Проблеми със съня след стрес - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Проблеми със съня след стрес
преди: 5 години, 6 месеца, прочетена 915 пъти
Здравейте.
Момиче на 18 години съм и от около 3 седмици имам проблеми със съня. Всичко се отключи след смъртта на баба ми. С нея никога не сме били особено близки, но след като бях на погребението сякаш се стреснах. Беше ми за първи път и... психически не се справих явно. От този случай имам много безсънни нощи. Една нощ спя, други няколко — не. Не споделям на родителите си за проблема, тъй като не желая да ги притеснявам.
Не знам как да се справя... когато затворя очи и в главата ми нахлуват мисли, свързани с погребението; стряскам се, когато е тъмно вече, започнах да спя на нощна лампа, а никога не съм правила това... пробвах всякакви неща — от успокоителна музика до включен телевизор, броене на овце, но... нищо не помага. Изплашила съм се и това си е. Дори не мога да преценя сама от какво точно се притеснявам... от сънища, свързани с нея ли, не знам. Просто... сякаш гледката от деня на погребението ме изплаши прекалено много. Наистина се притеснявам за себе си и не знам какво да направя... приспивателни ли, успокоителни ли? В 12-ти клас съм и тази година ми е важна, а безсънието влияе и на учебния процес все пак.
Страх ме е да споделя на родителите си, за да не изглеждам слаба, лабилна и незряла. Това състояние не е присъщо за 18-годишно момиче, а за човек в ранна детска възраст. Дори не знам какво да им кажа точно така или иначе... сигурно ще ме помислят за луда. Пиша това в поредната нощ, в която не мога да заспя. 3 часа сутринта е.
Моля за съвети... нормално ли е да се чувствам така след такова стресиращо преживяване? Как да го преодолея? С времето би ли отшумял проблемът? Благодаря предварително за отговорите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 6 месеца
hash: 8d8c85eb5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не е ненормално! Говори с родителите си, те няма да те помислят за слаба, ами ще ти помогнат.
Според мен си се уплашила от сблъсъка с това, че всички сме смъртни.
След първото погребение, на което присъствах цяла година вечер като заспивах ми изникваше в главата доста реалистичен образ на това, което би се случило с тялото ми след смъртта. И се стрясках, но все някак в един момент заспивах. Тези натрапчиви мисли изчезнаха, когато промених настройката си към живота.
Успех, дано скоро преодолееш този уплах!

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 8d5c25aa74
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Все пак говорим за първата ти загуба на роднина. Нормално е да преживееш стрес и да имаш проблем със съня, нормално е както на 18, така и на 28. Говори с някого, проблемите се задълбочават с премълчаването им. Ти си загубила роднина, много ясно, че изпитваш страх и мъка, това не те прави слаба. Не пий кафе и енергийни напитки, колкото и да си уморена, тези влияят на съня и няма да ти помогнат вечер. Мини на чай и вода, опитай се да се изморяваш физически, понякога физическия труд освен, че ни уморява ни помага да прочистим съзнанието си. Не ти казвам непременно да ставаш в 6 сутринта, за да тичаш в парка, достатъчно ще е и да направиш основно почистване в стаята ти или да се разхождаш по час-два. Може да си вземеш някое леко лекарство за по-спокоен сън, но не се изстрелвай с антидепресанти и по-силни медикаменти. Задължително е да обсъдиш това с роднина или лекар.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 10b4a9d650
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Разсей се с нещо и гледай по-философски на нещата. Не си ли ходила на гробища преди (не на погребение, а на гробищата)?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 946eaa93c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   И аз съм така, вече почти 5 години, поради сходна причина, пък съм на 29 г. Не знам... , минава за известно време, после пак, на периоди. Храната е важна, каква е, и да не е приета късно вечер, ежедневието, да не гледаш филми до късно... Топъл душ - помага. Не знам какво да ти кажа, моят сън е непостоянен, може би, след силна физическа умора, заспивам по-дълбоко.
Не взимай приспивателни или успокоителни!
Говори за чувствата си - не е незряло, дори - напротив. Просто, говори с правилните хора.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker