Бъбречна криза - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Бъбречна криза
преди: 6 години, 9 месеца, прочетена 1853 пъти
Здравейте! Миналата вечер за пръв път получих бъбречна криза, съпроводена с адска болка и повръщане. След направените прегледи се установи, че имам запушен уретер и приемам лекарства за изхвърляне на камъка. Бъбречната криза беше толкова болезнена, че направо ми се идеше да умра. До сега не съм имала никакви проблеми от такъв характер. Въпросът ми е към всички, които са имали бъбречна криза, или са запознати с този проблем – Възможно ли е бъбречната криза да не се получи втори път или щом веднъж съм имала, отново ще имам? Какви мерки да взема, за да не задържам урина и образувам камъни? Ще бъда много благодарна за всеки коментар.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 9 месеца
hash: 18e4011c56
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Чайчета пий от мечо грозде, бирата е много полезна за бъбреците или си направете корени от слънчоглед като чай, обаче го прави около девет дни.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: afb965a142
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здрасти. Самата аз нямам проблеми с бъбреците, но майка ми на 30 години имаше 2 неработещи бъбрека, беше пред диализа, но се оправи. Добре е, че си потърсила медицинска помощ и с лекарства и т. н. действително ще успееш да изхвърлиш камъка/пясъчинката, но лекарите умеят само да се борят с последствията - те не дават съвети за превенция.
На първо време е важно да осъзнаеш, че ти щом правиш камъни, нещо в начина ти на живот не е добре. Майка ми спаси бъбреците си, между другото, и на 60 г. има два работещи бъбрека. Човешктоо тяло е способно и на това, но трява да промениш нещо. В нейния случай единият бъбрек беше опериран и бяха изкарани камъните, другият беше изсъхнал от инвекция и беше за премахване, но тя не се съгласи и се възстанови сам.
Какво промени тя в живота си - една дреболия. Започна да пие вода! Ходи на Хисаря на почивка много години последователно и там прави процедури и пи от лечебната вода, после 1 година пи само вода от Хисаря минерална (има я навсъкъде и в големи туби).
Днес медицината е по-напред и е ясно как се образуват тези камъни. Първо, ти не пиеш достатачно и затова не промиваш достатачно добре бъбрека и пикочните пътища. Урината ти винаги трябва да е много светло жълта, дори бистра в този момент на изхвърляне на камъните.
И още - самите камъни се състоят от калциев карбонат - калций, което означава, че ти по принция не успяваш да усвоиш калция в костите и зъбите си, в мускулите си, а този калций циркулира из тялото ти и се трупа на нетипични места - бъбреци, артерии. Не само бъбреците страдат от това, но сигурно имаш и зъбен камък, имаш и риск от калциране на артериите в бъдещето.
Ако пиеш мултивитамини с калциев карбонат - СПРИ ВЕДНАГА
Второто, което трябва да сториш е да си сигурна, че нямаш недостиг на Витамин Д. Тоест - задължително лятото трябва да се печеш на слънце БЕЗ СЛЪНЧЕЗАЩИТЕН КРЕМ поне 20-30 минути. Ако не си ходила на море или не можеш да си позволиш - търси друг начин за слънчеви бани, но задължително без слънчезащитен крем, за да можеш да си образуваш Витамин Д. Намажи само лицето си, но остави големи участаци от кожата изложени на слънцето поне за 20 минути на слънчева баня.
Зимата задължително взимай Витамин Д3 10 до 20 микрограма на ден. Витамин Д3 дори не е витамина, а е вид хормон - изключително важен е. Яж също черен дроб, който е богат не само на Витамин Д, но и на витамини от В групата и е важен за хора с проблеми като твоя
Освен витамин Д3 за усвояване на калция много е важен витамин К2, калият в храната. Този микроелемент ще намериш във всички зелени салати и зеленчуци - спанак, броколи, зелено зеле (kale). Витамин к2 се дава на новородените бебета в комбинация с Д3. Вземи си от аптеката витамин к2, но най-вече се научи сама да консумираш много зелени зеленчуци и салати.
И още - щом са се затлачили бъбреците, най-вероятно и жлъчката ти ще трупа камъни и ще имаш и на други нежелани места калций - изчисти си задължително зъбния камък, а за жлъчката важи подобен на бъбреците принцип - трябва да се промива редовно. Жлъчната течност обаче се излива в стомаха само ако ядеш животински мазнини. Преди лекарите грешно смятаха, че който яде животински мазнини, той се разболява от жлъчка, но това грешно мислене идва от факта, че хората с повредена или изкарана жлъчка не могат вече да преработват мазнините. Ако обаче имаш здрава жлъчка и искаш да я предпазиш от трупане на камъни, е важно точно обратното - да ядеш неща като масло, тлъсто месо, пиле с кожата и т. н., за да може жлъчката да контрактира и да изпразва жлъчната течност редовно преди да се натрупат камъни.

Обобщавам
1. Пий повече вода, така че урината ти да се избистри - пий Хисарска вода и отиди на почивка там. Ако си работеща, имаш право на платен от НОИ санаториум в Хисар. Питай лекаря си.
2. Спри всякакви препарати с калциев карбонат вътре
3. Зареди се с Витамин Д3 чрез собствен синтез (слънчеви бани), а зимата взимай таблетки Д3 10-20 микрограма
4. Увеличи К2 в храната си като консумираш много зелени зеленчуци и салати
5. Увеличи ЖИВОТИНСКИТЕ мазнини в храната си, за да се предпазиш от камъни в жлъчката. Изчисти зъбния си камък.

И да - ако не промениш начина си на живот, цял живот ще имаш такива проблеми
Успех

П.П. Съгласна съм с номер 1, че мечето грозде е полезно, но преди всичко за инфекцията. Бирата съдържа алкохол и не е ползезна за теб, защото алкохолът обезводнява като цяло, но можеш да пиеш безалкохолна бира. И все пак е по-добре да пиеш минерална вода от Хисар. Слагай също лимонов сок във водата си - лимонената киселина е много важна при предозиране на К2. Препоръчвам ти да пиеш всеки ден също 1 чаша вода с 2 лъжички ябълков оцет.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: d47c4817ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Възможно е пак да се получи, но не може със сигурност да се каже. Няма как да го предотвратиш, може да се дължи на определени храни, течнопсти които приемаш, няма как да се изясни от какво точно... Спазвай съветите на лекарите.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: d47c4817ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Камъните не е задължително да са калциеви...има оксалатни,фосфатни ,смесени...и т.н. предполагам може да се разбере какви са,можеш да пиеш минерална вода,минерални бани....

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 1346ad03ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Аз преди години пак така получих бъбречна криза само еднократно и от тогава да чукна на дърво не се е повтаряла. Това, което аз направих е просто да пия много вода. Така и да се образуват песъчинки, те просто се изпикават неусетно и не се задържат в бъбреците, за да образуват камъчета.

По принцип е хубаво да се пие 3-4 л вода на ден, защото това е много полезно не само за бъбреците, ами ускорява метаболизма, подмладява и куп други ползи. Особено лятото или ако се потиш повече, е задължително. Повечето хора днес пият не повече от 1-2 вода, което понякога води до проблеми.

 
  ...


...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 4ebb493620
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   №2, мила, хубави съвети и опит споделяш, но по този начин можеш и да подведеш момичето!

Първо камъните са няколко вида - освен калцитни има уратни (от пикочна киселина), от цистин, от магнезиево-амониев фосфат (струвити) и др., както и комбинации от посочените.

Ти, очевидно, си запозната само с калцитните, покрай майка си, но има и други, и тяхното третиране и лечение, както и причините за образуването им са коренно различни! Уратните примерно се образуват в резултат на форми на подагра, или на претоварване/неправилна работа на далака...

Авторке, отиди на лекар! Ако си запазила част от изхвърлените камъчета (което е задължително в случая) - изследвайте ги поне да установите от какъв тип са. След това започнете да търсите причините за образуването им. Това може да наложи пълни изследвания от нефролози, ендокринолози, дори гастроентеролози, за да се установи истинската причина (или причини) за образуването им.

Може да се наложи промяна на диетата, на двигателния режим, билколечение и дори приемане на медикаменти (поне в краткосрочен план). Трябва да се установи как ти повлияват различните видове лечение - кое е смислено, кое не, кое товари организма и следва да се избягва и т.н.

Не пишеш на колко години си, но по емоционалния начин, по който описваш нещата личи, че си под 35. Искам да разбереш, че това е сериозен здравословен проблем (и ти виждаш само "върха на айсберга" - останалото засега е скрито, под водата) и следва да се отнесеш с необходимата сериозност до пълното разплитане на случая и овладяване на ситуацията...
Някои хора си казват: "от криза на криза - голяма работа, че ще ме позаболи за 2-3 дена веднъж годишно или веднъж на две години", като не осъзнават, че по този начин рискуват както здравето, така и живота си.

отново повтарям - заеми се със случая с необходимата сериозност! Ако трябва си вземи отпуск или бележка за училище, отиди при личния лекар да ти даде направления, мини прегледи и изследвания при съответните специалисти (сега лятото е лесно - няма никой по кабинетите), и вземи адекватни мерки.

Ето - номер 2 е описала един правилен подход, с достатъчна сериозност, който е довел до пълен успех. Пожелавам ти го от сърце и на тебе.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 7deda0c828
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравейте! Аз съм АВТОРКАТА. Много благодаря на всички за коментарите. На 32 години съм, не бях посочила. Днес изпих 2 литра вода и се усети леко подобрение. Вземам и лекарствата, които ми изписаха, но и аз мисля, че в същността е начинът на живот - хранене, физическа активност, вода и т. н. Много ми бяха полезни съветите ви. Наистина се изплаших. Заминаваме на море в неделя и ще се изложа на слънце, както ме посъветвахте. Надявам се да не се повтори, но трябва да взема мерки, и то сериозни.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: ed81a3da08
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   От номер 5

Аз физическа активност нямам никаква, не съм си променял и начина на хранене (с което не се гордея). Искам да ти кажа, че основното е водата.

Но има един важен момент. Няма как да вдигнеш от раз консумацията на вода. ако до сега си пила по 1 л, няма как от утре да почнеш да пиеш по 4 л. Затова увеличавай постепенно, например с по 100-200 мл на ден. И имай предвид също, че в началото понеже организма ти не е свикнал, ще пикаеш много, ама много често. Но до няколко седмици ще се нормализира и ще се чувстваш доста по-добре.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 18e4011c56
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Аз съм номер 1- моята приятелка има проблеми с бъбреците и тя ми каза какво да ти напиша. Сега като ѝ прочетох ми каза, че трябва повечко вода, но да е минерална. Чешмяната не е добре.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 52398bd5ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   На 22 години съм, миналото лято за първи път получих бъбречна криза- болката е страшна, само тези, които са минали през този път ще разберат. На никого не го пожелавам. След преглед при уролог ми казаха, че е възпаление. Изписаха ми антибиотици, лекарства на билкова основа, какви ли не разтвори. Авторке, не искам да те разочаровам, пък е и строго индивидуално и зависи от случая, след 2 дни получих бъбречна криза отново. В болницата нямаха желание да ме приемат, понеже нищо не откриваха на ехографа или както там се нарича устройството. Та в крайна сметка 7 дни бях в болницата, всяка вечер кризи, 2 пъти на ден антибиотици и болкоуспокояващи и не могат да открият на какво се дължи. Четвъртия ден ми направиха цистоскопия и уж бъбрека ми бил затлачен и го изчистиха. Щастието продължи само месец и половина. Разбира се, през това време пиех много вода и течности като цяло. След месец и половина имах болки в пикочния мехур и трудно уринирах. Този път ходих на лекар в по- голям град, вкараха ме в скенер и се оказа, че имам камък 4, 5мм, почти паднал в мехура. Преди да имам тези проблеми пиех малко вода, но след това промених начина си на живот- по отношение на менюто и започнах да пия много вода. Но явно и това не е гаранция или все още не правя нещо както трябва, понеже това лято пък имам песъчинки, които отново предизвикват кризи.
Като цяло всичко зависи от организма, но основното е да пиеш много вода и течности, както и физическа активност. От сега нататък трябва да се пазиш много. Мнения съм чувала много по въпроса, пила съм бира на гладен стомах с надеждата, че ще се отърва от болката, чайове съм пила от мечо грозде, царевична коса, липа и т. н.
Желая ти скорошно оздравяване и дано не се повтори.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker