Не мога да спра да ям - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Не мога да спра да ям
преди: 6 години, 3 месеца, прочетена 1502 пъти
Здравейте.

Момиче съм, на 17 години. Висока съм 150см, тежа 55кг.

Иска ми се да сваля 10кг.

Вкъщи винаги се готви, не помня кога последно съм се тъпкала с хамбургери, дюнери, пържени картофи и др. Консумирам био продукти, скоро време успях да се откажа и от хляба(за съжаление не и от други тестени изделия)

Тъй като в нас редовно се закусва, обядва и вечеря - ща не ща сядам на масата. Когато видят, че не съм яла толкова много ме карат насила да ям още.
Не и само закуска, обяд, вечеря. Свикнала съм да консумирам още допълнителна храна. След време обаче това се превърна в проблем. Свикнах да ям по много. Сядам на масата, понякога ям в нормални количества, но често прекалявам. Не се въздържам. Казвам си "само една порция" - всичко ок, но следващия път пак ям по много. Вече имам чувството, че ям не защото съм гладна, а за удоволствие!

Пробвала съм да пия по две чаши вода преди да ям - горе долу помага, но след 1-2 часа пак искам да продължа с яденето.

Странното е че мога цял ден да стоя гладна и това да не ми пречи, а започна ли да ям - не спирам!

По едно време спортувах - но много повече хапвах, когато сядах да ям. Мисля отново да започна да спортувам, но се притеснявам от това, че пак ще ям повече.

Моля Ви, дайте ми някакви съвети? Имали ли сте подобен проблем? Как се справихте? Някакви идеи? !

Благодаря Ви предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 3 месеца
hash: 1712d8444c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей, и аз съм в подобно положение , но съм на 27г.
Отказах цигарите преди месец по здравословни причини и освен това пия хормонални хапчета. Напълнях много. При 165см и 54кг, сега съм цели 65кг. Ужасена съм. Хапвам постоянно, в големи количества. Почти не чувствам насищане. От днес започнах отключващ режим на Байкова и упражнения на Синди крауфорд. Дано имам успех. Ти все още си малка, не прибягвай към диети, а просто се ограничавай. След 21 ден се създава навик, ще видиш, че ще ограничиш количеството храна, ако се помъчиш. И спортувай :)

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: c8d05ed21a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Нормално е спортуващите да изпитват повече глад. Като за начало си постави някакъв лимит, една порция. Не е страшно да ядеш между храненията, но нека е нещо от рода на портокал или ябълка. Намали захарта до минимум, не консумирай газирани напитки и алкохол. Движи се много, разхождай се, тичай в парка, започни да тренираш спорт или да ходиш на фитнес, или пък поне прави някакво разстягане с леки упражнения вкъщи. Пий повечко вода и не надвишавай едната порция на хранене. Хубаво е, че поне се храниш с домашно приготвена храна, надявам се и да не е пържена или тежка за консумация. Важно е да си съставиш някакъв ежедневен график, да научиш организмът ти кога са храненията, кога е движението и кога е почивката. Това за мен бяха някакви глупости, но в последствие заминах заради един проект и там времето ни беше изчислено до минута. Порциите бяха нормални, храната беше хубава, в хладилника имаше само йогурт и плодове за между храненията. Закуската не беше организирана, сами трябваше да си я правим, обикновенно зърнена закуска или сандвич- каквото е придвидено и оставено за нас. В резултат цял ден бях в движение и истината е, че свалих доста килограми, когато денят ми беше подреден
организмът ми беше научен на ред. Вечерята беше в 18 часа, цял живот съм се хранила към 22 часа, но там се научих на ред. Препоръчвам ти същото. Докато си на училище не си купувай глупости, по-добре си прави сандвич и си взимай плод. Казват, че закуската е най-важното хранене, но аз лично закусвам в малки количества, час след ставане и от всички хранения най-много наблягам на обяда.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: a918567083
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Ми според ИТМ си в нормите. Напиши в гугъл "Най-засищащите храни" и "как да контролираме глада". А когато не можеш да устоиш , яж здравословно. Зеленчуците запълват стомаха, но имат малко калории. На мен ми помага газирана вода, дъвчене на дъвка и ето този запис:
https://www.youtube.com/watch?v=KlZWkcgp51U&t=204s

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 79170a772a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Нахвърляла си много, но не особено полезна информация.

Първо - как реши, че точно 10 килограма трябва да отслабнеш? Ако нямаш мускулна маса ще изглеждаш отпусната и скини фат на тези килограми, защото ще ти се отпусне кожата, а и най-вероятно няма да свалиш достатъчно от най-проблемните зони. Да, ще ти се четат ребрата, но сланинките по корема, бедрата и дупето не се надявай, че ще изчезнат напълно, а за някаква прилична форма на тези части от тялото съвсем спокойно може да забравиш, освен ако нямаш някаква уникално добра генетика, каквато като гледам ти определено нямаш. Ако пък имаш мускулна маса е абсурд да си само 45 килограма на твоя ръст, освен ако не си професионален фитнес модел в топ форма за състезание, което ти също очевидно не си.

Второ - какво означава "ям по много"? За някой е много 100 грама месо, за друг пък и 300 грама месо са нищожна порция. И какво общо имат тук био продуктите? Нали не мислиш, че с тях се отслабва, или пък са едва ли не някаква манна небесна? Ако го мислиш това ще се наложи да те разочаровам - твърдо не са нещото, което ще те доведе до отслабване, а много от тях са и с толкова много захари и/или наситени мазнини, че спокойно може да се каже, че са вредни за здравето, пък ако ще и да са най-био продуктите, които някога е виждала майката Земя.

Трето - какво означава това "карат ме насила да ям"? Надали някой с пистолет, насочен към главата ти те кара да ядеш, по-скоро ти липсва воля да не преяждаш, която умело замаскираш под това кодово название "принудена да яде"...

Четвърто - какво означава за теб "понякога ям много, понякога ям нормални количества"? Напиши какво яде и пи (да, има и течни калории, които са не по-малко лоши, когато говорим за покачване на килограми, и те също се считат) за последните поне 7 дни (ако не знаеш, започни да си водиш дневник, записвайки ВСЯКА хапка и ВСЯКА глътка, която консумираш), за да се види горе-долу какви калории приемаш под формата на храна, и под формата на течни (празни) калории. Това ще ти помогне адски много да се ориентираш къде и в какво бъркаш, защото нищо чудно да се окаже, че проблемът ти не е чак толкова в яденето, а по-скоро в консумацията на пълномаслено прясно мляко, сметана за кафето, алкохол, фрешове, сокове, безалкохолни, и като цяло всичко, с изключение на водата. Това са абсолютно празни калории, които изобщо не ти трябват, а в следващия момент дават огромно отражение, когато стъпиш на кантара, особено пък с напредването на годините (ти си още млада, ама както си тръгнала след 10 години ще гониш 80 кила, а с твоя нисък ръст... ), и особено при твоя несъмнено застоял начин на живот.

Пето - защо си спряла спорта, и защо изобщо си се притеснявала, че като спортуваш ядеш повече (най-нормалното нещо на света)? Лошо е, не когато ядеш, а когато ядеш боклуци, каквито съм сигурен, че консумираш (независимо дали под формата на калории от течности, или пък разни пържени гадости, или пък солети, бисквитки, банички, бози, тестени изделия като цяло и т. н. ). Спортувайки ще изградиш мускули, които имат нужда от повече храна, за да се поддържат. Ще ти се ускори метаболизмът и ще можеш да ядеш ПОВЕЧЕ, а да слабееш и изглеждаш много по-добре. Ама под спорт разбирай тежки тренировки с тежести в залата, а не някакви пикливи кросчета в парка, или лигавене с най-леките дъмбелчета и щанги във фитнеса.

И в заключение, че и без това стана прекалено дълго и най-вероятно никой няма да го прочете - поне опитай да се поинтересуваш от ползите/вредите на храна Х. Че си мързелива и несериозна за някакви наистина добри резултати е очевидно, но пак можеш да влезеш в една сносна форма, ако откриеш твоят начин на хранене и твоите храни. Ако ти е чак толкова невъзможно да спреш да ядеш може да пробваш interminent fasting, или пък eating window (сама си търси информация какво означава това, и каква е разликата между двете), което може би е най-доброто за теб. Може и да опиташ с повече хранения, и по-малки порции, но ми се струва, че това няма да е приложимо при теб, защото вероятно ще си вечно гладна така. Също така НЕ ЯЖ ПЛОДОВЕ в неограничени количества, а МАКСИМУМ по 1-2 плода на ден, защото в по-големи количества са вредни, заради съдържащата се в тях фруктоза. И винаги ги консумирай цели, а не под формата на сок, или фрешовете, които са изключително ВРЕДНИ за тялото и организма. Наблягай мощно на зеленчуците, които хем ще ти дадат обем, засищайки те доста добре, хем ще те снабдят с така важните за организма фибри, а са и нискокалорични. И наблягай на зеленолистните такива от рода на спанак, броколи, зелена салата и краставици, а не на домати, моркови, грах, картофи и тем подобни (не че са чак толкова лоши с изключение на картофите, но просто при наднормено тегло е добре да не се прекалява с тяхната консумация).

Като дадеш повече информация за теб и начина ти на хранене и живот ще могат да ти се дадат и по-добри, и по-конкретни съвети, но засега толкова. :)

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: b9c70f71df
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   От авторката към номер 4.

Да, не изясних някои неща. Тъй като не исках да е много дълго и никой да не прочете.

Първо - Реших, че трябва да сваля 10 килограма, защото: Имам корем, дупе и по-пухкави ръце. Не беше нужно да обиждате че определено нямам уникално добра генетика. Целта ми е да отслабна и да се стегна.

Второ - извинявам се но преди да хапна не взмам да притеглям всяко нещо да видя от кое по колко грама да ям. Био продуктите имат нещо общо. По-здравословни са, няма химии.

Трето - да, карат ме насила. Ще Ви разочаровам, но без пистолет насочен към главата ми. Не ми се искаше да споделям други проблеми. ДА, карат ме насила, защото преди съм имала огромни проблеми поради недохранване. Родителите ми се притесняват за мен и ме карат насила!

Четвърто - в нормални количества - когато си си хапнал добре, много количества - когато имаш чувството, че коремът ще ти с пукне! Нито пия кафе, нито фрешове, нито пък алкохол. Пия само: вода, чай(не от онези студените, а билкови или плодови) и понякога айрян.

"а с твоя нисък ръст" - извинявам се отново за това, че нямам "УНИКАЛНО ДОБРА ГЕНЕТИКА".

Пето - Защо изобщо съм спряла? Имах сериозни психически проблеми, нямах мотивация, бях спряла да ям и последователно имах други здравословни проблеми. В самата тема споделих, че не помня кога последно съм се тъпкала с хамбургери, дюнери, пържени картофи и какви ли не мазни неща наситени с мазнини. Позволявам си шоколад по време на менструация, рядко ям солети. Не се тъпкам с излишни неща. Главно ям - печени храни, супи и рядко пържени. Занимавах се с джогинг, кратко време с аеробика. За съжаление не мога да се занимавам с тежък спорт и вдигане на тежки щанги и дори гирички поради здравословен проблем в областта на раменете.

"поне опитай да се поинтересуваш от ползите/вредите на храна Х" - правя го.

Но всъщност главният въпрос в темата беше "Продължавам да ям, докато не се почувствам напълно заситена"


Иначе благодаря Ви за хубавите предложения, които сте написали в последния абзац.

Благодаря Ви за отделеното време. Но едва ли някой ще прочете.

 
  ...


...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 79170a772a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От номер 4 към авторката:

1. Аз продължавам да недоумявам как закова точния брой килограми, който трябва да свалиш? Винаги ми е било много странно, когато някой закове Х килограми за идеално негово тегло, освен ако не се гласи за състезание, в което трябва да влезе в съответната категория. На твоя ръст да си 45 килограма ще е твърде малко, по-скоро ще си в оптимална форма на 48-50 кг. Не отивай прекалено надолу, за да не се вкараш отново в онези хранителни проблеми, които казваш, че преди време си имала, защото границата е наистина много тънка.

2. Аз също се извинявам, ама ако искаш да отслабваш по възможно най-лесния и ефективен начин в дългосрочен план просто ще ти се наложи да си претегляш храната и да смяташ калории. Да, звучи ужасно, и чувството в началото е като все едно си в някакъв затвор, но с времето се свиква, научаваш калориите на основните неща, които ядеш и започваш да се храниш по усет. Ако не се прави някакво поне базово изчисляване на калориите няма как да знаеш дали си на прав път в отслабването. Ако дневно са ти нужни 1500 калории (в твоя случай със сигурност са по-малко, но си има калкулатори за целта, така че лесно може да определиш калорийната ти дневна нужда), а ти приемаш повече - еми, няма как да се случи отслабването. А методът "на око" новак не може да го прилага, защото просто не знае дори ориентировъчно кое колко тежи, и кое колко калории има на 100 грама. Много хора си мислят, че от едно малко парченце торта няма да им стане нищо, но често не предполагат, че това иначе наистина малко на външен вид парченце торта могат да са както 150-200, така и 400 калории. А ако малкото парченце стане средно, тогава калориите се увеличават по две, а ако парченцето стане голямо и на практика над половината калории за деня са изчерпани.

С други думи - да, ако искаш максимално добри резултати ще трябва да правиш някакво поне ориентировъчно броене на калории, независимо дали ти харесва или не.

И в заключение по тази точка - в доста голяма грешка си за био нещата, които се продават по магазините. Дори да приемем, че нямат химии (което е меко казано спорно), то пак имат много калории, и често твърде много захар и/или наситени мазнини, което е пагубно за преследването на твоята цел, а именно - да свалиш килограми. Това си стана много успешен бизнес модел, и хората понеже кълват на понятия от рода на "без ГМО", "без глутен", "БИО", "здравословно", "диетично" и тем подобни, та веднага се намира кой да им вземе парите, та даже и ги карат да плащат в пъти по-скъпо, отколкото трябва, но това е друга тема.

3. Колкото и да те карат насила, не могат да те задължават едва ли не, просто няма как да се получи. Според мен те просто те подтикват да ядеш повече, а ти не се съпротивляваш кой знае колко. Но дори да приемем, че наистина те принуждават - винаги можеш да ядеш множество зеленчуци (но без никакви сосове в салатата, или какъвто и да е дресинг, който да увеличи калориите), вместо нещо по-калорично. Супите също са добра опция, но допускам, че ги готвите с мазнина, а това ги прави не особено добра опция, когато целта е сваляне на килограми.

4. Това " в нормални количества - когато си си хапнал добре, много количества - когато имаш чувството, че коремът ще ти с пукне" не обяснява нищо. За мен това означава едно, за теб вероятно съвсем друго. Дай по-реален пример. Ето, аз ще ти кажа по това твое описание какво може да се каже за мен - аз съм хапнал добре, когато изям 200 грама пилешко филе, още 100 грама суров ориз (който, когато се свари става доста обемист) и 200 грама броколи. Имам чувството, че коремът ми ще се пукне, когато изям да речем същото количество храна, но добавя и още 200 грама печени ядки. Убеден съм, че за теб тези мерки са различни, затова е важно да се знае какво точно ядеш, за да се изчислят калориите и да се види колко точно консумираш. Аз мога да си позволя да се храня "по усет", защото вече познавам тялото и нуждите си, а и знам поне 95% от нещата, които консумирам какви калории имат на 100 грама и мога да си правя добре сметката. Ти, обаче, поне на този етап не може да си позволиш да се храниш по този начин, защото както виждаш не носи желаниет резултати.

А това за генетиката не трябва да те притеснява - и аз като теб съм нисък с лоша генетика, и не виждам проблем да си го признаваме. Това, че виждаме и признаваме даден проблем може само да ни помогне да го разрешим, а не криейки се от него да го отбягваме. Това, че си с лоша генетика и нисък ръст означава, че ще трябва да се работи много по-здраво, и ще е много по-трудно да се постигне желаният от теб резултат. Много гадно звучи, и наистина е гадно, но това е положението. В това отношение природата ни е взела, но пък на други места със сигурност ни е дала, така че има някакво равновесие.

5. Намери подходящият за теб спорт. Не е задължително да е свързан с тежести, може спокойно поне да тичаш на пътека в залата, да практикуваш кросфит, зумба, канго джъмпс, или каквото те привлича и харесва. Просто със спорт отслабването става по-лесно, по-бързо, и е по-дълготрайно, затова е хубаво да намериш твоя спорт и да го практикуваш. Без спорт става много по-трудно, макар и да не е невъзможно.

Съжалявам, че пиша толкова дълги постове, но се старая по някакъв начин да помогна, пък и като гледам съм единственият ентусиаст, който се трогва от историята ти и е готов да ти отдели време, за да сподели с теб познанията си.

Ако ще те успокои по някакъв начин - аз свалих 25 килограма БЕЗ ГЛАД, и без каквито и да било диети, просто променяйки режима си на хранене, заменяйки недобрите за моите цели храни с такива, които ми помагат за тяхното постигане. Всичко това се случи за буквално 6 месеца, но при мен беше съчетано и със спорт, така че даже и коремната преса успях да изкарам, а цял живот никога не я бях виждал, и дори не вярвах, че имам такава, колкото и да четох навсякъде, че всеки човек я има.

Ако имаш някакви по-конкретни въпроси ме питай, обещавам с каквото мога да помогна, но наистина те моля поне ориентировъчно да ми кажеш менюто си и поне горе-долу да измериш порциите си за последните 2-3 дни. Идеята е да видя горе-долу какво ядеш, и горе-долу какви калории са това, за да се види евентуално къде и в какво се греши, и съответно как да бъде коригирано. :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker