Затъпява ли се удари или алкохол - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Затъпява ли се удари или алкохол
преди: 4 години, 8 месеца, прочетена 1603 пъти
Здравейте. Според вас затъпява ли се, ако човек си удари дори леко главата някъде? Днес например си тряснах главата в прозрачната витрина в Била като се просягах да си взема напитка, и целият ден съм с една намалена концентрация и известни трудности при четене-бъркам думи от време на време. Според вас умират ли мозъчни клетки дори при съвсем лек удар по главата. И другият ми въпрос е според вас ако човек пие по 50-на грама текила почти всяка вечер ще затъпее ли, това води ли да умиране на нервни клетки?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 8 месеца
hash: a38351bf58
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Извини ме, но мисля, че проблемът ти не е свързан нито с витрината, нито с текилата (според мен, пиеш съвсем умерено). Но щом усещаш намалени умствени възможности, това може да се окаже симптом на някакъв друг проблем. Разумно би било да отнесеш въпроса си до личния лекар. Затрудненото четене и бъркането на думите се нарича дислексия. Това не е болест, а дефект, който успешно се повлиява от логопед.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: c1cdfc091e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Това някаква шега ли е?
Ако не е - Боже, опази България !
Съвет - спри да пиеш текила и ще престанеш да мъдриш въпроси от рода на - "Затъпява ли се като си удариш главата?"

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 5e6a1fbccf
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Тренирам бокс от няколко години, макар и да не се състезавам. Удряли са ме в главата неведнъж и то не винаги е било "леко". Мит е, че се затъпява от удари. Правил съм си IQ - тестове и резултатите показват, че дори съм си повишил показателиите през последните години въпреки ударите в главата. От удар в главата може да получиш сътресение, което обикновено отшумява и се нормализира до 24 - 30 часа след получения удар. Разбира се говоря за удар с ръка или неволно леко до средно силно удряне на главата, както в твоя случай. Просто те успокоявам - едва ли си си понижил интелекта заради въпросния инцидент. Ако обаче си удариш главата силно и в нещо твърдо, разбира се, може да има последици. Мой роднина си удари главата при падане по стълбите(след консумация на алкохол) и от тогава е съвсем различен човек, пенсионер по болест.

Относно алкохола - нямам представа дали влияе, понеже консумирам не повече от 3-4 пъти в годината, умерено. Не ми е направило впечатление пиещите хора да са по-глупави. По-скоро им влияе на емоциите - стават по-емоционални, откровени или дори агресивни, според зависи как ти влияе. Не могат да се контролират, не могат да шофират и други тракива особености. Отделно от алкохола си увреждаш черния дроб. Отделно дебелееш понеже има 4 ккал в 1 грам. Според мен има достатъчно основания алкохолът да се смята за вреден дори и да не убива нервни клетки.

В заключение - повече нервни клетки може да се загубят от гледане на глупави филми, вярване на шарлатани и четене на хороскопа, отколкото от неволно и леко удряне на главата :)) Поздрави

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: e37f653498
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Като гледам степента на грамотност на заглавието явно опасенията ти имат основателен характер.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: ab264187bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Чакам с нетърпение коментара на Братан. :D

 
  ...


...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 5daf2ae3f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ако го правиш редовно (примерно тренираш бокс) - сигурно, ама от веднъж-дваж едва ли ще затъпееш.
С 50 грама текила - хех, шегуваш ли се? Първо колко алкохол има в самата нея (сигурно колкото в една боза..) и второ - това минимално количество алкохол като се разреди от стомашните сокове и кръвта, то каква част от него изобщо достига до мозъка, че и да убива клетки чак? Клетки започват да умират, когато си пиян на кирка и гравитацията ти идва в повече - демек, когато мозъкът ти вече тотално не работи от алкохола.
Но ако пиеш по половин литър и повече домашна шльокавица на вечер (алкохолно съдържание - 50-70%) то със сигурност за няколко години ще се увредиш сериозно, и то не само мозъка...
Та ключовите думички тук са "редовно" и "в големи количества". Ако не прекаляваш - едва ли имаш повод за притеснения. А дори и да си навредиш в някаква минимална степен с нещо (все пка не растем в саксии) - то едва ли ти или някой друг би могъл да го забележи или отчете изобщо. (Лошото е, примерно, когато малките увреждания се натрупват с времето - тогава стават като едно голямо.)

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 7452824a76
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Авторът.
4-ти, искрено благодаря. Успокои ме. Обаче като гледам, доста професионални боксьори са доста първични в изказванията си по интервютата. Дали все пак не оказва влияние това, ако не толкова в моят случай, то при бокс-звездите. А колкото до глупавите филми. Ами гледам някой път порнография. Дали може да е от нея? А също да споделя. Пушил съм дълго електронна цигара и имах проблеми с паметта и главоболие тогава. А също съм си правил маски за коса с ябълков оцет и определено се отрази зле на четенето ми. Не правете тези 2 неща. Обаче като се дръннах оня ден във витрината, доста бях омотан целият ден. Не знам вие боксьорите как се оправяте след мач. Аз леко се чукнах и бях дискоординиран, а ако ме нацелят в главата като вас сигурно ще се чудя кой е тоя дето толкова прилича на мене в огледалото. Дано да си прав, че няма дълготрайно отражение.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: bc4f5e833c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Лекарството е в дозата, прекаляването е отрова и това важи за всичко.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 34c9b108e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Мии то по твоята логика човечеството щеше да е с капацитет на златна рибка, а пък кучето му изобщо даже не трябва да имам мозък. Според мен имаш друг медицински проблем. Алкохолът вреди само ако е некачествен, Ее разбира се колкото и качествен да е ако пиеш по 3-4бутилки на вечер, определено няма да ти се отрази добре.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: c7801a9af5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Няма да ти умрат мозъчи клетки при удар във витрина или от 50 мл текила на вечер (ако само по толкова алкохол пиеш). Освен ако не си докарваш комоциум редовно или не се напиваш като животно всяка вечер, невроните ще са ти живи. Алкохолът ще ти засегне черния дроб много преди да стане сериозна заплаха за ума.

Етиловият алкохол е депресант - потиска функциите на нервната система и бавно докарва до състояние на трайна умора и летаргия. Работоспособност, енергия, концнтрация, всичко спада. Така че или пиеш повече от една текила на вечер, или не броиш бирата и другите неща, които пиеш през деня.

 
  ...

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 5e6a1fbccf
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От 4 до автора: Боксьорите са "първични" и с "простовати изказвания" просто защото.. са боксьори. Тоест, защото животът им приоритетно минава в тренировки и боксиране, а не в четене на книги и разговори в университета. И все пак - не всички бокьсори са "простовати" - сравни изказванията на Владимир Кличко или Антъни Джошуа в някое интервю с това на Майк Тайсън например и веднага ще видиш разликата. Пътрвите двама се изказват интелигентно, сдържано, възпитано. Бокьсори и изобщо спортисти има всякакви - и по-умни и не толкова. Както е и сред всички други хора. Футболистите да не би всички да са умници? Нали не ги бият в главите? Или те губят нервни клетки, защото ги ритат по краката? ! :)

И не на последно място. Ти говориш за професионални бокьсори, а аз ти говоря за любители. Предполагам, че правиш разлика между това да те бие в главата професионалист и любител. В заключение - нищо ти няма, не си пълни главата с излишни безпокойства. Успех!

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 52e272a8d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Много си се филмирал. Мозъчните клетки не умират толкова лесно.
Познавам треньор по бокс, който на млади години се е състезавал. Сега е на 55 години и е напълно здрав. Чете си, помни, не е глупав, кара кола, знае кое е ляво, кое дясно.
Познавам и един- двама битови алкохолици, които всъщност са били преподаватели в университет. Вярно че поради алкохола имат доста проблеми- черен дроб, нервна система и тн. но хич не са глупави.
Иначе паметта, общата култура, логическото мислене могат да се тренират. Представи си, че ума е мускул, който можеш да тренираш за да стане по- силен и бърз.
Давам ти пример.
Жена ми има две живи баби, на по около 75-80 години.
Едната сигурно и една книга не е прочела през живота си. Непрекъснато забравя разни неща, имена и предмети. Като цяло не знае къде се намира и се развлича с индийски сериали.
Другата й баба е бивша учителка. Все още чете книги, решава судоку и кръстословици. Пуска телевизора само ако има някой криминален филм или научно популярно предаване. Разликата между двете е просто потресаваща.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker