Ортодонстко изкарване на долната челюст - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Ортодонстко изкарване на долната челюст
преди: 13 години, 2 месеца, прочетена 8302 пъти
Ами... какво да ви кажа. На 13 съм. Имам проблем със зъбите. И то като се замисля "големия" проблем- първите ми 3 горни зъба- 2 са мааалко по-навътре, а единия стърчи напред, но не е нещо фрапиращо, не се вижда толкова. Всички останали зъби са добре наредени, захапкта ми е правилна, имам доста малко разстояние между горната и долната челюст, но е наред.

Ееее да де, обаче тук идва проблемът. Реших да отида на ортодонт. Иии в моят град има отидох при най-добрата зъболекарка. Тя ме прегледа, като въпросният преглед беше буквално да си мръдна задната челюст напред и да ми пипне зъбите с ръкавици, за да прецени разстояния и т. н. Започнаха гениалните идеи от сорта на: вадене на зъби, изрязване на венец, за да ми се виждат по-добре зъбите (моите са по-къси, но не е нещо грозно, просто когато се усмихна така мн широко ми се показва венеца). И така де. Лечението: Брекети заа горните и долните зъби... Ммм... ии изтикване на долната челюст напред. Ей тука вече се отчаях. Брадичката ми е мн хубава, те зъбите ми още малко и ще започнат да се търкат обаче не- трябва да ми слагат ластици, да ми дърпат челюста. Скоби не можело да се използват, те само щели да ми подредят зъбите- Е НАЛИ ТОВА МИ Е ЦЕЛТА? !?

Иии въпросният "профисионалист" няма да се ангажира да ми слага скоби. Лечението ще ми излезе 1200лв. Е ок, ама аз реших и нашите решихме да направим 2 преглед. Отидохме в друг град, при още по-голям специалист, който уж лекувал със скоби. Там прегледа беше по-добре. Взеха за него 20 лв, 20 лв и за снимка на зъбите... Може да сметнете. И се оказа, че пак ми трябват брекети и пак ще ми издават долната челюст.

Този път въпросните брекети бяха 3 000 лв. Като попитах дали не може само да ми наместят зъбите без да ми дърпат челоста- не можело, нямало да се прекратява така лечение. Попитах толкова ли е видима промяната външно-не въобще не се забелязвало изместването на челюста, но в същото време погледнах един каталог иии ужасно, брадичката се издава толкова напред, че не е истина. Попитах за скоби- можело, ноо.. (тука почнаха обесненията) трябвало да не ги свалям, те не били толкова добри, по-подходящи били за момчета бла, бла... И разликата в цената межди скобите и "изобретението на бъдещето"-брекети е 2600лв. скобите са 400, брекетите-3 000. И така. Чудя се докъде ще стигна аз.

Може да звучи нескромно, но аз мисля, че профилът ми хубав, брадичката ми не е прибрана навътре, но не е и изкокнала. Не искам да ми я местят, а те точно това ще направят. Чудя се... Само заради парите ли се прави? !? Как при много по-сериозни изкривявания преди хората са си слагали скоби и са действали, а аз не може? Някой от вас носил ли е ластици заедно с брекетите и ще ми каже ли за това въпросно "изкарване" на долната челюст. Голяма ли е разликата или какво? Благодаря предварително...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 13 години, 2 месеца
hash: dfe5c7bf15
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

1.   Имам същия проблем! Ходих във Военномедицинска анадемия и лекаря ми каза, че самата захапка и отварянето на устата ми е на "S", каза, че това не може да се лекува, посъветва ме да не си отварям устата прекалено много, за да не ми пада челюстта ;)))
Моля те, не се подлъгвай по тези глупости, които си изредила по-горе! ;) Успех!

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: c2366538b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здрасти, за отродонтите мога да пея песен. Аз идвам от малък град, в момента съм в средата на 20-те, значи в началото и средата на 90-те (България и здравната система в още по-голям хаос! ) с просто око се виждаше, че имам много криви зъби - долните не толкова, но горните...
Майка ми ме заведа на ортодонт, д-р Николов (сега сигорно е пенсионер) - беше много готин, само шегички правише и флиртуваше със сестрата
- уфффф, какво да те правим, малеее, ама ти и дълбока захапка имаш, малиии, малиии...

тогава американските шини бяха непосилно скъпи и не посмя и да ми ги предложи, държавата покриваше само обикновените български скоби (апаратчета им викахме) - ами скоби с пластмасово небце и тел отпред....
..
взе ми проба (знаеш колко е гадно) и започна одисеята

апаратче номер едно го загубиха
загубиха пробата за апаратче номер 2
апаратче номер 3 ми беше станало малко, докато го направят
апаратче номер 4 беше по пробата на друго дете
апаратче номер 5 казаха, че не съм била идвала и нямало такова нещо..
...
ей така работише „безплатното„ ни здравеопазване. Майка ми работи и се отказа да идва с мен за тези глупости, да не ти казвам какви опашки се виеха пред кабинета на Николов.

след 2 години опити да ми направят такова обикновено (единствено нам познато) апаратче, се отказахме.

Като станах на 16 (а изглеждах на 18) и бях вече в гимназия, момиче съм, пак казвам, чух че е дошла младичка ортодонтка в града. Чух, че скоро ще се въведе и нова здравна система, апаратчетата щяха да са само два месеца още безплатни... наредих се на опашката (не й знам името вече, защото само два пъти съм ходила, но тя ми спаси живота!!! ) и влизам - МЛАДИЧКА ОРТОДОНТКА, пак шегички, сбъркала си кабинета - тук е за деца... казах, че съм на 16 и за перипетиите си. Тя нямаше и толкова голяма проба за мен, прати сестрата да взимат лъжица за проба от колегата, който обслужва бабки за чене!!!! Взе ми проба, каза че захапката ми е дълбока и отпред ще има пластина да ми държи долната челюст напред, пак каза, че съм била много голяма и не гарантира успех. Долните зъби ги погледна и каза, че не се виждали и щели да се поизправят от само себе си.
И така след месец имах НАЙ-обикновено апаратче, направено в мазето на някой нейзвестен български техник, които прави и ченета иначе... имаше дебело пластмасово небце, пластина отпред да ми държи задната челюст и тел по цялата дължина.
Ортодонтката ми каза, че сега всичко зависи от мен - не се яде с него, мие се и е много важна хигиената, трябва да си мия зъбите след всяко ядене, после го слагам. И така - звездата на класа и отличничката, най-нахаканата се появи в 10 ти клас със скоби, фъфлейки заради пластината отпред!
Отначало ми се чудиха, искаха да видят чудовището, да им го изкарвам -показах им ми го. Момчетата ахнаха на чудото на техниката
- Малии, как го носиш тва маааа, улееее ама кажи това, кажи онова
аз фъфля, мъфля , смях.
Момичета пък бяха сигурни, че няма да го нося и ще се отказах. Ама аз си знаех, през какво бях минала за това апаратче и си го носих ден след ден!!! Свикнаха ме така и да ти кажа, като го свалих не забелязаха разлика, никой не забеляза вече, само дето не фифлих!

Смяха ми се, закачаха ме в началото, но свикнаха, а и аз не отговорих на очакванията им да се откажа - заради напредналата си възраст трябваше да го нося цяла година.
В средата на пластмасовото небце, тип чене, имаше винтове - с едно приспособление ги завинтваш един път всеки месец и скобата се стяга - зъбите сърбят много и ги усещаш буквално как се наместват. Ходих на рутинни прегледи, лекарката много ми се радваше на напредъка и след само 6 м. (МАКАР, ЧЕ БЯХ НА 16!!! ) ми каза, че мога да го нося само като спя вече. Ама аз така бях свикнала, че продължих още месец поне да си го нося и да убирам уважението на непознатите, като не им се хващах на плоските шегички. Само при испитване на дъската го свалях преди това незабележимо... даже, заради него неали не можех да ям закуска в училище, си спестявах парички и запазих фигурата си през пуба...
и така...

днес аз имам зъби, на които се възхищават всички, винаги съм усмихната на снимките, остана ми навикът да си мия зъбите по възможност след всяко ядене и и на Запад ми се радват зъболекарите... някои забелязват леки износвания в емайла, там където е минавала телта на скобата, но това е. Захапката също ми се оправи.
За сравнение - в другия клас имаше едно дете, което изкопчи навремето 5000 долара!!! за американски шини, не можеше да ги понася - бла-бла-бла и сега си е жена с криви зъби. Другите от класа ми също си останаха с криви зъби.
На Запад също слагат традиционните скоби при проблем със захапка (ала бг. фабрикат) и съм виждала такива, но ги дават само за през нощта, защото не може нали да се яде с тях, но пък при другите се задържат остатаци от храна по тях и ти се развалят зъбите.

Аз на твое място бих настоявала на българските скоби с пластмасово небце и каквото трябва за захапката. Ако трябва да го носиш и през деня, носи го - не обръщай внимание на подигравките на децата, ходи с високо вдигната глава и си фъфли някоя весела песничка под носа... , не го носи при испитване устно на дъската, сваляш го като навеждаш главата, косата крие лицето и в това време в кърпичката... След месеци, обещавам ти, с просто око ще се вижда напредакът!

Ортодонтите искат да правят просто пачка с шините, това е. Те винаги са седяли на златна мина и преди беше същото, мен ме разиграваха, защото правих впечатление, че няма да им дам мангизи (и не им дадох). И ти така - нямаш и това е, казваш му - или обикновеното българско за 400 лв., или нямаш как. Гледаш с влажен поглед, моля, моля, моля.
Като видят, че не си златна кокошчица, ще решат, че по-добре да ти направят обикновеното българското нещо и да вземат 200 лв. печалба, както и от всеки преглед по 20 кинта, отколкото да те изпуснат. При продажба на западните шини, касират разбира се хилядарчица, ама и 200 лв. са си 200 лв. чиста печалбица (нещото струва не повече от 200 лв. при техника, който го прави , лекарят ти е искал 400).

Успех!!!

и пак повтарям - преди е нямало шини за 10000 лв., а хората не са умирали (аз така разсъжвавах). Може обикновенните скоби да са уж по-неудобни, но се свиква и не са ти пълни зъбите с кариес след това, защото може да си ги миеш като ги свалиш... , децата първо ще ти се присмиват, после ще ти се възхищават (ако не ревнеш и си винаги с високо вдигната глава), родителите ти също ще ти се възхищават, защото не си ги оръсила, а упорито се справяш. Друго предимство - ако скобите ти се развалят и т. н. веднага на място техник наш може да ти ги оправи! Същите хора, които правят зъбните протези, правят и тези шини, има стотици такива хора зад всеки ъгъл, не си зависим и от лекаря вече.
Прегледи се правят всеки месец, но аз ходих в първия пак да ми покаже как се наглася скобата, после чак след 4-5 месеца и после въобще не ходих!!! Носих скобата нощем, докато съвсем ми омаля (небцето расте) и я захвърлих. Пак казвам - сега имам прави и хубави зъби, захапката ми е нормална, и най-вече имам изградена дисциплина за зъбна хигиена и имам здрави и бели зъби, без всякакви избелвания и т. н. Като се видя с бивши съученици, те още са с криви зъби и никой вече не си спомня, че цял срок съм фифлила и приличала на Франкенщайн в устата!
Избирай, но го прави сега, после ще е късно

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: e6a4864968
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

3.   Здравей, и аз нося брекети, и съм много доволна. Зъбите ми се наредиха както трябва, и близо от 2 месеца нося и ластици. Обаче много е важен и изборът- на кой ортодонт ще се довериш, защото аз преди носех скоби при един "уж бил ортодонт" и резултата беше кошмарен, и то при условие, че ги носех 3 години..

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 2006002851
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Най-новия модел за ортодонстко лечение се нарича Invisalign
http://www.invisalign.com/

Шините са прозрачни силиконови, и се сменят на всеки 2 седмици с нови. Когато човек яде може да ги сваля. Прозрачни са и почти незабележими. Общо взето нямат недостатъците на традиционните брекети.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker