Болен ли съм? Шизофреник? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Болен ли съм? Шизофреник?
преди: 7 години, 1 месец, прочетена 3500 пъти
Здравейте,
момче съм, на 19 години, от Р. Завърших езикова гимназия с профил Немски-Английски език. Там се справях добре, завърших с доста прилична диплома, а и на двете матури след 12 клас имам отлични оценки. Скоро мисля да замина да уча и да работя в чужбина. Наложи ми се да пропусна една година след завършването на гимназията, понеже не знаех какво точно искам да уча и в коя държава. Има нещо важно, което искам да отбележа в тази тема - гей съм (моля хомофобите да си спестят коментарите относно това, слушал съм достатъчно).
Имах тежко детство. Всеки ден съм търпял какви ли не подигравки и подмятания в училище заради това, че съм различен. А вкъщи ставах свидетел на ежедневни скандали, понеже баща ми е алкохолик и постоянно се караха с майка ми. Може би тези неща до някъде са причина сега да съм толкова свит, с много ниско самочувствие и с много комплекси. Приятели почти нямам. Само 2 приятелки и дори не бих ги нарекъл точно така, понеже те почти никога нямат време за мен, студентки са в София, а и с тях сме доста различни - те са купонджийки, обичат да ходят на дискотеки, да се запознават с нови хора, да са в компания. Аз като че ли съм малко по-затворен и тези неща не ми носят особено удоволствие.
В момента имам прекалено много свободно време. През зимния сезон работих в един хотел в Банско и тогава нямах време да си мисля подобни неща, но сега въпросния хотел е затворен и не правя нищо. Хобита нямам, не спортувам, прекарвам повечето време сам вкъщи, пред компютъра, с музика и най-често във фейсбук.
Напоследък обаче има други неща, които сериозно ме притесняват. От месец насам съм доста неспокоен и заспивам трудно вечер, понеже хлътнах по един мъж, който ми обърна малко внимание. В последствие се оказа, че е женен и дори има деца (тоест търсил е само някакво забавление с мен, може би само секс), а аз понеже нямам никакъв опит във връзките, се вкарах във филма, че може да се получи нещо сериозно между нас, въпреки че е на 31. За щастие разбрах тези неща за него на време и от месец вече не поддържам контакт с него, но се чувствам много разстроен и не мога да спра да мисля за него, често дори се разплаквам. Аз съм доста чувствителен и приемам всичко много навътре. Освен това все още не съм решил в коя държава точно ще е най-добре да отида да уча, а сроковете текат, даже е крайно време вече и това ме напряга постоянно.
В събота през нощта обаче ми се случи нещо, което накара мислите ми да се насочат в друга посока. През нощта се събудих и в периода сън/пробуждане, чувах някакво странно шумолене зад гардероба, сякаш пълзи някаква буболечка. Не можех да разбера дали идва от телевизора ( понеже оставям телевизора пуснат през нощта ), или не, но се изправих рязко и включих нощната лампа. Докато се опитвах да заспя, отново чух подобно шумолене. Някак си успях да заспя, но след няколко часа отново се пробудих и отново в този период на пробуждане/сън закачалката в стаята ми, ми заприлича на човек, стреснах се, станах и пийнах вода, разбрах, че е само халюцинация. От тогава обаче не съм спрял да чета в интернет и когато прочетох симптомите на болестта шизофрения, ме обзе някаква мисъл, че може би съм болен от нея. Важно е да кажа, че си говоря сам, ама наистина си говоря сам ( когато съм сам у нас ). Ей така, питам се нещо и си отговарям, дори понякога се критикувам. Прилагах това и при ученето и винаги даваше добри резултати, запомням нещата по-бързо, като ги говоря на глас и като си задавам и отговарям на въпроси. Не знам защо, но преди не намирах това за проблем. Както казах по-горе, доста съм самотен и говоренето на глас със себе си, дори понякога споренето, ми помага да систематизирам мислите си и да взимам решения. След като прочетох обаче, че и това е симптом на шизофрения, сега съм още по-уплашен. И преди ми се е случвало обаче, като сънувам кошмар през нощта и се събудя внезапно, сянката на закачалката в стаята ми, да ми прилича на човек, който държи нож или нещо подобно, след като пусна нощната лампа, разбирам, че е било само илюзия. Напоследък обаче не мога и да се концентрирам върху бъдещите ми цели и да ги следвам, което също го прочетох в интернет като симптом на болестта. Освен това, когато съм сам вкъщи, или като съм навън и се прибирам по тъмно, ме обзема някаква параноя, че някой ме наблюдава от някъде, или ще ми изскочи зад ъгъла. За щастие поне гласове не чувам и нямам усещането, че някой ми вкарва мисли в главата или подобни, но все пак съм доста притеснен.
Хора, според вас това нормално ли е? Споделих и с майка ми ( тя знае за моята ориентация и ме подкрепя ). Тя каза, че явно всичко това ми е дошло малко в повече ( историята със семейния мъж и това, че все още не съм решил в коя държава ще отида да уча ) и мозъка ми е '' изпушил '' и затова сънувам кошмари и ми се привиждат и причуват такива неща, като се събудя. Споделих и с двете ми приятелки, за които споменах по-горе в темата. Те ми казаха: '' намери си работа, започни да спортуваш, занимавай се с нещо, вместо по цял ден да седиш пред компютъра, да четеш симптоми и да си мислиш глупости ''
Но и те, както и майка ми, казват, че вече е крайно време да реша къде искам да уча, да замина, да променя средата си, да започна да изграждам бъдещето си, да срещам нови хора и уж всичко ще се нареди.
Вие как мислите? Възможно ли е да е наистина от стреса, който преживявам напоследък, от това, че съм прекалено напрегнат? Или трябва да посетя психиатър?

Историята се получи малко дълга ( за което се извинявам ). Но все пак, ще бъда безкрайно благодарен на всички, които имат време и желание да я прочетат и да оставят някакъв съвет/коментар/критика! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 1 месец
hash: 31ce4bc8b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Приятел 2 неща:

- Не бъркай добрите оценки със социалният живот.

- Да си социален и да имаш приятели/ социален кръг е като "защитна стена" от всякакви психически разстройства. Хората около нас могат да ни върнат в реалността. Хората биологически имаме страшно комплексен и можещ мозък (затова и доминираме планетата), но той е направен да бъде социален, иначе сам полудява. Хубаво е тия неща които те мъчат да ги споделиш на психилог (няма нищо срамно), той ще те насочи в правилната посока, така че да не дълбаеш на едно място и наистина да не си причиниш някакво психическо разстройство. Моя съвет е да гледаш клипчета на RSD в ютуб, помагат за социаличиране ( и жени).

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 5822c8ee36
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Хей, напълно те разбирам как се чувстваш. Няма да те критикувам в никакъв случай. Подкрепям и ориентацията ти, няма нищо лошо в това. Може би някои ще те нападнат, че си се замесил с женен мъж и разни такива, но аз те подкрепям. Не съм хомофоб, а точно обратното. Няма обаче тука да ти пиша колко ми е приятно да си говоря с хора с такива ориентация, колко ми допадат и т. н, защото ще ме помислиш за луда :Д не вярвам да имаш шизофрения, чела съм доста за нея, даже и аз се опасявах за себе си, но наскоро се сблъсках с хора, които са наистина болни от това и повярвай ми, нямаш просто основание да си го мислиш. Наистина може да имаш някои от симптомите на шизофрения, аз също имам някои, но това може да е вследствие на някакво друго психическо заболяване. Чела съм за БАР, раздвоение на личността и чак ми става понякога смешно като открия някой друг симптом за себе си. И аз често си говоря сама, в това няма нищо лошо. Изглеждаш ми интересен и умен човек, просто си сякаш неуверен и затворен в себе си. Това обаче ще ти играе само лоша сега, от опит ти го казвам. Аз също нямам много приятели, даже почти липсват, но винаги търся някой като мен- да имаме общи интереси, да не е надменен и така. Според мен всичко при теб се дължи на стреса- на това, че се двоумиш къде и какво да учиш и се тормозиш заради чувствата си към този мъж. Стресът може да доведе до доста последици, но няма и как без него. Не трябва просто да се вживяваме. Може да идеш и на психолог, аз пробвах и ходих един-два пъти, но на мен не ми помогнаха. Аз си знам своето и трудно някой може да ми промени мнението. Може да пробваш и да отидеш на психолог. Тежкото ти детство също се отразява върху всичко това. Относно ориентацията си не трябва да се притесняваш. Знам, че е трудно в днешно време да бъдеш различен, обаче според мен преди е било доста по-зле даже като е имало други стереотипи. Сега нещата се обърнаха и според мен трябва хората да бъдат много по-толерантни. Евала на тези, които пък не се крият и показват любовта си. Това става най-вече в другите държави, много често гледам такива клипове, в които някой си признава, че харесва мъже, даже има и влог клипове и т. н. Тук, ако някой каже, че харесва някой от същия пол не се възприема добре. Аз досега не съм общувала с такива хора, но би ми се искало. Според мен те са дори по-истински от останалите, това е мое мнение. Не слушай какво ти казват, винаги ще има хейтъри по тази тема и не само. Забрави това, което ти се е случвало в миналото- тормоз, подигравки и т. н. Реши къде искаш да учиш и ако имаш възможност наистина замини. Ще ти е трудно, но няма как. Може би в друга среда ще ти е по-добре. Аз преди много исках да уча в Англия ама като се знам каква съм по-добре да не ходя да се излагам. Посети и психолог, но не мисля, че имаш шизофрения. Ако е такова значи и аз да ходя да се прегледам :д да не ти пука и не се вживявай толкова заради провалената връзка. Мъжа просто не е бил честен с теб, но това не значи, че няма да си намериш друг. По-трудно ще ти бъде, но когато намериш правилния поне ще е истинско. И сега искам да ти задам един въпрос, дано модераторите не изтрият коментара ми- от Русе ли си? Ако искаш не отговаряй, просто ми стана любопитно и искам да знам.
Ж, 19г.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 72ed78ae89
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Здравей. Състояниято, което ми описваш по скоро ми прилича на сънна парализа, всеки човек поне веднъж в живота си го е преживявал, на мен също ми се е случвало. Попринцип се получава когато мозъкът е буден, но тялото все още не се е събудило, не знам как точно да ти го обясня да го разбереш проучи го да видиш за какво става въпрос. А това че си говориш само според мен е защото си нямаш приятели и се чувстваш самотен. Моят съвет към теб е да помислиш малко по сериозно за образованието си и да решиш какво искаш да учиш ако ли не намери си някаква работа или хоби, които да те развличат и да си сред хора. Когато разшириш социалния си кръг и общуваш с повече хора няма да изпитваш нужда да си говориш сам, ако изпитваш сериозни проблеми с общуването може да се обърнеш към психолог. Другото което е не се вкарвай в разни филми че имаш шизофрения и такива работи. Аз имам роднина със шизофрения и мога да ти кажа че там работата е много сериозна, то не бяха халюцинации, мания за преследване, налудности, страхове. При този човек за когото ти говоря имаше периоди в които беше добре, пиеше си лекарствата, но след време разбрах че не ги пие и кошмарът започна. Един ден пиша по фейсбук на въпросния и като започна да ми говори едни объркани неща, скача от тема в тема и ми стана ясно. Тоест ако имаше шизофрения нямаше да можеш да се изкажеш толкова добре ако съдя по писането ти тук. Другото което е такива хора не разбират че са болни и вярват изцяло в техните налудничиви предстви за света около тях. Последно нещо не само за завързването на приятелства, а и за пълноценен начин на живот е и полижителното мислене. Купи си някоя книжка и разучи темата, сигурна съм че ще ти помогне. Гледай филма Тайната, много е мотивиращ.Хората обичат усмихнати и позитивни хора за приятели. Успех и горе главата!

Ванилия...

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 997de40392
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Душица, според мен просто си самотен... Ако продължиш да имаш съмнителни симптоми и докато си щастлив и във връзка, тогава е притеснително. На всеки понякога се случва да му се присънят и привидят разни неща, спри да четеш в интернет, защото мозъкът ти е склонен да допълва палитрата на "симптомите"

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 997de40392
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Душица, според мен просто си самотен... Ако продължиш да имаш съмнителни симптоми и докато си щастлив и във връзка, тогава е притеснително. На всеки понякога се случва да му се присънят и привидят разни неща, спри да четеш в интернет, защото мозъкът ти е склонен да допълва палитрата на "симптомите"

 
  ...


...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 90e9b4a50c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Според мен отиди да учиш в Германия. За другото-не си шизофреник. Дошло ти е много-и историите в семейството ти, и това с женения мъж, в когото си се повлюбил... защо не се включиш в Интернет в сайтове за хора с подобна ориентация. Мисля, че в София има и клубове, където се събират. Потърси хора със сходни интереси на твоите. С тях ще се чувстваш в свои води. успех! И го давай по-спокойно.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 616f1cc83f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Просто емоционaлният стрес ти е дошъл в повечко, всичко си ти е нaред. Обaче искaм дa те попитaм нещо, дaли си резус фaктор негaтивен? Aко е тaкa... търси инфо точно по резусa нa aнглийски или други езици, нa бългaрски нямa нищо и не рaзбирaм зaщо продължaвaт дa крият темaтa.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 79a6b7de1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Аз не съм хомофоб (т. е. не мразя), но и не харесвам хомосексуалистите и въпреки това трябва да призная, че с теб си приличаме в доста отношения.
Моментът между сън и будно състояние, в което изпадаш, се нарича просъница. Имала съм проблеми с него от години и то доста по-сериозни. Не съм специалист, но съм почти сигурна, че нямаш шизофрения, просто си самотен и неразбран и семейните проблеми, трупани през годините, си казват думата към днешна дата. На това се дължи и да си говориш сам, което не е чак толкова налудничаво. Никой не е напълно нормален.
Когато се социализираш и намериш хобита, тези неща ще изчезнат, защото просто ще се разсееш и ще ги забравиш.
Започни да спортуваш, това ще ти повдигне самочувствието и ще те направи по- уверен и мисли за бъдещето си, защото сега е времето. Запознай се с нови хора, пък който те приеме. Ако не те упрекнат за това, че си с различна ориентация, бъди сигурен, че ще е за друго. Хората са такива и няма угодия.
Колкото до онзи мъж - забрави го, колкото и да ти е трудно. Сам виждаш що за стока е.
Може да посетиш специалист, не е срамно.
Успех!

Black Sabbath

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 4ff9dbc81b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Това е сънна парализа и е напълно нормално явление, съпроводено е с халюцинации, които мозъка превръща в реални неща. На мен ми се случва, когато съм била под напрежение през деня. Например при първата ми среща с момче, вечерта имах 3 "събуждания в съня си" едно след друго. Явно срещата не ми се беше отразила добре :Д. Съветвам те да се социализиращ повече, вземи си куче също ще помогне, запиши се в някакви групи. Със сигурност ще срещнеш много нови интересни хора. Успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 32fba311e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Това, което те притеснява, е сънна парализа. Какви ли не неща съм "виждал" докато съм бил в сънна парализа. То не са призраци, извънземни и прочие.

Нямаш нищо общо с шизофрения, споко. Но хората около теб са прави, че е по-добре да си оправяш нещата в живота, отколкото да четеш симптоми.

 
  ...

...
преди: 7 години, 1 месец
hash: aa5ca09347
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Готин, никой луд не осъзнава, че е такъв. Стягай се, дръж се мъжки (това няма общо с ориентацията ти)

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: fdbae4159b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Здравей! Аз съм момиче на 16 г. и живея с такъв човек.
Брат ми страда от тази болест - тя е генетична. Той е на 21 години.
В последствие на мои размисли разбрах, че причините да се появи тази ужасна болест са много.
Той като малък постоянно се завтваряше, не обичаше да излиза и т. н описала съм го това в този сайт. Можеш да намериш историята ми. Казва се "Брат ми е шизофреник. Помощ" - нещо такова беше.
Питай свои роднини дали някой от вашето семейство не е страдал от шизофрения.
Според мен трябва да вземеш по - сериозни мерки. Параноята ще те гони винаги, дори и да заминеш за чужбина и да започнеш да спортуваш. Най - важното, е че осъзнаваш, че може би имаш проблем. Брат ми това не го осъзнава и е много зле. Отиди на психиатър, за да ти препише нужните хапчета. Взимай ги редовно и не се отказвай, бъди силен и опорит, защото ако наистина си болен ще започнеш да чуваш и да виждаш внушенията си. Ще бъдеш агресивен към себе си и към околните. Прочети моята история и ще разбереш за какво ти говоря.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 482a2a054c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Ха, имах подобна случка. Преди години, както си спях чух шум, странен. Леко изплашена станах погледнах и нямаше нищо. Дори шум нямаше. Унесох се пак и в просъница пак усещам шум, започнах да се плаша. Пак се унесох, пак този шум. Реших да викна майка ми / била съм може би на 25-26 год. /, обясних й, тя погледна, нямаше нищо, поседя малко не чу никакъв шум. Легнах си пак, майка ми в нейната стая, абе пак шум, ставам - нищо. Унасям се - шум. Викам пак майка ми, седя 10 мин в стаята ми, брей няма шум, няма нищо, дори не можех да докажа. Накрая тя реши да разбута нещата там и открихме една хлебарка, която си се движеше около една найлонова торба. Та, др път и ти провери.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: c00cf47ed8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Ако пак ти се случи, кажи молитва към Бог в името на Исус Христос да те пази.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 374b386316
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   По-скоро сънна парализа и хипохондрия

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker