Кога за първи път чухте за вредата от глутена? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Кога за първи път чухте за вредата от глутена?
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 1472 пъти
Здравейте, миналата година се прибрах от чужбина, за сега за по-дълго време. Прави ми впечатление че вече има безглутенови храни във всички вериги големи магазини. 2014 година като заминавах да следвам бяха все още рядкост. За моя радост (защото се опитвам да ги избягвам) повечето сладки неща са с много по-лош вкус от преди или са ги спрели от продажба като Бейк Ролс с дзадзики. От друга страна вече има толкова много марки от т. н. оризовки, че дори и оризов чипс има. 2013 година като за първи път отказах глутена бяха само една марка.

Та въпросът ми е кога чухте за глутена? Имам чувството, че 2013 още не беше толкова популярно в България да се избягва, защото нямаше толкова предложения тогава. Не, че ми трябват заместители, аз и към царевицата имам алергия, а най-добрите безглутенови храни са природните - зеленчуци, плодове, месо и картофи и ориз, но умерено като гарнитура и вместо хляб. Но кога стана това един вид мода? Аз имам положителен тест за алергия към пшеница, царевица, глутен и се радвам, че вече има толкова много заместители, макар, че повечето са с царевица.

И последен въпрос - въпреки, че имам вече проблясъци в мисленето след като спрях глутена преди седмица (иначе ме е страх да общувам с хората), то кръвната ми захар като че ли играе повече. Като изям твърде много оризовки, например 3 сутрин и ми се гади след това, прималява ми. Докато преди от 3 филии хляб не ставаше така, по-стабилна ми беше захарта, въпреки че емоционално се чувствам като пълен ръб и имам тревожност когато ям глутен, пшеница и производните им.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 9 месеца
hash: c992e5d51d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И аз съм се чудила. Все пак пшеничния протеин е с натурален произход. Това, че има алергични хора към нещо, не го прави вредно за всички. Не знам.
Иначе аз съм забелязала, че ако прекаля с тестени изделия и се чувствамм потисната след това, а понякога и ме боли около пъпа.
Някой по-запознат да обясни.
А тези безглутенови храни са безумно скъпи, а реално няма причина.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 3c6c4576e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Кои безглутенови храни са безумно скъпи номер 2 - ориза и картофите ли или пък зеленчуците, плодовете, млякото и месото?
Съвсем не е непосилно да се спрат хляба, тестените изделия, пастата и пиците. Защо изобщо е необходимо да се ползват безглутенови заместители на тези храни? Тестените сладки ли са толкова безценни за организма или закуските? Вредата от консумацията на този тип храни, така или иначе е много по-голяма от ползите от нея. Реално даже човек да няма глутенова нетолерантност, за него би било доста по-добре да избягва хляба и тестата - нищо толкова ценно няма вътре, което да не може да се набави и усвои много по-качествено от други храни.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 977dc6fc62
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм карал на глутенова диета и не мога да кажа, че съм почувствал нещо особено. Това с глутенът е замазване на очите. Истинските опасности в храните са хидрогенираните растителни масла и палмовото масло. Виждал съм ги да присъстват даже в диетичен хляб. Друго нищо е пастата за зъби. Мисля от уфолог или от теория за конспирациите бях чел че в нея слагат от веществото което нацистите са използвали в концлагерите за да контролират затворниците. И от това вещество човек става пълен дебил, който гледа с безразличие безобразията около него, и е лесен за управление. Има рецепти със сода бикарбонат за миене на зъби. И още една опасност свързана с храненето-паразитите. Тия гадинки като влязат в мозъка на човека го правят неадекватен. Антипаразитна билкова програма, и никакво хранене с немити ръце, поръчване на сурови салати от заведения, галене на животни, и изобщо всякакъв контакт на немити ръце с храната или неизмита храна. И накрая Алуминият. Разкарайте тоя метал. Само оловото е по-токсично от него. Никакво алуминиево фолио, тигани с открито покритие, и напитки в кенове, даже и дездоранти. Направо прави човекът луда крава този елемент. Това са четирите големи звяра свързани с храненето и хигиената, които разказват здравето и психиката на човекът отвсякъде. Разкараш ли ги, ставаш нов човек.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f652f19f30
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   От номер 2 до 3: Не съм някаква пристрастена към тестените изделия и да не мога без тях. През лятото почти не консумирам такива, защото нямам апетит и за всичко останало. Но когато консумирам точно изброените от теб неща /месо, мляко, картофи (сготвени по някакъв начин)/, ако не ям никакъв хляб ми става блажно и лошо. Мога да го заместя с безглутенов хляб или крекери, но точно те са неоправдано скъпи, само заради наложилия се като "модерен" надпис "gluten free".

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: bab757a3b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Това за надписа си е вярно, в нашия магазин, на диетичния щанд продават сода бикарбонат "без глутен" на цена от 5лв за 100 грама! Не е майтап, обявено е гордо на опаковката. За съжаление, като влезеш в магазина, освен щанда за пресните плодове и евентуално месото и млякото, всичко останало са опаковани преработеви продукти, съдържащи огромни количества захар под всякакви наименования (глюкозо-фруктозен сироп, сукроза, декстроза, малтоза, лактоза и т.н). Мислила ли си за кето диета?

 
  ...


...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: f63a64c978
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   И все пак някой ще ми отговори ли Кога за първи път чухте за вредата от глутена?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 1b0aac025d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Хората ти отговориха не са чували /както и аз/, че глутена бил вреден. Знаем че има алерични към глутен хора, но никой не е чувал за вреда от глутен.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker