Шизофрения-наследствена? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Шизофрения-наследствена?
преди: 5 години, 7 месеца, прочетена 1438 пъти
Здравейте, имам въпрос, който ме мъчи доста. Баща ми е шизофреник и майка му(баба ми) преди него също. В момента е в стабилно състояние, но е имал и доста тежки моменти. Въпросът ми е дали е възможно след време и аз да съм така. Знам, че в такива случаи стресът е важен фактор. Имах надеждата след време да уча хуманна медицина, но вероятно тази мечта ще отпадне...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 6 месеца
hash: f9978ef44c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Да наследствено е, но човек като си пие лекарствата е ок. Но не е задължително и ти бда имаш. Вуйчо ми също има шизофрения, но небовите родители са нямали.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: acb79bf467
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не е задължително, но е възможно, да. Баба ми по бащина линия има психологически проблеми, баща ми също, наскоро и аз започнах да изпитвам фобии и да получавам паник атаки. В семейството ми не е нещо толкова сериозно като шизофрения, но е вид лабилност. При мен се прояви след силен продължителен стрес и загуба на близък роднина. Трябва да спомена, че имам по-здрава психика от тях двамата и доста по-бързо се взех в ръце и предприех мерки към емоционалното си състояние. Сега се следя и разбирам кои дразнители да избягвам, а ако не мога, как да се справя с тях. Работата ми е стресова, но ми харесва и смятам, че тя ми помага, защото ме концентрира и ме отвлича от всевъзможни лични проблеми. Доколкото знам често се предава от майка на син и от баща на дъщеря. Проучи по-сериозно заболяването, говори с баща си по темата, ако се налага се посъветвай със специалисти, за да разбереш по какъв начин се проявява и да разбереш, ако започне да се случва при теб.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 8e1f67dfa4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Много голям шанс имаш, съвета е да се отдръпнеш от средата за твое добро но трябва да го направиш без да обидиш и нараниш някой. Избягвай употребата на алкохол и всякакви психотропни вещества.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 068a636b4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Следвай психиатрия. Ще можеш да се самоанализираш, а ако се разболееш умерено може да напишеш и книга и да си от полза за науката.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 28652f10ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Здравей маика ми е шизофреничка мисля че и аз съм болна имам внезапно повтарящи се изрази повтарят ми се в вътрешния глас по цял ден примерно те е било страх от нещо повториш сиго наум и се натрапва страх ме е от тъмното да няма дявола при мен оглеждам се на сам натам с огромен страх и сам имала слухови халюцонаци! Мисля да отида на психиатар Може шизофренията да е наследствена как се чувстваш

 
  ...


...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 3c77cfe3c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Всъщност той се е разболял след като съм се родила, дали това оказва някакво влияние???

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: ba0b631331
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Самата шизофрения не е наследствена, тъй като има случаи на еднояйчни близнаци (които имат еднакво ДНК) - единият от който развива болестта в някакъв етап в живота си, а другия - не. Има обаче фактори, които допринасят за възможността за развитие на болестта и те са наследствени.

Най-добре е да проучиш кои са рисковите фактори за шизофрения и да се опиташ да намалиш влиянието им в живота ти, доколкот ое възможно. Ако разбираш английски, тук има добро резюме - https://academic.oup.com/bmb/article/73-74/1/1/332342

Като цяло ако не се стресираш много, ако не пушиш трева или вземаш халюциногени, ако се храниш ок, излагаш се на слънце и ходиш на спокойни екскурзии далеч от града, значително ще намалиш риска от развитието на шизофрения, дори и да имаш някакви генетически рискови фактори.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker