Хормонален дисбаланс - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121017)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14344)
 Тинейджърски (21873)
 Семейство (6461)
 Здраве (9586)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18481)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Хормонален дисбаланс
преди: 5 години, 10 месеца, прочетена 2063 пъти
Здравейте, знам че за много, които са минали през това е било пълен ад! Аз минавам през него от както се помня, ходила съм по лекари обаче нещата се влошиха и ето ме днес, 8ми месец без капчица от месечната менструация, която чакам и чакам, а все не идва. Надявам се тук да намеря, хора които да ми помогнат да се ориентирам и да успея да се справя със ситуацията, щото личната ми лекарка е пълен провал в буквалния смисъл на думата. Може и да не е, но все пак не живея в България, а в чужбина и понякога попадаш точно на тези хора, които някак си не обичат нас българите като народ. :(

На 20 години съм, минавала съм през доста драстични промени и вероятно това е повлияло доста на проблема ми. Когато бях на 12 започна да ми идва и както при повечето момиченца се получава в началото, цикъла ми не беше регулярен. Тогава още живеех в България и имах повече внимание и грижа от страна на личната ми лекарка, тя каза, че би трябвало да изчакаме поне 1 година, за да видим дали ще се регулира, но точно след тази година заминах..
От тогава винаги ми е идвало така, 1 месец да, после 2 не, 3 да, 4 не, абе не беше редовен цикъла ми. И когато станах на 16 започна да си идва всичко в реда, но се случи нещо, което буквално ми съсипа живота. В края на моите 16 години имах и първото си гадже. Започнах да имам по-интимна връзка с него и след няколко месеца стана белята, заради която ще си съжалявам много, защото хормоните ми се объркаха още повече. Забременях, казах на мама и на 17 години направих аборт, който ми съсипа още повече здравето. Все още бях малолетна и всичко за мен беше безплатно, дори аборта и медикаментите. След аборта имах час с гинеколог, психолог. Казаха ми, че имало някакъв метод, за да не се получават повече такива грешки дори и да не се използва презерватив или хапчета. Убедиха ме да си сложа един имлант в ръката, който съдържа хормони и един вид е като хапчета, но без да трябва ти да се занимаваш да ги гълташ всеки ден, то си върши работата вместо теб. Убедиха ме, казаха, че седяло в ръката в срок от 2 години, че уж нищо нямало да ми направи, нямало странични ефекти, нямало нищо да ми стане, а и мама каза, че така щяла да бъде по-сигурна, че вече няма да стават гафове. Сложиха ми го. Да ама... то надебелях, то се окосмих още повече от колкото бях, постоянно главоболие, спря да ми идва цикъла, само ми се цапаха гащичките и то постоянно, всеки ден, беше пълен ад! Накрая реших, че ще го махна и гинеколозите ме нахокаха, как това струвало 300 евро пък аз съм щяла да си го махам преди да са се минали 2 години, как уж цикъла ми щял да се регулира ако го задържа в ръката си още 1 година, да си изчакам целия период и тогава, ама аз не издържах и ги убедих, че искам вън от тялото ми това чудо. Махнаха ми го и викат, на, пий е тия хапчета, това са противозачатъчни, те ще ти регулират цикъла, за да ти идва всеки месец. И аз тогава бях като " Моля, как ще пия такова без да ми направите кръвни изследвания, за да проверите нивата на хормоните ми и да бъдете сигурни какво би трябвало да гълтам? " Започнаха да ми се правят на важни, не ми отговаряха на въпросите и ме изпъдиха горе долу. Пих ги една седмица тия гадни противозачатъчни и ме болеше глава и ми беше тъпо и си взех час за гинеколог отново, за който чаках един месец. Казаха ми, че са ми ги дали, щото ако случайно правя секс със някой, да имам защита. Бях в шок, мислех, си че са ми преписали нещо, което ще ми регулира хормоните след като извадих пръчката ама не... те за деца се грижели да не проимам.
Това ми беше и последния път на лекар. От тогава спря да ми идва, идвало ми е мнооого рядко. Напълнях, окосмих се още повече, не ми идва, живота за мен е черен. Да не говорим, че съм в някаква депресия, мисля си само за смъртта, нямам желание за нищо, отегчена съм, без цикъл просто живота не е същия.

Та така до сега, миналото лято уж ми идва 3 поредни месеца и до там, вече 8ми месец без капка и не знам какво да правя хора.
Ходих на личен лекар и поисках да ми направят анализ. Направиха ми и видях, че имам доста хормони, които не бяха в ред, но личната ми лекарка за тях не спомена нищо. Каза ми следното - Нивото на пролактина ти е повишено, но съмвсем леко, а заради това не би трябвало да ти липсва менструацията, все пак ще ти дам час за гинеколог да видим какво ще ти кажат.

Да хора, за нея беше нормално всичко в резултатите ми. Питах я дали би било по-добре да посетя ендокринолог и ми каза, че той бил специализиран с лечение на друг вид хормони и нямало защо да ходя. Даде ми листа с резултатите и ме пропъди. Когато се прибрах у дома проверих абсолютно всичко и дори съм имала проблем с надбъбречната жлеза и разни други, за които личната ми лекарка не спомена абсолютно нищо. Сега имам час за гинеколог чак след един месец и сигурно пак ще ми дават да се нагълтам с противозачатъчни.


Много моля някой, който е минал през подобен проблем да ми каже какво в правил, как е преминал през проблема, би ли трябвало да се ориентирам към частен лекар или пък ендокринолог? Моля ви за помощ, много съм объркана.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 10 месеца
hash: 61c4396584
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   По принцип, за регулиране на цикъла се пият противозачатъчни, много добре знаеш.
Отиди на ендокринолог.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 3f0ca38ed9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Купи си билкови хапчета от див ямс ( сладък картоф) и ги пиеш три месеца. Помагат.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 87eea0cb73
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Намери добър лекар, за който има отзиви, не знма в кой град си, но ако трябва намери в по-голям град. Дори и да е на частно. Не се осатвяй на течението. Има доста и билки на д-р Тошков са хубави.
Отиди на психолог- задължително! Имаш нужда да споделиш всичко това с някого. Аз също страдам от хормонален дисбаланс, отново ще ходя на изследвания, но вярвам, че ще се оправя. Вярвай, че всичко ще се нареди и не се отчайвай. Препоръчвам ти да отидеш и на лечител, може билкар или дори гледачка, човек не бива да се отказва от живота!
Успех! Ще се справиш

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 7b334d8ca1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Истината е, че ти трябва читав ендокринолог, който ще се заеме да намери причината за хормоналния ти дисбаланс. Аз също съм имала подобни проблеми и само ендокринолозите са ми помагали. Ходила съм при поне пет различни гинеколога и никой не обърна внимание на излезлите ми от норма хормони. Казваха ми "за регулиране на цикъла пий Прим Ойл" (масло от Вечерна иглика), само дето с това масло овулацията ми се случваше още на 8-ми, 9-ти ден и оттам нататък цикълът ми тотално се объркваше. Личният ми опит с препарати с естрогенен ефект, какъвто е и Прим Ойл, показа, че те са нож с две остриета, тъй като при недостатъчен прогестерон, както се оказа при мен, трупането само на естроген води до разни неща като хиперплазия на маточната лигавица, полип и т. н., т. е. опасно си е. Та гинеколозите, поне тези, при които съм ходила, никак не обръщаха внимание на това. Докато с еднокринолозите беше различно. Откриха, че имам лека форма на вродена надбъбречна хиперплазия (и аз съм по-окосмена, но никога не съм си го слагала на сърце, просто съм приела, че така съм се родила), лекуваха щитовидната ми жлеза, справиха се и с повишения ми пролактин, макар да ми трябваха години за това и продължавам да го следя, затова на тях имам повече доверие. Нещата са много навързани и един хормон като се разбута и други излизат от норма, но трябва да се търси, а това е работа на ендокринолозите. И не, не съм съгласна с номер 1 за противозачатъчните. Според мен трябва да се стимулират яйчниците да заработят и да има овулация, а не да се потискат с противозачатъчни. Да не говорим за страничните им ефекти – напълняване, окосмяване, лоша кожа и т. н.
С лечители и гледачки не бих те съветвала да се занимаваш. Проблемът ти е за човек, който познава из основи хормоналните процеси в човешкото тяло.
Не се отчайвай, ще се оправиш. Просто продължавай да търсиш правилния лекар.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 7a33ddfa4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Номер 4, много благодаря за ясно изказаното мнение! Напълно съм съгласна с теб и всичко, което каза! Проблема ми е такъв, че живея в чужбина и хората просто не ми обръщат вниманието от което имам нужда... казах на личната ми лекарка, че искам да ходя на ендокринолог, а тя ми се изсмя в очите и ми каза, че за моя проблем не било нужен такъв лекар, тъй като той уж се занимавал с друг вид хормони, а не с тези които на мен не са ми в норма. Пролактина ми е доста по-висок от нормалното, много съм окосмена също, но при мен проблема е че аз тоя факт не мога да го приема, защото ми излизат навсякъде.. Много ме е яд, защото аз по принцип толкова се харесвам и накрая тия косми ми съсипват цялата физиономия, трябва да си ги махам почти всеки ден и накрая ми остават едни белези, петна, щото кожата ми е супер мега чувствителна... Сигурна ли си, че ендокринолога е моят лекар? Ако е така въобще повече няма да му мисля и да ходя дори на гинеколог, защото знам какво ще ми дадат - гадните противозачатъчни. От тях освен да дебелея и да си съсипвам тялото нищо повече не получавам..

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 7b334d8ca1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Отново съм номер 4.
За ендокринолог си. На твое място бих отишла на платен преглед и бих помолила ендокринолога (естествено и според неговата преценка) да ми даде някаква бележка за личния лекар, с която да изиска направление за него, тъй като за диагностициране на проблема ти са необходими множество хормонални изследвания, които са финансово натоварващи за пациента, т. е. за теб. Да не говорим, че ако си осигурена, не си длъжна да ги плащаш. (Друг е въпросът, че в България, постоянно си ги плащам, защото касата не поемала едно или друго или въобще нямало направления за изследвания). Аз така бих опитала. Ако не стане, поне ще имаш някаква консултация и с ендокринолог.

Пролактинът може да е висок и заради щитовидната жлеза. Задължително се изследват и нейните хормони, когато се търси причината. И също задължително се прави магнитен резонанс. Аз имам правени три резонанса за 9 години. Трябва да си напълно спокойна, когато го изследваш, защото се вдига и от най-малкия стрес, затова се лежи половин час преди да ти вземат кръв. Ако не си лежала, резултатите не са достоверни - категорична съм за това.

За окосмяването... ами всички имат косми. Някои повече, други по-малко. Моите не ги махам навсякъде, не виждам смисъл. Пък и не живея нито за да угодя на обществото, нито за да се харесам на когото и да било. В същото време не мога да се оплача от липсата на мъжко внимание, даже напротив. Хората са много различни и явно не за всички космите са критерий, по който избират. Пък и това е естествен филтър, който държи настрана мъжете, които не са за мен. Мисля, че е по-важно човек да се приема и да се стреми да се подобрява в други области, в които е силен и увереността, която идва в резултат на положените усилия, е това, което истински привлича околните.

Пак ще кажа – не се отчайвай. Има много по-страшни болести и състояния от някакви си косми и разбутани хормони. Има хора, които живеят с постоянни болки, други не виждат, не чуват, едва се движат или пък въобще не могат... Това – нашето – е проблем, но не непоправим. Прежали малко средства и отиди на ендокринолог.
И си смени личната при първа възможност. Безхаберие е да остави човек с толкова висок пролактин без консултация и лечение, а пролактинът се отразява на толкова много неща и наистина може да създаде много проблеми (например потиска овулацията и нататък всичко се обърква). Добрата новина е, че може да се вкара в норма с подходящите лекарства.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: bda571684f
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

7.   Ами аз имам хормонален дисбаланс - ниско ми е нивото на естроген, а пък повишен на тестостерон. Не са много бъкани, ама менструацията ми беше през 16-17 дни и всеки път беше на различна дата. Като бях по-малка ми дойде веднъж(първата менструация) и следващия път беше чак след 1 година. Нямам много окосмяване, даже бих казала, че почти нямам косми-на краката са ми толкова руси и меки, че почти не се забелязват. Гинеколога ми изписа Ясмин и от както ги пия всичко ми е на 6, преди даже ми излизаше един черен косъм на гърдата, а сега няма нищо. Имам поликистоза и за това започнах да ги пия, защото с тази менструация освен да губя яйцеклетки, друго не ставаше.. Не мисля, че противозачатъчните са толкова лоши, стига да са изписани от добър лекар и също така да са правилните за теб. Аз не съм станала дебела, просто започнах да ям повече (преди бях 38 кг а не бях анорексичка) и сега съм към 43 кг. И даже още съм под нормата, а ги пия вече година. Надебеляването се получава от задръжка на вода. Ако ядеш здравословно и спортуваш, мисля, че няма да имаш този проблем.
Намери добър лекар и дано да се оправят хормоните :)

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 7a33ddfa4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Момичета, много съм благодарна,че ми споделихте тези неща! Истината е, че много ме успокоява да чета, че има решение на проблема ми!
Номер 4, наистина съм много благодарна,че ми отговори толкова подробно на всичко, ще продължавам да пиша какво се случва.
Застрахована съм да, а проблема е точно такъв,че личната ми лекарка се прави на важна и умна и не иска да ми даде направлението. Определено съм мислила за частен лекар, но ме шубе пък да не е някой измислен лекар и да ми се обърка още повече ситуацията. След 5 дни съм на гинеколог, същия който ми съсипа тотално здравето след като ми сложи противозачатъчния имплант, така че ако ми дадат отново да гълтам хапчета защото така са решили, сменям лекарката и взимам направление за ендокринолог.

Ще пиша. :)

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 7a33ddfa4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Здрасти отново, преди 2 дни бях на прегледа при гинеколог.
Премериха ми кръвното и казаха, че е високо, до колкото си спомням нещо от сорта на 171, но повече не помня.
Взеха ми урина, за да ми направят тест за всеки случай ако съм бременна. Негативен, разбира се. След като лекарката ме прегледа ми обясни, че съм имала синдрома на поликистозните яйчници. Каза, че на левия яйчник съм имала малка кистичка, която била около 30мм, почти незабележима и че не би трябвало да имаме повод за притеснение. Попита ме защо преди 2 години, когато ми била преписала "edelsin" след изкарването на хормоналния имплант от ръката ми ( който, както казах беше поставен по тяхно решение, за да нямам повече гафове и да правя пак аборти) съм решила да спра да го пия. Казах и че тия противозачатъчни ми влияеха зле и ги спрях. Каза ми, че не трябвало да махам импланта от ръката ми докато не бил минал срока от 2 години, защото кървенето, което ми се получаваше от него било нормално. Не зная дали в България ги има тези имланти, но тук са доста популярни. Та на мене тоя имлант хич не ми влияеше добре, напълнях и постоянно си имах някакво цапане, което хич не ми беше приятно, затова не издържах повече и го махнах след година носене, а те ми обясняваха как струвало 400 евро и трябвало да си го изтърпя, да бе... Попитах я защо чак сега ми казва какъв проблем съм имала, а преди като съм ходила и са ми правили прегледи не ми беше споменавала нищо за тоя синдром. Каза, че са го предполагали, но сега вече била напълно сигурна. Попитах дали трябва да се притеснявам за тая киста и каза, че напълно не.. но все пак.. знам ли! Преписаха ми "progeffik", което е прогедтерон, всяка капсула съдържа по 100мг прогестерон и трябва за 5 дни да си пъхам по едно сутрин, обед и вечер. Нещото, което не разбрах беше, че ми обясни, че веднага след като го използвам 5 дни това, въпреки че ще започне да ми идва или да имам зацапвания да започна със следващото, което разбира се са гадните противозачатъчни, които се казват "Aylin дневен, 2" който съдържа 2mg dienogest и 0, 03 etinilestradiol ( много трудно го намерих по аптеките, защото бил много нов на пазара). Тия трябвало да ги започна веднага след като минат 5те дни с онея дето трябвало да си ги пъхам и ми е малко трудно да схвана, щото нали уж ако си в менструация не можеш да приемаш противозачатчни или аз съм у грешка?
Аз бях малко притеснена затова ми взеха 2 пъти кръвното, но все пак казаха, че е високо и след като изляза директно да отида при личната ми лекарка, за да ми го премери отново и да ми го контролира, тъй като с приема на тези хапчета трябва да спазвам стриктна диета, защото съм била 1ва категория затлъстяване, което било точно заради проблема, който съм имала. Казаха ми да и покажа лекарствата, които са ми предписали и според тях да ми направи един хранителен режим и че ще бъде много добре да отида на ендокринолог. Най-много ме наплаши, когато ми каза, че можело след някоя година да ми се образува някой рак ако продължава този проблем, просто съм много наплашена.
Отидох при личната, веднага взех час, когато влязох нашата лафеше по телефона, как не!
Седнах, обясних и че съм била на гинеколог, всичко нали както те ми казаха, извадих и лекарствата, за да ги види, а тя дори не ги погледна и ми се изсмя в лицето и вика - моля? Аз да ти меря кръвното? Викам - да, защото ми е високо. Тъкмо извади нали апарата и като и казах, че нали гинеколожките са казали и вика, а те ли са казали, ами няма! Викам защо? И тя - има си специални дни за мерене на кръвното неможе туко така да ти меря кръвното, била си нагоре надолу, не може, трябва след 2 дни да дойдеш и ще ти го премери друг. И аз викам аха, а диетата, която трябва да ми направиш според кръвните изследвания и тия лекарства? И тя пак се пули и вика - абе чакай, какви диети какво говориш, пробвала ли си диетата от 1500 калорий? - Викам не, и тя излиза отива за малко до съседната стая и се върна. - Дава ми някакъв лист с някаква си измислена готова диета, която моля ви се е със бишкоти и бисквити пълни със захар за закуска. Усещах как се гаври с мене и вика - Ама виж сега това са 3 вида различни закуски, да не вземеш да ги изядеш и трите. Аз на ден дори и 1500 калорий не си вкарвам, а тя ми обяснява как трябвало да ям бисквити... Съвсем ясно ми каза гинеколога, че просто и при най-малкото нещо, което хапна ми се лепи и трябват двойни усилия, за да смъкна. Накрая и казах, че също са препоръчали да ме изпрати за ендокринолог и ми вика, а те ли са казали така, викам да и отговора беше - ти не си за ендокринолог, хич да не се бъркат в чужди води, това си е моя работа дали ще ходиш или не. Казах и че щом са го препоръчали значи има защо и вика, ау чакай сега преглеждам историята ти, имаш някакви анализи които дори не са били прегледани и аз бях в шок, защото това са анализите от миналия месец поради, които лично тя ми даде час за гинеколог, а тя дори не си е била направила труда да ги прегледа, тоест просто ме е баламосвала, че уж ми нямало нищо и си изми ръцете пращайки ме на гинеколог. Казах и че тя ми ги беше прегледала и заради това ме изпрати там, а тя вика - не помня. Просто нямаше смисъл да споря с нея повече, тя тотално се гавреше. Само и казах като за последно, че съм много притеснена и отговора и беше - ЩО? Обяснявам и защо ( а то беше ясно, тъй като заради това бях там, нали? ) и ми отговаря с - Аха, да...
Вика ами няма да ти меря кръвното, на ти час за четвърък, да ти мерят кръвното и така. Обяснявам и че в четръртък нямам възможност, може ли за сряда и не можело, изобщо викам ок хубаво, станах и си тръгнах и дори за часа дето е за кръвно няма да ходя, то няма смисъл, аз бия километри до града, където съм регистрирана. С гаджето ми сме се преместили на 100км и нямаме възможност да пътуваме всеки ден до там, а при майка ми не ми се седеше повече, затова си отидох. Та така, нито ендокринолог, нито диета, а за хапчетата дето ми преписа гинеколога малко ме е страх, защото нали все казват, че са били вредни за кожата, главоболие и всякакви неща, да не говорим, че като прочетох страничните ефекти на тия лекарства дето са ми дали и ми стана лошо.
Ако имате идея какви са тия лекарства моля да ми обясните да ги пия ли или да си взема час при частен лекар, за да не си играя със здравето ми.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 7b334d8ca1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 4.
Този път няма какво друго да кажа, освен че личната ти наистина не става и трябва да я смениш.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker