Проблем с десният крак - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120987)
 Любов и изневяра (29663)
 Секс и интимност (14341)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6458)
 Здраве (9583)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3165)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18470)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Проблем с десният крак
преди: 13 години, 23 дни, прочетена 3055 пъти
Здравейте. Проблемът ми е следният: не знам как да го обясня но ще се опитам макар да звучи малко налудничево... От 3-4-5 вечери подред имам чувството че се събира някаква супер енергия ли някакви сигнали на нерви ли не знам какво но когато си легна да гледам телевизия или нещо подобно не мога да си задържа кракът на едно място повече от 30 секунди, "просто като че ли го е хванал съклета" постоянно трябва да го мърдам и имам чувството че като го оставя на едно място и не знам какво ще стане. Опитвах се да не мисля за това че си втълпявам но когато се опитам да не мисля за него и да си гледам филма като че ли получавам някакви огромни хормони до мозъкът и кракът ми автоматично трепва и се мърда. Ужасно е не мога да спя и т. н Чудя се да ида на лекар ли как да го обясня ли какво да правя. Ако някой има или е имал подобни проблеми моля пишете ми.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 13 години, 23 дни
hash: 506e2e2a08
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Може и да не е това, за което по-долу се говори, но ти го пращам, а ти прецени да ходиш или не на лекар.
Синдром на неспокойните крака

Синдром на неспокойните крака
Синдромът на неспокойните крака представлява неврологично разстройство, характеризиращо се с дискомфорт в крайниците, водещ до непреодолимо желание за движение, в хода на което оплакванията отшумяват. Колкото и странно да звучи, такова състояние съществува и то с не малка честота. В последно време темата е широко обсъждана, все по-често синдромът се диагностицира и става повод за задълбочени научини изследвания в търсене на причината и възможностите за лечението му.


За поставянето на диагнозата се използват няколко критерия. Такива са чувството за дискомфорт, който провокира необходимост от раздвижването на крайниците, предимно краката; задълбочаване на оплакванията в покой; облекчаване на симптомите при активно движение – напълно или частично; влошаване на състоянието през ношта.

В понятието дискомфорт се обединяват редица описвани от засегнатите усещания (необичайни или дори неприятни) гъделичкане, мравучкване, парене, схващане, крампи, болки и др. Тези оплаквания се появяват само в условиоята на покой – най-често при лягане, предимно през нощта, но и не само, както и при други обстоятелства, свързани с обездвижване – пътуване, представления и т. н. При активно движение те отшумяват. Появяват се двустранно, предимно в областта на подбедриците, рядко по ръцете. Най-неприятно е нарушението в почивката и съня. На практика оплакванията не позволяват на човека да заспи или да поддържа нормален сън през ноща. Това се отразява и на неговата работоспособност и общо състояние през деня.

Обикновено хората с подобни оплаквания не ги възпиремат като нещо сериозно или ги отдават на стрес, напрежение, преумора, неврози, резултат от недоспиване и т. н. Поради това и не се консултират с лекар по този проблем. С придобиването на по-голяма актуалност на темата в западните европейски страни и САЩ синдромът се диагностицира много по-често. Наблюдава се и в двата пола, но преобладава сред жените. Засяга всяка възрастова група, но по-висока е честотата в средна и напреднала възраст.

Относно причината за синдрома се знае малко. Търсят се генетични фактори, описани са фамилни случаи, дисбаланс на ниво невромедиатори и по-точно допамина. В този ред на мисли и много медикаменти, намесващи се в невротрансмитертните отношения стават повод за изява или влошават клиничната картина – антипсихотици като халоперидол, антиеметици като метоклопрамид, трициклични антидепресанти, антиепилептични средства – фенитоин и дроперидол, антиалергични, дори нестроидни противовъзпалителни препарати и др. Описва се при невропатии – усложнения на хронични заболявания като захарен диабет, регистриран е при железен, фолатен, магнезиев дефицит.

В една или друга степен синдромът на неспокойни крака може да бъде асоцииран с други състояние – периодично движение на крайниците - periodic limb movement disorder (PLMD). То се характеризира с неосъзнати потрепвания или сващания на крайниците по време на съня, възникващи на всеки 10 до 60 секунди. Не рядко това води до периодични събуждания с нарушаване целостта на съня и изхождащите от това последствия. Важно е да се отбележи, че синдромът не се свързва с по-висока честота на неврологични заболявания.

За диагностицирането му най-важни с анамнестичните данни, сочещи динамика в оплакванията, отговаряща на гореописаните критерии. За изясняването на състоянието обикновено се провеждат и изследвания, изключващи невродегенеративни заболявания, сред които водещи като генеза са диабетът и алкохолът, минерален дефицит, най-често железен. Електормиографски изследвания предоставят допълнителна информация относно състоянието на мускулатурата и инервацията. В помощ може да бъде и полисомнографско изследване – наблюдаващи някои жизнени показатели по време на съня, както и мускулната активност на крайниците.

Лечението на синдрома на неспокойните крака е трудно и обикновено без траен ефект. На първо място се препоръчва предприемането на общи мерки за овладяване на картината – избягване на алкохол, кофеин и тютюн, за които се смята че влошават клиниката; масажи, редовна физическа активност, прилагането на топло или студено върху крайниците. При наличието на придружаващи заболявания, за които се счита, че имат връзка със синдрома, вниманието се насочва и към тях. Симптоматични медикаментозни средства, прилагани тук, са допаминергични (антипаркинсонови) препарати, бензодиазепини, някои опиоиди и избрани антиепилептични медикаменти. За съжаление ефектът от тях не е траен, изчерпва се, а и могат да се наблюдават редица странични ефекти.

Няколко проучвания работят върху изясняване генезата на заболяването и възможностите за медикаментозни лечение. Разглеждана бива дори хирургична операция на ниво мозъчни структури, за които се счита, че имат роля в патогенезата.

 
  ...
преди: 13 години, 22 дни
hash: c8de4692cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Първо споделяш с родителите си, второ - лекар :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker