Как се справяте с тревожността и депресията? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121029)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9587)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Как се справяте с тревожността и депресията?
преди: 5 години, 3 месеца, прочетена 1804 пъти
Здравейте. Аз съм ж. към 30-те, и съм тревожна натура-страх и паника, неувереност, натрапливи мисли, чувство за вина и безнадеждност. Имала съм ужасно тежки състояния. Пила съм антидепресанти най-различни. И с психолози опитах за кратко. Какво установих аз? Лекарствата са нужни, ако си доста зле и помагат временно, колкото да излезеш от дупката, но после си зависи от теб, от начина на мислене. Психолозите? Много пари за несигурен резултат. Установих, че при такива проблеми изолацията влошава много нещата. Помагат хобита, среща с хора и разсейване, изграждане на положителни навици и разходки навън. Споделете вие кое ви помага да се справите с тревожните състояния и лошите мисли? Какво си казвате в трудни моменти на страх и отчаяние и всичко онова, което ви е помогнало? Да обменим опит и да бъдем полезни едни на други в тази тема! Ще се радвам да се включи всеки, изживял подобни проблеми.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 3 месеца
hash: 6ef8f13b8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Движение. Ходи да плуваш всеки ден или почти всеки по 1 час и малко, сутринта, после си върши работата, после се разходи малко и да видим какви натрапчиви мисли. Отначало ще е доста изморително, после се свиква и работният ден си минава добре и бързо. Лежане, затваряне, циклене в телевизия и на едно място, могат само да ти влошат нещата. Така е защото мислиш. Ако си амеба, ще мислиш само как да ядеш и пиеш, да гледаш госпорари на ефира и Славиту и изобщо няма да мислиш за тревожности, депресии и т.н, защото главата ти ще е куха. Но, уви, нямаш този късмет. Движи се колкото можеш повече и си намери интелигентни хора да си лафите. Някое и друго питие е супер, стига да е по-рядко и не по много, защото в такива състояние има обратния ефект ако се прекалява.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: b55494d32d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей! Твоята тема идва точно навреме в моя живот, защото и аз в момента си задавам тези въпроси. Имам проблем със забременяването от няколко месеца, имам здравословен проблем и изпаднах в депресия покрай стреса. От седмица не мога да спя нормално и съответно съм супер неадекватна през деня. Сънувам кошмари и случки от миналото. Вечер изпитвам страх да легна, защото знам, че пак ще се събуждам през нощта. От днес реших да се стегна, но ми е трудно. Опитах се да се съсредоточа в работата, но се усещам, че съм разсеяна. Не ми се вижда с никой, искам да съм сама, но това влошава нещата. Реших да си съставя план на действие: трябва постоянно да съм ангажирана с нещо, ще започна да спортувам, да чета, да се срещам с познати, за да се разсейвам. Взех си хапчета за сън, тъй като съм много уморена. Ще си изтегля няколко комедии. Не съм пила антидепресанти, страх ме е. Ходила съм на психолог, имаше резултат, но всичко зависи от мен, психолога ми помогна да си отговоря на въпросите. Трудно ми е да бъда положителна, защото трябва да ходя на лекар във връзка със забременяването, а това ме потиска сериозно. За пръв път съм ужасно притеснена за себе си, защото усещам дупката, както никога до сега. Важното е да не оставаме сами. Контакта с хората помага много в такива моменти. Дори разговор с продавачката в мола пак ще помогне. Успех! Със здраве!

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 6f508ee46d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Оф, до болка ми е познати всичко. Страдах сигурно 15 г. от тревожност. Не бяха психолози, психиатри, антидепресанти, хипотерапии. Нищо не помага или най-много временно. Само медитация му е майката. От медитацията многобързо се повлиях и се оправих перманентно. Само че 90% от това, което го пише в нета за медитацията е повече грешно, отколкото вярно. Гледах доста клипчета на един будистки монах, който пък започнал да се занимава с медитация, защото е имал паник атаки. Та от моя опит мога да кажа "само медитация, нищо друго". Тя е изключителна лесна, само да я разбереш и да не се влияеш от милионите глупости изписани за нея.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 143666fe3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От авторката:
Благодаря ви, че се включихте с интересни отговори. Знам, че има много хора с такива проблеми, не сме единствените, дано тук успеем да бъдем полезни все с нещо. Да ви питам какво мислите за дружбата с хора с такива проблеми?

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: e71b3a56ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Депресивните състояния са преодолими с правилно менторство и намиране на мотивация, разнообразни занимания и запознанства, заземяване (концентриране на вниманието в ограничен кръг от занимания - няма как да можем и да правим всичко) и др. зависи от причината за натрапчивите мисли. Накратко - опознаване и преоткриване на личността.

Депресията е лоша работа, освен психически преглед се правят и физиологични излседвания дали няма физическа причина. Но това е малко вероятно и трябва да се внимава да не се стигне до хипохондрия.

 
  ...


...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 6f508ee46d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   4, ако се съберат на едно място само тревожни, по-вероятно е да се получи ефекта на махалото и взаимно да се натоварите още повече. Да, понякога ще го има момента на споделяне, но дългосрочно не мисля, че е добра идея. Точно обратното - трябва да се заобикаляш от позитивни хора и да видиш друга гл.т., а именно че не всичко е страшно, тъжно, мрачно. Те малко или много ще те заразят с тяхната енергия и ще си разшириш мирогледа.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: cff369a29b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Движение навън и вършене на нещо с бърз и видим резултат - чистене, готвене и т. н. Грижа за живи същества - растения, животни, хора. Среща с приятели. Вършене на смислена кауза. Наблюдение на хората навън. Чаша вино пред телевизора или с книга. Латино танци.
Ж30

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 84d0a0787d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   6, така е. Лошото е, че имам най-близка приятелка с такива проблеми, която непрекъснато ме залива с негативизъм, а не мога да я отпиша само заради това. Давах съвети,помагах, но и аз вече се изчерпах. Нейните теми са все болести и нищо положително. Как трябва да процедирам спрямо нея?

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 13db84dfb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Здравей, моя съвет за борба с депресията и тревожността е поставяне и изпълняване на малки цели, всеки ден. Дали ще почистиш, изгладиш, напишеш, нарисуваш нещо - няма значение, важното е да знаеш, че зависи от теб и може да го изпълниш.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 11d6fa1df2
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз също съм долу-горе така. Просто трябва да си сред хора, с някой да се разсейваш, прави неща, които ти харесват, примерно ако имаш хоби или любим спорт. ЗА НИЩО НА СВЕТА не оставай сама, мислите те заливат и колкото повече мислиш по-лошо става. Пускай си нещо от ютуд да гледаш или ТВ-то. Трябва да се разейваш и по-малко да мислиш за това. Успех!

 
  ...

...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 5ddef0826d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Имам тревожност, но никога не се стигна до депресия. Винаги съм била притеснителна, след определени събития стана по-зле. Мога даже да степенувам нещата, които са ми помогнали.
1.
Активност! Дори да си дадеш ден почивка, в който да не излизаш, то пак трябва да чувстваш, че вършиш нещо полезно. Поставяй си малки задачи за деня, прости за изпълнение, постижими. При изпълнение на поставена задача мозъка ни отделя хормони, които ни карат да се чувстваме по-продуктивни, по-доволни от себе си. За мен това беше най-полезно.
2.
Движение. Дори да не спортуваш, то гледай да излизаш за малко през деня. Наистина разходките помагат. В началото имах чести паник атаки и стигането дори до магазина (3 минути пеша) си беше кошмар, но не спрях да опитвам. В началото ходих с приятеля ми до там, той влизаше, а аз го чаках отвън. След седмица излизане и различни занимателни дейности, започнах да влизам в кварталния магазин. След известно време не ми пречеше да бъда и на места, на които има повече хора- кафенета, по-големи магазини и така нататък.
В началото разходките ми бяха по-кратки, предимно из паркове в квартала. После започнах да се разхождам спокойно на по-големи разстояния.
3.
Заземяване. Така го нарича моя приятелка, която мина през същото преди години. Това е всяко действие, по време на стресираща за теб ситуация, което ти помага да не мислиш за тревожността си. Все занимателни неща, като да говориш с човека до теб, да решаваш кръстословица, да четеш. Имаше едно "упражнение", четох за него в сайт за чакри и аури, на който попаднах случайно, от любопитство, както и да ви прозвучи това. Реших да опитам и също имаше ефект. То е нещо като тропане с крак. Концентрираш се върху стъпалото и тропаш леко на земята. Леко, не си представяйте недоволно дете в магазин, повече прилича на пристъпване от единия крак на другия. Не знам поради каква откачена причина ми помага, но това ме кара да си спомня, че съм тук и сега в момента на действието и ме изкарва от нервните ми състояния.
4.
Чист въздух. При всяка паник атака се стараех да отворя прозорец, ако може и да изляза навън. Понеже самите атаки ми пречиха да дишам свободно, то наличието на чист въздух ми помагаше. Това е и причината все още да избягвам градския транспорт.
5.
Приятни занимания през свободното време. В началото на тревожността, когато положението беше зле, наистина си дадох сметка, че съм спряла да се занимавам с хобитата си. След известно време започнах отново да се занимавам с хобитата си и това ме караше да се чувствам много по-добре, зареждах се с положителна енергия и много по-лесно преодолявах различни ситуации.
6.
Когато вече си се съвзел, осъзнал си корените на проблемите си и искаш на всяка цена да се справиш, има един по-агресивен метод. Получаваш паник атака и оставаш на място, не правиш абсолютно нищо, приемаш я. Осъзнах, че не получавам удар, че няма да умра. Най-лошото възможно беше да повърна, но го преодолях, когато осъзнах, че във всяка сграда има тоалетна. Носих си торбичка с мен, за всеки случай, никога не съм ползвала, но ме успокояваше да знам, че имам. Носих си вода, хидратацията също ми помагаше. Имах Валидол и Лукчета във всяка чанта. Ментовият вкус ми действаше добре, Валидолът помага при паник атака, а при мен Лукчетата, понеже са близки на вкус, лъжеха мозъка ми и се отпусках. В началото все се опирах до Валидола, но впоследствие реших, че ще изкарвам и без него. Когато спрях да търся нервно блистерчето, положението се подобри значително. Преживях няколко атаки с бездействие и после спрях да получавам толкова често. Откровено ви съветвам да не бързате с тази крачка, помага много, но трябва първо съзнателно да приемете случващото се, защото ако избързате, ще има обратен ефект.

Да, познавам много хора, които са минали през същото. Баща ми е един от тях, той е имал този проблем във време, в което изобщо не е било разпространено и много лекари и психолози не са можели да му помогнат. Интересното е, че аз бях последния човек, който стигна до тревожност и панически атаки. Другите ме изпревариха, бях обърнала внимание на всеки, бях вдъхнала кураж на всеки. Когато се случи с мен, общувах с хора, които вече са го надмогнали. Те повтаряха думи, които аз им бях казвала. Извадиха стари съобщения между нас, проявяваха страшно разбиране и през цялото време ми повтаряха, че щом те са се справили и аз ще успея. Повечето от тях са по-негативни хора. Не ми беше приятно да слушам негативно мнение, но никой не отправи негативизма си срещу мен. Дори напротив. Най-полезният си съвет получих от приятелката, за която споменах по-горе. Тя ми каза, че в онзи момент, в който тя е била най-зле, аз съм ѝ била огромна упора. Каза ми, че трябва да бъда същата упора и за себе си, да се възприема така, както съм възприемала нея преди години, за да си помогна. Съветва ме да погледна ситуацията от страничен ъгъл и да се погрижа за себе си, както съм се грижила за приятел, за нея.
Мога да кажа, че с тревожността си станах няколко пъти по-разбрана и по-позитивна. Странно е, но изпитвах вътрешна нужда да бъда позитивна, да мисля хубави неща. Имах натрапчиви мисли, но бързо осъзнах, че това са собствените ми страхове. Преди да се справя с проблема си бях казала, че това е едно от хубавите събития в живота ми. Бях много стресирана, направо изцедена и претоварена, бях загубила близък, за малко щях да остана без покрив, финансово бях зле, имах и много работа за почти никакво време, карах се с приятеля ми ежедневно. Тревожността и атаките бяха нещото, което ме накара да се вгледам в себе си, да отстраня дразнителите и да си седна на дупето, вместо да се паникьосвам за всяко нещо. Тревожността ми ме уравновеси, приемам, че случилото се има и много ползотворен ефект. Между другото, общуването с негативни хора ме караше да търся положителното във всяка ситуация, през цялото време имах нужда от баланс и каквото и да чуех, аз се стремях да видя и противоположната гледна точка.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 0b681fc372
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Какви антидепресанти си пила? Деанксит пила ли си? Много лек антидепресант е, но много ефикасен, наричат го -розовото хапче на щастието! На мен само то ми помогна, пих го близо 3 месеца и го спрях постепенно!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 9a0a1b1851
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   спасението е секс. стига да не си грозотия

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: eec608a578
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   И аз като теб съм неуверен имам тревожност изпитвам страх натрапчиви мисли ниско самочувствие понякога изпадам в дупка от която трудно излизам. Никога не съм ходил по доктори дори не съм споделял проблемите си страх ме е да не ме помислят за луд. Работата допълнително ме стресира но като си помисля за напускане започвам да изпитвам страх направо имам чувството че ще умра това ме спира. Донякъде ми помагат разходките и седенето в парка. Винаги след работа се разхождам по половин час или се прибирам пеша това ме разтоварва до някъде и ме кара да се чувствам по добре. Помага ми да си избия натрапчивите мисли донякъде. М33

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 9a002a8882
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Жена на 30 си - ако нямаш - създай си семейство, ако имаш - насочи си вниманието към него.

Психолог

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: af2f0d6c53
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Спорт и разходки и колкото може повече време на чист въздух и слъчева светлина.
Хубаво е и да увеличиш колкото може повече приема на плодове и зеленчуци, както и прясно изтискани сокове или смутита. Постарай се да си набавяш и достатъчно витамини от Б групата и магнезий.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker