Какво мислите за хората със синдром на Турет? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Какво мислите за хората със синдром на Турет?
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 2149 пъти
Здравейте, момче на 17 съм със синдром на Турет от 7-годишна възраст.
Какво представлява това: да имаш много и комбинирано звукови и моторни тикове, които са се задържали за повече от година. Звуковите тикове включват често хъмкане, пъшкане, прочистване на гърлото и дори казване на думи., докато моторните са най-общо казано използване на дадени мускули – въртене на главата, извиване на врата, повдигане на рамена, ритане с крак, стягане на корема и други, като рядко има двама човека с напълно еднакви тикове. Също да отбележа, че тиковете се случват изведнъж, могат да бъдат засилени в зависимост от ситуацията (ако е по-стресова), а може и да не се повлияят. Не ги правя нарочно, просто усещам как тялото ми иска да ги направи и ако не ги – започва да ме дразни и не ме оставя на мира. Малко напомня на кихане или прозяване. Друго сравнение е тенджера с кипяща вода и поставен капак – парата просто иска да излезе и ако се потиска, само става по-лошо.
Ако искате да видите как изглеждат такива хора в ежедневни ситуации, може да потърсите в YouTube – особено на английски има много клипчета и филми. Ще забележите, че при някои са по-изразени и чести тиковете, а при други са по-малко. Имам късмета да съм към по-умерените случаи.
Та, интересно ми е ако случайно видите такъв човек, ще решите ли по подразбиране, че той има умствени изостаналости например, ще имате ли по-различно отношение към него? Бихте ли станали приятели и излизали навън с него? А ако бяхте работодател, тиковете биха ли намалили шанса му да бъде назначен на работа?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: 477c2d2f15
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   На 28 години съм, също момче. За съжаление за това заболяване няма лечение. Когато бях дете започна всичко, на 7 годишна възраст. През годините тиковете спираха, пак се появяваха, пак спираха. Много е неприятно, но най-страшно беше в училище, когато бях малък. Доколкото знам самото заболяване не пречи на развитието, но, едно голямо НО... социалната изолация, която е задължително следствие при по-силен епизод с явно изразени токове, играе роля. И ужасният срам, който остава като травма за цял живот. Да, хората се плашат, изглеждаш като малоумен, и ако го забележат и се случи по-време на интервю, не те наемат.
Иначе няма нищо страшно или странно, просто стреса и напрежението са адски и човека не може да се справи с тях и избиват по такъв начин. Но, проклетите травми... от близки родители, съученици. Мен вкъщи и в училище ме унижаваха жестоко заради това. Едно дете на 7-8 годинки каква вина има? Толкова ли е било трудно да се поговори с него и да се заведе на психолог? Но, нашите предпочетоха игнориране на проблема чрез бой, физическо и словесно насилие, наказание за още едно движение не на място и така проблема се влоши.
С годините все повече ще можеш да контролираш нещата и епизодите. А и когато се отделил от средата си и поемеш пълна отговорност за себе си и живота си, всичко ще се облекчи и ще си дойде на мястото. Даже по-бързо смени средата.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 86c927b333
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Виждала съм хора със симптоми на Турет и първата ми асоциация е била отклонение в психичното здраве. След време бях чела някъде за синдрома. Мен лично не ме притеснява да завържа приятелство. Сигурно в началото ще се притеснявам от тиковете, в смисъл че ще питам добре ли си, имаш ли нужда от нещо.. Не бих се срамувала в твоя компания.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: ff8d92794e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Не. Познавам такива хора, видимо забелязвам, че имат тикове, но дори не съм се интересувала какъв точно е проблемът. Дори имах преподавател, който имаше чести тикове и издаваше странни звуци, самият му говор беше по-различен, отне ми половин лекция да свикна. Хора с твоя синдром са ми споделяли, но никога не съм изпитвала любопитство и не съм мислила, че са психично болни или пък умствено изостанали.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 204a495b57
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей,

Първо искам да кажа, че думата 'нормално' няма конкретна дефиниция. В публична среда, има поведение което се изразява в лицемерие, скривайки истинската същност на хората и изграждайки изкуствена дефиниция на 'нормално'. Нормално реално няма и никой не е нормален. Всеки има нещо странно във себе си, което го прави напълно нормален. Разликата е единствено в това че при някои е по-видимо, а при други не толкова защото прикриват същността си. Това което всички искат обаче е да бъдат приемани. Гледах клипчета на хора със този синдром. Ако синдрома го нямаше, както и характерните за него тикове, звуци и т. н., хората със този синдром щяха да бъдат като повечето около тях. Всъщност бих имал такива приятели. Защо не?? Това което единствено би ми направило впечатление е първите реакции които бих имал, или които други хора биха имали ако не знаят за синдрома и какво представлява той. При запознаване със нови хора, ако човек със този синдром обясни че го има и разкаже във какво се изразява той, то други хора със повече възприемане и образование, биха били още по-добре общителни със хора имащи този синдром. Това не важи само за синдрома на Турет, а и за други синдроми или хора имащи други предизвикателства.

За работа също може да се намери перспектива. Трудно е но става. Карай само напред!!

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 888a4879cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Като гледам това е лечимо и то без медикаменти, няма от какво да се притесняваш. Ако видя човек с такива тикове, вероятно ще си помисля, че нещо нему е наред, без да правя генерални заключения. Според мен, ако се налага да по-продължително да си всред други хора (работа или друго) е добре да им казваш, че имаш тикове, за да не се "филмират".

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 350ef02ba3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Аз лично нямам проблем... Обществото е все по-отворено за хора... да го наречем - извън матрицата. Вярвай в себе си. Не се позволявай неуспехите и трудностите да те смачкат. Кураж, късмет и попътен вятър ти желая!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 0a5b1f9409
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Здравей мило момиче. Имаше страхотен филм за този синдром. Абсолютно не мисля, че имам по-различно отношение към, който и да било човек с каквито и да било разлики. Никога не бих си помислила, че това върви с умствено изоставане и т. н. Да бих станала приятелка с теб, но при едно условие да си добър и почтен човек. Физическите различия не са ми проблем, а само духовните. Групата човеци, която избягвам всячески са злобните и завистливите. Целувки от мен.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 5f8e7629ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   За мен не е никакъв проблем, за никое от изброените напраеления по горе. Тъй като човек едва ли иска да ги прави, казано по друг начин това не зависи от него, просто се случва. Ако някой има различно от моето мнение, просто не общувай с такива индивиди, за каквото и да е. Успех! :)

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 0176c28661
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Номер 1, стана ми интересно кога и как разбра, че това е "синдром" и че си има обяснение? И освен подигравките и наказанията, предполагам и ти самия си се чувствал виновен и си се самообвинявал за липса на воля. Питам, защото съм горе-долу на твоите години, т. е. била съм малка, когато и ти си бил. Аз тикове не съм имала, но бях хиперактивна. Разбрах го случайно, от интернет, много по-късно. Всичко останало е същото.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: dc148ee6dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ще ми е странно в началото, ще ми стане интересно после и накрая ще свикна. Не ми пука кви са хората, стига да са умни. Имам обаче един въпрос към всички които хо имат, ... този синдром би ли пречил на секса?

 
  ...

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 5213e3db6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Здравей, миличка.

Не бих се притеснявала в твоя компания. Ако си човек с мен и се държиш нормално, честно казано нищо друго не ми е важно. Та никога не бих си помислила, че този човек има проблем с развитието или психиката, никога няма директно да заключа, че нещо не е "наред" /Не обичам думи като "нормално", "наред" и прочие. /. Гледам по следния начин: различни хора, различни цветове. Не бих се притеснявала да си ми приятелка. :))) Желая ти цялото щастие на земята и е усмихвай. ;)

Ж26

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 86e7780315
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Обясненията за тези тикове са в липсата на синхронизация на мускулите.
Движенията на открито в планината трябва да облекчат това състояние.
Търси вариант за цялостно физическо натоварване на тялото, за да се синхронизира.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: c7f973b765
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Само аз ли не разбрах в какво точно се изразява това заболяване? Разбрах само за някакви тикове... Извинявам се за невежеството, но ако може някой да ми обясни с по прости думи за това заболяване.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 3228bd7e31
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Момиче на 16, и аз го имам. В моя случай нямам почти никакви вокални тикове. Най-много да издавам леки звуци с гърлото си от време на време. Главно мигам, повдигам вежди, въртя очи, гърча си гърба и раменете. Най-зле става когато някой почне да ми се кара или да ми креще за нещо и се разстроя.

Какво да кажа... Отвратително е. Роднините ми знаят какво ми е и пак продължават да ми повтарят да спра или че нищо ми няма и само си търся внимание. Лек не мисля, че има. На мен не ми пречи толкова, защото не го виждам, но е трудно един човек да свикне и да ти бъде приятел или партньор, когато през 2 секунди се гърчиш или издаваш звуци. Примерно ако се опита да разговоря с теб, а ти дори да не можеш да си задържиш погледа на едно място. Не зависи от нас и не смятам, че трябва да се самонаказваме или да се обиждаме вътрешно, да си казваме че не струваме и че не заслужаваме да живеем.

Надявам се да не се влошава при теб и бъди силен!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker