Дереализация - дали някой може да помогне? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Дереализация - дали някой може да помогне?
преди: 6 години, 3 месеца, прочетена 1662 пъти
Здравейте, аз съм момиче на почти 20 години. Проблемът, за който исках да споделя е за т. нар. дереализация. До скоро дори не знаех, че така се казва, но след като потърсих малко повече информация намерих статии, описващи това състояние.
Проблемът е в това, че не знам при какъв лекар да отида и като цяло ми е трудно да опиша как се чувствам понеже е доста странно - сякаш съм в някакъв сън и всичко около мен ми се струва нереално. Знам къде съм и какво правя, но сякаш всичко е далеч от мен, сякаш когато говоря не съм аз - не е моят глас, не е моето тяло, а понякога дори се случва да ми пречи и по-силен шум или светлина.
Преди е имало моменти, в които да се чувствам добре, но сега такива моменти вече няма и това състояние ми е 24/7.
За съжаление обаче тук в България много малко хора са запознати с проблема и повечето, които пишат са били натъпкани с лекарства и е имало временно подобрение.
Ще се радвам някой, който се чувства като мен или е преодолял това състояние да пише, ако изобщо има някакво лечение.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 3 месеца
hash: 39100c6cd0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз също съм била в подобно състояние. Помогна ми психиатър

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 31a3a21e45
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Имал съм епизоди на дерелизация и деперсонализация както ги описваш. Това найстина е най-ужасното чувство което някога съм изпитвал. При мен обаче епизодите бяха кратки. Имам тревожно разтройство и всеки епизод на дереализация и персонализация при мен се отключваше от непоносим стрес. Беше като начин за спрявяне с невъзможното чрез временна смърт на аз-а.

Съчувствам ти, особенно при изпитване на това 24/7. Съвета ми е да намериш добър специалист, по твоя преценка - психиатър или клиничен психолог. Има много информация в интернет и видеа в ютуб, обаче на английски.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: fa6a3156f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Аз пък съм постоянно в някаква лека форма на дереализация. И всъщност не го възприемам като психологически проблем, даже напратови. Естествено, важни са причините и степента. Дали става въпрос за желание за бягство от реалността, или точно обратното - осъзнаване на реалността. Понякога е микс и от двете. Естествено степента която идва от по-високо съзнание е нищожен спрямо степента която идва от психически проблеми. Но е възможно да се случат по една и съща причина - човек не е тялото си и е въпрос на умствена нагласа да се идентифицира с него...

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 87dc6f9e24
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А чувстваш ли, че имаш съзнателен контрол над вниманието си? Принципно псхиатрите помагат за такива неща, но като цяло най-вероятно ще те сложат на някакви лекарства.

Аз лично те съветвам да правиш упражнения за присъствие. Например както си стоиш и започваш да отбелязваш какво възприемаш през всяко сетиво - какво чуваш в момента (например аз в момента чувам звука от печката и интрото на песен на Stevie Wonder), какво усещащ в момента (примерно аз сега съм седнал леко накриво и усещам малко неприятен натиск в задната част на раменете и врата, усещам и ръцете ми върху клавиатурата на компютъра и досега на ходилата ми с пантофите), какви мириси усещаш в момента (в момента не усещам особени мириси) и какво виждаш в момента (например аз в момента виждам клавиатурата и екрана, както и собствените си ръце върху клавиатурата). Т. е. дано схвана идеята. Това е упражнениее за "влизане в момента", т. е. за присъствие в реалността и премахване на мислите. Като минеш сетивата веднъж, после пак повтаряш и гледаш за повече детайли, примерно аз сега осъзнавам, че чувам леко и съседите отгоре; и така нататък.

Други такива упражнения може да се правят по двама и пак е много полезно, но трябва да намериш човек дето да ти съдейства. Примерно хващаш някой и заставате един срещу друг. Упражнението е броене до 3 като се редувате, т. е. примерно започваш ти и казваш "1", после той казва "2", после ти казваш "3", после той казва "1", после ти казваш "2", после той - "3", после ти казваш "1" и така се редувате.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: d3807add1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Благодаря Ви за отговорите! Надявам се да намеря подходящ за мен лекар - ще се радвам и ако някой ми преподъча някой добър такъв. Страхувам се от евентуално предписване на някакви лекарства понеже не искам хората да ме вземат едва ли не за луда и т. н.
* До №4 - Винаги когато това състояние ми се изостри така да се каже се опитвам да правя подобни упражнения. Знам къде се намирам, с кого разговарям и т. н, но просто всичко изглежда по-странно от обичкновено.
От автора

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker