Нездравословно хранене - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Нездравословно хранене
преди: 6 години, 6 месеца, прочетена 1738 пъти
Студентка съм и се храня много нездравословно. не ми пука дали ще надебелея, но вече се чудя дали няма да се разболея от нещо. 3-ти курс съм и съм на общежитие. През деня ям сандвичи, пици, дюнери и сладки неща. А вечек картофи, кюфтета, ориз или пържола винаги. Майка ми ми е казвала да ходя понякога и на стол и да си взема супа, но аз изобщо не искам. На стол не съм и стъпвала, защото приятели са ми казвали, че са намирали и косми и ходя на други места около общежитието ми. Иначе и салата не си взимам никога. От скоро започнах да пия и енергийни напитки по 1 кенче на ден или през ден, но не заедно с алкохол и спрях колата. Пиех доста. А кафе не пия. И цигари никога не съм пушила. След всичко което казах мислите ли, че мога да се разболея от нещо лошо? За колограмите не ми пука. Май съм 60 и няколко. Преди година последно се мерих. Веднъж даже като казах на един приятел, че не ходя на фитнес и като ме погледна много се учуди. Иначе съм напълно здрава засега. От години не съм се разболявала. Не съм имала температура, не ми е ставало лошо и така. Само сополи понякога имам през зимата.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 6 месеца
hash: 72baf6fda0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей. Първо, почти всички на тази възраст сме правили твоите грешки, защото действително младото тяло може да се справи с тези боклуци без последици (за сега) и не напълняваш. Проблемите идват после.
Аз на твоите години се храних сравнително нездравословно от липса на средства. Не чак толкова зле, но пак зле. Когато писах дипломната си работа примерно се изхранвах от замръзени пици. Проблемите почнаха след това.
Първо започнах да пълнея - не с много, но вече видимо качих за 1 година 1 номер дрехи като бях на 26 години вече, а преди това се появиха проблеми със съня и акне. Когато вече имах повече пари да си обърна време на зъбите се оказа, че имам страшни инфекции в зъбите и в последствие 4 зъба на практика са ми мъртви и 2 бяха пред вадене, но с лечение от 6-9 месеца в най-скъпи клиники успях да ги запазя, но все някога ще паднат и ще ми трябват импланти.
Също имах проблеми с менструацията, суха кожа плюс акне, косата ми почна да окапва. На външен вид все още бях ОК, но се чувствах ужасно.
Започнах някакви диети от типа на Японската поне кила да сваля и свалях, но после качвах двойно. Записах се на фитнес и ходих 4 пъти в седмицата, но качих още килограми. Отдавна бях почнала да се храня по-здравословно, но килограмите се качваха. Платих на Руми (фитнесинструктор. ком) да ми направи лична диета и спортен план, но след 1 месец прекъснах, защото нямаше резултати, а само качих килограми. Менструацията ми беше нередовна, силно болезнена и губех огромни количества кръв.
Тогава попаднах на Paleo/LCHF начин на хранене (ВМ-НВХ - високо на мазнини и ниско на въглехидрати хранене)
https://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf
Хранителният режим ВМ-НВХ предполага консумация на по-малко въглехидрати и по-
голям дял мазнини. А най-важното е, че свеждате до минимум приема си на захар и
съдържащи скорбяла (нишесте) храни. Можете да се храните с други вкусни храни до засищане и въпреки това да отслабнете.
Спира се при този начин на живот всякакъв вид джънк храна, фаст фуд и всякакви храни, които са без хранителни вещества и кухи калории като сладко, тестено, хляб, картофи, ориз, всякакъв вид захар, включително мед и се намалят на минимум дори плодовете
Яде се богата на хранителни вещества храна - месо, риба, морски дарове, МНОГО ЗЕЛЕНЧУЦИ (без картофи), яйца, качествени млечни продукти, масло, кокосово масло, зехтин, авокадо, от плодовете - ягоди, боровинки, малини, кренбери, умерено костилкови, без ябълки/круши, грозде и банани

Днес си плащам за тогавашното пестене от храна! Купувам най-скъпата храна на практика - органична или от специални ферми, защото алтернативата са лекарите. За месо, качествени зеленчуци, яйца, сирена, кисело мляко отделям на седмица повече средства от тогава целия ми бюджет за храна за месец!

След 30 г. започват най-много да те удрят последиците от сегашния ти начин на живот (аз също не съм пушачка, не пия и така нататък! ). Ти с тази храна на практика лишаваш тялото си от хранителни вещества и изхабяваш органите си. Отделно се храниш с много богата на нишесте храна, което води до намаляване на инсулиновата ти чувствителност - тоест в бъдеще ще напълняваш бързо от този вид храни, защото ще ти трябва много повече инсулин, а той води до складиране на тлъстинки.
С две думи безплатен обяд няма. Няма значение колко добри гени са ти оставили вашите, ти с твоя начин на живот си в състояние да им видиш сметката буквално и да станеш клиент на лекарите и зъболекарите. Сега не ти пука за килограмите, но като качиш 1-2 размера и вече не можеш да си намериш хубави дрехи става по-интересно.
Не случайно хората след 30те започваме да си обръщаме повече внимание, да спортуваме, да се храним здравословно - вече започваш да усещаш проблемите от нездравословен начин на живот, а след 40 и 50 години вече още по-усилено хората се борят с тези проблеми или пият куп хапове и умират на 55- 60, спестявайки пари на пенсионната система. Изборът е твой!

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 2d9a090750
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Номер 1 пълни глупости, какво очакваш няколко месеца само на замразени пици. И аз съм ученик и нямам време, нито възможност за ядене, но от джобните си отделям за здравословно ядене като Активия, мюсли и т. н. Момче на 13

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 7782a1c7e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Не мисля, че този начин на хранене ще ти се отрази. Почти всички студенти се хранят така.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 58e7ce4c75
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Виж, засега си добре. Лошото е, че всички рано или късно свикваме на лошата диета и не усещаме как постепенно проблемите са наслагват. В момента ти няма нищо, но това не трае дълго.

За сведение: злоупотребявал съм с енергийни, ял съм само боклуци от МакДоналдс, наливал съм се с евтина бира, не съм си правел дори труда да размразя пицата от супермаркета.

Но това писва. В смисъл, този вид живот омръзва с монотонноста си. В дадент момент вече знаеш наизуст вкуса на колата и хлябът от Билла, топлата витрина от Фантастико вече не предлага нищо ново, каквото и да сложиш в сандвича, вкусът пак е на евтин хляб и некачествено месо.

Може да не те интересува външния ти вид, но вътрешния няма да ти хареса ако продължаваш дълго така. Първо - развива се занисимост от кофеина и захарта (знам, аз бях пристрастен). Второ, евтините вафли и кроасани редовно могат да съдържат в крема си частично-хидрогенирани мазнини. Те не са проблем в малки количества, но вредят на холестерола ти при редовна консумация, което може да доведе вбъдеще до сърдечно-съдови проблеми.
Трето, сега не те интересува външния вид, но наднорменото тегло, което несъмнено ще дойде ако поддържаш този вид на живот, същото си е проблем. Създава сърдечни рискове, а и няма да има добър ефект върху ставите.

Това, което може да се направи, е да се опита постепенно да се взимат други храни. Навикът се изгражда бавно, но не е сложно.
Пример:
Сутрин - чаша мляко, чаша мюсли/овесени ядки, 1-2 яйца
Обяд - плод/зеленчук по избор, пълнозърнест хляб/спагети, кисело мляко
Следобяд - пак можеш мляко, плод
Вечеря - месо, салата, някаква гранитура

Това е нещо, което комбинира мазнини, белтъчини и въглехидрати. Ако не стига, може да се увеличи количеството. Лесното е, че ако нямаш някакви атлетични цели, здравословното ядене е лесно и не е скъпо. Почва се постепенно, не е нужно да се следва без изключения, но това е въпрос на избор.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 7d673a775f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Не съм писал почти година заради хора, като 2 и 3.. Нищо незнаещи но да се изявят. Всичко, което приемате, като храна са само рафинирани въглехидрати /захар/, без целулоза/фибри/ с оцветители, овкусители/натриев глутамат/, консерванти и половината менделеева таблица. Човек е белтъчно същество и за него най-важни са белтъчните аминокиселини и мазнините. Природата ще се грижи, чрез компенсаторни механизми при наличието на натрупани резерви в тялото ви за около 6 месеца.
След това едностранчиво снабдяваното ви тяло ще започне да ви отмъщава. Подуване на корема, запек, вирусни инфекции, панкреатит, камъни в жлъчката, камъни в бъбреците, диабет, хронични органни болести водещи до онкология. Това е добре отъпкана пътечка, която заради безотговорно и неграмотно отношение към собствените си материални тела ни превръща почти необратимо от относително здрави индивиди в доживот болни такива, клиенти-обогатяващи фармацефтичната и хранителна индустрии.
Добре е заедно с 2и3. да приемете съветите на 1 и на 4 за вас те са безплатни, възползвайте се!

М53

 
  ...


...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 72baf6fda0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   М 53, не бъди гневен де. /номер 1 съм/ Всеки прави своя си избор. Ти сам виждаш своите връстници как се разпадат заради начина си на живот. Като почнат и някакви пушачи на 25 г. да твърдят, че нищо им нямало ми става смешно. Лесно е да си здрав на 25, след 30 започва вече с просто око да се вижда по лицата на хората кой как е живял, но след 40, най-вече след 50 г. вече започва истинският разпад.
Тялото до последно ще се мъчи да е здраво и в равновесие докато сте във фертилна възраст, но след това вече реално за оцеляването на човечеството не сте необходими и само здравите хора успяват да живеят дълго и независимо. Природата се грижи за вас и телата прощават много, но не могат да се борят срещу био-химичните закони и все някога резервите са изчерпани - ракът поваля такива индивиди.
Знаете ли, че вероятността една японка да развие рак на яйчници и гърда се повишава 3 пъти ако живее на Хавай (САЩ) вместо в Япония? Гените са същите!

България и на целия Балкански полуостров привлича медици, които си търсят тема за професура. Знаете ли, че в целия свят нашият регион е номер 1 по РЪСТ на рак, сърдечно-съдови заболявания? Живеем 10-15 г. по-кратко от хората в развитите страни и не е заради НЗОК - реално медицината никъде не може да помогне ни при рак, ни при автоимунни заболявания, ни при диабет. Само в областта на травматологията има огромен напредък, също чрез антибиотиците се борим по-успешно (за сега) с инфекции и има голям напредък само и единствено в рака на генетична основа при ДЕЦАТА (левкимия и рак на костите примерно), но при възрастните в терапията на рак не се е променило нищо от 1970 г. насам, освен в по-добрата и ранна диагностика. Номер 1 фактор за рак при възрастните е начинът на живот.

И не си мислете, че е заради стреса, отровите навън или „лошото“ здравеопазване. Стрес имат повече западняците, по време на комунизма имаше повече отрови заради индустрията и химикалите, които ползваха в селското стопанство, и Чернобилски дъжд е валяло. От десетилетия у нас не е било толкова чисто. Не можете да се оправдаете с държавата за собствената си безотговорност.

Номер 1 фактор е тютюнопушенето у нас (по тютюнопушене при жените сме номер 1 в Европа, при мъжете номер 2 след Гърция). Тютюнопушенето сред жените дори нараства!!!

И веднага след тютюна убиец номер 2 е вече начинът на хранене и живот.
И не си мислете, че със спорт ще можете да компенсирате лоша диета. Със спорта само ще горите повече енергия и ще изхабите тъканите си по-бързо, но няма да нулира влиянието на една пица примерно или дюнера. Много хора след фитнес отиват да се натъпчат с дюнер или изкуствен шейк някакъв и си мислят, че нещо правят за здравето си.

Хипократ още е казал „ ТИ СИ ТОВА, КОЕТО ЯДЕШ“

Буквално всяка клетка в тялото ви е съставена от веществата, които сте яли или някога е яла майка ви. При жените дори диетата на бабата и тютюнопушенето на бабата може да повлияе на здравето на внуците, защото яйцеклетките на момичето се образуват по време на ембрионалното развитие.
Като жени имаме значи огромно влияние върху здравето не на 1, а на 2 поколения и носим още по-огромна отговорност за телата си от мъжете, защото тези тела един ден ще трябва да служат за инкубатор на децата ни! От качеството на яйцеклетките ви ще зависи какво дете ще родите. Тези яйцеклетки обаче ги носите от момента на раждането си и не е като при мъжете да се образува нова сперма на всеки 3 дни. С две думи вие можете буквално да прецакате гените на поколението си с начина си на живот.

Много българи са гневни на държавата за болестите си, но реално Здравеопазването ни е на средно ниво за Европа и като изключим някой редки заболявания, у нас достапът до здравната система е традиционно добър. В предболничната помощ доеи по-добър от на Запад.
Търсим вина у държавата, лекарите, защото не искаме да променим нашия начин на живот.
Последни сме по спортуване в Европа, първи по консумация на хляб и ОЛИО. Все още захар ядем по-малко от западняците, но тенденцията е НАГОРЕ.

Някои вегани тук твърдят, че месото било заразено и бла-бла. Истината е, че ние ядем 2 ПЪТИ по-малко месо от хората в развитите страни и живеем с 15 г. по-кратко! По консумация на риба дори 1/4 от нормалното не стигаме. Също не ядем и достатачно млечни продукти, зеленчуци и дори плодове.

Какво ядем в пъти повече - ХЛЯБ и ОЛИО. Това е на целия Балкански полуостров като никъде другъде по света не готвят жените с 1 бутилка олио НА СЕДМИЦА (ПРИ НАГРЯВАНЕ СТАВА КАРЦЕНОГЕННО), никъде не се яде толкова хляб и тестено като у нас.
Също консумираме много алкохол!

Замислете се малко какво правите с телата си и слушайте съветите на по-възрастните и ЗДРАВИ хора, защото като станете на 50 ще е твърде късно.
В интерес на истината правите услуга на пенсионната ни система като се самоубивате. Ще сте здрави до 50 г. да кажем, ще работите, ще се размножите, ще допринесете за обществото и после ще се гътнете удобно, така че да има повече за здравите.
Замислете се малко, защото половината ви живот е потенциално след 50 г. възраст и няма да сте на 20 цял живот.
Аз съм само в началото на 30те, но на всяка среща на класа и по снимките във фейсбук вече се вижда кой как живее. Има хора, които изглеждаме буквално като преди 10 години, има хора, които изглеждат на 40-45 г. Имам приятелка, която беше като момиче страшно привлекателна и свежда, а днес е съсухрена и изглежда по-стара от майка си. С две думи при жените и красотата, атрактивността и фертилността си отиват и не сте вече интересни и за мъжете. Мъжете инстинктивно се стремят да си намерят най-здравата и фертилна партньорка, която може да им дари здрави деца. Вие на 30 като изглеждате като на 45, вървете да създавате семейство. Средната възраст на родилките в София вече е 33 г. Мислете как вие се отнасяте с телата си, защото като стане време да зачевате и да носите деца ще киснете по клиниките. Има вече епидемия от поликистозни яйчници и у нас и то е точно заради лошата диета. С поликистозни яйцници не можете да забременеете. Събудете се.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 1d267bbe71
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Абе яж си и да не ти пука. Купи си само някой мултивитамин и се движи повече - но си яж каквото ти се яде- веднъж се живее.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: b0378d6ee2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   И кое му е нездравословното да попитам? Според мен всички сте полудели.
"сандвичи, пици, дюнери и сладки неща. А вечек картофи, кюфтета, ориз или пържола"
Сандвичи, пици и дюнери са си хляб със зеленчуци, месо и сирене. Кое му е нездравословното? Тя не е тръгнала да отслабва че да я кара само на салати. Тя е на 22г и учи на нея й е нужен хляба той храни мозъка.
№6 твърди че количеството хляб което изяжда авторката е вредно, но да й напомня че не българите сме измислили хамбургера и пицата, а онези които са ги измислили ги ядът редовно. А и дали ще яде филия с лютеница или пица даже пицата ще има по голямо разнообразие върху нея ще има някое друго парче месце, няколко зрънца царевичка, малко сиренце, освен доматения сос. А при дюнера дори хляба е в минимално количество, ама №1, 6 ще каже че на дюнера картофките му били пържени в олио, пълни щуротии.
№1, 6 предлага да си сменим начина на хранене според този на европейците, защото разбирате ли европейците се хранели по здравословно. Разбирам че европейците изследвали кренбери /на български червена боровинка/ и казали че е полезна, а кой по дяволите изследва нашите горски плодове да каже колко по полезни и разнообразни са те? Няма кой да ги рекламира нали, защото си ги имаме по горите и поляните и никой не влага пари да ги произвежда че да се налага да ги пласира чрез реклама за полезност. Европейците ядяли сьомга, изследвали са че тя имала омега 3 дрън дрън, а нашата риба по езера и в нашето море няма ли омега 3 или по скоро няма кой да я изследва? В интерес на истината тяхната риба от атлантика е пълна с живак, хиляди хора измряха натровени от прекалено ядене на риба от атлантика и балтийско море, ма нали трябва да им лижем задниците на европейците. Да казваме е те са нещо повече от нас и са по по най, да мечтаем да ставаме като тях.
Разликата в продължителността на живота се дължи както на това че ние наистина повече пушим, така и на много по голямото количество стрес на който сме подложени, изкарай един 40г здравословно отглеждан европеец сложи го да оцелява в България на квартира с минимална заплата в Каспичан примерно заедно с децата му, да видиш дали и до 50г ще оцелее. Като не може да нахрани децата си с заплатата, като мечтае за почивка с години, а няма пари дори за автобус до Варна, като работи за тая заплата по 12ч шест дни в седмицата ти да видиш колко е здравословно.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 72baf6fda0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   n 7 „Ти си това, което ядеш“ (Хипократ)
И не - не можеш да надбягаш обяда си и не можеш да компенсираш хранене, бедно на хранителни вещества с изкуствени витамини - напротив, 99% от тези витамини само тровят тялото, особено калциевият карбонат, ползван като филър и уж като калций прави камъни в бъбреци, в жлъчка и затлачва артериите - калциев карбонат е известен още като „вар“!

n 8, самата Авторка си знае, че се храни нездравословно, с което е с едни гърди пред теб, които просто си се отказал от здраволовен начин на живот, оправдавайки се със ...стрес.

Почвам от зад напред - всички хора на тази планета сме Хомо Сапиенс - няма европейци, няма американци - всички сме от един вид бозайници, които не сме се променили особено генетично в последните няколко десетки хиляди години. Това, че Макдоналдс е измислен, не означава, че е храна, която е подходяща за Хомо Сапиенс и нашите тела са готови за нея
Хлябът не храни мозъка. Човекът е съществувал много преди измислянето на хляба - житото е култивирано преди 10 000 години, най-старите останки на Хомо Сапиенс са на 300 000 години. С две думи 99% от времето си на тази земя сме прекарали без хляб, което е позволило на мозъците ни да растат и да се превърнем в най-перфектното и умно същество на тази планета. До сега. Който е бил принуден да се храни с прости въглехидрати бере още банани по дърветата.
Намерени са останки в Испания само на една група Хомо Сапиенс, хранила се с растителна храна по принуда. Тази група е изчезнала и измряла.
Инстинктивно знаем коя храна е подходяща за нас.
Поканете гости и им предложете големи количества КАЧЕСТВЕНИ сочни паржоли, стейк с разнообразни зеленчуци и сложете хляб на масата. Ще се учудите, че хлябът ще остане почти недокоснат дори от най-големите хлебари.

Тайната на нашата еволюция не е хлябът, а това, че сме яли месо, събирали сме яйца, ядливи растения и сме ловували. По храносмилателна система сме близко до кучето - всеядни ловци сме.

Олиото, което ние ползваме е НЕСТАБИЛНА растителна мазнина, която при нагряване се оксидира и причинява рак. Нашите предци не са познавали олиото за готвене, а са горвили с масло и мас, също са разменяли разни изделия за зехтин с гърците.

Олио у нас не се е яло, също хляб в такива количества, преди ВСВ. Има експлозия на населението в началото на 20 век до средата на 60-те години, което налага и комунистите да въведат т. н. „две деца политика“, а за да изхранят населението въвеждат храни като олиото и белия хляб, които са най-евтиният начин да можеш да си набавиш нужните калории за живот.
Белият хляб е много по-евтина храна от пълнозърнестият! Не казвам обаче, че пълнозърнестият е по-добър избор - също е беден на хранителни вещества, но съдържа поне повече баластни вещества и някакъв витамин Е, но белият хляб е на практика чиста захар. Аз не консумирам никакъв хляб и нищо от пшеничени култури, включително пълнозърнести, овесени ядки и тем подобните му, също ориз и царевица. Не случайно не ги понасяме добре и водят до запек или пропускливи черва и не само заради глутена.
Знаете ли къде е описан първият случай на затлъстяване на една общност? В индианските резервати. Там хората са били хранени с царевица, защото е било евтино. Има описан случай на племе, което за 6 месеца е умряло заради царевичната си диета и са били хората дебели при това. Умрели са заради липса на жизнено важни аминокиселини. Не случайно и животни не се хранят само с царевица - пробвайте, ще умрат. Преди е нямало ни дебели индианци, ни дебели аборигени, ни дебели полинезийци или маори - днес това са най-дебелите общности в света. Замислете се какво са яли ПРЕДИ в сравнение с днес - ловували, хващали са риба, са и са сабирали ядливи растения, насекоми и яйца.

Картовите са вид ряпа, между другото. Съдържат витамин С, но не могат да бъдат консумирани без термична обработка от човека. Картофите са потентна храна, подходяща за хора, които имат много активен начин на живот. Човек не може да изразходи всичките тези захари, които днес поемаме дори да спортува - само 400 гр. е запасът в черния дроб и още 200 гр. в мускулите - ако резервите са пълни, картофът не отива в „мозъка“, а отива директно в мастните тъкани чрез хормона инсулин. Инсулинът е хормон, чиято основна роля е да складира излишните въглехидрати под формата на мазнини. Мазнините не са токсични за тялото и всеки човек има килограми мазнини, които да ползва за енергия при нужда - за сравнение имаме по-малко от 5 гр. захар в кръвта си (1 чаена лъжичка). Дори човек да не яде никакви въглехидрати (ескимосите), той може да си синтезира нужната захар от 5 гр. от белтъчини.
Всъщност клетките на мозъка не се хранят само със захар. Предпочитат захар, защото това е потентна енергия, а и тялото иска да изчисти захарта като цяло от системата, но цели 9 месеца в утробата на майка си твоят мозък се е хранил с кето телца, които се правят от мазнини. Не случайно бременните трупат мазнини - с това се храни зародиша и после човешката кърма е пълна с кето телца, готови за ползване от МОЗЪКА.
Естественото състояние на Хомо Сапиенс е именно това - да се храни от мазнини, не от въглехидрати. Като деца сме способни все още много добре да използваме мазнините за енергия - всеки е играл на улицата цял ден без да изпита глад като дете и е забравял да се храни, увлечен с играта, докато не дойдат майки и баби с намазаните филии с лютеница да ни гонят по улиците.
Кога последно цял ден като възрастен стояхте без храна без да се усетите?

Диетата на Авторката си има име, между другото - нарича се „американска диета“, защото американската агенция по храните първа почва да прави препоръки за храненето под натиска на лобито на производителите на жито, които имат свръхпроизводство в средата на 20 век. Известната „хранителна пирамида“, чиято основа е именно хлябът е създадена от американското правителство. Преди тези препоръки американците не са били по-дебели от другите народи, между другото. Тяхната закуска е била яйца и бекон и са били слаби. Днес ядат за закуска мюсли и изкуствени житни закуски уж с много фибри и трошат кантара. За пръв път от започването на статистиката се наблюдава стабилизиране на очакванията за продължителността на живота и в САЩ и Англия имаме за пръв път НАМАЛЯВАНЕ на продължителността на живота, което много радва тамошните пенсионни фондове.

н 8, в България ако мислиш, че има стрес, какво да кажат японците? Японците имат най-много стрес от работа по принцип и живеят поне 20-30 г. по-дълго от българските мъже.
Знам, че това е основното оправдание у нас за болестите и всичко, но фактите говорят друго. Последни сме по производителност на труда в Европа, заетостта е сравнително ниска, имаме най-много почивни дни и национални празници, но сме били най-стресирани на работното място?
Нещо не се връзва.
Освен това през комунизма натоварването на работното място е било.... на практика нищожно, а тогава се е живяло още по-кратко от днес. По Вашата теория днес трябваше да живеем по-кратко от тогава, но това не е така.
Знаете ли, че 30 % от нашите мъже умират преди достигане на 61-65 г. възраст?
Нашите мъже имате най-ниското очакване за продължителност на живота в Европа и само мъжете от Русия и други подобни държави живеят по-кратко. Сигурно от преработване -)

Стресът определено е фактор, но стресът не можем да го изключим, не можем да го контролираме. Храната обаче ние можем да си изберем. Това, че човек живее под стрес не е аргумент да яде боклуци, напротив - точно този човек има нужда от повече хранителни вещества и по-добра и качествена храна.
Също не се връзва, че българският мъж живее 10-тина години по-кратко от жените. Нима жените у нас сме подложени на по-малко стрес? Просто до сега жените са пушили по-малко, пили са по-малко алкохол и са се хранили по-здравословно и са водили по-активен начин на живот. До сега. Авторката е пример, че вече нещата се обръщат.
На последно място сме по спорт, по консумация на месо и риба (има и други риби освен сьомга - яж пастърва примерно, никъде не съм посочвала да се яде сьомга - тя е от аква култури, аз не ям тази риба!), последни сме по консумация на зеленчуци, млечни храни и дори плодове.
И не рекламирам разни чуждестранни плодове - ягоди, боровинки, малини, касис има и у нас и костилковите плодове ги има всичките у нас. Изследвани са и чичко Гугъл ще ти каже какви хранителни вещества съдържа всеки от тези плодове.
По принцип ако яде човек плодове трябва да гледа да са бедни на захар и богати на хранителни вещества (ВИТАМИНИ).
Най-ниска захарност и най-висока концентрация на витамини имат боровинки, ягоди, малини, касиси, всички видове берита, а най-висока захарност vs. хранителни вещества имат гроздето, бананите, цитросовите плодове (без лимон), ябълки, круши и т.н.

Храната на Авторката е не само високо въглехидратна (70-80% от калориите си поема под формата на захари и нишесте), но и е бедна на хранителни вещества. Не яде дори плодове и поема нищожни количества качествени мазнини и белтъчини, също зеленчуци, а млечни продукти и яйца май изобщо не консумира. Надявам се поне айрян да пие с дюнера.

Идеята, че можем да ядем така и да взимаме витамини също е глупава. Витамините са синтетични и много малка част от тях можем да ползваме реално. Дори синтетичен витамин С не можем да обработваме реално. Нашите тела не са се променили с измислянето на синтетиката и Макдоналдс.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 737f140254
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 9 - На мен ми се случва често, да изкарам по-цял ден без храна...

 
  ...

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 72baf6fda0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   н 10 - това е чудесно. Значи не си превключил изцяло на захари и се храниш или нередовно, или здравословно. Не си си разбил организма още с две думи и не можеш да хванеш примерно диабет поне на този етап. Има и хора с добър ген просто, но най-вероятно е и до начин на живот.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: b0378d6ee2
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   №9 Ще засегна само изреченията за рибата, защото глупостите които си писала, че картофите били вид ряпа и другите глупости, просто не ми се коментират.
Та изкарай ми от гугъл дали и колко омега 3 има в каракудата, попчето, белевицата, платиката, червеноперката или цацата ако ти е по лесно! Кажи ми хранителните им качества в цифри!? ! Ако държиш аз за сьомгата ще ти изкарам! Защото сьомгата се произвежда промишлено и за реклама са й изкарали всичките стойности в платени статии и репортажи. А цаца не се произвежда изкуствено, никой не чака от попче или каракуда да забогатее затова и никой не плаща изследвания на такива риби.

Ще ти копирам изречение от "Здраве. bg" за олиото, за да ми обясниш защо №9 лъжеш хората!
"Високо олеичното слънчогледово олио съдържа мононенаситените мазнини омега-9. Те оказват влияние върху паметовите процеси, предпазването от рак и понижаването на кръвното налягане. "
Колкото до хляб и жито излизаме умници според теб, защото произвеждаме 5 мил тона и 3, 7 от тях продаваме в чужбина, като отделим за семе, доста по малко жито изяждаме. В интерес на истината средно статистически българинът яде по 90кг хлебни изделия годишно, докато на южните ни съседи се пада по 104кг годишно, живеят ли те по нездравословно и съответно много по кратко? И това без да смятаме че в бг храним прасета и кучета с хляб, които количества влизат в това число от 90кг. Дядо редовно храни неговите три кучета с хляб на село, вярвам че не е единствен. Дядо взима по три хляба на ден защото около 2, 5хляба натапя в супа за кучетата, цялото село така отглежда кучетата си.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 72baf6fda0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   н 12, не съм завършила Ботаника, но имах в предвид, че картофът е вид ГРУДКОВО растение, така че грешката е моя - картофът е грудка, сега доволен ли си? Какво обаче променя това в съдържанието му - скорбяла (нишесте) и нищо друго.

За Олиото при НАГРЯВАНЕ казах, че се окислява и пречинява рак. Останалите глупости от вестник Здраве не са научно доказани - понижавал кръвното налягане, затова българите като световен шампион по консумация на слънчогледово олио сме с високо кръвно налягане. Ако можеше с олио да си понижиш кръвното налягане нямаше да има хапчета.

Яж си каквото искаш. Аз давам съвети за хора, които искат да се хранят ЗДРАВОСЛОВНО и не отричам, че има и други храни като хляб, картофи, чипсове, вафли - това също са храни. Изборът всеки прави сам за себе си. Няма какво да дискутираме - всички сме пълнолетни хора и правим избори в живота си и съответно плащаме цената за тях.
Вероятността обаче човек, който се храни предимно с хляб, олио и боклуците, които обича Авторката да, достигне дълголетие е нулева.
Житото, което изнасяме и олиото, което изнасяме не влиза в статистиката на потреблението, а само това, което е продадено на нашия пазар. Също не влиза в статистиката хляба, който хората си правят сами на село от собствено жито или продаван на черно, така че консумацията е много по-висока, а който си храни кучето с хляб просто разболява и кучето си. Хлябът не е храна ни за хора, ни за кучета. Кучето се храни с месо или специална храна, а не с хляб.

Статистиката за потреблението на хранителни продукти на глава от населението е относителна - аз не ям никакъв хляб и не ям захар, което означава, че друг българин яде моите 90 кг. хляб и 40 кг. захар на година.
Гърците иначе не са по-здрави от нас.
Аз за пример взимам държави като Норвегия, Япония със затлъстяване 10-15% и 30 г. по-продължителен живот от нас. Гърция е част от балканските държави и в общия кюп, в който сме с другите страни с най-висока степен на повишаване на сърдечно-съдови, ракови заболявания, затлъстяване и диабет. Все още не сме абсолютно достигнали някои западни държави като САЩ, но по ръст сме номер 1, така че е въпрос на време
Освен това у нас смъртността от тези заболявания е много висока заради ниската здравна култура на населението, а при рак просто човечеството не е измислило лек, освен за рака на генетична основа при младежи и деца, така че тъпчете се с боклуци, мили съграждани, просто ще има повече ресурси за останалите като се гътнете точно преди пенсия. Пушете, пийте - ваш избор.
За мен е далавера дори да плащам индиректно с вноските си в НЗОК вашето лечение, защото вие пък пенсия няма да вземете, така че тъпчете се с хляб, олио, алкохол, цигари и сладко - за ваша сметка е изцяло

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: b0378d6ee2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   №13 Аз е чудя за какво са всичките тези излияния и измислени глупости, пък то, ти се надяваш за пенсия, ха ха. Пожелавам ти да живееш 300 години, като за всяка лъжа ти се отнеме по една година.
В интерес на истината в картоф има толкова кДж енергия колкото в портокал, но никой не казва че от портокали се пълнее.
Не отговори на нито един от моите въпроси, нито каза за рибата, нали имало данните в Гугъл, обвини здраве бг в лъжа, и не доказа дали южните ни съседи живеят по малко след като ядът повече хлебни изделия.
Все пак държа да отговориш точно на зададените въпроси!
1Колко омега 3 има в цацата?
2С какво ще докажеш тезата си че Здраве бг лъже?
3Южните ни съседи имат ли по малка продължителност на живота.

Четейки тезата ти от №13 ми излязоха и други въпроси!
Ако нашата продължителност на живота в България средно е 72,7 години, до колко години живеят Норвежците??? ако според теб имат "30 г. по-продължителен живот от нас" Твърдиш ли че средната продължителност на живота на Норвежците или която и да било друга нация е 102,7 години? Защо ли тук пише че Норвежците живеят средно 7 години повече?
https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_средна_продължителност_на_живота
Или остави го Гугъл ти си права всички норвежци са столетници и толкоз!!!!
Може също да кажеш на хляба, захарта и слънчогледовото олио ли се дължи по ниската продължителност на живота на над 100 държави в света в сравнение с България?
И последен въпрос.
След като САЩ според теб е държавата с най-болни хора /твърдиш че не сме ги достигнали по болести/, защо средната продължителност на живота в САЩ е с 6 години по голяма от нашата? Те са много болна нация, много хамбургери ядът, а живеят повече?
И един съвет от мен не се изказвай не подготвена, чети образовай се сравнявай, мисли логично. Не твърди като папагал някой платен репортаж, развърти си мозъчето и помисли кое защо ти е дадено безплатно като информация. Кой и защо ти твърди че зехтинът-растителна мазнина не е отровен, а олиото-растителна мазнина е отровно.
Прочети малко история запитай се защо по нашите територии никога не е имало смърт от глад. Хронистът Григорий Антиох XI век пише: “Един такъв български хляб е предостатъчен да се заситят осем здрави мъже.”

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 72baf6fda0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   n 14, разбира се, че от портокал се пълнее - още по-зле е от картофа, защото съдържа и фруктоза, но за разлика от картофа в целия портокал има поне някакви баланстни вещества и ВИТАМИНИ. От всяка храна се пълнее, а здравословно хранене не е с цел да отслабваме, а да си набавим на организма необходимите хранителни вещества, което не може да стане с ядене на боклуци (виж какво яде Авторката) и да - хлябът, житото, картофи и бял ориз са също в тази категория, освен ако не си работник на някоя нива или в мина да кажем и гориш огромно количество енергия.

Селскостопанската еволюция преди 10 хил години определено е в основата на сегашната цивилизация и без жито и ко. нямаше да сме 7. 5 милиарда днес, но друг е въпросът дали в 21 век проблемът е вече ситост (виж си последния абзац) или по-скоро наднормено тегло, високо кръвно и ДИАБЕТ. Не страдаме от глад в момента, за да ми цитираш как можело да се наяде човек с хляб. То и с пица може, и с дюнери и Авторката точно така прави.
Аз не говоря за тъпчене на корема, а как да се храним здравословно. Най-добре ще се заситиш иначе с картофи и ориз, действай щом гладуваш и страдаш от поднормено тегло.

Ниската продължителност на живота у нас се дължи на много фактори, но ОГРОМНОТО УВЕЛИЧЕНИЕ на сърдечно-съдови заболявания, ДИАБЕТ и рак не само у нас, но на целия Балкански полуостров се дължи на ОГРОМНАТА консумация на хляб и ОЛИО в сравнение с другите страни.
Със САЩ няма какво да се сравняваме - те ядат много по-нездравословно от нас, консумират 2 пъти повече захар примерно, а по-дългата им продължителност на живота се дължи просто, защото не се трепят по пътища, не пушат като комини и не консумират толкова алкохол като българите и също са се преборили успешно с разни инфекции и заразни болести. В травматологията е най-голямата разлика в медицинските стандарти. Ако пушиш и хванеш рак на белият дроб и в САЩ ще умреш. В САЩ не се увеличава вече очакването за продължителност на живота (НЕ ГОВОРЯ ЗА СРЕДНА ВЪЗРАСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО ДНЕС), а стагнира и намалява. Също за Великобритания е така.

Аз за пример дадох Япония и една Скандинавска страна - всички Скандинавски страни се характеризират с НАМАЛЯВАЩИ нива на затлъстяването и с УВЕЛИЧЕНИЕ на очакванията за възрастта! Имат 10% затлъстяване в Япония и населението отслабва. Аз не говоря за АБСОЛЮТНИ СТОЙНОСТИ, а за тенденция. Абсолютно е ясно, че на Запад ще са по-дебели все още от нас, но развитието у нас и в страни като Китай примерно е в посока настигане и то много бързо настигане и ако това е целта ти - продължавай да се храниш по т.н. „американска диета“, която ти в момента защитаваш - 70% хляб, картофи и ориз и останалото каквото пусне чичко Макдоналдс.

Нашето поколение в Япония и Скандинавските страни се очаква да живее средно 90 г., а в България 30-40% от мъжете умирате преди 65 г., защото сте много образовани на тема здравословен начин на живот и само в Русия мъжете живеят по-кратко от вас - ще да е от „здравословен“ начин на живот.

Един съвет към теб - не се заяждай, а си яж хамбургерите. Ти избираш с какво ще се тъпчеш. Има си наука и в 21 век е много добре изследвано какво съдържа всяка храна. Ти избираш с какво ще си тровиш тялото и ако ще е с пици и хамбургери - ОК, твой избор.

Не се притеснявай за мен иначе. Аз идвам от род на дълголетници и в моето семейство жена не е умирала под 97 г. възраст в последните 5 поколения. Имам две живи баби на 93 и на 89 години, а и от мъжете са живяли до над 90 г. преди да почнат да пият и пушат преди 1-2 поколения, така че имам дълголетен ген и ако не стана жертва на някаква травма, което не мога да контролирам на 100%, ще живея доста дълго за разлика от вас, които си тровите телата с боклуци. Моите баби хляб не ядат - едната си храни кокошките с хляб, а другата идва от регион, където жито не расте и не е яла хляб първите 50 г. от живота си. Също бабите ми не ядат сладко, не пият и не пушат, не са яли никога пица, хамбургери и другите боклуци, които така много обичате с Авторката.

Моите баби, между другото, вече 40 г. живеят на гърба на пенсионната система... за разлика от хората, удобно умрели от инфаркт, диабет, рак и затлъстяване.

Яж си хамбургера и наздраве! Правиш само услуга на обществото, защото ще се размножиш, ще бачкаш до 55 г. и ще се гътнеш удобно преди навършване на 65 г. възраст като почти половината български мъже. Ако мислиш, че ще биеш природата с бедна на хранителни и баластни вещества храна - действай. Над 18 г. си и си е твой избор. Авторката питаше обаче за ЗДРАВОСЛОВНО хранене, не защо нейната храна е „здравословна“, а ти си като упорит пушач на 25 г., който твърди, че от пушенето не се хваща рак и нищо му нямало -)

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: b0378d6ee2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Всъщност №15 съм дядото на №14 на 72г, все още редовно ми става :) и без хляб на масата не съм сядал. Не съм пил хапчета, на лекар не ми се налага да ходя, нямам болежки. Въпреки че пуша от над 50 години-научих ги в казармата, пуша по 45-50 цигари на ден за твое нещастие нямам рак на белия дроб, нито високо кръвно, нямам проблеми със сърцето, нито познавам диабета, а и още 70кг съм и съм висок 180см. Може би ще кажеш че съм чудо на природата, но аз сандвичи с кюфтета и пържени картофи обичам, и любимото ми ядене е ориз с пиле. Спрях алкохола когато навърших 50г, но си имам 33години стаж като редовно ползващ домашно вино и ракия.
Имал съм доста по дълъг опит от теб, чел съм много и от история съм се интересувал, знам защо и кое е здравословно по добре от теб. А ти се надявай да достигнеш възрастта на бабите си с боровинки, защото бабите ти може сладко да не ядът ама и не са се хранили редовно с сьомга, морски дарове, кокосово масло, зехтин, авокадо, ягоди, боровинки, малини, кренбери и умерено костилкови. Може да са кусвали ягоди и малини в сезона им, ама не на авокадото се дължи дълголетието им. И бас правя че бабите ти редовно са яли кюфтета с хляб през живота си докато и не си им казала че са вредни може би.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: b0378d6ee2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Всъщност №15 съм дядото на №14 на 72г, все още редовно ми става :) и без хляб на масата не съм сядал. Не съм пил хапчета, на лекар не ми се налага да ходя, нямам болежки. Въпреки че пуша от над 50 години-научих ги в казармата, пуша по 45-50 цигари на ден за твое нещастие нямам рак на белия дроб, нито високо кръвно, нямам проблеми със сърцето, нито познавам диабета, а и още 70кг съм и съм висок 180см. Може би ще кажеш че съм чудо на природата, но аз сандвичи с кюфтета и пържени картофи обичам, и любимото ми ядене е ориз с пиле. Спрях алкохола когато навърших 50г, но си имам 33години стаж като редовно ползващ домашно вино и ракия.
Имал съм доста по дълъг опит от теб, чел съм много и от история съм се интересувал, знам защо и кое е здравословно по добре от теб. А ти се надявай да достигнеш възрастта на бабите си с боровинки, защото бабите ти може сладко да не ядът ама и не са се хранили редовно с сьомга, морски дарове, кокосово масло, зехтин, авокадо, ягоди, боровинки, малини, кренбери и умерено костилкови. Може да са кусвали ягоди и малини в сезона им, ама не на авокадото се дължи дълголетието им. И бас правя че бабите ти редовно са яли кюфтета с хляб през живота си докато и не си им казала че са вредни може би.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: b0378d6ee2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   а и все още чакаме отговори №13

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker