Една история за СПИН и предразсъдъци. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Една история за СПИН и предразсъдъци.
преди: 4 години, 5 месеца, прочетена 1566 пъти
Наскоро попаднах на една история за борбения дух на едно малко момиче, която много ме трона. В нея се разказва за борбата на едно умиращо дете и неговото семейство срешу ограниченото мислене на хората и дискриминацията. През 1982 г. в провинциално австралийско градче малката Ив Ван Графхорст се ражда недоносена в 6 месец. Прогнозите не са добри и, за да спасят живота и лекарите и правят 11 кръвопреливания. Едно от тях обаче се оказва фатално и малко преди да навърши 3 годинки родителите чуват страшната диагноза, че детето им е носител на ХИВ. Следват тежки дни за семейството, целия град се настройва против тях след като Ив ухапва друго дете в детската градина и са принудени да емигрират в Нова Зенландия. Там започват нов живот малката е добре приета от местните, но с времето състоянието и се влошава тъй като по онова време медицината не е така напреднала. Преди да си отиде тя си поставя за цел да просветли хората относно начините на предаване на болестта и да промени виждането им за болните от СПИН. Историята и бързо тръгва по медиите. Тя така спечелва сърцата на хората, че те се заемат да изпълнят мечтите и преди да си отиде - подаряват и пътуване до Дисниленд, от новозенландската авиокомпания я оставят да бъде стюардеса за един ден, празнува десетия си рожден ден като булка наужким, знаейки, че няма да порасне, за да дочака този миг. В последния си земен път малкото момиче е изпратено от близо 600 души. Питам се следното защо е трябвало да се стига до медиите, за да получи едно болно дете човешко отношение от останалите? Какво щеше да стане с това дете, ако случаят му не беше имал отзвук в медиите? Как би се развил краткият и живот ако се беше случило у нас?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 5 месеца
hash: de3f7e0a5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Защото когато човек говори за даден проблем пред милионна аудитория предизвиква съответната енергия в тази огромна аудитория и който от тези хора може да отдели съответната енергия тя достига до нуждаящия независимо къде по света е. А самата физическа смърт настъпва защото това малко човече е изпълнило мисията си и е предало уроците на другите

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 555ba77e6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Само ще ти кажа, че в България като видят инвалид дете и минават на другия тротоар шушукайки, четох за някаква майка в Русия родила късно, как е хулена и стои само вкъщи. А ти говориш за тази болест. Хората са много ограничени в много по-елементарни неща. Особено българите. Виж историята с расистките изяви по време на мача.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: c7b749d9a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   А пък аз се питам защо не са направили същото за ухапаното дете, защото и то е получило СПИН.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 7b9136deb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   2, конкретно в този случай хората имат право. Детето е ухапало друго дете и го е заразило със СПИН. Ти на мястото на тези родители на пострадалото дете, какво, червен килим ли ще поднесеш на тия хора, обрекли още една невинна жертва на смърт? То така е и станало - Дисниленд и сватбите, а другото дете кучета го яли.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 67717e1a63
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Към номер 3 : начините да се заразиш са по кръвен път, по полов път ако правиш безразборен секс без да се пазиш и от майка на бебе ако майката е носител и не се вземат мерки. Няма как тя да е заеазила другото дете освен ако ухапването не е било до кръв.

 
  ...


...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: d8c1e99695
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   5, явно е било до кръв, след като им се е наложило вкупом да се изнесат.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: dcb6fcb20a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Към номер 2: дискриминацията към Ив е започнала още преди инцидента. Още като са научили хората са започнали да се отнасят с нея като с прокажена искали са да бъде изключена от детската градина или ако остане там да носи маска учили са децата си да странят от нея. Това донякъде е рефлектирало е върху по - голямата и сестра тогава 12 годишна, децата в училище са започнали да и се подиграват, че сестричката и е болна вместо да проявят съчувствие. В Либия едно от 400 те деца заразени с ХИВ разказва в интервю как било принудено да напусне училище на 12 години, защото тормозът и дискриминацията от страна на съучениците му бил страшен. В дома за изоставени деца в руския град Челябинск част от дечицата са носители на ХИВ защото родителите им са били наркомани. Първоначално персоналът е делял децата в отделни помещения после лека полека започват да се отнасят нормално с тях и да не ги делят от ХИВ негативните им другарчета. В резултат, на което между децата няма напрежение и не се стига до инциденти. За тях тези деца по нищо не се различават от другите освен, че пият лекарства по 3 пъти на ден. Всичко идва от възрастните, ако бяха научили децата си на толерантност може би нямаше да се стига до такива инциденти и до деца написали училище като либийското момче. В Щатите живее мъж, който по рождение е с ХИВ, но благодарение на съвременните лекарства количествата на вируса в кръвта му са нищожни и шансът да го предаде на друг са нищожни някакви си 1 - 2%. Днес той работи като журналист и се радва на голямо и здраво семейство, нито съпругата му, нито трите им деца са носители на ХИВ. А начините за заразяване ги описах в преходен коментар няма как Ив да е заразила другото дете освен ако не е било ухапване до кръв.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker