам да се задъхвам. В такъв момент просто спирам всичко, което правя и се концентрирам върху дишането си.
Пушиш ли? Може и това да оказва влияние

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: bfe6bb1a67
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Дишането е много интересно нещо в човека, защото съставлява най-първичния съюз между съзнаваното и несъзнаваното. Ако не мислиш за дишането, то си върви несъзнателно докато не умрем. Ако мислиш, можеш да го промениш чрез съзнателно прилагане на волята - т. е. да го забавиш, ускориш и тн. Та, почти винаги емоционалните проблеми, които подсъзнателно носим, избиват и в дишането. В тази връзка правилно си се насочила, че проблемът ти има нещо общо с проблемите в живота. От моя страна мога да ти препоръчам да прочетеш за медитацията и различните техники за дишане (пранаяма в йога, но всяка традиция си има свои техники). Има техники за дишане и успокоение на ума, които могат да направят така, че човек да се нуждае от съвсем малко въздух. Освен това, чисто физиологично, ако дишаш по-ускорено се вдига кислорода в кръвта и кръвоносните съдове се свиват, а ако дишаш по-бавно и например издишаш по половин минута, в кръвта се вдига въглеродния диоксид, който е естествен вазолидатор (т. е. разширява кръвосносните съдове) и кръвообращението се подсилва.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 85d03a2c2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Права си, вероятно е на нервна почва, както казваха преди години лекарите, когато не можеха да диагностицират състоянието на пациента, а е явно, че не симулира. От личен опит се убедих, че мозъкът ни може да ни вкара в гроба и може да ни изкара от него. Нищо страшно няма, стига незабавно да вземеш мерки. Първо ясно си дай сметка какво точно провокира тези пристъпи на задух, вероятно това са определени ситуации, действия на хората около теб, може и да е нещо съвсем дребно и нелогично дори! Не се опитвай да се самозаблуждаваш обаче, много е важно да откриеш какво отключва това състояние. После се опитай сама да овладееш пристъпите, повтаряй си, че това повече няма да се случва, защото ти не искаш да се случва, а ти контролираш тялото си напълно. Почувстваш ли, че се задушаваш, недей да се опитваш да дишаш дълбоко и да задържаш въздуха, точно обратното, дишай леко и бавно, ритмично, докато задухът премине. Особено е важно да издишваш бавно. Така, както си описала усещанията си, вероятно в такъв момент ти просто не издишваш въздуха от дробовете си, но въпреки това се опитваш да поемеш още и да го задържиш, от тук и усещането за задушаване. Звучи парадоксално, но дробовете на астматиците са пълни с въздух! Проблемът не е в липсата на въздух, а в липсата на пълноценна циркулация, трябва да има движение на въздух в дробовете. Затова е важно да дишаш бавно и равномерно, опитай да броиш до пет - вдишване от 1 до5 и издишване също. Ако обаче това състояние не премине скоро, консултирай се с психиатър и не отлагай, няма нищо срамно или страшно, може би ти е нужно някакво успокоително. Не зная от колко време си в това състояние, но не отлагай посещението при лекар прекалено дълго, особено ако се появят и други проблеми, като сърцебиене, безсъние, гадене или какъвто щеш дискомфорт, за който няма физиологична причина. Не се плаши, аз съм минала през това и се оправих, но грешката ми беше, че много дълго време се опитвах да се справя сама, без лечение. Това при теб може да е моментно състояние, с което и сама да се справиш, но може и да е паническо разстройство, за което вече си трябва лечение. Ти най- добре знаеш какво се случва с ума и тялото ти, затова както ти казах, много е важно да установиш непосредствената причина и начин да я неутрализираш. Опитай се в такъв момент да си отклониш вниманието, да правиш или мислиш нещо, което те успокоява и радва, да си заета, абе изобщо няма значение какво, стига да помага. Примерно ако си вярваща, запали свещ, ако имаш любима песен си я запей, или се скарай на белите си дробове и им нареди да дишат както трябва... При такива състояния най- важното е човек да си помогне сам, в противен случай нищо не помага. Трябва да преодолееш себе си, така да се каже. Искрено се надявам да съм била полезна.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 5ff6f89583
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравейте! Само като прочетох заглавието бях сигурна какво ще прочета. Знам точно за какво говорите. Аз съм жена на 26 години а не съм боледувала, но след силен стрес, който изживях и разни ядове ми се получи същото нещо. Понякога се оправя, понякога си е така, но това е положениеъо. Не е опасно, но е на нервна почва всичко!!! Спокойствие трябва, това е истина. Аз пия вечер преди сън чайчета най-вече мента, маточина действа ми добре, Разходки в парк, планина, също действат добре. Гледайте да оставате поне по 20, 30 мин сама със себе си в тишина, без музики, тв, телефон и тн, заслушвайте се в биенето на сърцето си, в дишането си. Намалете цигарите ако пушите. И най-вече разходки на въздух, чайчета и гледайте да сте спокойна, колкото може.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: a6accfe1c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Съветвам те най-вече първо да отидеш на лекар. Нека се изключи възможна здравословна причина.
Ако всичко е наред, вероятно ще ти изпишат някакви успокоителни.
Потърси своят начин за релакс - спорт, книга, някакво хоби. Подобни занимания помагат много да намалиш стреса. А тепърва ще се сблъскваш с него.
Но най-вече в конкретния случай, е добре да провериш дали няма физическа причина. Нервите и стресът водят и до съвсем реални заболявания, така че започни оттам.
Ж28

 
  ...


...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 5ba7eddc32
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Първият ми съвет към теб е да отидеш на лекар. Наистина е доста вероятно да е на нервна почва, но това не е проблем, който можеш да пренебрегнеш просто ей така. Не неглижирай здравето си, повярвай ми, то е по-важно от всички битови и ежедневни проблеми, с които се сблъскваш. Нали ти е ясно, че няма как да си намериш работа и да изплуваш от проблемите, ако си болна? Не знам дали имаш осигуровки и личен лекар, но е хубаво да отидеш при някой общопрактикуващ, който да те насочи към специалист, дали ще е пулмолог, дали невролог, дали друг, той ще прецени.
Иначе, можеш и допълнително да опиташ с мента, глог и валериан, с чайове и с малко време, отделено за теб, в което да си поставиш за цел да не мислиш за нищо. Опитай се да се разсееш и да намериш нещо приятно, с което да се занимаваш. Излез и подишай свеж въздух, нищо че все още времето не е много подходящо за разходка, виж се с някоя приятелка, поговори с някого за нещо, тотално различно от твоите проблеми. Намери си някой разтоварващ сериал или филм, който да гледаш, или някоя книжка.. има много варианти, които може да не изглеждат като нищо особено, но да имат ефект. Каквото и да е, важното е поне за малко да ти отвлича вниманието от всичко друго. Повярвай ми, колкото и наивно да звучи, положителната нагласа е нещото, което ще те дърпа напред. Напълно наясно съм, че когато ти се изсипе една купчина проблеми на главата, последното, за което мислиш, е да си позитивно настроена, но от постоянна тревога и негативизъм, ще си навредиш още повече. Аз също в момента преживявам нещо, което много ме тормози и понякога направо имам чувството, че сърцето ми ще се пръсне от притеснение, но... това са моменти, те отшумяват, стига да успея достатъчно да се съсредоточа върху друг аспект от живота си. И все си повтарям, че трябва да съм БЛАГОДАРНА, защото моите проблеми са най-вероятно "бели кахъри" за много, много други хора. Желая ти успех, скорошно възстановяване и повечко кураж!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 333fa86f16
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Това може да са симптоми на астма, прегледайте се.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker