Правилно хранене - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Правилно хранене
преди: 5 години, 5 месеца, прочетена 1284 пъти
Темата ми е провокирана от последната такава "Хранене". Искам да започна да се храня по-здравословно, понеже напоследък усещам, че без да се усетя, развих нещо като зависимост към сладкото.

Идеята ми е темата да не е съвет конкретно към мен, а разбиращите от областта да дават съвети. Какво имам предвид? Нямам претенции да разбирам, само съм чел 2-3 книжки по темата и основното, което разбрах, е, че са важни основно 2 неща. Първото е количеството, което не трябва да е прекалено малко или прекалено много, а второто е съотношение въглехидрати-протеини.

Само че по отношение на съотношението как по-точно да го орпеделим за себе си? Трябва по някакъв начин да се научим да "слушаме" тялото си (има ли такъв начин) или просто да започнем с някакво съотношение и да го променяме, експериментирайки, за да стигнем до опитмалното за нас? И ако е второто, как точно да виждаме резултатите дали са добри или лоши и как да решаваме в каква посока да променим?

Защото в "Зоната" пише примерно, че въглехидратите трябвало да бъдат 2/3 от чинията като обем, а протеините 1/3. Хубаво, ама от организъм до организъм има разлика, а и от въглехидрат до въглехидрат. Според разби кето диети (знам, че трябва да е режим по-правилно) и подобни, пък въглехидрата е по-малък процент. Според други пък трети и т.н. Явно на едни им се отразява добре едно, на други друго съотношение.

Та има ли начин някак без прекалено много сметки да намерим оптималното за нас съотношение или още по-добре да усещаме от какво имаме нужда и така по-лесно да знаем кой е най-добрия за хормоните/метаболизма ни вариант и така да намалим чувството на глад и желание за вредни храни и в същото време да се чувстваме в добро настроение и енергични?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 5 месеца
hash: e277cea7d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Накратко - сурова, растителна храна. Без добавена сол, без екстрахирани мазнини, без захар. Само цели, растителни, сурови храни като плодове, ядки и семена, зеленчуци, и билки.
След пречиствания и различни начини на хранене, ТВЪРДЯ (не само аз), че растителното суровоядство е най-чистият, най-лекият, и полезен начин на хранене.
Който иска да чете, споделям:

https://drive.google.com/file/d/1oG7sXp_XEv-EA0RC9zV_4IvXwJxE7INr/view?usp=drivesdk

https://drive.google.com/file/d/1-6LNVgADz5RgEi5y5gY3NDHHYcCQBBFn/view?usp=drivesdk

Но, осъзнавам, че е далеч от прекалено низшите хора, които са мнозинство обиждайте ако искате, но когато се погледнете в огледалото и видите, че сте състарени, дебели или болни - искайте обяснение от този когото виждате в огледалото.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 596845690d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   1, благодаря, но без животинска храна просто не мога. Пробвал съм. За някои сигурно е много полезно и много добре, но специално моят организъм без месо не се чувства особено добре, меко казано. Не казвам, че ям всеки ден месо, но поне 2-3 пъти седмично имам нужда определено.

В никакъв случай коментара ми не е упрек, просто искам да подчертая, че има различни организми и не на всички им понасят едни и същи неща. Например ескимосите ядат само риба и тюлени и никаква растителна храна и са едни от най-здравите. Горе-долу същата диета пък е водела до скорбут и мъчителна смърт при мореплавателите.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: a1a58ddebe
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Ето тук един низш, четиридесет и кусур годишен човек, който е толкова зле от плюскане на месо, че преди четири месеца покри тест Купър на годишния медицински преглед. От вегетарианство, чак мозъците ви са го откарали на вегетация.

Дядо Торбалан

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 11fdde1e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   "Зоната" е истината! Това не е "диета", а естествения и силно препоръчителен начин на хранене на човека, регулиращ хормоните, над-хормоните, осигуряващ постоянно и оптиално подхранване на мозъка с глюкоза, без гладуване и без освирепяване за захар, и вискчо останало.

Казваш: "Хубаво, ама от организъм до организъм има разлика, а и от въглехидрат до въглехидрат.". За тази цел си има точна таблица: https://www.vzonata.com/Tablica.htm която ти показва в коя храна колко въглехидрати има. Това за "пише примерно, че въглехидратите трябвало да бъдат 2/3 от чинията като обем, а протеините 1/3." е само грубо ориентировъчно - постига се след известна практика. Иначе всички "сметки" се свеждат до това да си измериш килограмите, талията, обиколката на шията и да заместиш в една проста формулка, за която има даже оналйн калкулатор: http://www.vzonata.com/kalkulator/
Като си определиш веднъж протеиновите блокове (примерно 14) си ги разпределяш на 5 хранения: 3 на закуска, по 4 на обяд и на вечеря, 2 между обяда и вечерята, и 1 преди лягане. И това е!
Този 1 блок преди лягане постигаш с 1/2 кофичка кисело мляко ЕЛБИ. 2-та блока между обяда и вечерята ги постигаш с някакъв млечен протеин, овкусен като течен шоколад, примерно. Останалите 3 (нормални) хранения - опичаш си пуешко и пилешко, и си вземаш съответните парчета, заедно с домати и печени чушки и патладжани :)
Там комбинациите са много - във форума на "зоната" има цели рецепти за ястия - правиш си, примерно, една тава с нещо подобно на мусака, разделяш си я на 6 или 8 порции, и ето ти го готов обяда за цяла седмица!
Също трябва да си вземеш и ядки - бадем, макадамия, лешник и т.н. Те са основния източник на мазнини. И омега-3 рибено масло също.

Не казваш на каква възраст си, но ако си под 21-22 изобщо ги забрави тези щуротии, за които ти пише номер 1! Никакво суровоядство, никакви вегетарианства и веганства до тази възраст, до която се развиват активно костната система, хормоналната и половата системи, мозъкът, и въобще цялото тяло! Като цяло препоръката ми е - докато човек не си роди или направи децата да се придържа към пълноценното човешко хранене, защото до този момент тялото му не е само негово... След това вече може да си прави каквито си иска експерименти със себе си.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 596845690d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   4, това за блоковете го знам и как се смятат колко въглехидрати и протеини. Обаче при мен имаше разлика в зависимост кога ги ям и какви въглехидрати ям. Примерно едно и също ядене като количество и съотношение единия ден ме замайва, а на другия ме насища за доста време. И така и не разбрах кога колко въглехидрат/протеин да ям, защото всеки пък ми влияе различно. Стигнах до извода, че по-скоро трябва по някакъв начин да усещам организма си кога от какво и колко има нужда.

А и по форумите съм чел, че тези блокове не влияят добре на всички. Примерно един има нужда от повече въглехидрат, отколкото пише в таблицата, на друг пък му е много. И разликите понякога са драстични. А лошото е, че не всеки ден е едно и също.

 
  ...


...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 78cdde65c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Има начин без да ставаме специалисти да се храним правилно. Аз платих на консултант по храненето под 100 лв да ми направи режим по мои мерки и работи страхотно. Изобщо не знам как работи, нито искам да изчета всичко, което е изчел той. Важното е, че се научих с времето да ям нормално, а не да се тъпча и особено да контролирам сладкото. Иска време за готвене обаче. С филии и готови продукти не става.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 11fdde1e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   от номер 4

Момче младо (предполагам), пристрастието към сладкото само по себе вече говори за начален стадий на инсулинова резистентност, което пък е първата крачка към диабета.
Има едно нещо, което се нарича "(само)дисциплина" - това е волята ти да се откажеш от нещо, което искаш в момента, в името на нещата, които искаш по принцип в живота си (в случая здраве, и като бонус - добро телосложение и самочувствие). Понеже обществото, семейството, училището от 30-ина години насам не изискват почти нищо от младите, а и казармата махнаха, те порасват абсолючно недисциплинирани, и на практика нямащи никакво понятие какво е това дисциплина.
Та твоите временни "неразположения" относно храненето по Зоната се преодоляват за по-малко от месец дисциплинирано поведение. След това организмът ти научава кога и на какъв енергиен прием може да разчита, и престава да се излага като кифладжия с разни претенции. За 3 месеца ще си направо машина, и даже няма и да ти хрумват нещата, които сега си написал...
В казармата, точно за 3 месеца (до клетва) всички ставахме като по калъп изляти - пълните отслабнаха, слабите наддадоха, като цяло всички се стегнаха. Защото живеехме при абсолютно един и същ режим на физическа активност, сън, учене, еднакъв порцион (съобразен с истинската диетология).
Основните принципи в Зоната са:
- СЪОТНОШЕНИЕТО между белтъци и въглехидрати, което винаги трябва да е между 3:4 и 4:5. Храната в тялото се смила и усвоява чрез биоХИМИЧНИ процеси, които са еднакви при всеки организъм;
- разделянето на храната на 4-5 хранения на ден, като всяко от тях е по-малко от това, което организмът може да усвои на един прием (защото излишното винаги се натрупва);
- изключване на т.нар. БЪРЗИ въглехидрати, т.е. такива, които се вливат бързо в кръвния поток и по този начин нарушават инсулиновото равновесие. Примери са: плодови сокове, сиропи, безалкохолни напитки, захарни изделия, шоколад и подобни, бял хляб и всички видове тестени изделия като сладки, соленки и т.н.;
- физическа активност, включваща поне 30 минути ходене пеш на ден (пак с цел регулация на съотношението инсулин/глюкагон);
- допълнителен прием на омега-3 незаменими мастни киселини, които действат противовъзпалително, а в съвременното хранене са нездравословно слабо застъпени.

НЯМА вълшебна диета, която с почти никакво участие от твоя страна, бързо и като с вълшебна пръчка да реши проблемите ти.
Убеден съм, че хранителният режим, изготвен от диетелога на номер 6, в много голяма степен припокрива принципите на Зоната.
Пробвайки едно-друго-трето, действайки хаотично, без система и дисциплина няма да постигнеш нищо...

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 596845690d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   7, благодаря. Нямам проблем с дисциплината, макар че не съм ходил в казарма (и слава Богу), а по-скоро с търпението.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 0341c2b7db
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   На 4. за ком. 7 Браво! Такъв точен коментар отдавна не съм срещал по тема хранене, освен писаните от мен. Дисциплина, самодисциплина и отговорност без увъртания, само така се постига успех. Ключовата дума е режим, а не диета. Няма вълшебна диета, която с почти никакво усилие от ваша страна, бързо, лесно да реши проблемите ви трупани с години. Имам леко нюансно несъгласие. Това е свързано с друга страна на храненето, освен хормоните, глобални и местни, а имено ензимите. Орехи, бадеми, лешници- добре. Макадамията, бразилски орехи и други екзотики дори банани, нерастящи по нашите региони плодове и зеленчуци с доста резерви относно усвояването им. Човек се изгражда не просто от това, което приема, като храна, а от това, което усвоява от приетата храна, чрез ензимите. Това е така наречения „ензимен фактор“.

част първа. За останалите части чакам изрично искане от автора или някои коментатор.

М-1964

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 0341c2b7db
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   2.5.8. Какво и беше лошото на казармата ,че чак бога намесвате. Аз съм служил в БНА част от Варшавския договор. Там влизат различно умни и разглезени. На изхода всички са еднакво умни, здрави и дисциплинирани. Две или три години без женски наставления, въртели и лигавщени. Питателна, нормирана храна,физическо натаоварване и редовен дори задължителен нощен сън, дори охраняван от дневалните и караула.

 
  ...

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 838f98f06b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   10, това не е тема на разговора. А и усещам, че имаме различни мнения за казармата и само ще спорим. Споровете ме натоварват.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker