Съвременният човек и хроничната липса на природа - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Съвременният човек и хроничната липса на природа
преди: 6 години, 1 месец, прочетена 1404 пъти
Забелявам, че от години насам съвсем престанах да ходя сред природата, дори по паркове не ходя, а не е като да нямам време. Преди години до нас имаше футболно игрищи, а сега е обрасло с бурени. Смятате ли, че днешния човек има прекъсната връзка с природата? Възможно ли е заради това да има толкова паник атаки, депресии, алергии и подобни, защото според проучвания хората които живеят на село или в планината рядко страдат от такива неща? Замислих се, че единствения период, в който преодолях стреса, паник атаките и депресията беше онзи в който се връщах на работа през Борисовата градина и то в онази част, където си е като гора, при парк хотел Москва.

Не знам, сякаш има нещо зареждащо да си сред толкова много зеленина и дървета, макар и насред града. А вероятно сред планината е още по-осезаемо и въздухът още по-чист. Дали дърветата ни влияят на някакво по-съкровено ниво се чудя? Аз знам, че колкото повече време прекарвам в града без да посещавам паркове, градини, планини и дори полето на село, толкова по-стресиран и депресиран съм, сякаш връзката със земята се изгубва. Затова и хората на село като че ли са по-щастливи, едни такива румени са, не с вяла на цвят кожа като повечето от градските хора. Има такива, които ходят редовно по планини, на нивата на село и т. н., но имам чувството, че е все по-рядко, природата не е "фешън", модерно е да ходиш на дискотека, което пак е затворено пространство. А има нещо толкова освежаващо в природата. От както престанах да излизам развих куп болести - алергии, автоимунни заболявания, а като дете като тичах по поля и гори нямах никакви такива проблеми.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 1 месец
hash: 952b43f459
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей,
много интересна тема според мен!

Аз категорично смятам, че връзката човек-природа е прекъсната в днешни дни за съжаление. Хората са попаднали в един омагьосан кръг на ежедневно повтарящи се действия, правят това, което обществото очаква от тях- да работят. След това пък ако имат семейства се очаква да се грижат за деца, да сготвят и т. н. Абе домашните задължения. И така според мен едва ли не не остава време дори да се замисли човек къде остава природата.

Аз сега съм студент, обаче преди в гимназията имахме да избираме един допълнителен модул за спорт и аз винаги избирах туризъм. Много ми харесваше! Всеки път на различни места, походите бяха много приятни, взимахме си и неща за хапване, а дори си правехме и барбекю... ех, хубави времена бяха! Оттогава доста уредяха ходенията ми в гора, а много обичам.

Сега уча в чужбина, в една голяма европейска столица и съм чувала за хубави места извън града. За съжаление отнема много време, но смятам някой път да го отделя. Иначе има много паркове и като е хубаво времето много обичам да се разхождам в тях. До скоро нямах растения в стаята си, защото се притеснявах, че ще умрат като ме няма по-дълго време и няма кой да ги полива. Да де, обаче една приятелка ми подари едно цвете преди няколко месеца, в саксия става въпрос и като разцъфна толкова му се радвах, че реших да си купя още. Сега имам нарцис, лале и зюмбюл. Много ми харесва да се грижа за тях. Освен растенията искам да спомена и любимата си пролетна песен- тази на синигера или чичопей както му викаме по нашите ширини. Имам удоволствието да ми пее всеки ден- напомня ми на деството, когато му се радвах толкова, колкото и сега. Понякога оставам по-дълго навън само, за да го послушам малко по-дълго. Чучулигите също пеят много приятно.

Дори и да съм в града винаги се заслушвам в чуруликанията на птиците и гледам да съм по-често в паркове. И на въпроса ти за заболяванията- да, смятам, че ако хората отделяха повече време да са в природата, то щяха да са и по-зрави. Няма начин да не е така, тъй като връзката човек-природа е жизнено важна според мен.

Малко се отплеснах в тоя коментар, но пък им беше приятно да попиша по темата. Ще следя следващите коментари. :)

М.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: cfcf856a91
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Име нещо вярно да. Човек трябва да ходи сред природата. Все пак ние сме създадени в нея.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 992221a54a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Ами слагай маратонките и излизай сред природата, кой те спира? И аз живея в град, но всяка сутрин около час и половина бягам и/или се разхождам, преди да кукна в офиса. И хич нямам болнав вид. И по дискотеки обичам да ходя, но не всеки ден : ))))
Така че не бъркай съвременните хора с мързеливите отпуснати хора, авторе.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 2a213ea203
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   3 - Спиря я мързеливият и задник... Причината, всички да са мазни-мазни е не, че няма дървета и храсталаци по улиците, а защото всичко ходи по 50 метра до спирката на автобуса, 50 метра до работата, кафето, мола, работата и още толкова, за да се прибере вкъщи и да седи цял ден.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 5b0ea65a6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ужасно си прав, авторе! Това е много, много жалко. Аз съм от поколението на 90-те, израстнах на село- за което благодаря на съдбата си, че нашите по това време са били на село. До 10 годишна възраст, после отидохме в малък областен град. Сега съм на 25, обвързана и с бебе, живеем във варна, който град ме отблъсква все повече, все повече коли, прах, не може човек да се движи с количка по улиците, все те припирт коли от някъде и не се диша. А Варна ми беше любим град и затова дойдох да уча тук. За хората в София не ми се мисли- този град мен лично ме отвращава всеки път като отида с този смог.. Не се диша. Жал ми е за дечицата в големите градове и за моето също. Излезем ли уж на разходка и да "подишаме" въздух, дишаме нечии изпарения от коли.. Ужасно е. Моркса градина има прекрасна, ама не всеки живее близо до нея. За щастие свекърите ми са на село, което е близко, и си ходим там от време на време. Ето там се раждам буквално и се чувствам много добре и много спокойна. Припомням си детството.
Не знам как ще е за бъдещите поколения, не ми се и мисли.
България е страна лидер по мръсотия на въздуха, или беше само София в частност, ще те излъжа не знам, но е вярно и новините гръмнаха миналата година с тази новина. Има далеч по- големи градове от София с по- чист въздух.

 
  ...


...
преди: 6 години, 1 месец
hash: ea82fd35d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   То нема кво толкова да се каже - изтъкват се очевидни неща които се усещат, не се иска много акъл та да ги осъзнаеш. Но повечето хора много ги разбират нещата ама на теория.

Конкретно в случая автора задава риторичен въпрос като дори в началото самия казва, че не го е правил от години. То щото е много трудно човек да намери време и да излезе в парк, или да отдели събота и да се качи на Витоша. Но както каза номер 5...

На мен така или иначе ми се струва, че автора по скоро иска да акцентува върху други неща, като например що имал паник атаки, и други проблеми. Е така просто ги подмята, та ако някой налапа въдичката и да задоволи глада му за внимание :) Природата му е далеч по малък проблем, очевидно.

Има всякакви хора, всеки сам си решава на себе си от какво има нужда. Някои искат молове и дискотеки. Други планини и паркове. В крайна сметка всеки прави това което наистина иска. А за останалите неща, просто си говори.

П. С. Въпреки, че автора е толкова наивен, че едва ли си заслужава да му се обеснява но все пак - на село хората най често не са "румени" а със загорели лица, щото седят на слънце докато работят навън. Завърти се малко там, да видиш, туко виж си разбрал някои други, доста по важни неща...

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 221f205537
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Разпространението на хроничните болести е правопропорционално на урбанизацията и замърсяването на околната среда. Елементарна логика. И не става въпрос за някакво "съкровено" взаимодействие с дърветата (не че изключвам съществуването на такова), а просто за изменени химични, микробиологични и т. н. условия на средата, която ни заобикаля. Когато си сред природата, ти си в такива условия, към каквито се е "нагаждал" животът 3, 5 милиона години, затова отдалечаването от тези условия води до патологични последствия.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker