Хората с увреждания - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Хората с увреждания
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 1369 пъти
Здравейте!

Интересува ме дали сте забелязали някакво по-различно отношение към хората със здравословни проблеми?
И аз имам такива
1 още от както съм се родила имам кривогледство- едното око криви надолу и това се забелязва.
Да, не е красиво, но е така.
Също така и с жените, които не могат да забременеят например.
Аз съм срещала недоверие, неразбиране, и т. н. повечето хора гледат с лошо око на тях според мен
Благодаря!!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 9 месеца
hash: eb093c7a91
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Да, има по- различно отношение към хората с увреждания. Отношението е лошо и негативно, или пък изобщо го няма.
Инфраструктурата ни е под всякаква критика. Хора в инвалидни колички нямат достъп до доста учреждения, а бордюрите са много високи, на доста места липсват рампи и тн.
Проблема за мен е най- вече в манталитета ни. Българите предпочитаме да скрием проблема под чергата, вместо да се опитаме да го решим. Така ежедневно дискриминираме своите граждани.
Спомням си преди години когато бях ученик, на входа на училището ми бяха направили рампа, обаче беше така направена и под такъв ъгъл спрямо вратата, че човек в инвалидна количка изобщо не можеше да премине. Но нали беше отчетена дейност а парите прибрани, а на кой му пука.
Същото е и с хората с друг тип заболявания и потребности.
Живея в Англия вече от доста време, и тук има доста дарителски магазини. В тях работят предимно хора с видове аутизъм, забавяния, трудна подвижност и подобни. Тоест държавата намира работа за тези хора и ги интегрира в обществото. В България кога ще видиш човек с подобен тип синдром на работа- никога. Защото отново манталитета ни е такъв, че се опитваме да скрием проблема под чергата.
Същото е и с хората с ментални проблеми. Много хора с депресии и подобни се самоубиват, защото никой не подхожда към тях адекватно. Човек с някакъв вид проблем се мъчи да го скрие, защото го е страх да не бъде отхвърлен от обществото, така вместо да се лекува, той започва да пие. В даден момент примерно се хвърля от блока, и всички "ей що така направи тоя човек, уж беше добре".
Надявам се ние младото поколение да променим нещата. Защото възрастните с това комунистическо мислене, предпочитат да си затварят очите и да се правят, че проблем няма.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: abf8121e63
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Животните еволюционно са кодирани да не харесват различните. Всичко това е резултат от борбата за оцеляване, инстинкта за самосъхранение. Животните се конкурират по между си за ресурсите, оцеляват най-пригодените. Слабите са тежест за популацията и изискват допълнителни грижи и внимание. Особено при хищниците когато майката роди сакати ги удушават (има го и при домашни любимци като кучета и котки).

Хората също сме продукт на еволюция. Правим някои неща първосигнално, без да се замисляме. Аз също съм с увреждане - имам анатомична аномалия на крайник, като бях малък ми бе тежко, после свикнах, но хората около мен не свикват. Деца, стари хора, понякога възрастни са ме зяпали. Забелязах, че аз също съм такъв, било ми е странно в компания на хора имащи други увреждания от моите.

Приеми се такава каквато си. Като излизаш сложи си очила. Чрез оперативна намеса може да се коригира кривогледство. Най-важното е да се приемаш и да не обръщаш внимание на околните.
Можеш да се промениш а не можеш да промениш околните. Затова гледаж напред, не се фиксирай върху негативното.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: b8671921d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Аз съм с три вида увреждане с 68% инвалидност, ходя мога да се самообслужвам, но не намирам, че здравите трябва да ме разбират, мисля че каквото могат правят за мен, даже много повече от колкото могат, като ми плащат лекарствата 353лв месечно и пенсията, безплатна винетка, плащат ми 100% данъка на колата и ми покриват една част от данъците на жилището, като собственик на жилище, паркирам безплатно на инвалидните места в синя зона, полазвам лекари, лежа в болница безплатно 5-6 пъти в годината, правени са ми две операции безплатно, не плащам здравни осигуровки и т.н.. Като се има предвид колко граждани в България работят и колко данъци плащат направо се чувствам гузно. Защото 100% с малко изключения от българските инвалиди сме в България и чакаме някой да ни плати всичко това, а над половината здрави заминаха да плащат данъци в Европа и да издържат европейските инвалиди, пенсионери и правителства. И така увисваме на малкото платени в България данъци всички инвалиди искайки, ама няма от къде да дойдат тези пари, защото работещите в България малко и се осигуряват на ниски заплати. Сега чувам че държавата ще отпуска пари за рампи по блоковете, пускаш молба и ти превеждат пари, ти си избираш фирмата, която да ти прави рампа, е супер. Както отпускат и мед принадлежност като инвалидни колички и др.
Последните няколко години някой групи, основно млади хора, ме гледат с лошо око, че паркирам на инвалидно място, а мога да ходя, но не намирам за нужно да ги запознавам с болестите си. Щом ми е издаден инвалиден талон, значи има защо.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 8f29baa023
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   3, чест ти прави, че го оценяваш и че не претендираш като много хора, че всички трябва да са ти длъжни. Не говоря за инвалиди, а по принцип. Междувпрочем думата "инвалид" за мен не е правилна, защото буквално означава "невалиден". Вие не сте невалидни хора.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 8f29baa023
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Пак съм горния. Значи рационално и еволюционно погледнато видовете гледат да изхвърлят "инвалидите", понеже те реално само консумират, а не допринасят. Поне така е било в миналото де. Сега има и инвалиди, които са учени и т.н. Но става въпрос, че поне в миналто такива са застрашавали целия вид, защото черпят ресурси, а не правят нищо за общото благо. Дори в Древен Рим са ги изгаряли, за да се оттърват от тях. В това има логика, но това е твърде повърхностно.

Ако се задълбочим малко, ще разберем, че идвайки на земята, може би някои идват с мисията да се научат да помагат, а други да са смирени. Знам ли? Но все си мисля, че идваме с цел някакъв урок. Аз самия слава Богу съм жив и здрав и работя и нямам нищо против да помагам с данъците си. Даже се радвам, че мога да помагам. По-лошо е да не си в състояние да помогнеш. Дано има хора, които го оценяват.

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 01ddad3dba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Авторката
Притеснявам се дали някое момче ще ме хареса такава

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: fc70d7304e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   2 и 5, специално човешкият вид разполага с достатъчно ресурси, за разлика от животните. Също така, при човекът "допринасянето" не е само материално, т.е. не е само вършене на физическа работа.
2, не всеки, който те заглежда, те гледа с лошо око или "не те приема". Може да е просто един вид загриженост "какво му е на това момче" и толкова.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: b8671921d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Защо да не те хареса авторке, нима мислиш, че връзки се създават заради симетричност на очите? Колко напълно слепи създават семейства, ти с кривогледство на едното око ли няма да си намериш партньор, я вдигни глава, работи над себе си, над образованието си, развивай се, стани умна, пък момчето ще дойде когато най малко го очакваш.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 988891fc87
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Преди няколко години бях за няколко месеца на морето да работя. В едно малко магазинче работеха брат и сестра със същият "проблем" като твоят. Искам да ти кажа, че не съм виждала нещо по очарователно от това. За мен поне малките недостатъци като леко щтръкнали уши, криво носле, лунички и т. н. са супер привлекателни. Момчето много ми хареса, но милият беше малко срамежлив, което още повече ме привлече. Както и да е, да не се отплесвам. Красотата в очите на всеки е различна.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 01ddad3dba
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   авторката
искам също в тази връзка да попитам според вас в кое се влюбва човек - във външността, в сърцето, в душата, в нещо друго ли?
благодаря

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 1d93b031f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Разбира се че ще те хареса, това те прави уникална и неповторима. Някой ще го намери за много сладко, другите ще ти казват зад гърба че си кьорава и подобни, защото ни липсва супер много възпитание и емпатия.
В България работех с деца с увреждания и епдоста трудно да се интегрират в обществото, защото връсничетата им си избиват комплексите върху тях. Сега живея в Германия и отношението е съвсем друго. Но не само към хората с увреждания, а и към тези с различен цмят на кожата или различна култура, религия и т.н. Просто в училище учат децата от малки да са толерантни и често им се обяснява. На плакатите и в учебниците има нарисувани деца в инвалидни колички примерно.
Съмнявам се че България ще се промени това отношение скоро, то идва от семейството.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 52033b39f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ти твоите очи, ако искаше 300 пъти до сега да ги оперираш и да нямаш кривогледство. Аз срещам недоверие и неразбиране дори към себе си, без да имам здравословни проблеми. Ок ли е този отговор за теб?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker