Постите ли? Искам да ви разкажа нещо - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120658)
 Любов и изневяра (29582)
 Секс и интимност (14306)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3137)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Постите ли? Искам да ви разкажа нещо
преди: 4 години, 5 месеца, прочетена 1410 пъти
Не съм религиозна, определям се като вярваща. Парадоксално, но за постите се въодушевих от жените на йогата, където ходя. Покрай тях започнах да спазвам Великите и Коледните пости 1, 2 години и винаги се чувствах много добре, направо като по-добра версия на себе си и във физическо (направо се разхубавях) и в психическо отношение. Сякаш човек наистина се смирява, някак си.
Миналата година бях бременна по това време и получих страшни болки в кръста (тази година разбрах, че е дискова херния), бях на гости при баба ми в Ямболско и тя предложи да отидем "при сестрите" - женски манастир на близо. Отидохме, доста постояхме, сестрите бяха прекрасни, още ги помня Паладия, Евдокия и Серафима. Прочетоха ми молитва и ми казаха ако мога, въпреки бременността да постя десетината дни до Коледа. Сестра Паладия е лекар по образование, разказа ни, че постът е много полезен за здравето и духа на човека, че го пробужда, прави го бдителен, внимателен към себе си. Каза, че дори да не са пости, ако усети, че се разболява спира животинската храна и уморява вирусите и бактериите. Факт, е че и на мен след 3 дни ми мина. След това няколко пъти постя по няколко дни, когато усетя, че настивам и наистина ми се разминава. Сега като отворих да прочета за постите и разни идеи за ястия за първи път видях църковен календар, и че според Християнсвото се пости близо 1/3 от годината, към 3 месеца, освен около някои празници са включени и всяка сряда и петък и ми стана интересно. Дали постът е "измислен" с цел здравословен живот, дали случайно съвпада с времето, когато най много се боледува? Възможно ли е още тогава да са били толкова гениални и да са знаели с какво се хранят бактериите и т. н.?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 5 месеца
hash: 3cb94c1a67
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Пост и молитва е най - добре. Нас в църквата така ни учат. Четеш Новия Завет. Изпълняваш каквото Господ казва и имаш молитва към Него. В Исая 58 глава е правилния пост. На мен поста и молитвата ми помагат да се боря със страстите и похотта

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 3cb94c1a67
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Пиши в Ютюб пост и молитва. Има много поучения от компетентни лица пастори. Такива йоги не ги слушай. Или попове или пастори. Те са нашите хора.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: b493ce91c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Всъщност си сгрешила малко в изчисленията, по христианския календар задължително се пости повече от половината дни от годината. Което включва всяка сряда и петък или 52 седмици по два дни, два пъти по 40 дни коледни и великденски пости, 15 дни богородични, 5-9 дни пост след Петдесетница, на Кръстов ден и т. н.
Хубаво е да си спазваш постите, особенно щом се чувстваш добре. За хората от 21 век е по добре да си спазват пости, дори и да не е религьозно, ако искат на пук на религии примерно да изберът понеделник, четвъртък и неделя, но храненето на половината дни в годината да е постно е здравословно. А и в днешни дни човек има постоянен достъп до храна и няма нужда да трупа запаси и да се храни с сланина, която да му осигури по продължителна ситост. Това трябва да правят само хора занимаващи се с тежък физически труд. Тоест ако мъжа ти по цял ден вдига тежки железа си го подхранвай с пържоли към салатата.
Добре е обаче и през другите дни в годината да си ядеш месо, то ти дава витамини и др, които ги няма в постните храни, примерно вит В12 и др.
Иначе стигнала си до правилния извод, че докато си болна, когато става въпрос за 2-3 дни е по добре да се храниш с постно или най добре да спреш храненето ако можеш. Защото всъщност всяка храна съдържа малко или много токсини в себе си и отделно изисква енергия за да я обработи организма, а месото съдържа много повече токсини. Може да се изненадаш, но дори и най нежния плод или зеленчук съдържа токсни и тялото се мъчи да ги изхвърли понякога седмици след като са погълнати.
Добре е да се съобразиш и с климата на мястото на което живееш, ако си в бг половината дни в година да постиш е добре, обаче в студена Канада или в гореща Африка трябва да промениш диетата според климата.
И постите случайно съвпадат с времето, когато най много се боледува, постите са измислени за да се пречисти човешкото тяло преди големия празник и преди приемането на големи количества месо, не забравяй че на велик ден по християнско правило се коли агне, а по коледа се коли прасе, едно време хладилници и фризери нямали, което месо може да се суши или осоли другото трябва да се изяде до 2-3 дни. Колко време след коленето на прасе ще изкара черния дроб и др вътрешности, а осмянката и гърдите, ребрата и гръбнака, колко време ще изкара бахура без хладилник и т. н. Всичко това трябва да се изяде до 10 дни в зависимост от температурата в мазето където се държи, това е голямо натоваряане на организма, затова има 40 дни почивка преди него.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 7d1b9dd2ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Постът следва енергетиката на Вселената, просто тялото е една чстица от всемира и трябва да спазва енергийните закони, които изобщо не са прости. Датите на постите съвпадат с времето, когато тялото се настройва за отделяне на токсините, така помагаме на висшата сила да действа вътре в нас. Да, повече от гениални са били нашите предшественици, защото са живеели по законите на майката Земя. Тези знания после са били умишлено скрити и променени, за да се стигне до положението днес.
Потърси книгата на Малахов за гладуването, там ще разбереш каквото трябва.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 1c50d39f07
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Авторът:
Благодаря ви за коментарите, но към момента не съм толкова отворена към религията. Просто ми беше интересен здравословния аспект на поста.
По-здрави!

 
  ...


...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: fbff661c1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Оригиналния пост е въздържане от храна. Православния пост, който е въздържане от месо е някакво изопачение. Месото е изключително полезна и необходима храна. Ако постиш - пости, тоест - не яж. Поста има много ползи, ако се прави както трябва. Аз препоръчвам кратките еднодневни постове 1-2 седмично или почти всекидневно, но поста да е ограничен в рамките на 14-16 часа като това включва и съня.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 5b1cdfc882
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Сам Христос е казал на учениците си когато не успели да изгонят демоните от онзи човек " Този род не излиза освен с пост и молитва". А това което наблюдавам при мене е, че като се напапам хубаво с месо, после в мене навлиза неуправляемо силно желание да гледам порнография.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 616109a1f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   5, авторке, няма значение дали си отворена към религията. Както виждаш, сектантите това не ги интересува. Ако трябва зорлям ще те приобщят. Сега сигурно пак ще ме нападнат колко съм невеж и низък, а те колко са наясно с Вселената и колко са духовни и морални.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 1c50d39f07
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Да Номер 8, така се получава. Ама ако бях питала дали е здравословно да си веган през 1/2 от годината (благодаря за корекцията) щях да си навлека хейт и от месоядните и от веганите. Въпреки, че хората отдавна са измислили този режим, и че на мен ми идва много естествен и приятен.
Номер 6, чела съм това, което казваш в Списание 8, там го наричаха фастинг (което в превод си е пост), бяха го представили като лечебна диета при разни заболявания. Всъщност това е постът на съседите ни... вече не смея да споменавам религии, има го описано и в Аюрведа. Така или иначе правя тези интервали, защото първото ми ядене е след 12.00, така ми идва отвътре, закуся ли цял ден си мечтая да си полегна.
Ето, че както и да ги извъртаме нещата те са много сходни. Много религии, практики, учения и пътища към една и съща истина. А най-хубавото, е че тази истина я носим и в себе си.
По-здрави!
Авторът

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 01a64117ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   До Авторът/ Авторката

Как по- точно да се обръщам към те? От какъв пол си? Щото се пишеш Авторът, а в коментара си се пишеш в единствено число в женски род. Много е объркващо....



Не те е било интересно и не те е вълнувало Вярата ( по - точно Християнската Вяра), ама да нагло пишеш глупости срещу нея и нападаш, а?

" Както виждаш, сектантите това не ги интересува. Ако трябва зорлям ще те приобщят. "

Няма да е зле, ако тъпаци и тъпанари като номер 8 и като автора с неопределен пол да си грабнат парцалите, да напуснат завинаги България и цяла Европа ( защото, за ваше съжаление, Християните "сектанти" като нас сме преобладаващи и Християнската Вяра е първенствуваща и преобладаваща в България, Балканите и цяла Европа) и еднопосочно да заминат и да живеят в третия свят ( защо пък не и в тъмна Индия) там да си живеят според усмотренията, прищевките и желанията си.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: eb372a2bf5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Аз ще ви разкажа моята случка. Пътувах във влака от Плевен. В купето имаше жена, току що излязла от клиниката по Неврохирургия, където лежала за операция. Разказваше, че в стаята ѝ имало много възрастнен човек, към 100-те години, който бил там за малка операция на крака.
Дочула докторите да си говорят, че когато му направили изследвания и оперирали крака му, кръвоносната му система била в идеално състояние, като на млад човек. И при визитацията го поразпитали - "Дядо, с какво си се хранил, пил си някакви билки?". А той отвърнал, че не е спазвал някакви специални режими на хранене през живота си, но винаги е спазвал "Божиите пости".

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 1c50d39f07
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Авторът:
Номер 13... От къде да започна? !
От най-важното- никъде в текстовете си, не съм казвала, че религията не ме вълнува и не ми е интересна. Казах, че не съм толкова отворена към нея, че да се срещам с пастори и свещеници, или да търся отговор на въпроса си в Новия завет. Всъщност всяка религия ме вълнува и ми е интересна. Също никъде не нападам и не пиша глупости за някоя религия. Ако твърдиш друго, го подкрепи с цитати.
Всъщност, ти си най-грубият и невъзпитан в темата ми. От къде тази агресия през пости? Ти ли си олицетворението на "мирянин", наистина?
И накрая-жена съм, преподавател. В българския език има съществителни имена от общ род- човек, родител, роднина, учител, лекар, професор, доктор и мн. др. В граматика се отбелязват с "м/ж род". Израз са на социалната граматика. Например неуместно е да кажеш "Професорке", "Докторке"- социално неграмотно е. В повечето езици професиите имат общ род, конкретно " Автор" е чуждица и има общ род.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker