Zero waste питане - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120688)
 Любов и изневяра (29591)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9554)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18392)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Zero waste питане
преди: 4 години, 7 месеца, прочетена 1052 пъти
Здравейте! На 15 съм и от известно време се интересувам все повече от начин на живот с по-малко пластмаса. За момента не съм постигнала така наречения zero waste lifestyle, демек ежедневие без никаква пластмаса за еднократна употреба, но правя малки стъпки. Не смятам, че в България този начин на живот е достъпен и реален, тъй като огромна част от нужните за дома неща са опаковани в пластмаса или са пластмасови. В западните страни хората са доста по-мотивирани и склонни да направят тази стъпка, тъй като има много такива магазини за насипно пазаруване. Все пак се старая да избягвам излишни опаковки
- получих стъклена бутилка като подарък и я използвам за вода, честно казано наистина тежи, но не ме спира това. Проблем е, че бутилката получи един дъх на хлор, сякаш на вода от басейн и се чудя на какво се дължи.
- нося си платнена торба почти всеки път, когато пазаруваме, но не всеки път се сещам да го направя и се чувствам много тъпо, когато се налага да купувам торбичка.
- опитвам се да намеря нова употреба на някои опаковки, например стъклена бутилка от сок от бъз използвам за поливане на цветята.
-когато си купувам обяд от закусвалня за вкъщи, взимам кутии от нас, вместо да толерирам пластмасовите кутийки
НО
не съм готова да заменя дамски превръзки с такива за многократна употреба, Просто не си го представям. Моля за още съвети, които биха намалили размера на боклука :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 7 месеца
hash: 069464f216
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Хубаво е това, което правиш. Според мен е ненужно да се дава "име" на това, все едно е някакъв кой знае какъв начин на живот, като име на секта звучи, а всъщност е просто загриженост за околната среда. Многократни дамски превръзки не мисля, че може да има, но може по-голямата част да е естествен памук (бързоразградим материал), да не са с индивидуални опаковки в пакета. Просто избирай такива продукти, но като няма - няма, каквото зависи от теб го правиш, да се косиш за другото е безсмислено.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: aff18a9f5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз работя в цех за пластмасови изделия, ти сега искаш да ме оставиш без работа ли?
Аз какво да правя после, да обикалям кофите за боклук и да спя на улицата?
Просто майтап, хехе.
Хубаво е това, което правиш, но това начинание е капка в морето.
Трябва по мащабно реализиране на този проект, всички отпадъци да се събират по вид и рециклират, ето това би било истинско решение. Повечето пластмаса подлежи на няколкократно рециклиране преди да изгуби качеството си.
Но това трябва да се организира от държавата, да се изградят съответните пунктове за рециклиране и да се ограмоти малко населението какви са последиците от свръхпроизводството и замърсяване на планетата с пластмасите, което е в момента.
Да не споменавам в нашата фирма колко тонове материал пластмаса се използва за година, а това е само една фирма от многото!

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 6f8fa54f31
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   2, и аз гледам да спестявам пластмасата, знам, че е капка в морето, но знам и че каквото зависи от мен го правя. Другото и да го мисля и да не го мисля - все тая...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: ff97fcd9b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Купи си менструална чашка.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 8b45c1e025
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Идеите ти като цяло са добри.

Бутилката ти за вода мирише на хлор, защото най-вероятно наливаш в нея хлорирана вода от чешмата, която е богата и на варовик и съответно се е образувал лек налеп със съответния привкус. Накисни я с оцет. Ако наливаш отнякъде минерална вода и въпреки това го има този аромат, пробвай да смениш водоизточника.

Като алтернатива на дамските превръзки можеш да пробваш силиконова менструална/лунна чаша. Невероятно удобно и хигиенично решение е, ако моделът е подходящ дори може да се плува с тях, но си иска предварително проучване, за да избереш подходящия за теб удобен размер и модел и да свикнеш да я ползваш. Изработват се от медицински силикон, хипоалергични са, могат да се носят до 12 часа, лесно се почистват и дезинфекцират и не причиняват никакво неудобство при носене. По-щадящ околната среда начин няма - една чаша има срок за годност 10 години. Усещаш ги точно толкова, колкото се усеща тампон. Проучи най-добре темата в интернет.
Дамските превръзки за многократна употреба иначе ми се виждат гнус - все едно да ти тече кръв по бельото, а отделно и се връщаш в каменната ера като се налага да ги переш ежедневно и после да ги гледаш ликьосани.

За да не купуваш торбички, помисли за вариант сгъваема платнена торба, която може да се закача за дръжката на дамската чанта (ако трябва на всяка чанта си закрепи по една такава). Създай си навик при излизане от къщи, така както проверяваш дали ключовете, телефона и парите са ти в теб, да проверяваш и за торбичката - ако трябва лепни напомняща бележка на външната врата.

 
  ...


...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: c786105e52
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Zero wate лайфстайлът е нещо наистина чудесно, но само на теория. Както каза, в България, особено в по-малките градове, е почти невъзможно. Това, че се опитваш да намираш алтернативи на пластмасовите продукти е чудестно, но както ти даде пример с дамските превръзки, за някои неща е много трудно. Аз вярвам, че ако всеки човек поограничи употребата на пластмаса, без да я спира, светът отново ще е едно прекрасно място. За мен малките стъпки, но на много хора са много по-важни от крайността, но на малцина.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 60a6447125
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Замени дамските превръзки с менструална чашка. Би трябвало да си чувала за тази чашка. Тя може да се използва многократно.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 0001289442
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Стига с тези мании.Казват,че пластмасата е враг номер 1 и ние не я ползваме и жевеем много екологично.Колегата много правилно каза,че повечето пластмаси се рециклират и на практика могат да не замърсяват,стига да има политика за това,то и стъклото да го изхвърлиш за колко време ще се разгради?Една стъклена бутилка тежи над 2 пъти повече от една пластмасова,тоест представи за милиарди тонове транспорт умножен по 2.5

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 3ecee591b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   И аз смятам, че промяната трябва да тръгне не толкова от хората, колкото от правителствата. При това статукво хората и да искат, не могат кой знае колко да избягат от пластмасата и всичките боклуци. Ако не е пластмаса, ще е стъкло и хартия, което при липса на адекватно рециклиране не променя кой знае колко нещата. Ключа е по-скоро в рециклирането, а не толкова в ограничаването. Но за да няма адекватно рециклиране, си мисля, че няма далавера в това или поне не по-голяма от псевдоеклологичните мерки. Иначе до сега да бяха почнали да ги рециклират 100 пъти. Те така или иначе си прибират едни "еко" данъци, пък ако успеят да замажат очите на хората и да не правят разходи по рециклиране си е чиста печалба. Разпределят се някакви пари уж за разделно събиране, уж за рециклиране, а боклука от цветните конктейнери с очите си съм виждал, че го извозват пак смесен в едно. Така че за какво да говорим въобще? Същата схема е с акцизите върху горивата, с търговията с квоти СО2 емисии и т.н. За последната имам наблдения, понеже работя в ТЕЦ. Общо взето се разпределят и прибират едни пари, а полза за екологията няма особена. АКо има такава, е само на хартия, всички данни могат да се изманипулират супер лесно.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker